Rits bezorgt Club nipte zege op Gent

Club Brugge heeft op het veld van AA Gent een zwaarbevochten 0-1 zege gepakt. Mats Rits scoorde op het halfuur het enige doelpunt van de partij. In de tweede helft werden liefst vier doelpunten afgekeurd, maar de Bruggelingen hielden stand.

Text: 

Het team dat vorige week Anderlecht versloeg, onderging drie wijzigingen. Achterin verving Benoît Poulain de geschorste Clinton Mata, terwijl Emmanuel Dennis op de flank de voorkeur kreeg op Arnaut Danjuma. De Nigeriaan begon op rechts, waardoor Krépin Diatta de linkerflank voor zijn rekening nam. Ivan Leko koos met Sofyan Amrabat bovendien voor een extra buffer op het middenveld. Siebe Schrijvers moest bijgevolg vrede nemen met een stekje op de bank.

Krépin Diatta in duel met Bezus
Krépin Diatta in duel met Bezus

Door de gewijzigde opstelling was het voor de Bruggelingen tijdens de aanvangsfase zoeken naar het juiste evenwicht. AA Gent begon daardoor het beste aan de partij, maar meer dan enkele hoekschoppen leverde dat niet op. De eerste echte dreiging kwam na tien minuten van Diatta, die na een knappe dribbel net niet kon besluiten. Aan de overkant strandde een kopbal van Sørloth op het dak van het doel, maar het was wel Club dat steeds dominanter werd: Dennis en Diatta zorgden voortdurend voor gevaar van op de flanken en een schot van Vormer ging slechts nipt voorlangs.

Mats Rits bracht Club op voorsprong
Mats Rits bracht Club op voorsprong
Text: 

Kort voorbij het halfuur leverde de Brugse aanvalslust uiteindelijk toch een doelpunt op: na een prachtige aanval stuurde Vanaken Vormer diep en zijn teruglegger werd door Mats Rits heerlijk in de winkelhaak getrapt. De Buffalo’s probeerden meteen te reageren via Yaremchuk, maar Horvath had een prima redding in huis op de deviatie van de Oekraïner. Kort voor de rust konden Sørloth en opnieuw Yaremchuk hun pogingen niet kadreren, terwijl een schot van Poulain over de lat vloog.

Na de pauze kwam Danjuma in de plaats van Diatta, die zich tijdens de eerste helft licht geblesseerd had. Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van Blauw-Zwart, maar een schot van Dennis ging hoog over. Gent reageerde meteen via een schot van Odjidja dat net over ging. Even later kon Denswil van dichtbij scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. De thuisploeg begon wel steeds meer te drukken en leek op het uur zelfs op gelijke hoogte te komen. Odjidja verraste Horvath immers met een harde knal, maar zijn goal werd afgekeurd aangezien Dejaegere buitenspel liep en het zicht van Horvath belemmerde.

Text: 

De wedstrijd ging goed over en weer, met kansen aan beide zijden. Twintig minuten voor tijd mikte Wesley het leer richting verste paal, maar Kaminski bracht redding. Direct daarna ging Verstraete zijn kans, maar zijn pegel spatte uiteen op de deklat. Club kwam met de schrik vrij en leek daarna de match definitief te beslissen: Danjuma zette Souquet in de wind en zijn voorzet werd door Vanaken knap in één tijd binnengetrapt. Op aangeven van de VAR ging scheidsrechter Laforge echter de beelden bekijken en die oordeelde dat Wesley enkele millimeters positiebuitenspel stond.

Wesley houdt Asaré af
Wesley houdt Asaré af

Het bleef dus 0-1, waardoor het razendspannend bleef. Tien minuten voor tijd kon Souquet scoren, maar ook dat doelpunt werd afgekeurd aangezien er verschillende Gentspelers buitenspel liepen. In de slotfase leverden kopballen van David, Yaremchuk en Sørloth niets op en dus pakte Club Brugge een nipte overwinning. Volgende week volgt er tegen Genk een duel van alles of niets: als de Limburgers winnen zijn ze kampioen, maar als Club wint, dan nadert het tot op drie punten van Genk.

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 7

Toeschouwers: 17.000 – Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

AA Gent: Thomas Kaminski – Sigurd Rosted (40’ Arnaud Souquet), Dylan Bronn, Timothy Derijck, Nana Asaré – Vadis Odjidja, Birger Verstraete, Roman Bezus (73’ Jean-Luc Dompé), Brecht Dejaegere (77’ Jonathan David) – Alexander Sørloth, Roman Yaremchuk. Coach: Jess Thorup.

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Krépin Diatta (46’ Arnaut Danjuma), Sofyan Amrabat, Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis (89’ Marvelous Nakamba) – Wesley Moraes (93’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Dion Cools, Saulo Decarli, Siebe Schrijvers en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Bezus, Amrabat, Rosted, Poulain, Vanaken.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 33’ Rits (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

AA Gent - Club Brugge 05-05-2019

Related articles