Sterk Club verliest in extremis van Dortmund

Club Brugge heeft de Champions League ingezet met een erg ongelukkige 0-1 nederlaag tegen Borussia Dortmund. Blauw-Zwart speelde vooral tijdens de eerste helft erg sterk, maar kon de vele kansen niet benutten. Na de pauze waren de Duitsers baas, weliswaar zonder gevaarlijk te zijn. In de slotfase liet Openda de 1-0 liggen, terwijl Dortmund via een lucky goal van Pulisic Club zowaar nog een onverdiende nederlaag aansmeerde.

Text: 

Ivan Leko voerde drie wijzigingen door aan het team dat vrijdag in extremis Lokeren versloeg. Matej Mitrović nam zijn stek centraal in de defensie opnieuw in, waardoor Mechele naar de bank verdween. Voorin verving Jelle Vossen de geblesseerde Rezaei, maar de grootste verrassing was de basisplaats voor Thibault Vlietinck. De jonge West-Vlaming kreeg op de rechterflank de voorkeur op Diatta, Cools en de pas herstelde Dennis.

Thibault Vlietinck, the suprise move by Leko
Thibault Vlietinck, the suprise move by Leko

Blauw-Zwart wou zich absoluut tonen aan Europa, maar begon de wedstrijd bijna met een valse noot. Mitrović speelde te kort terug op Letica, maar de doelman kon het leer nog net wegwerken. Club was meteen wakker geschud en kon zich daarna goed herpakken. Het speelde vrank en vrij en dwong ook verschillende kansen af: een schot van Vormer werd afgeblokt, een poging van Danjuma zoefde over de lat en Vossen kopte een voorzet van de bedrijvige Vlietinck naast. De beste kans volgde na twintig minuten: Danjuma bediende Vossen, maar zijn schot werd net voor de doellijn weggewerkt door Reus.

Hans Vanaken a livré une rencontre impeccable comme d'habitude
Hans Vanaken a livré une rencontre impeccable comme d'habitude
Text: 

De Bruggelingen – gesteund door het enthousiaste thuispubliek – kregen steeds meer vertrouwen en kwamen even later opnieuw dicht bij een doelpunt: doelman Bürki kon een knap schot van Danjuma echter nog net uit zijn doelvlak zweven. De Duitsers konden daarna uiteindelijk toch reageren, maar Letica pakte een schot van Götze, terwijl Diallo en Schmelzer hun kopballen niet konden kadreren. De beste kans was kort voor de rust opnieuw voor Club: een raket van Denswil zoefde slechts centimeters naast.

Na de pauze eiste Dortmund nadrukkelijk de bal op, maar de eerste kansen waren wel opnieuw voor Club: na een knappe actie van Danjuma werd een schot van Vanaken afgeblokt en even later kon Danjuma Wesley net niet bedienen. Aan de overkant leek het even warm te worden bij een vrije trap van Marco Reus, maar de Duitse international krulde het leer naast.

Text: 

Bij de Duitsers kwamen daarna Kagawa en Pulisic in de ploeg en die slaagden erin het niveau van hun team op te krikken. Dortmund eiste voortdurend de bal op, maar ontwikkelde vooral steriele druk. Echt uitgespeelde kansen volgden er niet, maar ook Club slaagde er niet meer in om op de tegenaanval iets te forceren. Tien minuten voor tijd viel er plots toch een kans uit de lucht voor de bezoekers, maar Piszczek kon een voorzet van Kagawa niet verzilveren.

Wesley en duel avec le Diable Rouge Witsel
Wesley en duel avec le Diable Rouge Witsel

De wedstrijd leek te eindigen op een scoreloos gelijkspel, maar het venijn zat hem in de staart. De pas ingevallen Openda kreeg plots een huizenhoge kans, maar de jonge spits knalde het leer recht op doelman Bürki. In plaats van 1-0 werd het echter nog 0-1. Mitrović wou het leer wegtrappen, maar via het been van Pulisic caprioleerde de bal ongelukkig in doel. Een erg zware domper voor Blauw-Zwart, dat op die manier niet beloond werd voor een erg sterke eerste helft.

UEFA Champions League – Speeldag 1

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Danny Makkelie (Ned)

Club Brugge: Karlo Letica – Benoît Poulain, Matej Mitrović, Stefano Denswil – Thibault Vlietinck (56’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Arnaut Danjuma (75’ Emmanuel Dennis) – Jelle Vossen (82’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Ethan Horvath, Sofyan Amrabat, Siebe Schrijvers en Brandon Mechele. Coach: Ivan Leko.

Borussia Dortmund: Roman Bürki – Lukasz Piszczek, Manuel Akanji, Abdou Diallo, Marcel Schmelzer – Julian Weigl (84’ Mahmoud Dahoud), Axel Witsel, Mario Götze (62’ Shinji Kagawa) – Marius Wolf, Marco Reus, Jadon Sancho (69’ Christian Pulisic). Coach: Lucien Favre.

Gele kaarten: Weigl, Kagawa.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 85’ Pulisic (0-1).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - Dortmund 18-09-2018

Related articles