Speeldag 21
4 - 2

Vanmiddag om 14.30 uur: Club Brugge – Moeskroen

Blauw-Zwart sluit 2017 af met een feestelijke kerstmatch tegen Moeskroen. De Bruggelingen zijn de laatste weken erg goed op dreef en hopen de winterstop in te duiken met een vlotte driepunter.

 

 

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club Brugge opent de laatste competitiespeeldag van dit kalenderjaar tegen Moeskroen. De West-Vlaamse competitieleider telt momenteel 11 punten voorsprong op Sporting Charleroi en 13 op Anderlecht. Na de verliespartij op Le Canonnier in de heenronde zijn de Bruggelingen extra gemotiveerd om de drie punten thuis te houden. Bij winst loopt Blauw-Zwart  voorlopig verder uit op de Carolo’s en Brusselaars, die later nog spelen tegen respectievelijk Zulte Waregem en AA Gent.

 

Enkele dagen geleden tankte het team van Ivan Leko vertrouwen dankzij een verdiende 0-3 zege tegen KV Mechelen. Captain Ruud Vormer opende de score van op de penaltystip en nog voor de rust verdubbelde Wesley de voorsprong. Op het einde van de eerste helft werd Seth De Witte uitgesloten na een overtreding op Wesley. Na de pauze speelde Club geduldig de bal rond en Abdoulay Diaby legde na 35 (!) passes de 0-3 eindstand vast. De Malinese goalgetter zit ondertussen aan 7 competitiegoals en is topscorer bij Blauw-Zwart.

 

Na de zege tegen Anderlecht is Club nu ruim twee jaar ongeslagen in de vaderlandse competitie. De voorbije 71 competitieduels kon Blauw-Zwart telkens minstens één keer scoren voor eigen publiek, wat een unicum betekent in België. De Brugse competitieleider legde dit seizoen als enige eersteklasser een foutloos parcours af in eigen huis.

 

Marvelous Nakamba, Abdoulay Diaby, Anthony Limbombe en Saulo Decarli vermijden best geel, anders missen ze de uitmatch tegen Antwerp.

 

De selectie: Hubert, Butelle, Teunckens, Cools, Palacios, Mera, Poulain, Denswil, Mechele, Simons, Clasie, Nakamba, Vormer, Vanlerberghe, Vanaken, Wesley, Refaelov, Diaby, Vossen, Limbombe en Dennis.

 

Dit waren de voorbije drie thuisduels van Club Brugge tegen Moeskroen:

­

26/12/2016 (competitie) 2-1

8’ Nkaka  (0-1), 61’ van Rhijn (1-1), 68’ Vossen (2-1)

 

16/01/2016 (competitie) 3-0

31’ Engels (1-0), 50’ Diaby (2-0), 66’ Vossen (3-0)

 

01/03/2015 (competitie) 3-0

49’ Izquierdo (1-0), 52’ De Sutter (2-0), 87’ Simons (penalty, 3-0)

 

MOESKROEN

Moeskroen staat met 26 punten op de zevende plaats in het klassement. De Henegouwers komen met vertrouwen afgezakt naar Jan Breydel dankzij hun 2-1 zege tegen Zulte Waregem. Ondanks de vroege 0-1 achterstand na de treffer van Davy De fauw knokte het team van Mircea Rednic zich opnieuw in de partij via Amallah die het leer perfect kreeg aangespeeld van Bolingi. In de tweede helft kopte de Congolese spits op voorzet van Club-huurling Dorin Rotariu de 2-1 eindstand binnen. De Henegouwers behaalden op verplaatsing 8 op 27.

 

De heenmatch tussen Moeskroen en Club eindigde op 2-1. Jonathan Bolingi bracht “Les Hurlus” op voorsprong vanop de penaltystip en Stefano Denswil kopte de gelijkmaker binnen na de perfecte voorzet van assistkoning Ruud Vormer. Ondanks de druk van Blauw-Zwart kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong na een kopbaldoelpunt van opnieuw Bolingi. De West-Vlamingen probeerden voor extra offensief gevaar te zorgen, maar stuitten op een stevig collectief blok bij de Henegouwers.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – Benoît Poulain

