Speeldag
5 - 0

PLOEGENNIEUWS

MANCHESTER UNITED

Man United bleef steken op een 1-1 gelijkspel in Jan Breydel, maar was toch niet helemaal ontevreden dankzij het mogelijk belangrijke uitdoelpunt van Martial. Afgelopen weekend tankte het team van Ole Gunnar Solskjær extra vertrouwen dankzij de 3-0 overwinning tegen Watford. Hierdoor staat Man United op de vijfde plaats in de Premier League en heeft het de vierde plek in het vizier die recht geeft op Champions League. De Engelse traditieclub zit in een positieve flow en de Mancunians zullen er ongetwijfeld alles aan doen om door te stoten naar de 1/8ste finale van de UEFA Europa League. Man United kwalificeert zich als het geen doelpunt slikt of wint tegen Club. Bij een eventueel 1-1 gelijke stand na negentig minuten brengen verlengingen en eventuele strafschoppen uitsluitsel.  

 

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart maakte het Man United in de heenwedstrijd knap lastig en start met ambitie op Old Trafford. Vorige week kende Club een droomstart dankzij de heerlijke lobbal van Dennis die de Engelse defensie compleet verraste. De bezoekers hadden het moeilijk, maar hesen zich na een hapering in de Brugse defensie op gelijke hoogte via de aalvlugge Martial. Beide teams kregen nog kansen op de winning goal, maar uiteindelijk bleef de 1-1 op het scorebord. In vergelijking met de heenmatch mist Club drie belangrijke spelers: Kapitein Ruud Vormer en doelpuntenmaker Emmanuel Dennis blesseerden zich in het competitieduel tegen Charleroi en Éder Balanta incasseerde vorige week zijn derde gele kaart waardoor hij geschorst moet toekijken. De Brugse honger is groot en met de steun van de meegereisde fans gaat het team van Philippe Clement resoluut voor een goede prestatie in het “Theatre of Dreams”!

 

SCHEIDSRECHTER - Serdar Gözübüyük

Serdar Gözübüyük is scheidsrechter van dienst op Old Trafford. De 34-jarige Nederlander wordt bijgestaan door zijn landgenoten Charles Schaap en Jan de Vries (lijnrechters) en Allard Lindhout (vierde official). De VAR is Jochem Kamphuis.

 

IN DE KIJKER

MANCHESTER UNITED – Bruno Fernandes

Eind januari verruilde Bruno Fernandes Sporting Lissabon voor Manchester United en de Portugese international is sterk gestart bij de Mancunians. De 25-jarige middenvelder gaf twee assists en scoorde één doelpunt in drie wedstrijden en zorgt met zijn klasseflitsen voor extra schwung in het spel van de Red Devils. Fernandes ontbolsterde zich onmiddellijk tot nieuwe publiekslieveling op Old Trafford en is dus iemand om in de gaten te houden!

 

CLUB BRUGGE – Maxim De Cuyper

Maxim De Cuyper speelde zich tijdens zijn officiële debuut voor Blauw-Zwart meteen positief in de kijker. De 19-jarige kapitein van de beloften startte als linksachter tegen Man United en draaide vlot mee in het sterke Brugse collectief. De technisch sterke flankspeler toonde lef en maakte een geslaagd debuut in Jan Breydel. De Cuyper die werd opgeleid in de Club Academy, verlengde zijn contract bij Blauw-Zwart tot 2023!

93'

Net als AA Gent moet Club Brugge het Europese strijdtoneel verlaten, er rest Blauw-Zwart evenwel nog de bekerfinale en de competitie. Al wacht er Club komende zondag opnieuw een hele zware opdracht, met de verplaatsing naar landskampioen Genk. Heel graag tot dan!

93'
Goal
Fred
-
De forfaitcijfers staan dan toch op het scorebord. Chong opent tot bij Fred en met een geplaatst schot geeft hij Mignolet een vijfde maal het nakijken. Meteen daarna fluit de Nederlandse scheidsrechter de partij af. Geen mirakel maar wel een zware opdoffer voor Club op Old Trafford, dat met een niet eens overdreven 5-0 richting Brugge wordt gestuurd.
91'

Ook Greenwood, die andere invaller bij United, staat aan het kanon maar onder het oog van Sir Alex Ferguson verdwijnt ook zijn schot rakelings naast.

90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd ontsnapt Chong op links, de van Feyenoord overgekomen pocketspits haalt uit maar besluit gelukkig nipt voorlangs. We krijgen overigens nog drie minuten 'added time'.

88'

De Brugse aanhang heft "You'll Never Walk Alone" aan en het lijflied van aartsrivaal Liverpool wordt door de aanwezigen op Old Trafford niet echt naar waarde geschat.

