UAntwerpen en Club Brugge lanceren unieke Leerstoel over dé voetbalonderneming van morgen

Club Brugge lanceert deze dinsdagavond samen met de Universiteit Antwerpen, het Universiteitsfonds en de Faculteit Rechten een nieuwe academische Leerstoel. Doel van deze vierjarige Leerstoel is de verdere professionalisering van de voetbalwereld en de voetbalonderneming van morgen te onderzoeken.

De Club Brugge Leerstoel zal de komende 4 jaar actief zijn binnen de Onderzoeksgroep Onderneming & Recht van de UAntwerpen, waar het een platform moet bieden voor onderzoek en dienstverlening over de (inter-)nationale juridische context van het voetbal en de professionalisering ervan.

 

Club en professor Robby Houben namen samen het maarschappelijke initiatief om een wetenschappelijk kader te creëren voor de professionalisering van de voetbalonderneming, een unieke samenwerking. Vincent Mannaert verklaart de stap: “De voetbalclub wordt steeds meer een voetbalonderneming. Dat vereist aandacht voor een gepaste juridische, financiële, operationele en commerciële omkadering, zeker in een internationale voetbalmarkt die snel aan het evolueren en groeien is. Om internationaal competitief te zijn vanuit een kleine markt als België, moeten we over de landsgrenzen kijken om in alle facetten performanter te worden. Een objectief-wetenschappelijk onderzoek naar de uitdagingen voor het Belgische clubvoetbal draagt hierin bij.”

 

Ook professor Houben, die het traject in goede banen zal leiden, staat de ambitie centraal. “Deze Leerstoel draagt bij tot de wetenschappelijke opinievorming over het Belgisch regelgevend kader voor de voetbalonderneming en de optimalisering daarvan. Naast een doctoraatstraject zullen ook lezingen en/of congressen gegeven worden. Dit maatschappelijk initiatief van Club bewijst dat het voetbal steeds meer oog heeft voor een professionele omkadering van hun werking.”