Benoît Poulain knokte zich de voorbije weken opnieuw in het Brugse elftal nadat hij eerder dit seizoen een schouderontwrichting opliep tijdens het competitieduel tegen AA Gent. Ondanks de hevige pijn speelde de 30-jarige Fransman de match uit op karakter. “Le Professeur” is niet alleen een secure verdediger, maar hij blinkt ook uit in zijn spelinzicht. Niet toevallig startte Poulaîn de tiki-taka-aanval met 35 haltes in 80 seconden tegen KV Mechelen die uiteindelijk resulteerde in de knappe goal van Abdoulay Diaby (0-3). Benoît Poulain kwam twee jaar geleden over van KV Kortrijk, waar hij in anderhalf seizoen was uitgegroeid tot sterkhouder. Voordien was hij actief bij de Franse tweedeklasser Olympique Nîmes, waar hij in het seizoen 2010-2011 ook ploegmaat was van doelman Ludovic Butelle.

 

MOESKROEN – Jonathan Bolingi

Jonathan Bolingi ontpopte zich de voorbije maanden tot een gevaarlijk offensief wapen bij ‘Les Hurlus’. De 23-jarige Congolees heeft zeven competitiedoelpunten en één assist op zijn conto in de Jupiler Pro League en weegt op een verdediging. Met zijn twee treffers was hij bepalend in de heenmatch tegen Club (2-1) op Le Canonnier, maar ook afgelopen weekend scoorde de jonge spits de beslissende goal (2-1) tegen Zulte Waregem. Een man om in de gaten te houden dus! Bolingi is eigenlijk in loondienst bij Standard, maar hij speelt momenteel op uitleenbasis bij de Henegouwers om extra speelminuten te verzamelen.

 

SCHEIDSRECHTER - LAWRENCE VISSER

Lawrence Visser leidt vanmiddag het competitieduel tussen Club Brugge en Moeskroen in goede banen. Lijnrechters van dienst zijn Dirk Gilon en Pieter Becquet, de vierde official is Bram Van Driessche. Ook vorig jaar floot Visser de kerstmatch tussen beide ploegen in Jan Breydel.

 

Tekst: Vicky Marien

93'

Club kan dus met een goed gevoel de winterstop induiken en kan nu rustig toewerken naar de herneming midden januari. Op 16 januari is er immers reeds het bekerduel tegen Charleroi. Volg ondertussen alle nieuwtjes via onze gebruikelijke kanalen en heel graag tot een volgende !

93'

Door deze zege vergroot Club zijn voorsprong op achtervolgers Charleroi en Anderlecht tot respectievelijk 14 en 16 spelen, al spelen beide ploegen straks nog. De Carolo's moeten op bezoek bij het fel geplaagde Zulte Waregem, Anderlecht ontvangt vanavond in eigen huis Gent.

93'

Een schoonheidsprijs verdiende deze wedstrijd niet, vooral voor de rust presteerde Club ver onder zijn niveau. De 0-1 ruststand was dan ook niet eens onverdiend. Na de pauze kwam Blauw-Zwart wel een stuk gretiger voor de dag en via Limbombe, Vormer en tweemaal Diaby deed het uiteindelijk wat het moest doen.

93'

Net voor affluiten haalt Diaby de trekker helemaal over. Op aangeven van Limbombe schuift hij de 4-2 onder Butez in doel, nummer negen van de competitie voor de Franse Malinees !

93'
Goal
Abdoulaye Diaby
Club Brugge
4 - 2
90'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kijkt ook Limbombe tegen geel aan. Dit houdt in dat hij, net als in de heenronde, het duel tegen Antwerp en zijn broer aan zich zal moeten laten voorbijgaan. We krijgen overigens nog 3 minuten extra.

90'
Gele kaart
Anthony Limbombe
Club Brugge
88'

We zitten bijna helemaal aan het einde wanneer Vanaken heel subtiel de doorspurtende Diaby aanspeelt. De Malinees probeert de bal door de benen van de doelman te spelen maar die redt evenwel de meubelen, het blijft dus 3-2.

85'
Wissel
Royal Excel Mouscron
Taiwo Awoniyi Lomalisa Mutambala
81'

Maakt Club de fout om na de voorsprong het tempo opnieuw wat te laten zakken? Moeskroen komt andermaal opzetten via de bedrijvige Govea maar Butelle kent allerminst problemen met zijn grondscherend schot.