86'

Terwijl een flink aantal Engelse supporters uit het stadion zijn, kan Vanaken op aangeven van De Ketelaere zijn kans wagen maar het schot van de Gouden Schoen wordt afgeblokt. Aan de overkant moet Mignolet aan de bak bij een poging van Lingard.

82'
Goal
Fred
-
Opnieuw wordt slecht uitverdedigen bij Club meteen afgestraft. Een inspeelbal van Mitrovic richting Diatta wordt onderschept en Lingard biedt Fred de 4-0 aan, Mignolet baalt als een stekker.
80'

Maguire moet de corner toestaan bij Diatta maar die wordt door De Cuyper te laag getrapt en de Engelsen kunnen ontzetten. Niettemin kan de pas ingevallen De Ketelaere de bal op de slof nemen maar die wordt afgeblokt.

79'
Wissel
RitsDe Ketelaere
74'

De ingevallen Lingard waagt vanuit de tweede lijn zijn kans maar het schot van de Engelsman verdwijnt ruimschoots naast de kooi van Mignolet.

72'
Wissel
McTominayGreenwood
70'
68'

Mede door de botsing met Chong daarnet, wordt Mignolet door een deel van de thuisaanhang op de korrel genomen maar de voormalige doelman van Liverpool staat andermaal paraat bij het schot van Mata, eerder werd een poging van Shaw door Mechele afgeblokt.

66'

Club kan toch nog eens de oversteek maken via Kossounou en Okereke maar De Cuyper komt te kort bij Maguire, terwijl ook de voorzet van Ricca verloren gaat.

65'
Wissel
FernandesLingard
63'

Club kan niet voor gevaar zorgen en dus zorgt Romero maar zelf voor de nodige opwinding wanneer hij bijna in de fout gaat bij een terugspeelbal van Maguire. Aan de overkant moet Mignolet uit zijn doel om Chong het scoren te beletten, de Nederlandse invaller moet voor verzorging naar de kant.

61'
Wissel
MataMitrovic
61'
Wissel
TauDiatta
57'

Manchester United speelt de tweede helft op automatische piloot maar bij de versnelling van Mata moet zijn naamgenoot aan Brugse zijde toch de hoekschop toestaan, die wordt door Mechele makkelijk met het hoofd ontzet.

54'

Na een wel heel bijzonder licht gefloten fout van Kossounou op Mata, staat Fernandes klaar om vanaf een gevaarlijke plaats op doel te trappen maar de Portugees trapt knullig ver naast, het blijft 3-0.

52'
50'

Manchester United moet vroeg in de tweede helft twee hoekschoppen toestaan maar Club doet daar te weinig mee, al blijven de meegereisde fans wel hopen op een eerreddend doelpunt.

46'

De bal rolt weer op Old Trafford, met meteen een eerste wissel bij de thuisploeg. De Welshman James bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats maakt de Nederlander Chong de tweede helft vol.

46'
Wissel
JamesChong
45'
45'
45'
45'

+3 : Scheidsrechter Gözübüyük fluit de eerste helft af en Club trekt naar de kleedkamer met een duidelijke 3-0 achterstand, na doelpunten van Fernandes op strafschop, Ighalo en McTominay. Deli werd met rood al heel vroeg naar de kant gestuurd.

45'

We krijgen drie minuten toegevoegde tijd, al snakt Club echt wel naar het rustsignaal.

40'
Goal
McTominay
-
Slordig balverlies van Kossounou wordt prompt afgestraft. Fred legt breed tot bij de totaal vrijstaande McTominay en de Schot knalt de 3-0 kurkdroog voorbij Mignolet. Het wordt nog een lange avond voor Club.
39'

Met de rust stilaan in zicht staat het slechts 2-0 en dit is vooral te danken aan een bijzonder sterke Mignolet, die opnieuw knap tussenbeide komt bij de poging van Ighalo.

37'

Opnieuw gaat het heel snel bij United wanneer Fernandes en McTominay elkaar vinden maar met een sliding moet Mechele de hoekschop toestaan, die wordt door Maguire compleet de verkeerde richting uit gekopt.

34'
Goal
Ighalo
-
Voor zover Club voor de wedstrijd nog hoop mocht koesteren, dan mag het die hoop finaal opbergen. Het wordt uit verband gespeeld en Mata dient Ighalo de 2-0 op een dienblaadje aan. Nog voor de rust lijkt de Europese uitschakeling reeds een feit.
32'

Mede door de numerieke minderheid is Clement overgeschakeld naar een soort 4-4-1 opstelling en logischerwijze blijft het éénrichtingsvoetbal naar het doel van Mignolet toe. Die moet toezien hoe James vrij zijn kans mag wagen maar gelukkig voor Club besluit hij naast.

