Speeldag 23
3 - 2

Vanavond om 20.30 uur: Club Brugge - KV Oostende

Blauw-Zwart ontvangt vanavond KV Oostende in Jan Breydel. Dankzij het puntenverlies van Charleroi en Anderlecht kunnen de Bruggelingen hun voorsprong in het klassement weer vergroten.

 

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Club Brugge verdedigt vanavond zijn koppositie in de streekderby tegen de Kustboys. Blauw-Zwart staat aan de leiding met 54 punten en gaat voluit voor de drie punten in eigen huis. Afgelopen zondag kenden de West-Vlamingen een moeilijke verplaatsing naar Antwerp. De thuisploeg kwam op 2-0 voorsprong via Borges en Owusu en de promovendus belette met een stevige mandekking dat Club nauwelijks aan voetballen toekwam. Ivan Leko bracht na de rust Nakamba, Dennis en Vossen tussen de lijnen en de West-Vlamingen bleven zoeken naar de ruimte. In de slotminuten tikte debutant Ivan Tomečak een gedevieerde voorzet van Ruud Vormer van dichtbij binnen en de Brugse captain zorgde na een pass van Jordy Clasie voor de gelijkmaker.

 

Blauw-Zwart legde dit seizoen als enige eersteklasser een foutloos parcours af in eigen huis en de voorbije 72 competitieduels kon Club telkens minstens één scoren voor eigen publiek, wat een unicum in België betekent.

 

Stefano Denswil incasseerde op de Bosuil zijn vijfde gele kaart en moet geschorst toekijken. Anthony Limbombe is opnieuw inzetbaar na zijn schorsingsdag. Indien Dion Cools, Saulo Decarli, Marvelous Nakamba, Ruud Vormer en Abdoulay Diaby een geel karton krijgen, missen ze de topper in de Ghelamco Arena. Jelle Vossen kan zijn 300ste competitiematch in eerste klasse spelen!

 

De selectie: Gabulov, Hubert, Vermeer, Cools, Poulain, Mechele, Decarli, Tomečak, Simons, Clasie, Nakamba, Vormer, Vanlerberghe, Vanaken, Wesley, Refaelov, Diaby, Vossen, Limbombe en Dennis.

 

Dit waren de voorbije vijf thuisduels van Club Brugge tegen KV Oostende:

­

26/04/2017 (PO1) 3-1

15' Dimata (0-1), 32' Vossen (1-1), 33’ Izquierdo (2-1), 68’ Izquierdo (3-1)

 

03/12/2016 (competitie) 2-0

58’ Izquierdo (1-0), 93’ Vossen (penalty, 2-0)

 

22/05/2016 (PO1) 2-2

7’ Diaby (1-0), 64’ Cyriac (1-1), 85’ De Bock (2-1), 90’ Jonckheere (2-2)

 

18/10/2015 (competitie) 1-0

35’ Gedoz (1-0)

 

30/01/2015 (competitie) 2-0

13’ Izquierdo (1-0), 47 Gedoz (2-0)

 

KV OOSTENDE

KV Oostende staat met 25 punten op de twaalfde plaats in het klassement. De Kustboys komen met vertrouwen afgezakt naar Jan Breydel dankzij hun 2-1 zege tegen KV Kortrijk. Het team van Adnan Custovic had na amper 20 minuten al een dubbele voorsprong via Nicolas Lombaerts en Zarko Tomasevic en de Kerels kwamen niet verder dan de aansluitingstreffer van Teddy Chevalier. Kortrijk bleef aandringen, maar de kustploeg kraakte niet en hield de drie punten thuis. 

 

De heenmatch tussen KV Oostende en Club eindigde op 2-3. Ruud Vormer opende de score na 28 seconden en maakte meteen de snelste goal van het seizoen. Bij een ingestudeerde hoekschop hingen de bordjes snel gelijk via Sébastien Siani. Wesley zorgde opnieuw voor een Brugse voorsprong op voorzet van Ruud Vormer, maar opnieuw konden de Kustboys langszij komen: dit keer via Franck Berrier. De streekderby leek af te stevenen op een gelijkspel, maar dat was buiten Anthony Limbombe gerekend: hij bezorgde Blauw-Zwart een delirium door in de slotseconden de winning goal te scoren.

