Leko vijfde coach die kampioen wordt in debuutseizoen

Nu het feestgedruis van zondag langzaamaan gaat liggen, kijken we even terug op de uitzonderlijke vijftiende titel van Blauw-Zwart. Onder leiding van Ivan Leko stond Club een heel seizoen aan kop, een terugblik.

Text: 

Club begon samen met Zulte Waregem en Charleroi perfect aan het seizoen. Door te gaan winnen bij Essevee op speeldag 3 greep het de eerste plaats. Op speeldag 6 leed Club voor het eerst puntenverlies op Moeskroen en verloor het zijn leidersplaats 1 speeldag aan Charleroi. Niet getreurd, want Club begon nadien weer te winnen en duwde al zijn tegenstanders in de achtervolging. 4 punten voorsprong, 8 punten voorsprong, 12 punten voorsprong… Club was een machine in de reguliere competitie.

Leko vijfde coach die kampioen wordt in debuutseizoen
Club vlamde in het seizoensbegin
Leko vijfde coach die kampioen wordt in debuutseizoen
Het Brugse record voor punten in de reguliere competitie werd gehaald
Text: 

Die reguliere competitie werd afgesloten met een recordaantal punten sinds de invoering van de Play-Offs: 67! Da’s gemiddeld 2,23 punten per wedstrijd. Het vorige Brugse record stond op 64 punten. Koppel dat aan een doelsaldo van +35 en niemand kan ontkennen dat Club de verdiende leider en kampioen zou zijn.

Voor de volledigheid geven we ook even het klassement mee indien er geen puntenhalvering doorgevoerd werd:

1 Club Brugge 79
2 Anderlecht 67
3 Standard 64
4 Gent 61
5 Charleroi 58
6 Genk 57

 

In totaal zal Blauw-Zwart op 1 speeldag na altijd mee aan kop gestaan hebben in de Pro League. Het toonde maturiteit door die druk van zich af te zetten en gewoon wedstrijd per wedstrijd alles te proberen winnen.

Text: 

In de Play-Offs was het Brugse voetbal nog steeds goed, maar vielen de resultaat door verschillende factoren wat tegen. Club haalde al 12 punten, dat kunnen er zondag tegen Gent nog 15 worden. Met 12 punten zou Club zijn minste resultaat in de Play-Offs neerzetten, het beste resultaat noteerde Club in het vorige titelseizoen met 22 punten. Qua puntentotaal kan Club nog aan 49 punten raken. Dat zou het op 1 na beste totaalresultaat zijn sinds de invoering van de Play-Offs.

Moeite in de Play-Offs, toch overtuigend kampioen
Stand gehouden in de Play-Offs
Leko vijfde coach die kampioen wordt in debuutseizoen
Leko vijfde coach die kampioen wordt in debuutseizoen
Text: 

Ivan Leko staat symbool voor het Brugge van 2017-2018: aanvallend, fris, jong en attractief. Ook qua fair-play zorgt de Kroaat voor heel mooie cijfers. De wedstrijd tegen Standard buiten beschouwing gelaten slikte Club slechts 71 gele kaarten en 2 rode kaarten in 38 wedstrijden.

 

Onze coach is ook één van de jongste coaches ooit die met Club kampioen werd. 40 jaar en 105 dagen was de Kroaat zondag. Enkel Leo Canjels (40 jaar en 17 dagen in 1973) en Hugo Broos (40 jaar en 47 in 1992) waren ietsje jonger.

Dat Leko in zijn eerste seizoen kampioen werd, is nog indrukwekkender. Slechts 4 trainers deden het hem voor: Eric Gerets was de laatste, exact 20 jaar geleden. Daarvoor slaagden Hugo Broos (1992), Georges Leekens (1990) en Han Grijzenhout (1980) er ook nog in.

Related articles