Maak kennis met Atlético Madrid

Uit pot 1 zou sowieso de zwaarste tegenstand komen. Deze pot bevat namelijk de eindwinnaar van de vorige Champions League, de kampioenen van de zes best gerangschikte Europese voetballanden en sinds een aantal jaar ook de winnaar van de vorige eiditie van de Europa League. Het werd uiteindelijk die laatste voor Club. Atlético Madrid kwam uit de spreekwoordelijke bus en hoeft maar weinig introductie. Toch stellen we u graag voor aan Atleti.

Text: 

Voor de oprichting van de club moeten we terug naar 1903. Toen richtten drie Baskische studenten Atletic Club de Madrid op als dochterclub van Athletic Bilbao. De Club speelt sinds vorig seizoen in het spiksplinternieuw Wanda Metropolitano, waar trouwens ook de finale van de Champions League gespeeld wordt. De club werd in haar geschiedenis tien keer kampioen van Spanje, won even vaak de Copa del Rey en schreef ook drie keer de Europa League op haar palmares.

 

De tweede club uit Madrid kende een moeilijk begin van de nieuwe eeuw en speelde tussen 2000 en 2002 in de tweede klasse. De laatste zes seizoen werd echter aangeknoopt met nieuwe successen onder coach Diego Simeone en eindigde Atlético telkens in de top drie, met als uitschieter de titel, met Thibaut Courtois in doel, in 2014. Vorig seizoen werd de club tweede en won het  de Europa League. Twee weken geleden klopte het bovendien stadsgenoot Real Madrid in de Europese Super Cup. Allesbehalve een hapklare brok dus!

Maak kennis met Atlético Madrid
Maak kennis met Atlético Madrid

Volgens coach Simeone is er geen plek voor vedetten en staat niemand boven het team bij Atlético. Toch vinden we in elke linie van het veld enkele klinkende namen van het Europese voetbal terug. Zo bewaakt Jan Oblak het doel. Hij wordt geholpen door een verdediging met onder andere Diego Godin, WK-winnaar Lucas Hernandez en Juanfran. Op het middenveld vinden we met Saúl Ñíguez en Koke twee Spaanse toppers terug, terwijl in de spits Antoine Griezmann en Diego Costa de tegenstanders angst inboezemen. De – voor ons Belgen – meest opvallende aanwinsten afgelopen transferperiode waren Thomas Lemar van AS Monaco, die andere tegenstander van Club, en Santiago Arias van PSV.

Text: 

In België kennen we de club voornamelijk van de absolute doorbraak van nationale doelman Thibaut Courtois aan de Europese top. Beide clubs kwamen elkaar al tweemaal tegen, telkens in de kwartfinale van een Europese voetbalcompetitie. De eerste keer in 1978, toen Club Brugge Atlético uitschakelde onder leiding van Ernst Happel op weg naar de verloren finale van de Europa Cup I op het mythische Wembley. Een tweede keer was in 1992, toen Club te sterk was voor de Madrilenen in de kwartfinale van de Europa Cup II. Kan Club ook het Atleti van Simeone de baas?

Maak kennis met Atlético Madrid
Maak kennis met Atlético Madrid

Related articles