Speeldag 19
5 - 0

Vanmiddag om 14.30 uur: Club Brugge – Anderlecht

Club Brugge ontvangt vanmiddag Anderlecht in dé clash van deze speeldag. Gesteund door zijn fantastische twaalfde man gaat de Brugse competitieleider resoluut voor winst in een uitverkocht Jan Breydelstadion!

 

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart heeft een voorsprong van zes punten op eerste achtervolger Sporting Charleroi en telt ondertussen tien punten meer dan de bezoekers uit Anderlecht. Club kan dus een gouden zaak doen bij winst en ook zijn voorsprong op de Carolo’s vergroten, die later vanavond Racing Genk ontvangen op Mambourg. Het team van Ivan Leko tankte afgelopen weekend vertrouwen in het Jan Breydelstadion dankzij een verdiende 3-1 zege tegen Lokeren. Nog voor het halfuur zaten de West-Vlamingen op rozen dankzij doelpunten van Hans Vanaken, Benoît Poulain en Abdoulay Diaby. Alle assists waren van Nederlandse makelij: Europees assistkoning Ruud Vormer tekende present voor de eerste twee assists en zijn landgenoot Jordy Clasie gaf de beslissende pass aan Diaby. De Waaslanders kwamen niet verder dan een eerredder via Steve De Ridder.

 

Club heeft een stevige thuisreputatie opgebouwd: als enige eersteklasser liet het thuis nog geen punten liggen en bovendien zijn de Bruggelingen aan twee imponerende reeksen bezig. Blauw-Zwart is nu 39 competitiematchen op rij ongeslagen in Jan Breydel en kon de voorbij 70 competitieduels telkens minstens één keer scoren voor eigen publiek. Marvelous Nakamba, Abdoulay Diaby en Saulo Decarli vermijden best geel, anders missen ze de verplaatsing naar Mechelen.

 

De selectie: Hubert, Butelle, Teunckens, Cools, Palacios, Decarli, Poulain, Denswil, Mechele, Simons, Clasie, Nakamba, Vormer, Vanlerberghe, Vanaken, Wesley, Refaelov, Diaby, Limbombe, Vossen en Dennis.

 

Dit waren de voorbije vijf thuisduels van Club Brugge tegen Anderlecht:­

14/05/2017 (PO1) 1-1

9’ Hanni (0-1), 36’ Vormer (1-1)

 

23/10/2016 (competitie) 2-1

9’ Vanaken (1-0), 47’ Vormer (2-0), 87’ Teodorczyk (2-1)

 

15/05/2016 (PO1) 4-0

24’ Diaby (1-0), 29’ Diaby (2-0), 61’ Vanaken (3-0), 70’ Simons (penalty, 4-0)

 

20/12/2015 (competitie) 1-4

6’ Okaka (0-1), 35’ Praet (0-2), 58’ Denswil (1-2), 79’ Suarez (penalty, 1-3), 93’ Praet (1-4)

 

19/04/2015 (PO1) 2-1

26' Mitrovic (0-1), 74' Oulare (1-1), 86' Vormer (2-1)

 

ANDERLECHT

Anderlecht kijkt aan tegen een achterstand van tien punten op de Brugse competitieleider en telt vier punten minder dan Charleroi. Vorig weekend leden de Brusselaars een pijnlijke 1-3 nederlaag tegen de Carolo’s in het Constant Vanden Stockstadion. Kaveh Rezaei bracht de Zebra’s op voorsprong vanop de penaltystip en op het uur werd hun voorsprong verdubbeld via Sven Kums die na een ongelukkige interceptie het leer in eigen doel devieerde. Cristian Benavente scoorde het derde doelpunt voor Charleroi en Paars-Wit kwam niet verder dan een eerredder via Onyekuru. Olivier Deschacht en Lukasz Teodorczyk werden uitgesloten en zijn geschorst voor de wedstrijd op Jan Breydel.