28'
26'
Goal
Fernandes
-
Na het nodige oponthoud, waarbij het handspel van Deli nog eens door de VAR werd bekeken, stuurt Fernandes vanaf de stip Mignolet de verkeerde richting uit. Club staat op achterstand maar het moet vooral met zijn tienen verder. Het maakt de opdracht er niet makkelijker op.
22'
Rode kaart
Deli
Strafschop Manchester United! Bij een schot vanuit de tweede lijn houdt Deli met de arm de bal tegen de Nederlandse ref wijst meteen naar de stip. Bovendien duwt hij Deli de rode kaart onder de neus.
18'

Het tempo van de openingsminuten is wat gaan liggen. Club verdedigt zijn kansen met hand en tand maar komt er aanvallend te weinig uit, buiten de kans voor Rits was er verder geen Brugs gevaar te noteren.

15'
12'
11'

Club lijdt al te vaak slordig balverlies en bijna kan United hiervan profiteren via Fernandes maar andermaal heeft Mignolet een uitstekende redding in huis, die voorlopig Blauw-Zwart in zijn eentje recht houdt.

10'

Club komt een eerste maal piepen en bijna stond de 0-1 zowaar op het scorebord. Doelman Romero duwt een voorzet van Vanaken met één vuist in de voeten van Rits maar die besluit rakelings over de dwarsligger.

9'

Het tempo ligt bij momenten toch net iets te hoog voor Club en het moet vaak achter een ongrijpbare bal aanhollen. Met opnieuw gevaar voor United wanneer Fernandes vanaf de rechterflank kan voorzetten maar gelukkig staat de Brugse defensie paraat.

3'

De thuisploeg wil Club meteen naar de keel grijpen en dwingt een vliegende start af maar in de vroege openingsfase vindt het tot tweemaal toe Mignolet op zijn weg. Eerst duwt hij een pegel met beide vuisten uit zijn doelvlak, meteen daarna duwt hij het schot van Fernandes via de buitenkant van de paal in hoekschop.

1'

Een quasi volgelopen Old Trafford, waaronder ook ruim vier duizend meegereisde Brugse fans, ziet hoe Club Brugge de wedstrijd op gang heeft getrapt.

De beide teams stappen de grasmat op, Club Brugge begint zo dadelijk aan zijn 321ste Europese duel uit de clubgeschiedenis. Kan Blauw-Zwart stunten op Old Trafford?

Scheidsrechter vanavond is de 34-jarige Nederlander Serdar Gözübüyük, zijn landgenoot Jochem Kamphuis is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Manchester United gaat Ole Gunnar Skolsjær flink aan het roteren want met doelman Romero, Maguire, Shaw en Mata starten er slechts vier spelers die ook in Brugge aan de aftrap verschenen. Er is de terugkeer van de Schot McTominay, terwijl vooral het debuut van Ighalo opvalt. Ook de van Sporting Lissabon overgekomen Fernandes maakt zijn opwachting.

Diatta verschijnt dus niet aan de aftrap, maar wordt door Clement mogelijks als joker achter de hand gehouden. De overige wisselspelers zijn Mitrovic, Sobol, De Ketelaere, Krmencik, Schrijvers en invallersdoelman Horvath. Vlietinck, Van den Keybus, Openda en derde doelman Shinton vallen buiten de wedstrijdselectie.

In vergelijking met de heenwedstrijd wijzigt Clement zijn elftal op een tweetal plaatsen. Achterin krijgt Ricca zijn plaats in een viermansdefensie met Mata, Mechele en Deli. Kossounou moet vanavond als verdedigende middenvelder aan de bak, met ook De Cuyper, Rits en Vanaken in zijn onmiddellijke buurt, terwijl voorin Tau en Okereke aan elkaar worden gekoppeld.

Bovendien moet coach Clement flink puzzelen want zowel Dennis als Vormer bleven in België achter, terwijl Balanta geschorst is. Diatta reisde wel mee naar Manchester maar achter de naam van de Senegalees stond er bij afreis nog een vraagteken. Voor Mignolet is het een terugkeer naar Noord-Engeland.

Uitgerekend in het ‘Theatre of Dreams’ mag Club Brugge blijven hopen op een droom, al heeft het de statistieken allerminst in het voordeel. Want van zijn twaalf eerdere duels op Engelse bodem verloor Blauw-Zwart er tien en werd er slechts tweemaal gelijk gespeeld. Al heeft de Belgische competitieleider uiteraard niks te verliezen maar alles te winnen.

Vorige week kwam Club Brugge in de heenwedstrijd in het eigen Jan Breydelstadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel en Blauw-Zwart moet bij de Europese grootmacht dan ook vol aan de bak indien het door wil stoten naar de achtste finales.

Goedenavond en welkom vanuit Manchester, welkom vanuit het imposante Old Trafford voor de terugwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League tussen Manchester United en Club Brugge.

