Waasland-Beveren – Club Brugge: de Club Facts

De opwaartse beweging werd zondag in de competitie ingezet, maar moet een vervolg vinden in het Waasland op vrijdag. Niet lang na de 1-1 in eigen huis, spelen beide teams opnieuw tegen elkaar.

HET CIJFER: 2

Hoewel Club 4 van zijn 6 verplaatsingen naar Waasland-Beveren winnend kon afsluiten, kon het in de laatste 2 ontmoetingen niet meer winnen op de Freethiel. Een nederlaag door een doelpunt van Schrijvers (toen nog op uitleenbasis in het Waasland) en een laat gelijkspel door een owngoal bepaalden de laatste 2 ontmoetingen.

DE SCHEIDSRECHTER

Bram Van Driessche fluit het duel tussen Waasland-Beveren en Club Brugge. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Yves De Neve en Kristof Meers en door vierde official Nicolas Laforge. 

 

De 33-jarige ref moet voor de 5de keer een wedstrijd van Club in goede banen leiden. Eén keer eerder floot hij een uitmatch van Blauw-Zwart, die eindigde op een draw. 

 

Dit is het eerste duel van Club dit seizoen die Van Driessche zal leiden. Voor Waasland-Beveren floot hij al de thuismatch tegen Standard (0-0) en de uitmatch bij KV Kortrijk (2-2). Begin 2017 floot hij de 2-1 thuisoverwinning van Club tegen de Waaslanders.

DE SPELERS

Benoît Poulain kan zijn 75ste wedstrijd voor Club Brugge spelen. Verder kan het ook nog zijn 60ste competitiematch worden bij FCB. Sofyan Amrabat kan voor de 10de keer in actie komen bij Blauw-Zwart. 

 

Ethan Horvath kan voor de 25ste keer tussen de palen staan in een wedstrijd in de Jupiler Pro League. 

DE WEDSTRIJD

De eerste uitwedstrijd van de terugronde voor Club is het bezoek aan de Freethiel tegen Waasland-Beveren. 

 

Dit is het 14e duel tussen beide teams in Eerste Klasse. De 6 vorige uitmatchen tegen geel-blauw eindigden op 4 zeges voor Club (laatste keer 1-2 op 24/01/2016), 1 draw (1-1 op 11/02/2018) en 1 nederlaag (1-0 op 09/09/2016). 

 

In de voorbije 2 uitmatchen kon Club niet meer winnen op de Freethiel. In 2016 zorgde huidig Clubspeler Siebe Schrijvers, die toen op huurbasis bij Waasland-Beveren speelde, voor het enige doelpunt van de match. Vorig seizoen leidde Club na een strafschop van Hans Vanaken, maar scoorde het in de toegevoegde tijd een owngoal, waardoor het met een 1-1 draw tevreden moest zijn. Van de 6 vorige uitmatchen kon Club 5 keer tot scoren komen op de Freehiel. 

 

In het huidige seizoen was Waasland-Beveren in de heenmatch de eerste club die iets kon meenemen in het Jan Breydelstadion: Club kwam thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Opnieuw Hans Vanaken had Blauw-Zwart op voorsprong gezet, maar niet lang daarna scoorde Apostolos Vellios een knappe gelijkmaker. 

 

Club heeft intussen KRC Genk bijgehaald als best scorende ploeg van eerste klasse. Beide teams scoorden 41 keer. Met 19 tegengoals moet Club alleen Antwerp (16) en KRC Genk (17) voorlaten als teams die de minste goals incasseerden. 

DE TEGENSTANDER

Waasland-Beveren is met 5 op 24 de slechtste thuisploeg van Eerste Klasse. Het kon in 8 thuismatchen nog niet winnen, maar speelde wel al 5 keer gelijk. Tegen Standard Luik (0-0), STVV (2-2), AS Eupen (0-0), Sporting Charleroi (1-1) en KV Oostende (1-1) speelde het telkens gelijk. Maar de laatste 3 thuismatchen ging allemaal verloren: 0-1 tegen Antwerp, 1-2 tegen Anderlecht en 1-2 tegen Moeskroen. 

 

Doordat de Waaslanders niet uit de gevarenzone wegraakten, moest coach Yannick Ferrera op 11 november het gelag betalen. Sinds 17 november is Adnan Čustović de nieuwe coach van de club. De 40-jarige Bosniër verzeilde als speler, na een periode in Frankrijk, in 2005 bij Excelsior Moeskroen. In het seizoen 2006-07 eindigde hij met 18 goals op de 4de plaats in de Belgische topschuttersstand. In 2009 trok hij naar AA Gent, waar hij de Beker van België in de lucht mocht steken. Vervolgens speelde hij nog voor Beerschot en Moeskroen, om tenslotte in 2014 bij RFC Tournai zijn spelerscarrière te beëindigen. Hij begon zijn trainerscarrière als assistent onder Yves Vanderhaeghe bij KV Kortrijk en KV Oostende. De Kustjongens gunden hem vorig seizoen zijn eerste job als hoofdcoach. Sinds afgelopen zomer zat hij zonder club, waarna Waasland-Beveren hem een nieuwe kans gaf. Onder Čustović kwam er voorlopig nog niet de gehoopte ommekeer. De 2 competitiematchen van Waasland-Beveren onder zijn leiding gingen beide verloren. 

 

De club heeft, met een gemiddelde leeftijd van 23,38 jaar, de jongste basiself van Eerste Klasse. 

 

De Leeuwen van het Waasland kregen al 8 strafschoppen tegen dit seizoen. Maar Davy Roef kon al 4 strafschoppen daarvan uit zijn doel houden. Geen enkele andere doelman stopte meer strafschoppen. 

 

Met slechts 17 goals is de club één van de moeilijkst scorende teams. Enkel Moeskroen (12 goals) en Sporting Lokeren (16 goals) maakten minder goals. 

 

Waasland-Beveren kan thuis wel meestal scoren tegen Club. Van de vorige 6 thuismatchen kon het slechts 1 keer niet de netten doen trillen.

DE ANDERE WEDSTRIJDEN

za 08/12 18:00 KRC Genk - KV Kortrijk (Ref: Wesley Alen) 
za 08/12 20:00 R. Excel Mouscron - SV Zulte Waregem (Ref: Bert Put) 
za 08/12 20:00 KV Oostende - KSC Lokeren OV (Ref: Alexandre Boucaut) 
za 08/12 20:30 K. Sint-Truidense VV - R. Standard de Liège (Ref: Erik Lambrechts) 
zo 09/12 14:30 Cercle Brugge KSV - R. Antwerp FC (Ref: Lawrence Visser) 
zo 09/12 18:00 RSC Anderlecht - Sp. du Pays de Charleroi (Ref: Jonathan Lardot) 
zo 09/12 20:00 KAA Gent - KAS Eupen (Ref: Wim Smet)  

Related articles