Hans Vanaken: tot 150 en daar voorbij

Op 29 mei 2015 bereikte Club een princiepsakkoord met Sporting Lokeren over de definitieve overgang van Hans Vanaken, een transfer die al even in de lucht hing. Drie jaar later zit de Limburger aan 150 matchen, 37 goals en 34 assists. Een overzicht.

Zijn eerste handtekening

Text: 

Vanaken was de derde transfer van de zomer van 2015 en meteen een grote. Club liet er geen gras over groeien en liet de Limburger al voor de start van de voorbereiding overkomen van Lokeren. Vanaken: “Het was vorig jaar al duidelijk dat Club me heel graag wou en ik ben heel blij dat het nu uiteindelijk toch allemaal in orde is gekomen. Het ging heel snel, ik ben momenteel nog wat overdonderd. Mijn eerste doel is me goed integreren in de groep en dan zo snel mogelijk dit hogere niveau oppikken, zodat ik op termijn een bepalende speler kan worden.”

Vanaken pendant ses tests médicaux
Vanaken pendant ses tests médicaux

Zijn eerste basisplaats

Vanaken en duel avec Kums lors de la Supercoupe
Vanaken en duel avec Kums lors de la Supercoupe
Text: 

Toenmalig bekerwinnaar Club Brugge speelde zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen in de Ghelamco Arena; de Supercup tegen AA Gent. Vanaken speelde achter aanvalstrio Diaby, De Sutter en Vazquez, maar kon niet verhinderen dat Gent net voor tijd via Depoitre de enige goal van de avond kon scoren. “Het was fijn om mijn eerste officiële wedstrijd voor Club te spelen, alleen het resultaat is er niet. Ik wil mezelf geen druk opleggen, ik alleen ben geen kampioenenmaker. Het is de ploeg die het moet doen.”, gaf de middenvelder na de match mee.

Zijn eerste assist

Text: 

Een week later mist Vanaken de opener van de competitie tegen STVV, maar op verplaatsing bij Panathinaikos staat de Limburger in de basis en levert hij meteen de assist voor het eerste doelpunt van de avond. Bolingoli maakt de cross van de rechterflank af met het hoofd. Vanaken miste nog de kans op de 0-2 en zag dan Panathinaikos terugkeren tot 2-1. “Misschien is het logisch dat ik na een maand nog niet ingespeeld ben op het team, maar dat moet de komende weken verbeteren. Alles kan nog in de terugwedstrijd.” Het werd in Brugge 3-0, Club ging door.

En déplacement au Panathinaikos
En déplacement au Panathinaikos

Zijn eerste goal

Un premier but en terre limbourgeoise
Un premier but en terre limbourgeoise
Text: 

De basisplaatsen volgen elkaar op, maar het is wachten tot de verplaatsing naar Patro Eisden Maasmechelen voor het eerste doelpunt van de Limburger. In de eerste ronde van de Beker scoort Vanaken meteen 2 keer en zorgt hij mee voor de eerste uitoverwinning van het seizoen. “We mogen hier geen conclusies uit trekken, we moeten overal tonen dat we het ook op verplaatsing kunnen”, klinkt Vanaken ambitieus.

Zijn eerste trofee

Text: 

Vanaken bleef herhalen dat hij niet de kampioenenmaker is, maar mocht op het einde van zijn eerste seizoen wel de veertiende titel van Blauw-Zwart de lucht in steken. Het siert Vanaken dat hij, na een weergaloze 4-0 waar hij de wedstrijd besliste op het uur en het stadion mee liet ontploffen, opnieuw de ploeg vooropstelt. “Hier hebben we een heel jaar voor gewerkt. Toen we hier toekwamen deze middag aan het stadion, stonden er duizenden mensen ons op te wachten. Als speler krijg je er dan nog meer zin in. Die 4-0 maakt het speciaal… De honger was groot bij supporters, spelers en staf, iedereen leefde naar die titel toe.”

Après son but lors du match du titre
Après son but lors du match du titre

Zijn eerste individuele bekroning

Avec sa compagne Lauren au gala du footballeur Pro
Avec sa compagne Lauren au gala du footballeur Pro
Text: 

Na de titel werd Vanaken vijfde in de verkiezing van de Profvoetballer van het Jaar. Het daaropvolgende seizoen, waar Vanaken één van de Brugse smaakmakers was op het middenveld, leverde een plaats net naast het podium op de Gouden Schoen op (José Izquierdo ging met de eindzege lopen). Ook een jaar later werd Vanaken vierde en werd opnieuw een ploegmaat de eindlaureaat: Ruud Vormer. Maar op het einde van het seizoen 2017-2018 volgde dan toch de bekroning: de Profvoetballer van het Jaar. Vanaken deze zomer over zijn huidige niveau: “Ik denk niet dat ik ooit beter geweest ben. Naast het feit dat ik nu volwassener ben en veel meer ervaring heb, is mijn spel directer geworden. En ik neem ook meer risico’s in de zone van de waarheid.”

Related articles