 

Rajsel, Jonckheere, Milic en Vandendriessche zijn out met een blessure.

 

De selectie: Dutoit, Vanhamel, Bossaerts, Lombaerts, Tomasevic, Bjelica, Bushiri, Capon, Rezaeian, Jali, Özkan, Siani, Berrier, Musona, Banda, Conte, Canesin, Akpala, Gano en Zivkovic.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – VLADIMIR GABULOV

Vladimir Gabulov maakte tegen Antwerp zijn officiële debuut voor Blauw-Zwart. De 34-jarige doelman zorgde voor rust en coachte continu zijn defensie. Bij de twee tegentreffers viel de Russische goalie ook niks te verwijten. Gabulov kwam over van Arsenal Toela, waar hij dit seizoen zes clean sheets haalde. Voordien speelde de ervaren keeper bij verschillende andere Russische teams, maar zijn grootste sportieve successen haalde hij bij CSKA Moskou waarmee hij landskampioen werd en de beker won. Gabulov is de vaste doublure in het Russische nationale elftal en gaat vrijwel zeker mee naar het WK in zijn thuisland.

 

KV OOSTENDE - NICOLAS LOMBAERTS

Voor Nicolas Lombaerts wordt het een speciaal weerzien in Jan Breydel. De Bruggeling doorliep alle jeugdreeksen bij Club vooraleer hij op 19-jarige leeftijd naar AA Gent trok. In 2007 koos hij voor een buitenlands avontuur en verhuisde hij naar Zenith Sint-Petersburg. Mét succes want hij veroverde er de UEFA Cup, Europese Supercup, Russische beker (2x), Russische Supercup (4x) en behaalde 4 landstitels. Na tien seizoenen koos de 32-jarige verdediger voor een nieuwe sportieve uitdaging bij KV Oostende. Met zijn ervaring en kwaliteit is Lombaerts een belangrijke pion bij de Kustboys. Tegen KV Kortrijk kroonde hij zich tot matchwinnaar met zijn eerste officiële doelpunt in Oostendse loondienst en zijn cruciale redding op de lijn in de tweede helft.

 

SCHEIDSRECHTER - NATHAN VERBOOMEN

Nathan Verboomen is scheidsrechter van dienst en fluit voor het eerst een officiële match van Blauw-Zwart. Hij wordt bijgestaan door de lijnrechters Karel De Rocker en Koen Thys. Vierde official is Alexandre Boucaut. Ook de videoref is present in Jan Breydel.

 

Tekst: Vicky Marien

94'
Gele kaart
Vladimir Gabulov
Club Brugge
93'

Ondanks de uitstekende start in de eerste helft, zal coach Leko niet blind zijn voor het mindere spel na de rust. De Kroaat moet nu proberen zijn team klaar te stomen voor de uitwedstrijd van komende zondag in en tegen Gent. Heel graag tot dan !

93'

Na een verschroeiende start liep Club al heel vroeg tot 2-0 uit, na doelpunten van Vanaken en Vormer. Blauw-Zwart bleef domineren maar liet daarna verschillende keren na om de scoren verder op te drijven. Onmiddellijk na de rust werd de aansluitingstreffer van Gano teniet gedaan door de tiende competitietreffer van Diaby. In een nerveuze slotfase kopte Akpala uiteindelijk de 3-2 eindscore op het bord.

93'

Het werd dus pompen want scheidsrechter Verboomen fluit de wedstrijd tot ieders opluchting af. Club wint met 3-2 van Oostende en vergroot zo zijn voorsprong op achtervolgers Charleroi en Anderlecht tot twaalf en dertien punten.

92'

We zitten reeds in de toegevoegde tijd wanneer Siani vanuit de tweede lijn kan uithalen maar zijn afzwaaiend schot gaat gelukkig naast. Het is pompen of verzuipen voor Club.