 

De heenmatch tussen Anderlecht en Club eindigde op een 0-0 gelijkspel. Het team van Ivan Leko had de beste kansen voor de rust, na de pauze kregen de Brusselaars de beste kansen.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – MARVELOUS NAKAMBA

Marvelous Nakamba is de voorbije maanden uitgegroeid tot één van de revelaties in de Jupiler Pro League. Afgelopen zomer kwam de 23-jarige middenvelder over van Vitesse, waar hij met 291 balrecuperaties de beste balafpakker van de Nederlandse Eredivisie was. Ook dit seizoen doet hij zijn reputatie alle eer aan: elke match ontfutselt Nakamba zijn tegenstander ontelbare keren de bal en bovendien heeft hij een uitstekende passing. De Zimbabwaanse international speelde zich de voorbije maanden positief in de kijker en werd in september door de blauw-zwarte fans verkozen tot ‘Speler van de Maand’.

 

ANDERLECHT – PIETER GERKENS

Pieter Gerkens speelt pas enkele maanden bij Anderlecht, maar veroverde toch al een basisplaats bij Paars-Wit. De talentvolle middenvelder werd op 6-jarige leeftijd ontdekt door de vader van Thibaut Courtois en kreeg zijn jeugdopleiding bij Racing Genk. Gerkens debuteerde er op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal onder Mario Been. Begin 2016 maakte de jonge Limburger de overstap naar STVV, waar hij vorig seizoen volledig ontbolsterde onder Ivan Leko. Gerkens scoorde bij de Truienaars 8 goals en 4 assists in play-off 2 en zijn doelpuntensaldo op het einde van het seizoen stond op 14 treffers. De 22-jarige middenvelder verhuisde naar Anderlecht en scoorde ondertussen drie competitiegoals voor de Brusselaars.

 

SCHEIDSRECHTER – Sebastien Delferière

Sebastien Delferière fluit vanmiddag de topper tussen tussen Club en Anderlecht. De 36-jarige Henegouwer wordt bijgestaan door de lijnrechters Yves De Neve en Kevin Monteny. Erik Lambrechts is de vierde official. Er is geen videoref aanwezig in Jan Breydel.

 

Tekst: Vicky Marien

92'

Veel tijd om te genieten van de ruimste thuisoverwinning van het lopende seizoen rest er Blauw-Zwart evenwel niet want komende woensdag staat reeds de uitwedstrijd bij KV Mechelen op het programma. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Heel graag tot dan !

92'

Door deze vlotte zege doet Club uiteraard een uitstekende zaak in het klassement, het telt nu negen punten voorsprong op Charleroi, dat straks nog aan de bak moet in hun thuiswedstrijd tegen Charleroi. Anderlecht volgt reeds op dertien punten.

92'

Einde van de wedstrijd. Club wint de topper met een overtuigende forfaitscore tegen een mak Anderlecht, dat op geen enkel moment aanspraak kon maken op de zege. Kort voor de rust legde Diaby met twee doelpunten de partij in een eerste definitieve plooi, na de rust pikten ook Vormer, Vossen en Vanaken hun doelpuntje mee.

90'

We krijgen nog minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

87'

Het Brugse feest is compleet want met nog enkele minuten op de klok staan de forfaitcijfers op het bord. Via Dennis kan Vossen vanuit de rechterflank voorzetten en Vanaken aarzelt niet om totaal ongedekt de 5-0 voorbij Boeckx in doel te koppen.

87'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
5 - 0
84'

We zitten bijna aan het gaatje wanneer Gerkens op doel trapt maar hij besluit slordig in het zijnet. Hij grijpt meteen naar de haren en maakt hiermee de onmacht van de bezoekers duidelijk.

80'
78'

Net na de wissel van Vormer, die onder oorverdovend applaus zijn plaats moest afstaan aan Clasie, waagt ook de ingevallen Bruno zijn kans maar hij besluit ruim over, het minste gevaar voor Butelle ditmaal.

77'
Wissel
Club Brugge
Ruud Vormer Jordy Clasie
76'

Terwijl Clasie klaar staat om in te vallen, trapt Beric vanuit de tweede lijn op doel. Het schot van de Sloveen zoeft niet zo heel veel over het doel van Butelle.

74'
Wissel
Club Brugge
Abdoulaye Diaby Dennis Bonaventure
73'
Goal
Jelle Vossen
Club Brugge
4 - 0
73'

Nadat Vanaken in de zestien foutief wordt gestopt, wijst Delferière een tweede maal naar de stip. Ditmaal staat Vossen achter de bal en ook de Limburger mist vanaf elfmeter niet !

72'

Penalty Club !