Club verliest met 5-0 van Man United

Het Europese avontuur van Club Brugge is geëindigd op Old Trafford. Simon Deli pakte halfweg de eerste helft rood na handspel en daarna slikte Blauw-Zwart nog voor de rust drie goals. Ondanks een uitstekende Mignolet scoorde Manchester United in de slotfase nog twee keer, waardoor een jong en onervaren Club met 5-0 onderuit ging.

 

Door de schorsing van Balanta en de blessures van Vormer en Dennis moest Philippe Clement noodgedwongen sleutelen aan zijn elftal. Net als vorige week tegen Man U speelden Odilon Kossounou en Maxim De Cuyper op de flanken. Federico Ricca begon samen met Rits en Vanaken centraal op het middenveld, terwijl voorin Percy Tau in steun speelde van David Okereke. Naast Balanta, Vormer en Dennis verdwenen ook Sobol, Openda en De Ketelaere uit de basis.

 

De thuisploeg schakelde vanaf de openingsminuut direct naar de hoogste versnelling. Zo moest Mignolet al vroeg redding brengen op een schot van Mata en ging een knal van Fernandes via de vingertoppen van de Limburger tegen de paal. Club loerde intussen op de counter en kreeg zo ook twee kansen: Okereke kreeg een diepe bal van Mignolet niet onder controle, terwijl Rits na een weggewerkte voorzet van Vanaken de bal over de deklat mikte. De Engelsen bleven echter doorduwen, waardoor Mignolet opnieuw moest uitpakken met een geweldige reflex op een schot van Fernandes.

 

De Bruggelingen geraakten niet van onder de druk uit en kraakten halfweg de eerste helft. Na een schot van James beging Simon Deli handspel, met een zwaar verdict tot gevolg: rood voor Deli en penalty voor Man United. Bruno Fernandes zette Mignolet op het verkeerde been en trapte de 1-0 binnen. Door de uitsluiting van Deli moest Club met tien man verder en dus stuurde Clement tactisch bij. Ricca schoof een rij achteruit en nam de plaats in van de Ivoriaan centraal achterin. Tau zakte terug naar het middenveld, waardoor Okereke alleen in de spits moest spelen.

 

Manchester United wou de wedstrijd in een definitieve plooi gooien en bleef volop doorduwen. Een schot van James ging eerst nog naast, maar tien minuten voor de rust was de 2-0 toch een feit: Juan Mata kopte een voorzet van Fernandes opnieuw voor doel en daar kon Ighalo het leer van dichtbij binnentikken. Even later redde Mignolet een schot van diezelfde Ighalo, maar toch werd het voor de rust alsnog 3-0. Na een aflegger van Fred schoot McTominay het leer staalhard binnen.

 

Na de pauze ging het tempo omlaag, waardoor er met uitzondering van een vrije trap van Fernandes aanvankelijk geen kansen vielen. Bij Club kwamen op het uur Mitrović en Diatta in de plaats van Mata en Tau, maar dat veranderde niets aan het spelbeeld. Blauw-Zwart slaagde er niet in om de bal in de ploeg te houden, waardoor de Engelsen voortdurend balbezit hadden. Halfweg de tweede helft volgde een dubbele kans: Mechele blokte eerst een schot van Chong af en daarna pareerde Mignolet een knal van Shaw.

 

De Bruggelingen leken de schade nog te kunnen beperken, maar in de slotfase slikten ze toch nog twee tegengoals. Na een assist van Lingard was het Fred die de 4-0 binnentrapte. Een uitstekende Mignolet bracht daarna nog redding op een poging van Lingard, terwijl schoten van Chong en Greenwood naast gingen. Het slotakkoord was opnieuw voor Fred: na een teruglegger van Chong trapte de Braziliaan de 5-0 eindstand op het bord.

 

 

UEFA Europa League – 1/16de finale (terug)

Toeschouwers: 74.000 – Old Trafford

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük (Ned)

Manchester United: Sergio Romero – Aaron Wan-Bissaka, Eric Bailly, Harry Maguire, Luke Shaw – Juan Mata, Fred, Bruno Fernandes (65’ Jesse Lingard), Scott McTominay (72’ Mason Greenwood), Daniel James (46’ Tahith Chong) – Odion Ighalo. Coach: Ole Gunnar Solskjær.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata (61’ Matej Mitrović), Brandon Mechele, Simon Deli – Odilon Kossounou, Mats Rits (79’ Charles De Ketelaere), Hans Vanaken, Federico Ricca, Maxim De Cuyper – David Okereke, Percy Tau (61’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Eduard Sobol, Michael Krmenčík en Siebe Schrijvers. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: geen

Rode kaarten: 22’ Deli.

Doelpunten: 27’ Fernandes (penalty, 1-0), 34’ Ighalo (2-0), 41’ McTominay (3-0), 82’ Fred (4-0), 93’ Fred (5-0).

 

Tekst: Steven Floin