Sint-Truiden – Club Brugge: de Club Facts

Zondag sluit Club de reguliere competitie af op het veld van Sint-Truiden, voor het tweede jaar op rij. Blauw-Zwart is al zeker van de eerste plaats, maar wil tegen de Kanaries tonen klaar te zijn voor de eindspurt. Lees hieronder de Club Facts!

SCHEIDSRECHTER

Dit duel staat onder de leiding van Erik Lambrechts. Zijn assistenten zijn Rien Vanyzere en Philippe Vandecauter. Kevin Van Damme is de vierde official. Voor de 33-jarige ref is het de 9de officiële match van Club Brugge. De 4 vorige uitmatchen van Club met hem als ref eindigden op 1 zege en 3 nederlagen.

 

Het is pas de eerste match van Club die dit seizoen door Lambrechts geleid wordt. Voor STVV floot hij de thuismatch tegen KV Kortrijk (0-2) en de uitmatch bij KV Mechelen (2-0). Lambrechts floot nog niet eerder een duel tussen STVV en Club.

WEDSTRIJD

De laatste wedstrijd van de reguliere competitie is de verplaatsing naar Stayen. Afgelopen zaterdag kon Blauw-Zwart voor het eerste in 6 competitiematchen opnieuw zegevieren. Het versloeg PO1-kandidaat KV Kortrijk met 2-1, na een karrenvracht aan kansen.

 

Abdoulay Diaby opende de score voor Blauw-Zwart. Het was al zijn 32ste doelpunt voor Club. De Malinees komt daarmee binnen in de top 50 van de beste doelpuntenmakers van Club sinds de promotie naar Eerste Klasse in 1959. 

 

Voor Hans Vanaken was het al zijn 26ste assist bij Club Brugge. Samen met zijn 34 doelpunten was hij nu al 60 keer beslissend voor Club in 137 matchen. De Limburgse middenvelder is na de winterstop, samen met Teddy Chevalier van KV Kortrijk, de meest beslissende speler van de Jupiler Pro League. Hij was al bij 7 goals betrokken in 2018. Onder andere huurling Dorin Rotariu volgt van nabij met 6 stuks.

 

Ruud Vormer verstevigde zijn positie als Belgische assistkoning bij het 2de doelpunt van Club. Dit seizoen gaf hij al 16 assists in de Jupiler Pro League. In totaal gaf de captain, die in de preselectie voor 2 oefeninterlands van Oranje zit, al 41 assists bij Club. 

 

Anthony Limbombe was dit seizoen al voor de 4de keer beslissend in een gewonnen wedstrijd van Club. Daarmee doet hij even goed als Emmanuel Dennis en Hans Vanaken. Alleen ging het bij de 23-jarige Mechelaar, die vorige week zijn contract verlengde tot 2021, telkens om goals in het slotkwartier.

 

Club haalde zo 6 op 6 tegen al zijn provinciegenoten. Zowel tegen Zulte Waregem, KV Oostende als KV Kortrijk lukte dat dit seizoen. Het was de eerste keer in 10 jaar dat hen dit lukte in de reguliere competitie. De vorige keer dat Blauw-Zwart hierin slaagde was in het seizoen 2007-08. Club was toen te sterk voor SV Zulte Waregem, Cercle Brugge KSV en KSV Roeselare. 

 

Club Brugge, Anderlecht, Charleroi en AA Gent zijn mathematisch zeker van Play-Off 1. KRC Genk kan ook zo goed als zeker aan deze lijst worden toegevoegd. Voor de laatste plaats gaat het nog tussen Standard Luik, Antwerp FC en KV Kortrijk. Kunnen de Luikenaars zich handhaven op de laatste speeldag op de 6de plek, dan is het voor de eerste keer in 5 jaar dat de "G5" zich voor Play-Off 1 plaatst. 

 

Dit is de 80ste confrontatie tussen beide teams in Eerste Klasse. Van de 39 vorige confrontaties met de Kanaries kon Club er 12 winnen, 13 keer eindigde het duel onbeslist en 14 keer hielden de Truienaars de punten thuis.

 

Zowel de grootste overwinning als de grootste nederlaag ooit op bezoek bij STVV werden in 1989 geboekt. Na een 5-1 nederlaag in maart ’89, haalde Club revanche door met 1-4 te gaan winnen op het einde van dat jaar.