70'

Ondanks de voorsprong blijft Leko zijn elftal aanvuren, hij ziet hoe Poulain Vossen met een diepe bal probeert te bereiken maar ditmaal zit Boeckx er wel goed tussen. Seconden later kan Vossen, op aangeven van Diaby, op doel trappen maar zijn poging is te slap en mist bovendien ook de juiste richting.

65'

Ook Leko gaat een eerste maal wisselen. Onder luid applaus wordt Moraes naar de kant geroepen, in zijn plaats komt Vossen.

65'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Jelle Vossen
62'
60'

Terwijl ook de naam van Preud'homme als vanouds doorheen het stadion gaat, trapt Kums een vrije trap rechtstreeks op doel. Butelle staat echter paraat en duwt zijn poging over de dwarsligger, ook de daaropvolgende hoekschop levert de bezoekers niks op.

58'
Wissel
RSC Anderlecht
Sofiane Hanni Henry Onyekuru
57'
Wissel
RSC Anderlecht
Adrien Trebel Massimo Bruno
57'
Goal
Ruud Vormer
Club Brugge
3 - 0
56'
Gele kaart
Ivan Obradovic
RSC Anderlecht
56'

De 3-0 is dan toch een feit. Diaby wordt diep gestuurd en tussen twee Brusselaars gaat hij in de zestien neer. Delferière aarzelt niet en wijst meteen naar de stip. Vanaf elfmeter trapt Vormer raak, voor de Nederlander meteen zijn derde competitiedoelpunt.

55'

Strafschop Club !

54'

Club komt dicht bij de 3-0 wanneer de bezoekers de bal niet meteen wegkrijgen en Vanaken van dichtbij zijn kans waagt. Maar Boeckx kan zijn opwippertje nog net verhinderen.

53'

Ook na de rust krijgt Anderlecht nauwelijks voet aan de grond, een voorzet van Gerkens verdwijnt zomaar achter het doel van Butelle. Niettemin doet Club er goed aan achterin alert te blijven.

49'

Terwijl zijn voorganger aandachtig toekijkt, weergalmt de naam van Ivan Leko meermaals doorheen het stadion. De Kroaat blijft zenuwachtig langs de lijn coachen maar kan niettemin tevreden zijn met deze tussenstand.

48'

Na een zeldzaam foutje van Mechele kan Beric aan de haal maar zijn voorzet wordt slim doorzien door Butelle, aan de overkant trapt Vormer in de handen van Boeckx.

47'
Goal
Abdoulaye Diaby
Club Brugge
2 - 0
46'

De bal rolt weer op Jan Breydel. Wat brengt ons de tweede helft?

46'
Goal
Abdoulaye Diaby
Club Brugge
1 - 0
45'
45'

Rusten geblazen : het ideale moment om nog een Kerstkaartje te versturen. Ga naar clubbrugge.be/clubpaktuit en deel je Kerstwensen !

45'
45'

Het venijn zat duidelijk in de staart van de eerste helft want enkele tellen later staat het zowaar 2-0. Diaby gaat achter een diepe bal aan en kan maximaal profiteren van mistasten tussen Spajic en Boeckx, met links deponeert hij de bal in het lege doel. Het Jan Breydelstadion staat in lichterlaaie !

45'

Net bij het ingaan van de toegevoegde tijd klimt Club dan toch op voorsprong, op rechts kan Vormer ontsnappen en hij schildert de bal perfect op het hoofd van Diaby. Met een rake kopbal knikt hij de 1-0 voorbij Boeckx.

43'
40'

Heel veel goeie wil bij Club maar voorlopig vindt het de opening niet, ook een doorsteekballetje van Nakamba weet Moraes niet te bereiken. Aan de overkant trapt Hanni meters naast.

37'

De bezoekers konden nog niet veel voor gevaar zorgen maar met minder dan tien minuten voor de rust komt het tot tweemaal toe dicht bij de 0-1. Eerst vergeet Hanni te scoren, daarna gaat de poging van Dendoncker via een Brugse voet nipt naast. Aan de overkant kan Vanaken ontsnappen maar zijn voorzet verdwijnt in hoekschop.

35'

Het was een tijdje geleden dat we nog eens iets moesten noteren maar bij een prima aanval kan Vormer, mede met Trebel in de rug, niet vol op doel koppen na de voorzet van Limbombe. Boeckx kan vrij makkelijk pakken.