91'
Gele kaart
Jelle Vossen
Club Brugge
90'
Goal
Joseph Akpala
KV Oostende
3 - 2
89'

De bezoekers krijgen loon naar werken en kunnen de score milderen tot 3-2. Een voorzet van Berrier wordt in eerste instantie nog gemist door Gano maar aan de tweede paal is invaller Akpala bij de pinken om uit de rug van Tomecak te komen en met het hoofd te scoren. Er worden overigens drie extra minuten bijgerekend.

87'

Na de pauze kwam Club beduidend minder uit de verf, waardoor Oostende toch een aantal keer gevaarlijk kon zijn. Zo wordt Zivkovic diep aangespeeld maar zijn poging gaat over het doel van Gabulov, die in het tweede bedrijf toch nadrukkelijker in beeld kwam.

83'
Wissel
KV Oostende
Aleksandar Bjelica Joseph Akpala
83'

Ook Custovic gooit zijn laatste troef op tafel en vervangt Bjelica door Akpala. De ex-speler van Club wordt door de Brugse aanhang met flink wat applaus en gezangen onthaald.

80'

Het blijft boeiend op Jan Breydel. Eerst komt Gabulov goed uit om Gano naar de buitenkant te laten uitwijken. Aan de overkant wordt Moraes diep gestuurd. Die bedient de vrijstaande Vossen die op zijn beurt Vormer met het hoofd wil aanspelen maar de bal is te ver voor de Nederlander.

78'
Wissel
KV Oostende
Knowledge Musona Franck Berrier
78'
Wissel
KV Oostende
Knowledge Musona Franck Berrier
77'
Wissel
Club Brugge
Jordy Clasie Marvelous Nakamba
77'

Derde en laatste wissel aan Brugse zijde wanneer Nakamba Clasie komt aflossen. Bij Oostende komt Berrier in de plaats van Musona.

75'
73'

Er hangt een doelpunt in de lucht, alleen blijft het afwachten aan welke kant die valt. Na een knappe opening lijkt Zivkovic op weg naar de 3-2 maar andermaal toont Gabulov zijn kunnen. Het klinkt allicht vreemd maar deze wedstrijd is nog niet gespeeld.

71'

Club breit weer een lange aanval in elkaar en na een Limburgse combinatie in Brugse loondienst tussen Vanaken en Vossen mist laatstgenoemde echter zijn controle om op doel te trappen, het blijft dus 3-1.

69'

Ondanks de tussenstand blijft Leko aan de zijkant zenuwachtig coachen. Al ziet de Kroaat wel hoe zijn landgenoot Tomecak op rechts kan oprukken en op doel trappen maar het schot zoeft over.

66'

Oostende toont na de pauze toch een ander, beter gelaat en kiezen vol voor de aanval. Een Oostends schot verdwijnt via een Brugs lichaam in hoekschop. Op de counter kan Club uitbreken via Moraes. Die schotelt Vossen de 4-1 aan maar de Limburger besluit echter over.

61'

Op het uur wisselt Leko een tweede maal. Diaby, met geel gevaar, wordt naar de kant geroepen, Vossen is zijn vervanger. Met zijn doelpunt zit Diaby overigens aan tien stuks. Ondertussen behoedt Gabulov Club tot tweemaal toe van een tweede tegentreffer. Eerst duwt hij een inzenden van Canesin in hoekschop, daarna staat hij pal bij een schot van Jali.

60'
Wissel
Club Brugge
Abdoulaye Diaby Jelle Vossen
58'

Beide doelmannen worden op hun beurt op de proef gesteld. Eerst gaat Gabulov goed plat bij een laag schot van Siani, daarna pakt Dutoit de poging van Moraes. Ondertussen staat Vossen klaar om in te vallen.

54'

Het spel golft goed op en neer en Gabulov duwt met één vuist een voorzet weg. Aan de overkant kan Vanaken uitbreken, die legt uitstekend breed tot Moraes die het overzicht behoudt en de oprukkende Vormer en Clasie wil bedienen maar zijn aflegger is ondermaats en Oostende kan ontzetten.

51'
Goal
Abdoulaye Diaby
Club Brugge
3 - 1
50'

De Oostendse vreugde is maar van korte duur want meteen daarna dient de thuisploeg hen van antwoord. Via Moraes en Limbombe komt de bal voor de voet van Diaby en vanuit een scherpe hoek knalt hij de 3-1 voorbij Dutoit in het dak van het doel. De marge bedraagt weer twee doelpunten.