78'
77'
Wissel
Royal Excel Mouscron
Selim Amallah Fabrice Olinga Essono
76'
71'

En we scoren lustig verder ! Lang hebben de bezoekers niet kunnen genieten van de gelijkmaker want vrijwel meteen daarna knalt Diaby, op aangeven van Vanaken, de 3-2 overhoeks voorbij Butez binnen. Nummer acht voor de Franse Malinees, die heel knap afwerkt !

71'
Goal
Abdoulaye Diaby
Club Brugge
3 - 2
69'

Net na de tweede wissel bij Club zijn ze bij Blauw-Zwart achterin niet alert genoeg om Godeau het scoren te beletten, op aangeven van Govea knikt hij de gelijkmaker van dichtbij voorbij Butelle. De bordjes hangen weer in evenwicht.

69'
Goal
Bruno Godeau
Royal Excel Mouscron
2 - 2
68'
Wissel
Club Brugge
Wesley Moraes Ferreira da Silva Jelle Vossen
67'
65'
Gele kaart
Stefano Denswil
Club Brugge
64'

Ook Denswil kijkt tegen geel aan en de daaropvolgende vrije trap van Govea verdwijnt via de Brugse muur in hoekschop, ook dit levert Les Hurlus niks op.

60'

Binnen het kwartier na de rust zet Club de scheve situatie helemaal recht. Op aangeven van Moraes snelt Diaby de zestien in maar hij wordt foutief afgestopt door De Medina. Visser aarzelt niet en wijst meteen naar de stip en toont de zondaar bovendien ook nog de rode kaart. Vanaf elfmeter trapt Vormer Blauw-Zwart op voorsprong. Met zeven doelpunten hijst hij zich naast Diaby als topschutter bij Club.

60'
Goal
Ruud Vormer
Club Brugge
2 - 1
60'
Gele kaart
Bruno Godeau
Royal Excel Mouscron
59'

Strafschop Club !

59'
Rode kaart
Nathan de Medina
Royal Excel Mouscron
58'
55'

Club drukt door en bij een hoekschop kopt Mechele op de bovenkant van de dwarsligger, ook in de rebound komt Diaby niet tot scoren.

54'
Gele kaart
Benjamin Van Durmen
Royal Excel Mouscron
53'
Gele kaart
Ruud Vormer
Club Brugge
51'

Nadat Club net eerder tot driemaal toe heel dicht bij de gelijkmaker kwam, is het dan toch raak. Bij Moeskroen krijgen ze het leer niet meteen weg en Limbombe profiteert hier optimaal van om de gelijkmaker snoeihard in het dak van het doel te trappen. Voor de spits meteen zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen.

51'
Goal
Anthony Limbombe
Club Brugge
1 - 1
49'

Een vrije trap van Vormer, dicht bij het hoekschopvlag, waait in eerste instantie aan alles en iedereen voorbij. In de tweede zone kan Limbombe de bal evenwel oppikken maar zijn voorzet wordt onschadelijk gemaakt door Butez.

46'

Terwijl de zon weer schijnt boven Brugge, kan Limbombe vanaf links voorzetten maar de bezoekende doelman kan vrij makkelijk pakken.

46'

De bal rolt weer in het Jan Breydelstadion. Met meteen een eerste wissel aan Brugse zijde : Nakamba bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats komt Clasie. Kan Blauw-Zwart de scheve situatie na de rust alsnog rechtzetten?

45'
Wissel
Club Brugge
Marvelous Nakamba Jordy Clasie
45'
45'

Scheidsrechter Visser fluit de eerste helft af en Club hikt tegen een 0-1 ruststand aan. Blauw-Zwart zal na de pauze alvast stukken beter voor de dag moeten komen.

44'

We zitten reeds dicht tegen de rust aan wanneer Limbombe de achterlijn haalt maar andermaal komt zijn voorzet er niet uit. Op het schot van Cools na kon de leider in de eerste helft nog niet voor enig gevaar zorgen.

39'
35'

Van een feeststemming is er voorlopig weinig te merken in Brugge want met nog tien minuten voor de rust klimmen de bezoekers, niet eens onverdiend, op voorsprong. Van Durmen wordt helemaal vrijgespeeld en oog in oog met Butelle aarzelt hij niet om de 0-1 onder de Fransman in doel te schuiven.

35'
Goal
Benjamin Van Durmen
Royal Excel Mouscron
0 - 1
32'

Bij een vrije trap vanaf de zijlijn dropt Vormer de bal de bezoekende zestien in, Denswil klimt het hoogst maar kopt evenwel over. Bovendien was er reeds gevlagd wegens buitenspel.