29'

Na een afgeslagen Brugse hoekschop kan Anderlecht razendsnel uitbreken via Trebel, hij opent breed tot bij Kums maar zijn voorzet lijkt nergens op. Aan de overkant kan Vanaken zich prima doorzetten maar zijn schot wordt in de kiem gesmoord, ook afleggen op Limbombe had gekund.

26'
24'

Na fout net voor het halve maantje staan Vormer en Denswil klaar om de vrije trap te nemen. Uiteindelijk is het de Brugse captain die zijn kans waagt maar de Nederlander trapt een half metertje over.

23'

Wanneer Anderlecht bij de derde Brugse hoekschop het leer niet onmiddellijk wegkrijgt, moet Dendoncker zijn doelman voor de lijn bijspringen om een poging van Moraes te ontzetten.

21'

Nadat Vormer de bal op het middenveld kan heroveren, lanceert hij meteen richting Diaby maar Boeckx is goed uitgekomen en kan al koppend alle gevaar over de zijlijn werken.

20'
Gele kaart
Dennis Appiah
RSC Anderlecht
19'

Diezelfde Moraes krijgt op rechts plots een zee aan ruimte en zijn lage voorzet wordt met de vingertoppen weg gewerkt door Boeckx, ook in de nabeurt kan Limbombe niet gevaarlijk zijn.

17'

Moraes wordt in de zestien aangespeeld maar tussen twee Brusselaars in kan hij enkel een hoekschop afdwingen, ook dit levert niks op.

15'
13'

We blijven voorlopig warm draaien, de wedstrijd moet nog losbarsten. Allicht zit de staat van het veld hier wel voor een stuk tussen, al geldt dit uiteraard voor beide ploegen. Diaby gaat achter een diepe bal maar de Malinees kan het leer net niet binnen houden.

6'

Beide coaches staan molenwiekend langs de kant bij te sturen, zij zien een vrij nerveus begin, met tal van kleine foutjes en balverlies. Wie zorgt voor het eerste gevaar?

4'
1'

En we zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt eerst naar de Zuidtribune toe. Wat brengt ons deze topper?

Onder de aanwezigheid van eregasten Ernst Happel Jr. en Michel Preud’homme stappen de beide teams het veld op. We zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanmiddag is Sebastien Delferière. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Anderlecht zijn Teodorzcyk en Deschacht geschorst maar zijn Kara, Kums en Trebel miraculeus genezen, ze komen dus gewoon aan de aftrap. Opvallend is wel de eerste basisplaats voor Beric, waardoor Onyekuru en Harbaoui op de bank beginnen.

Naast Clasie en invallersdoelman Hubert zijn Refaelov, Vossen, Decarli, Dennis en Vanlerberghe de overige wisselspelers. Derde doelman Teunckens, Simons en Palacios vallen buiten de wedstrijdselectie.

Voor de altijd beladen topper tegen Anderlecht wijzigt coach Leko zijn elftal slechts op één plaats want niet Clasie maar wel Nakamba verschijnt aan de aftrap. Voor het overige behoudt de Kroaat het vertrouwen dat vorig weekend Lokeren van zich afhield.

Bij een eventuele zege vergroot competitieleider Club Brugge zijn voorsprong op concurrent Anderlecht immers tot dertien punten, bij een Brusselse zege kan Paars-Wit opnieuw wat dichterbij sluipen.

Alle ogen zijn vanmiddag gericht op de topper tussen Club en Anderlecht, want naast de eer zijn er voor beide teams drie belangrijke punten te winnen.

Goeiemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht, op speeldag 19 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 0 - 0
  • 1 - 1
  • 2 - 0
  • 1 - 0
  • 1 - 2
  • 1 - 1
  • 0 - 0

Club verplettert Anderlecht met 5-0

Club Brugge heeft op eigen veld Anderlecht verpletterd met 5-0. Diaby scoorde op slag van rust twee keer en na de pauze maakten Vormer, Vossen en Vanaken het Brugse kerstfeest compleet.