48'
Goal
Zinho Gano
KV Oostende
2 - 1
48'

Club heeft zijn schaapjes zeker nog niet op het droge. Na een wat rommelige fase in de Brugse zestien is het uiteindelijk ex-Bruggeling Gano die de aansluitingstreffer voorbij Gabulov in doel trapt.

47'

Ook het eerste gevaar na de pauze is voor Club. Vormer steekt prima diep tot bij Moraes, die haalt vanaf de grote rechthoek hard uit maar de Braziliaan kan zijn schot niet kadreren.

46'

De bal rolt weer op Jan Breydel. Met meteen een eerste wissel bij zowel Club als Oostende. Bij Blauw-Zwart bleef Poulain in de kleedkamer, in zijn plaats komt Tomecak. Bij Oostende is Zivkovic Bossaerts komen te vervangen.

45'
Wissel
Club Brugge
Benoit Poulain Ivan Tomecak
45'
Wissel
KV Oostende
Mathias Bossaerts Richairo Zivkovic
45'
45'
45'
45'

Canesin toont zich bij de bezoekers het meest bedrijvig en wurmt zich met wat geluk voorbij Decarli en Mechele maar uiteindelijk besluit hij over het doel van Gabulov. Vrijwel meteen daarna fluit scheids Verboomen de eerste helft af met een 2-0 tussenstand, na vroege doelpunten van Vanaken en Vormer.

41'

We komen steeds dichter bij de rust en de bezoekers proberen iets meer in de wedstrijd te komen. Canesin kan op links ontsnappen maar zijn voorzet gaat langs alles en iedereen voorbij. Aan de overkant wordt een schot van Vormer afgeblokt.

37'

Bij een zeldzame aanval van de bezoekers mag Lombaerts op doel trappen. Gabulov laat het leer schieten en Canesin tikt van heel dichtbij in doel. Maar de Braziliaan stond bij het schot van Lombaerts duidelijk in buitenspel en dus wordt het doelpunt terecht afgekeurd. Ondertussen mag Nakamba zich langs de kant warmlopen.

34'
33'

De jongste minuten gaat Moraes nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt. Vanaf rechts duikt hij de zestien in maar zijn schot vanuit scherpe hoek gaat voorlangs buiten.

31'

Na de verschroeiende start is het tempo toch danig terug geschroefd, al probeert Moraes het tot tweemaal van afstand. Eerst krult hij zijn poging nipt over de kruising, daarna kent Dutoit de nodige moeite met zijn schot. Ook Diaby mag aan het kanon maar zijn poging gaat via een bezoekend been in hoekschop, die wordt over gekopt door Poulain.

27'
24'

Dan toch weer de tempoversnelling bij Club wanneer Vanaken diep steekt tot bij de spurtende Diaby maar Dutoit is goed uitgekomen en kan het gevaar teniet doen. Aan de overkant gaat een schot van Canesin over het doel van een voorlopig nog werkloze Gabulov.

22'

Club heeft de voet wat van het gaspedaal gehaald en laat de bal gezwind van voet tot voet gaan. Ondertussen maakt het Brugse publiek zich reeds op voor het duel van komende zondag.

20'
17'

En daar was bijna de 3-0. Lombaerts gaat in het halve maantje in de fout en loopt zo tegen geel aan. De daaropvolgende vrije trap wordt niet door Vormer maar wel door Vanaken getrapt maar hij besluit snoeihard op de binnenkant van de paal. Voorlopig (?) geen tweede doelpunt van de avond voor de Limburger.

16'
Gele kaart
Nicolas Lombaerts
KV Oostende
14'

De Brugse druk houdt aan en Club breit andermaal een prima aanval in elkaar maar uiteindelijk belandt de voorzet van Vormer in de armen van Dutoit en kan Diaby net niet bij een uitstekende diepe bal van Cools. Het thuispubliek kijkt geboeid toe.

