Maak kennis met Borussia Dortmund

Uit pot 2 kwam traditieclub Borussia Dortmund uit de loting voor de groepsfase van de Champions League. ‘Die Borussen’ kennen Blauw-Zwart al goed van het verleden en zijn vooral bekend voor hun prachtige ‘Gelbe Wande’. We geven je een kort overzicht van wie Borussia is.

Text: 

In 1909 werd in de provincie Noordrijn-Westfalen ‘BVB’ opgericht, Ballspiel-Verein Borussia. De ploeg speelt in het Signal Iduna Park, ook wel bekend als de Westfalenarena, het grootste stadion van Duitsland. Borussia won de Bundesliga al 8 keer en schreef in 1997 ook de Champions League op haar palmares.

 

Na een uiterst succesvolle periode tussen 2011 en 2013, kende Borussia Dortmund in eigen land wat moeilijkheden. Vorig seizoen eindigde het onder coach Peter Stöger op de vierde plaats, wat hen recht gaf op het laatste Duitse ticket voor de Champions League. Dit seizoen nam Lucien Favre over als trainer van de Borussen.

Maak kennis met Borussia Dortmund
Maak kennis met Borussia Dortmund

Favre haalde met Thomas Delaney, Achraf Hakimi, Abdou Diallo en Paco Alcacer heel wat extra namen in huis om klaar te zijn voor de Champions League, maar vooral de naam Axel Witsel is bekend bij de Belgische fans. De ex-speler van Standard kwam na avonturen bij Benfica en Zenit Sint-Petersburg bij het Chinese Tianjin terecht, maar verzilverde een goed WK met een toptransfer naar de Bundesliga. Daar moet de Belg het middenveld leiden tussen heel wat jong geweld: de Amerikaan Christian Pulisic, jeugdproduct en kapitein Marco Reus en Duits international Mario Götze zullen spelers zijn die in de gaten gehouden moeten worden als ‘BVB’ naar Brugge komt.

Text: 

Club Brugge doet het historisch gezien wel uitstekend tegen Dortmund. In 1987 kon de ploeg van Henk Houwaart in de 1/8ste finale van de UEFA Cup een mirakel bewerkstelligen door – na een 3-0 in Duitsland – thuis met 5-0 te winnen. Franky en Leo Van der Elst zorgden in de toegevoegde tijd voor de kwalificatie. Minder lang geleden schakelde Club Dortmund zelf uit in de derde voorronde van de Champions League. Na een 2-1 zege thuis won Borussia met 2-1 in eigen huis, waarna Tomislav Butina zich ontpopte tot held in de strafschoppenreeks. Dortmund en Brugge, dat is spektakel verzekerd!

Maak kennis met Borussia Dortmund
Maak kennis met Borussia Dortmund

Related articles