In memoriam: Ernst Happel

Op 14 november 1992 overleed Ernst Happel aan longkanker. Vandaag herdenken we deze dag met een terugblik op zijn roemrijke carrière.

Bart Verhaeghe : ''Happel zette Club op wereldkaart''

''Ik maakte Club als jonge snaak mee, en over Happel kan er enkel in superlatieven gesproken worden. Deze toptrainer zette Club decennia geleden op de wereldkaart. We mogen onze beide handen kussen dat de Oostenrijker onze Club de juiste weg heeft getoond. Hij was naar verluidt een eigenwijze persoonlijkheid, maar iedereen heeft er veel van geleerd. Daarom mogen we terecht fier terugblikken op de trainer en de persoon Ernst Happel."

Birger Jensen : “Zonder Happel stond Club nooit zo ver’’

“Als ik mijn voetballoopbaan moet samenvatten, dan kan ik niet anders dan Club Brugge én Ernst Happel in één adem uitspreken. Ik heb aan beiden enorm veel te danken. Happel heeft in een relatief korte tijdspanne Blauw-Zwart in binnen- en buitenland écht op de rails gezet. De Club kreeg door zijn grote inbreng naam en faam. Zonder Ernst Happel stond Club vandaag op alle vlakken nooit zo ver. Het pleit voor de bestuurders van de afgelopen decennia dat ze de gezonde basis die de Oostenrijker in Olympia installeerde in ere hield en er vooral op heeft voortgebouwd. Happel genoot in zijn topperiode evenveel aanzien als huidige toptrainers zoals Guardiola en Mourinho en is één van de grootsten aller tijden.”

Ernst Happel Jr. : ‘’Club Brugge is uniek’’

“Het is gewoon geweldig dat mijn vader in alle landen waar hij heeft gewerkt én vooral succesvol was een kwarteeuw na zijn overlijden nog altijd diep in de harten van de supporters geworteld zit. Club Brugge is daar een uniek voorbeeld van. Hij loodste deze Club naar ongeziene successen. Drie landstitels op rij en het bereiken van twee Europese finales in een relatief korte tijd was misschien wel het grootste huzarenstukje dat mijn vader ooit in zijn trainersloopbaan heeft neergezet. Hij kan het niet meer navertellen, maar ik wil in zijn naam graag zijn spreekbuis zijn. Hij beleefde een heerlijke tijd in Brugge en ikzelf kom nog altijd met veel plezier terug. Ik voel me er thuis. Binnen enkele weken zal ik enkele dagen aanwezig zijn, om de topper tegen Anderlecht bij te wonen. Ook in eigen land blijft mijn vader veel aanzien genieten. Ik moest de afgelopen dagen heel wat televisiezenders te woord staan en op dinsdag 14 november heeft mijn 34-jarige dochter de eer de aftrap te geven van de interland Oostenrijk – Uruguay in het Ernst Happelstadion in Wenen. Het wordt een kippenvelmoment.”

Lannoo brengt boek uit over Happel

Text: 

Uitgeverij Lannoo, brengt in april 2018 ‘De Happel jaren’ uit, een boek ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Wembley-finale en de succesperiode onder Happel. Ernst Happel was de meest succesvolle coach ooit in de geschiedenis van Club Brugge: hij behaalde in de periode van de verhuis van De Klokke naar Olympia - het huidige Jan Breydelstadion - drie landstitels op rij in 1976, 1977 en 1978, een legendarische bekerwinst met 4-3 op de Heizel tegen aartsrivaal Anderlecht, twee Europabekerfinales tegen Liverpool en een halve finale tegen Borussia Mönchengladbach. Een absolute glansperiode in de prachtige Clubgeschiedenis, met als hoogtepunt de Europacup 1-finale tegen Liverpool op Wembley, de enige trainer die met een Belgische ploeg dit bereikte. In zijn rijk gevulde spelerscarrière behaalde Ernst Happel zes landstitels en een beker en werd hij wereldkampioen met Oostenrijk in 1954. Als trainer deed hij het zelfs nog beter en won hij negen landstitels in vier verschillende competities (Oostenrijk, Nederland, België en Duitsland), iets wat enkel Mourinho, Trapattoni en Ivic hem nadeden. Daarnaast coachte hij zijn teams ook nog eens naar zes keer bekerwinst en vier Europacup-finales. Daarin won hij Europacup 1 in 1970 met Feyenoord en in 1983 met Hamburg en verloor hij met Oranje de finale van het WK 1978 in en tegen Argentinië.

 

In het boek blikken de protagonisten van toen terug op de hoogdagen onder Happel. Het wordt een prachtige uitgave vol sterke inside-verhalen, foto’s, weetjes en anekdotes. De auteur is Wim Degrave, die eerder ook al het boek ‘Timmy Simons 1000’ schreef. Club 1891-leden zullen ‘De Happel jaren’ extra voordelig kunnen aankopen, meer info hierover volgend voorjaar. 

In memoriam: Ernst Happel
In memoriam: Ernst Happel

Related articles