10'

Het is al Blauw-Zwart wat de klok luidt in deze openingsfase. Eerst worden schoten van Vanaken en Cools afgeblokt, seconden later kan Diaby de zestien induiken maar hij besluit via de vingertoppen van Dutoit nipt over. Bij de daaropvolgende hoekschop wordt het schot van Poulain op de lijn gekeerd.

8'
Goal
Ruud Vormer
Club Brugge
2 - 0
8'

Ruud ! Ruud ! Ruud ! Ruud ! De naam van de doelpuntenmaker weergalmt doorheen het Jan Breydelstadion. Na een trekfout van Bossaerts bij Moraes is het Vormer die een vrije trap loepzuiver voorbij Dutoit knalt. Voor de Nederlandse kapitein nummer negen in de competie. Asjeblieft !

6'

En Club drukt door. Op rechts denkt Cools door te kunnen stomen maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel.

5'
Goal
Hans Vanaken
Club Brugge
1 - 0
4'

In tegenstelling tot de wedstrijd op Antwerp begint Club bijzonder gretig en al na vier minuten loont dit een eerste maal. Na knap combinatiespel is het uiteindelijk Diaby die de opening zoekt en vindt bij Vanaken. Die kan alleen op Dutoit af en met een lage schuiver in de korte hoek opent de Limburger al heel vroeg de score. Voor Vanaken meteen zijn zesde competietreffer !

1'

We zijn er aan begonnen, het is Club dat heeft afgetrapt. Blauw-Zwart speelt in de eerste helft wel eerst naar de eigen Kop toe.

De spelers stappen de grasmat op, we zijn er bijna klaar voor. Houdt Club straks de drie punten in eigen huis?

Scheidsrechter vanavond is Nathan Verboomen, in principe is ook de videoref aanwezig. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij de bezoekers moet coach Custovic het stellen zonder Rajsel, Milic, Vandendriessche en ex-Bruggeling Jonckheere. Verder is het uitkijken naar de prestatie van die andere ex-Bruggelingen Capon, Lombaerts en Gano. Akpala moet zich schikken in zijn rol als bankzitter.

Door de terugkeer van Limbombe wordt Tomecak naar de bank verwezen en neemt Decarli achterin de plaats in Denswil. Voor het overige behoudt Leko het vertrouwen in de ploeg van de afgelopen weken. Vermeer zit voor het eerst op de bank. Hubert en Simons vallen buiten de wedstrijdselectie.

Voor het streekduel met Oostende keert Limbombe terug uit schorsing, maar is het ditmaal Denswil die geschorst vanuit de tribunes moet toekijken. Vermeer zit voor het eerst in de selectie.

Vorig weekend behaalde Club op het nippertje een punt op de Bosuil; vanavond hoopt Blauw-Zwart wel de volle buit te pakken. Bij een eventuele zege loopt Club opnieuw iets verder uit op de concurrentie. Charleroi verloor immers op bezoek in Eupen, terwijl Anderlecht in eigen huis niet verder kwam dan een gelijkspel tegen het Waasland-Beveren van Sven Vermant.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Oostende, op speeldag 23 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 1 - 0
  • 1 - 2
  • 2 - 2
  • 1 - 1
  • 0 - 3
  • 2 - 1
  • 2 - 0

Club verslaat KV Oostende met 3-2

Club Brugge heeft op eigen veld KV Oostende verslagen met 3-2. Vanaken en Vormer bezorgden Blauw-Zwart al vroeg een dubbele voorsprong, terwijl na de rust ook Diaby zijn doelpuntje kon meepikken. De bezoekende goals werden gescoord door de ex-Clubspitsen Gano en Akpala. Dankzij deze zege loopt Blauw-Zwart weer verder uit in het klassement.

 

De Brugse basiself onderging twee wijzigingen in vergelijking met de match van zondag op Antwerp. Saulo Decarli nam achterin de plaats in van de geschorste Stefano Denswil, terwijl op de linkerflank Anthony Limbombe – terug uit schorsing – zijn basisplaats weer innam. Ivan Tomečak verdween daardoor uit de ploeg. Doelman Vladimir Gabulov behield wel zijn basisplaats en mocht dus voor het eerst in actie komen op Jan Breydel.

