Maak kennis met AS Monaco

Uit pot 3 kwam AS Monaco uit de loting voor de groepsfase van de Champions League. De voorbije jaren ontbolsterden bij ‘Les Rouge et Blanc’ toptalenten als James Rodriguez en Kylian Mbappé die nadien voor recordbedragen het Stade Louis II verlieten. Hieronder volgt een kort overzicht van onze tegenstander.

Text: 

AS Monaco werd op 1 augustus 1919 opgericht en kreeg stamnummer 91 toebedeeld. De Monegasken behaalden hun proflicentie in 1948 en wonnen sindsdien acht landstitels, vijf Franse Bekers en drie Alpencups. In 1992 bereikten ze de finale van de Europacup II en in 2004 de finale van de Champions League, maar beide finales werden verloren.

 

In het seizoen 2016-2017 werd AS Monaco voor de achtste keer landskampioen en behaalde het de halve finale van de Champions League waarin het verloor van Juventus. Vorig seizoen eindigde AS Monaco als tweede in de Franse competitie achter het PSG van Thomas Meunier. Als vicekampioen is het rechtstreeks geplaatst voor de Champions League.

Frans landskampioen 2016-2017

Leonardo Jardim zag met Thomas Lemar (Atletico Madrid) en Fabinho (Liverpool) twee absolute sterkhouders vertrekken, maar toonde zich bijzonder actief op de transfermarkt. De Monegasken versterkten zich met elf nieuwe aanwinsten waarvan WK-revelatie Aleksandar Golovin (CSKA Moskou) en Rode Duivel Nacer Chadli (West Bromwich Albion) de bekendste namen zijn. Andere vermaarde voetballers uit het Prinsdom zijn Belgisch international Youri Tielemans (ex-Anderlecht), Kroatisch WK-doelman Danijel Subasic en Radamel Falcao bijgenaamd ‘El Tigre’. Het 22-jarige aanstormend talent Marcos ‘Rony’ Lopes speelde vorig seizoen alle competitiematchen en deed 15 keer de netten trillen in de Franse Ligue 1.

Text: 

Monaco en Club stonden in het verleden slechts twee keer tegenover elkaar op het Europese toneel. In de achtste finales van Europacup 1 in 1988 waren de Monegasken over twee wedstrijden de beste. In het Stade Louis II werd het 6-1 na een hattrick van Youssouf Fofana, de Brugse eerredder kwam van Yves Audoor. Blauw-Zwart won de terugmatch in Brugge met 1-0 dankzij een doelpunt van Dimitri Mbuyu. In 2003 was AS Monaco de tegenstander van Blauw-Zwart in de Brugse Metten. De bezoekers wonnen dit prestigieuze oefenduel met 0-3. Robert Spehar en Nabil Dirar zijn de bekendste spelers die zowel voor Monaco als voor Club hebben gespeeld. Het Jan Breydelstadion is geen onbekend terrein voor de Monegasken die vorig seizoen de voornaamste aandeelhouder werden bij stadsgenoot en buur Cercle Brugge.

Maak kennis met AS Monaco
Timmy Simons tegen AS Monaco in Brugse Metten

Related articles