‘De Happeljaren’ blikt terug op grootste succesperiode van Club

Vanavond werd in Hotel Weinebrugge het boek ‘De Happeljaren’ voorgesteld. Het boek, geschreven door Wim Degrave en uitgegeven door Lannoo, is een nostalgische terugblik op de jaren 1974 tot 1978, toen Club Brugge onder leiding van coach Ernst Happel zijn grootste successen boekte. De voorstelling werd bijgewoond door tal van oud-spelers.

Text: 

Rudy Cousaert, eigenaar van Hotel Weinebrugge in Sint-Michiels, is zelf een persoonlijke vriend van wijlen Ernst Happel. Hij stelde daarom maar al te graag een vergaderzaal ter beschikking voor de voorstelling van het boek. Tal van oud-spelers zoals Raoul Lambert, Jos Volders, Julien Cools, Leo Van Der Elst, Dirk Sanders, Jan Simoen en Henk Houwaart, en ook voormalig Clubvoorzitter Michel D’Hooghe, tekenden present.

'De Happeljaren'
'De Happeljaren'

Leo Van Der Elst fungeerde als moderator en was uiteraard benieuwd waarom een jonge journalist op het idee kwam om een boek te schrijven over een trainer uit de jaren zeventig. “Ik had eerder al de biografie van Timmy Simons geschreven”, aldus Wim Degrave. “Ik kende ook enkele oud-spelers en via hen kwam ik te weten dat de figuur van Ernst Happel enorm intrigerend was. Bovendien is het morgen op 10 mei exact veertig jaar geleden dat Club Brugge de finale van Europacup I speelde. Naar aanleiding daarvan kwamen we op het idee om een boek te wijden aan die succesperiode. Het is onwaarschijnlijk hoe Blauw-Zwart bijna failliet was en twee jaar later al de Europacupfinale speelde. Ik ben zelf geboren in 1982 en heb die periode dus niet meegemaakt, maar het was wel ongelooflijk boeiend om mij erin te verdiepen. Het boek is eigenlijk een ‘trip down memory lane’ en is daarom een must have voor elke Clubfan.”

Spandoek Ernst Happel in de Noordtribune
Spandoek Ernst Happel in de Noordtribune
Text: 

Naast de auteur liet Leo Van Der Elst ook Michel D’Hooghe aan het woord. De voormalige voorzitter van Blauw-Zwart was de Clubdokter tijdens die succesperiode en zat dus jarenlang naast Happel op de bank. “Ernst Happel was een heel apart figuur, maar het was wel iemand met een groot hart. Hij hield totaal geen rekening met de tegenstrever en beschouwde zijn eigen spelers soms als ‘kakprofs’. Maar hij slaagde er op die manier wel in om zijn spelers tot het uiterste te drijven.”

De man die verantwoordelijk was voor de komst van Ernst Happel naar Club Brugge is Henk Houwaart. “Ik was zeventien jaar toen Happel trainer werd van ADO Den Haag. Hij schoof de oude garde aan de kant en ging alleen verder met de jonkies, waardoor ik toen zes jaar onder hem heb gevoetbald. Voor mij was hij als een vaderfiguur en ik heb hem altijd beschouwd als de beste trainer ter wereld. Toen Club later in de problemen zat, heb ik hem gebeld en gezegd dat hij naar ons moest komen. Zijn gezicht leek een beetje op een bulldog, maar hij was echt een toffe gast. Als je hard werkte, dan had hij het voor jou. Hij was tactisch ook heel sterk en voor hem telde maar één ding: winnen!”

 

Tot slot kwamen ook Julien Cools en Raoul Lambert nog aan het woord. “Happel had veel bewondering voor mij”, aldus Cools. “Maar hij heeft dat nooit rechtstreeks tegen mij gezegd. Op mijn 21ste speelde ik nog in tweede provinciale en verschillende jaren later speelde ik zowaar een Europese finale. We speelden ook drie keer na elkaar kampioen, dus dat was een fantastische periode. Ik ben nog steeds enorm fier dat ik dat heb mogen meemaken.” Het slotwoord was voor Raoul Lambert, die tijdens zijn spelerscarrière vaak kampte met blessures en daardoor ook de Europacup 1-finale tegen Liverpool miste. De aanvaller was een cruciale pion en kreeg daarom een aangepast regime van Happel. “Tijdens de week moest ik niet trainen, gewoon uitrusten, en zorgen dat ik in het weekend kon spelen.”

 

Veel meer anekdotes en interessante verhalen over de grootste succesperiode van Blauw-Zwart staan te lezen in ‘De Happeljaren’. Het boek van Uitgeverij Lannoo telt 184 pagina’s, kost 24,99 euro en is te koop in de Clubshop.

 

Tekst: Steven Floin

Related articles