 

Door het puntenverlies van Charleroi en Anderlecht kon Club een uitstekende zaak doen in het klassement. De Bruggelingen wilden die kans duidelijk niet laten liggen en duwden het gaspedaal meteen stevig in. Dat leverde binnen de acht minuten zowaar al twee doelpunten op: na een pass van Diaby verschalkte Hans Vanaken doelman Dutoit in de korte hoek en direct daarna krulde Ruud Vormer een vrije trap fraai in doel.

 

De bezoekers wisten niet van welk hout pijlen maken, terwijl Blauw-Zwart naar voor bleef stormen. Zo moest Dutoit redding brengen op pogingen van Diaby en Poulain, terwijl een vrije trap van Vanaken uiteen spatte op de kruising. KVO reageerde met een schot van Canesin dat over doel ging, maar voor het overige was het al Blauw-Zwart wat de klok sloeg: een schot van Wesley zoefde net over de lat, Dutoit pareerde een schot van diezelfde Wesley, terwijl ook een poging van Diaby werd afgeblokt.

 

Oostende leek rijp voor de slachtbank, maar kon tien minuten voor de rust plots toch reageren. Na een schot van Lombaerts kon Canesin het leer van dichtbij binnentikken, maar het doelpunt van de Braziliaan werd afgekeurd wegens buitenspel. Op slag van rust ging een poging van diezelfde Canesin over doel. De bezoekers kwamen steeds beter in de match en konden kort na de pauze zelfs scoren. Ex-Clubspeler Zinho Gano schudde Decarli van zich af en schoot de 2-1 voorbij Gabulov.

 

De Bruggelingen waren direct wakker geschud en zetten ook meteen orde op zaken. Limbombe gaf de bal mee met Diaby en die knalde de 3-1 via de onderkant van de lat in doel. Kort daarop verzuimde Wesley de match definitief te beslissen, waardoor KVO de hoop levend hield. De bezoekers trokken steeds vaker richting Gabulov, maar de Russische doelman gaf geen krimp. Eerst pareerde hij een schot van Siani en daarna bracht hij ook redding op pogingen van Canesin en Zivkovic.

 

Club loerde intussen op de counter en kon zo bijna een vierde keer scoren: Wesley gaf de bal perfect mee met de ingevallen Jelle Vossen, maar die knalde het leer over doel. Even later zoefde ook een pegel van Ivan Tomečak over de lat, terwijl Vossen Vormer net niet kon bedienen. De buit leek binnen voor Blauw-Zwart, maar in de slotminuut werd het toch nog spannend. Joseph Akpala – ook al een ex-Clubspits – kopte een voorzet van Berrier in doel, waardoor het nog 3-2 werd. De bezoekers hoopten nog op meer, maar een knal van Siani ging naast. Dankzij deze zege vergroot Club de voorsprong op de eerste achtervolgers Charleroi en Anderlecht tot twaalf en dertien punten.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 23

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Club Brugge: Vladimir Gabulov – Benoît Poulain (46’ Ivan Tomečak), Brandon Mechele, Saulo Decarli – Dion Cools, Ruud Vormer, Hans Vanaken, Jordy Clasie (76’ Marvelous Nakamba), Anthony Limbombe – Abdoulay Diaby (60’ Jelle Vossen), Wesley Moraes. Bank: Kenneth Vermeer, Lior Refaelov, Jordi Vanlerberghe en Emmanuel Dennis. Coach: Ivan Leko.

KV Oostende: William Dutoit – Brecht Capon, Mathias Bossaerts (46’ Richairo Zivkovic), Nicolas Lombaerts, Zarko Tomasevic, Aleksandar Bjelica (83’ Joseph Akpala) – Fernando Canesin, Sébastien Siani, Andile Jali, Knowledge Musona (78’ Franck Berrier) – Zinho Gano. Coach: Adnan Custovic.

Gele kaarten: Lombaerts, Vossen, Gabulov.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 5’ Vanaken (1-0), 8’ Vormer (2-0), 48’ Gano (2-1), 50’ Diaby (3-1), 90’ Akpala (3-2).

 

Tekst: Steven Floin