31'
30'

Eindelijk dan toch eens de versnelling bij Club wanneer Moraes wordt aangespeeld door Vanaken. De Braziliaan snijdt naar binnen maar trapt van ver op doel, doelman Butez kent geen problemen.

23'

Het tempo ligt bij Club veel te laag want er wordt nauwelijks een vrijstaande medespeler gevonden. Bovendien laat Limbombe het leer zomaar onder de voet buiten lopen, het is typerend voor het niveau waarop momenteel wordt geacteerd.

20'

De Brugse supporters vuren het elftal aan want het loopt voorlopig voor geen meter. Diezelfde Brugse aanhang haalde bovendien opgelucht adem dat het doelpunt van Awoniyi werd afgekeurd wegens buitenspel.

17'

Moeskroen staat knap zevende in het klassement en graaft zich allerminst in, een afvallende bal wordt meteen op de slof genomen door Govea maar zijn schot gaat evenwel torenhoog over. Club zal een tandje moeten bijsteken om de bezoekers echt in de problemen te brengen.

12'

Moeskroen zet hoog druk en Club heeft het knap lastig om echt tot vlotte combinaties te komen, van enig gevaar is er voorlopig dan ook nog geen sprake.

10'
8'

Bij Club maken ze vlug de omschakeling via ondermeer Vanaken en Cools maar centraal staat er niemand klaar bij de voorzet van rechts van Moraes.

4'

Net als tegen Anderlecht wil Club voor eigen volk vroeg de voorsprong maar Moraes komt net te laat bij een voorzet van Vormer, seconden later dwingt Diaby een tweede Brugse hoekschop af.

2'

Al in de openingsminuut dropt Limbombe het leer in de zestien maar vooraleer Diaby echt gevaarlijk kan zijn, weet Huyghebaert weg te werken. Bij de daaropvolgende aanval moet Butez flink uitpakken om een schot van Cools over de dwarsligger te duwen, ook de daaropvolgende hoekschop levert niks op.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

Het zonnetje schijnt over Olympia wanneer beide elftallen hun opwachting maken, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Nog een laatste maal 90 minuten alles geven !

Scheidsrechter vanmiddag is Lawrence Visser. We hopen en rekenen uiteraard eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Moeskroen kan coach Rednic niet beschikken over de geblesseerden Bailly, Diédiou, Gulan en Mézague. Zoek overigens ook niet naar de naam van Rotariu, ook de Brugse huurling komt niet in actie tegen zijn werkgever.

Voor deze wedstrijd op 'Boxing Day' wijzigt Leko zijn elftal in vergelijking met de wedstrijd in en tegen Mechelen niet. Voorin behouden Diaby en Moraes het vertrouwen, ook Nakamba verschijnt gewoon aan de aftrap. Naast invallersdoelman Hubert zijn Clasie, Refaelov, Vossen, Vanlerberghe, Dennis en Simons de overige wisselspelers. Teunckens, Mera en Palacios vallen buiten de wedstrijdselectie.

Excelsior Moeskroen van hun kant staat momenteel zevende in het klassement, op amper drie punten van STVV en een plaats in PO1. De troepen van coach Rednic lijken een rustig seizoen te draaien.

Met de thuiswedstrijd tegen Moeskroen sluit Club vanmiddag het kalenderjaar 2017 af en Blauw-Zwart hoopt dit in stijl te kunnen doen. Al wordt het allerminst een gezondheidswandeling want in de heenronde liep Club uit bij Les Hurlus tegen een eerste competitienederlaag van het seizoen aan. De ploeg van coach Leko moet dus uit zijn op een klinkende revanche.

Goedemiddag en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Excelsior Moeskroen, op speeldag 21 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 0
  • 2 - 0
  • 2 - 1
  • 1 - 2
  • 1 - 0
  • 0 - 4
  • 0 - 3

Club sluit 2017 af met 4-2 zege tegen Moeskroen

Club Brugge heeft het jaar afgesloten met een zwaarbevochten 4-2 zege tegen Moeskroen. Van Durmen bracht de bezoekers op voorsprong, maar na de rust stelde Blauw-Zwart orde op zaken via Limbombe en Vormer. Godeau maakte onverwacht gelijk, maar Abdoulay Diaby bezorgde Club met twee goals alsnog de overwinning.