 

Ivan Leko voerde één wijziging door aan het team dat vorige week Lokeren versloeg: Marvelous Nakamba nam zijn basisplaats op het middenveld weer in, waardoor Jordy Clasie naar de bank verhuisde. Voorin vormden Diaby en Wesley opnieuw het aanvalsduo. Bij Anderlecht pakte coach Hein Vanhaezebrouck uit met een verrassing: aanvaller Robert Beric verscheen voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

 

Beide teams begonnen vol overgave aan de partij, wat resulteerde in veel stevige duels maar weinig doelgevaar. Club was wel de meest dominante ploeg en probeerde stelselmatig de druk op te drijven. Zo kon Wesley twee keer voor gevaar zorgen, terwijl een vrije trap van Vormer net over de lat zoefde. Aan de overkant kon Anderlecht plots uitbreken op de counter, maar de voorzet van Kums was onzuiver waardoor er geen concreet doelgevaar uit voortkwam.

 

Blauw-Zwart bleef wel baas, maar kreeg met uitzondering van een kopbal van Vormer geen kansen. De Brusselaars kwamen niet in hun spel, maar kregen even later wel een prima kans: Hanni kon eerst geen ploegmaat bereiken en in de rebound ging een schot van Dendoncker net naast. Beide teams leken met een 0-0 de rust in te duiken, maar dat was buiten Abdoulay Diaby gerekend. Eerst kopte de Malinees een voorzet van Vormer binnen en direct daarna profiteerde de aanvaller van geklungel tussen Boeckx en Spajic. Diaby kon zo de 2-0 in het lege doel deponeren.

 

Na de pauze bleef de verwachte stormloop van Anderlecht uit. Het was daarentegen Club dat opnieuw voor gevaar zorgde. Zo moest Boeckx al vroeg redding brengen op pogingen van Vormer en Vanaken. De Bruggelingen bleven doorduwen en scoorden nog voor het uur een derde keer. Obradovic bracht Diaby ten val in de zestien meter en dus wees scheidsrechter Delferière naar de stip. Ruud Vormer nam zijn verantwoordelijkheid en knalde de 3-0 voorbij Boeckx.

 

De Brusselaars probeerden te reageren, maar kwamen niet verder dan een vrije trap van Kums die gered werd door Butelle. Vanhaezebrouck had intussen Bruno en Onyekuru in de strijd gegooid, maar dat bracht geen zoden aan de dijk voor Paars-Wit. Club bleef baas en kon twintig minuten voor tijd zelfs een vierde keer scoren. Na een fout op zowel Diaby als Vanaken wees Delferière opnieuw naar de stip. Jelle Vossen was intussen in de ploeg gekomen en die haalde de trekker over.

 

Anderlecht vertoonde daarna via Beric en Bruno nog twee stuiptrekkingen, maar beide spelers konden hun pogingen niet kadreren. De Brugse honger bleek daarentegen nog niet gestild. Club bleef jagen en zorgde uiteindelijk nog voor de forfaitscore. Vossen schilderde de bal op het hoofd van Hans Vanaken en die kopte de 5-0 tegen de touwen. Club Brugge pakte zo zijn grootste zege van het seizoen uitgerekend tegen de aartsrivaal. Dankzij deze overwinning telt Blauw-Zwart al dertien punten voorsprong op Anderlecht.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 19

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Sebastien Delferière

Club Brugge: Ludovic Butelle – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Dion Cools, Ruud Vormer (77’ Jordy Clasie), Hans Vanaken, Marvelous Nakamba, Anthony Limbombe – Abdoulay Diaby (74’ Emmanuel Dennis), Wesley Moraes (65’ Jelle Vossen). Bank: Guillaume Hubert, Lior Refaelov, Saulo Decarli en Jordi Vanlerberghe. Coach: Ivan Leko.

RSC Anderlecht: Matz Sels – Dennis Appiah, Mbodji Kara, Uros Spajic, Ivan Obradovic – Leander Dendoncker, Sven Kums, Adrien Trebel (58’ Massimo Bruno), Pieter Gerkens, Sofiane Hanni (58’ Henry Onyekuru) – Robert Beric. Coach: Hein Vanhaezebrouck.

Gele kaarten: Appiah, Obradovic.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 45’ Diaby (1-0), 45’+1 Diaby (2-0), 57’ Vormer (penalty, 3-0), 73’ Vossen (penalty, 4-0), 86’ Vanaken (5-0).

 

Tekst: Steven Floin