Club Brugge & Te Gek!? maken samen geestelijke gezondheid bespreekbaar

Al 4 seizoenen stelt Club Brugge tijdens de voorbereidingsperiode op het nieuwe seizoen een nieuwe charitypartner voor met wie ze de handen in elkaar slaat om een bepaald maatschappelijk thema aan te kaarten. Na ‘Kom Op Tegen Kanker’ (2014-2015), ‘Make a Wish’ (2015-2016), ‘Go For Zero’ (2016-2017) en ‘Child Focus’ (2017-2018) gaat Club Brugge in het seizoen 2018-2019 samenwerken met de organisatie ‘Te Gek!?’ om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken.

Aftrap samenwerking door clubcoach IVAN LEKO en meter en peter van Te Gek!? GUY SWINNEN en SELAH SUE

Over ernstige psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl ongeveer één op vier personen in België ermee te maken krijgt. Dat is onrustwekkend veel. Het overkomt niet alleen anderen maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen ... En toch wordt er nog steeds mondjesmaat over gepraat. Die schroom is het gevolg van hardnekkige vooroordelen, stigmatisering, schaamte en een gebrek aan kennis. Helaas weerhoudt dat vaak mensen ervan om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken, met alle gevolgen van dien.

 

Het project Te Gek!? wil die drempel slopen. Het tracht geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Het project is uitgegroeid tot een begrip in Vlaanderen. Guy Swinnen is peter en Selah Sue is meter van Te Gek!?.

“Bal samen aan het rollen brengen”

“We zijn zeer blij om met Club Brugge te kunnen samenwerken. Als topclub waar veel mensen naar opkijken, heeft Club Brugge een zeer groot bereik. Als je weet dat één op vier personen te maken krijgt met ernstige psychische problemen, dan zijn er daar ongetwijfeld ook veel voetbalsupporters bij! Club Brugge geeft met dit engagement het goede voorbeeld en toont ook naast het veld een ware kampioen te zijn.  Geestelijke gezondheid bespreekbaar maken, die bal willen we samen aan het rollen brengen, tot ver buiten het Jan Breydelstadion.” Aldus Marc Hellinckx, woordvoerder bij Te Gek!?

“Jongeren die vaak sporten doen het beter op het vlak van emotionele problemen”

Ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens is overtuigd dat deze samenwerking heel wat in beweging kan zetten: “Voetbalclub Club Brugge neemt Te Gek!? als goed doel en helpt zo de geestelijke gezondheid van jongeren nog meer in beeld te brengen. Werkt dat? Heel zeker. Onderzoek toont aan dat op deze manier kwetsbare jongeren bereikt worden die anders buiten beeld blijven. Jongeren die aangetrokken worden door hun idolen en daardoor vaker sporten doen het beter op het vlak van emotionele problemen en gedragsproblemen en ze leren ook beter door te zetten als het hen tegengaat. Sportlui bieden met andere woorden opportuniteiten om jongeren met hun competenties op een positieve manier sterker te maken. Sport biedt structuur, focust de aandacht op een leuke manier en is voor vele jongeren in hun eigen omgeving gemakkelijk bereikbaar. En wat ook zeker is: hun algemene conditie wint erbij en dat is een pijler die vaak verwaarloosd wordt bij psychisch kwetsbare jongeren omdat alle aandacht naar hun emoties gaat. Maar lijfelijk werken en hun lichamelijke conditie versterken vergroot de kans dat jongeren zelf een uitweg vinden.”

“Voorbeeldfunctie van Club Brugge uitdragen”

Foundation Coördinator Peter Gheysen is verheugd om dit project te kunnen ondersteunen: “Geestelijke gezondheid en psychische problemen zijn vaak moeilijke gespreksonderwerpen, maar heel wat mensen worden er wel ooit mee geconfronteerd. Het is bewezen dat sporten kan helpen bij het verwerken van psychische problemen. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Ook in een topsportomgeving zoals Club Brugge, waar de druk om te presteren vaak zeer hoog ligt, worden spelers soms geconfronteerd met mentale moeilijkheden. We begeleiden hen daarin om er goed leren mee om te gaan. Als topsportclub in België hebben we ook een grote voorbeeldfunctie naar de samenleving. Die verantwoordelijkheid voeren we met volle overtuiging uit. Met de samenwerking tussen Club Brugge en Te Gek!? willen we zoveel mogelijk mensen vooruithelpen.”

Acties gedurende het ganse seizoen

De speciale wedstrijdshirts met het logo van Te Gek!? waarmee de A-kern tijdens de voorbereidingsperiode zijn oefenwedstrijden zal spelen, worden een eerste keer gedragen tijdens de oefenwedstrijd Club Brugge – KFC Heist van vrijdag 22 juni om 19u00.

 

Naast de speciale wedstrijdshirts tijdens de oefenwedstrijden plant Club Brugge & Te Gek!? nog verschillende actiemomenten in de loop van het seizoen, waarmee het de samenwerking verder zal uitrollen. Ook op de jaarlijkse Fandag van zondag 8 juli is Te Gek!? aanwezig met haar grote Infomobiel, met daarin onder andere tablets, een cinemazaaltje en zelfs een kleine radiostudio. Daar kunnen fans heel wat informatie en beeldmateriaal vinden over geestelijke gezondheid en de taboedoorbreking waar Te Gek!? voor ijvert.

 

Tijdens het seizoen gaat Club Brugge & Te Gek!? aan de slag met zijn eigen fans, jeugdspelers en omgeving om samen met hen geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Anders gezegd: Club Brugge scoort dit voetbalseizoen ook voor het HOOFDdoel van Te Gek!?

Te Gek ! ? Charity Partner Club Brugge

Related articles