Club gaat met 1-0 onderuit op AA Gent

Club Brugge heeft de topper op het veld van AA Gent met 1-0 verloren. Blauw-Zwart kwam al na één minuut op achterstand na een ongelukkige owngoal van Brandon Mechele. Ondanks tal van kansen bleef de verdiende gelijkmaker achterwege. Door deze nederlaag naderen Gent en Anderlecht tot op zes punten van Club.

Text: 

Ivan Leko moest noodgedwongen puzzelen aan het team dat maandag in extremis Racing Genk versloeg. Anthony Limbombe ontbrak wegens blessure en werd op de linkerflank vervangen door Ahmed Touba. Bovendien mocht Lior Refaelov voor het eerst sinds lang starten. Wesley Moraes begon daardoor op de bank. De Buffalo’s hadden vorige week op Anderlecht vertrouwen getankt en begonnen erg gretig aan de partij. Na amper een minuut spelen resulteerde dat al in de 1-0: een kopbal van Kalu werd eerst nog gepareerd door Vermeer, maar belandde via Mechele ongelukkig in eigen doel.

Lior Refaelov speelde een sterke wedstrijd
Lior Refaelov speelde een sterke wedstrijd

Blauw-Zwart moest even bekomen van die vroege opdoffer en mocht blij zijn dat Gent de score niet direct verdubbelde: Gigot kopte een vrije trap van Kalu net naast, terwijl een schicht van Simon voorlangs ging. Club kon zich daarna herpakken en zelf ook voor gevaar zorgen: Kalinic pakte een schot van Refaelov en Denswil kopte een hoekschop van Vormer over doel. De thuisploeg loerde intussen echter op de counter. Zo moest Vermeer een schot van Dejaegere pareren, ging een schot van Simon voorlangs en kopte Kalu het leer net over de lat.

Diaby liet twee uitstekende kansen onbenut
Diaby liet twee uitstekende kansen onbenut
Text: 

De Bruggelingen hadden het lastig, maar kwamen kort voor het halfuur twee keer dicht bij de gelijkmaker. Eerst lanceerde Refaelov Diaby, maar die zag zijn schot gered worden door Kalinic. Even later viel de bal na stoorwerk van Vanaken opnieuw voor de voeten van Diaby, maar deze keer schoot de Malinees het leer centimers naast. Club werd steeds dominanter en kwam nog enkele keren dicht bij een doelpunt: een schot van Vormer ging over doel, Kalinic pareerde een vrije trap van Vanaken en een poging van Refaelov ging via een Gents been net naast.

Na de rust kwam Krépin Diatta in de plaats van Ahmed Touba. Voor de jonge Senegalees was het zijn officiële debuut voor Blauw-Zwart. Club probeerde nog meer druk te zetten en zo de verdiende gelijkmaker af te dwingen. De eerste kans in de tweede helft was ook voor de Bruggelingen, maar een schot van Vormer ging hoog over. Even later kon de sterk spelende Refaelov de zestien meter binnen dringen, maar zijn poging ging via een verdediger naast.

Text: 

Club had de touwtjes stevig in handen en drukte de thuisploeg volledig weg. Dat resulteerde ook in twee kansen voor kapitein Vormer: eerst kon de Nederlander een voorzet van Diaby niet verzilveren en even later mikte hij het leer over de deklat. De beste kans was voor Hans Vanaken: de Limburger dribbelde de hele Gentse defensie op een hoopje, maar zag zijn schot gepareerd worden door Kalinic. Het enige wat de Buffalo’s daar tegenover konden zetten, waren twee schoten van Yaremchuk die naast gingen.

Krépin Diatta maakte na de rust zijn debuut voor Blauw-Zwart
Krépin Diatta maakte na de rust zijn debuut voor Blauw-Zwart

Ook in de slotfase bleef Blauw-Zwart Gent voortdurend wegdrukken. Leko had intussen ook nog Wesley en Dennis in de strijd gegooid en dus trok Club met man en macht ten aanval. Zo kwam Denswil een teenlengte te kort om een hoekschop van Vormer binnen te tikken, terwijl Kalinic een schot van Refaelov redde. Diep in de blessuretijd liet Wesley uiteindelijk nog dé kans op de gelijkmaker liggen: vanuit een scherpe hoek schoot de Braziliaan het leer in het zijnet. Door deze nederlaag ziet Club AA Gent en Anderlecht naderen tot op zes punten.

Jupiler Pro League: Play-Off 1 - speeldag 2

Toeschouwers: 20.000 – Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

KAA Gent: Lovre Kalinic – Thomas Foket, Samuel Gigot, Dylan Bronn, Nana Asare – Birger Verstraete, Anderson Esiti (63’ Giorgi Chakvetadze), Brecht Dejaegere - Samuel Kalu (88’ Franko Andrijasevic), Rangelo Janga, Moses Simon (74’ Roman Yaremchuk). Coach: Yves Vanderhaeghe.

Club Brugge: Kenneth Vermeer – Matej Mitrović, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Dion Cools (83’ Emmanuel Dennis), Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Ahmed Touba (46’ Krépin Diatta) – Abdoulay Diaby (69’ Wesley Moraes), Lior Refaelov. Bank: Vladimir Gabulov, Alexander Scholz, Jordy Clasie en Jelle Vossen. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Dejaegere.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 2’ Mechele (owngoal, 1-0).

 

Tekst: Steven Floin

AA Gent-Club Brugge 08-04-2018

Related articles