 

Eerder dit seizoen klopte Club STVV thuis met 4-1. Ruud Vormer bracht Club na 18 minuten op voorsprong, maar Jonathan Legaer maakte onmiddellijk gelijk. Stefano Denswil zorgde ervoor dat Club met een voorsprong kon gaan rusten. Na de pauze diepten Jelle Vossen (vanop de stip) en Abdoulay Diaby de score verder uit. 

 

Met Club en STVV staan de best en slechtst scorende teams tegenover mekaar. STVV kon wel in de helft van zijn thuismatchen de nul houden.

 

Zowel coach Ivan Leko als verdediger Brandon Mechele kwamen vorig seizoen nog uit voor Sint-Truiden. STVV heeft met Jordan Botaka en huurling Elton Acolatse 2 spelers met een Club-connectie. 

 

Emmanuel Dennis, Abdoulay Diaby en Ruud Vormer moeten een gele kaart vermijden om de eerste match van Play-Off 1 niet te moeten missen. 

TEGENSTANDER

STVV behaalde op eigen veld een 27 op 42 en is daarmee de op 3 na beste thuisploeg van Eerste Klasse. Enkel Club (41/45), AA Gent (30/45) en Standard (28/45) doen beter. 

 

De Kanaries haalden thuis overwinningen tegen AA Gent (3-2), Standard (1-0), Waasland-Beveren (1-0), KRC Genk (2-1), KV Oostende (1-0), Excel Moeskroen (1-0), KV Mechelen (2-0) en Anderlecht (1-0), het speelde gelijk tegen KAS Eupen (4-4), Lokeren (0-0) en Zulte Waregem (1-1) en het verloor van Charleroi (0-1), Antwerp (0-3) en KV Kortrijk (0-2). 

 

Sint-Truiden was lang in de running voor een plek in Play-Off 1, maar kon zijn goede vorm van de eerste seizoenshelft niet meer volhouden. Vorig weekend haalde STVV een scoreloos gelijkspel op Mambourg tegen Charleroi, waardoor het zeker uitgeschakeld is voor deelname aan PO1. In de eerste editie van PO1 in 2010 was STVV één van de deelnemers. 

 

Tijdens de wintermercato versterkte STVV zich met 2 spelers: De Japanse centrale verdediger Takehiro Tomiyasu [Avispa Fukuoka (Jpn)] en de aanvaller Chuba Akpom (Eng) [gehuurd van Arsenal FC (Eng)]. De 22-jarige Engelse aanvaller met Nigeriaanse roots was al 1 keer beslissend voor de Truienaars toen hij het enige doelpunt maakte in de thuismatch tegen Anderlecht. 

 

Coach Jonas De Roeck, de jongste trainer van Eerste Klasse, kan geen beroep doen op flankverdediger Casper De Norre. Hij liep in Charleroi tegen zijn 5de gele kaart van het seizoen. 

MIJLPALEN

Brandon Mechele kan tegen zijn ex-club z'n 150ste officiële match voor Club Brugge spelen. 

 

Voor captain Ruud Vormer kan het zijn 125ste competitiewedstrijd bij Club worden. Abdoulay Diaby kan zijn 75ste competitiematch bij Club afwerken. 

ANDERE WEDSTRIJDEN DEZE SPEELDAG

zo 11/03 14:30 RSC Anderlecht - R. Antwerp FC (Ref: Nicolas Laforge) 
zo 11/03 14:30 KRC Genk - KAA Gent (Ref: Bart Vertenten) 
zo 11/03 14:30 KV Kortrijk - Sp. du Pays de Charleroi (Ref: Nathan Verboomen) 
zo 11/03 14:30 KAS Eupen - R. Excel Mouscron (Ref: Jonathan Lardot) 
zo 11/03 14:30 KV Oostende - R. Standard de Liège (Ref: Wim Smet) 
zo 11/03 14:30 YR KV Mechelen - KV RS Waasland-SK Beveren (Ref: Bram Van Driessche) 
zo 11/03 14:30 KSC Lokeren OV - SV Zulte Waregem (Ref: Lawrence Visser)  

Related articles