 

Club startte met dezelfde elf die vorige week vlot Anderlecht en KV Mechelen versloegen. De Bruggelingen duwden het gaspedaal meteen stevig in en dwongen zo al onmiddellijk een prima kans af: Dion Cools kreeg plots veel vrijheid op de rand van de zestien meter, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Butez. Na die prima start viel het echter stil. Moeskroen zette goed druk, waardoor de Bruggelingen niet in hun spel kwamen.

 

De bezoekers kwamen zich niet ingraven en dreigden aanvankelijk via enkele afstandsschoten van onder meer Bolingi en Govea. Na twintig minuten kon Moeskroen zelfs scoren, toen Awoniyi een voorzet in twee tijden voorbij Butelle werkte. Het doelpunt werd evenwel afgekeurd wegens buitenspel. Dat wapenfeit inspireerde Blauw-Zwart echter niet tot beter voetbal. Met uitzondering van een knal van Wesley kon het immers niet dreigen.

 

Moeskroen groeide in de wedstrijd en kwam tien minuten voor de rust zelfs op voorsprong. Awoniyi gaf de bal mee met Benjamin Van Durmen en die schoof de 0-1 in doel. Club leek van slag, want het speelde te slordig waardoor het er niet in slaagde het tempo op te trekken. Doelgevaar bleef achterwege en dus dook Blauw-Zwart met een achterstand de rust in.

 

Bij het begin van de tweede helft kwam Clasie in de plaats van Nakamba. Blauw-Zwart schakelde meteen twee versnellingen hoger en dat leverde al direct een driedubbele kans op: Butez redde een kopbal van Vanaken, terwijl pogingen van Limbombe en Wesley net voor de lijn werden gekeerd. Club bleef doorduwen en scoorde even later dan toch de gelijkmaker. Limbombe kwam na een pass van Vanaken met een gelukje weer in balbezit en knalde de 1-1 staalhard in de bovenhoek.

 

Moeskroen reageerde met een schot van Amallah, maar het was Blauw-Zwart dat de forcing bleef voeren: een voorzet van Limbombe werd net voor de doellijn weggewerkt en een kopbal van Mechele strandde op de deklat. De verdiende 2-1 viel uiteindelijk op het uur: Wesley gaf de bal mee met Diaby, maar die werd van de sokken gelopen door De Medina. Rood voor de verdediger en penalty voor Club was het verdict van scheidsrechter Visser. Ruud Vormer stuurde Butez de verkeerde kant op en zorgde zo voor de 2-1.

 

Ondanks de numerieke minderheid gaven de bezoekers zich nog niet gewonnen: Godeau kopte een vrije trap van Govea in doel, waardoor het plots weer gelijk stond. Lang duurde het echter niet vooraleer Club orde op zaken stelde: Vanaken lanceerde Diaby en die schoot de 3-2 prachtig overhoeks binnen. Moeskroen vertoonde nog een laatste stuiptrekking via de sterk spelende Govea, maar Butelle pakte het schot van de Mexicaan. Diep in de blessuretijd bediende Limbombe Diaby en die legde de 4-2 eindstand vast.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 21

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Club Brugge: Ludovic Butelle – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Dion Cools, Ruud Vormer, Hans Vanaken, Marvelous Nakamba (46’ Jordy Clasie), Anthony Limbombe – Abdoulay Diaby, Wesley Moraes (68’ Jelle Vossen). Bank: Guillaume Hubert, Timmy Simons, Lior Refaelov, Jordi Vanlerberghe en Emmanuel Dennis. Coach: Ivan Leko.

Excel Moeskroen: Jean Butez – Mergim Vojvoda, Nathan De Medina, Bruno Godeau, Jérémy Huyghebaert – Selim Amallah (77’ Fabrice Olinga), Omar Govea, Benjamin Van Durmen, Dimitri Mohamed – Jonathan Bolingi, Taiwo Awoniyi (85’ Joyce Lomalisa). Coach: Mircea Rednic.

Gele kaarten: Vormer, Van Durmen, Denswil, Limbombe.

Rode kaarten: 59’ De Medina.

Doelpunten: 35’ Van Durmen (0-1), 51’ Limbombe (1-1), 60’ Vormer (penalty, 2-1), 69’ Godeau (2-2), 71’ Diaby (3-2), 93’ Diaby (4-2).

 

Tekst: Steven Floin