Speeldag 9
2 - 0

PLOEGENNIEUWS

STANDARD

Standard staat met 36 punten op de vierde plek in het klassement en heeft drie punten achterstand op Antwerp. De Luikenaars kenden een goede start in Play-Off 1 met zeges tegen Antwerp (3-1) en Gent (1-2), maar na nederlagen in Brugge (4-0) en thuis tegen KRC Genk (1-3) moest het team van Michel Preud’homme zijn titelambities opbergen. Afgelopen weekend werd er nipt verloren tegen KAA Gent (2-3) na een late treffer van David, waardoor de 0 op 12 in de laatste vier duels een feit is. Tijdens de heenronde van Play-Off 1 werd het 4-0 in Brugge. Dankzij een owngoal van Vanheusden en treffers van Schrijvers, Dennis en Wesley werd het een doelpuntenfestijn op Jan Breydel. De Rouches zullen dus ongetwijfeld gebrand zijn om zich voor eigen publiek te tonen en een goed resultaat neer te zetten. Bijzonder is dat de laatste tien Luikse goals werden gescoord door negen verschillende spelers. De Brugse defensie is dus gewaarschuwd!

 

CLUB BRUGGE

Dankzij de 3-2 zege tegen KRC Genk halveerde Club zijn achterstand op de Limburgse competitieleider tot drie punten. De opdracht tegen de Rouches is duidelijk: enkel winst volstaat om in titelkoers te blijven en mee te strijden voor de oppergaai tot de laatste speeldag. Tijdens de reguliere competitie behaalde Blauw-Zwart 3 op 6 tegen de Luikenaars. In de heenwedstrijd slikten de Bruggelingen een 3-1 nederlaag op Sclessin. Carcela en Emond brachten de Rouches op 2-0 voorsprong, maar dankzij een owngoal van Luyindama kwam Blauw-Zwart terug in de match. Marin legde de match in een definitieve plooi met zijn doelpunt. Club nam in de terugwedstrijd sportieve revanche en versloeg de Rouches met 3-0. Doelpuntenmakers van dienst waren Denswil, Dennis en Amrabat. In de voorbije vijf verplaatsingen naar Luik won Blauw-Zwart éénmaal, deelden beide ploegen twee keer de punten en boekte Standard twee zeges. Dennis, Mechele, Diatta en Amrabat vermijden best geel want anders missen ze de laatste thuismatch tegen Antwerp.

 

SCHEIDSRECHTER – Alexandre Boucaut

Alexandre Boucaut leidt het duel tussen Standard en Club in goede banen. Hij wordt bijgestaan door  Jimmy Cremers en Pieter Becquet, de vierde official is Frederik Geldhof. Videoref van dienst is Kris Bellon.

 

IN DE KIJKER

STANDARD – MAXIME LESTIENNE

Begin dit seizoen verhuisde Maxime Lestienne naar Standard Luik waar hij werd herenigd met Michel Preud’homme. De 26-jarige vleugelaanvaller droeg van 2010 tot 2014 het shirt van Club Brugge en speelde op het einde van zijn blauw-zwarte periode nog onder de Luikse coach. Na een succesvolle periode in Jan Breydel, trok de ex-Rode Duivel op buitenlands avontuur. Hij voetbalde achtereenvolgens bij Al-Arabi, Genoa, PSV Eindhoven (met een landstitel in 2016), Rubin Kazan en Malaga. Lestienne is goed op dreef bij de Rouches en deed vijf keer in 25 matchen de netten trillen.

 

CLUB BRUGGE – LOÏS OPENDA

Loïs Openda is afkomstig uit Luik en doorliep de jeugdreeksen bij Standard tot hij op zijn vijftiende voor Club Brugge koos. De voorbije seizoenen deed de Belgische jeugdinternational heel wat ervaring op tijdens de UEFA Youth League en in de Viareggio Cup bij de Brugse beloften. De 19-jarige spits speelde zich de voorbije maanden in de kijker met zijn snelle flitsen en het doelgevaar dat hij creëerde. Tegen Racing Genk trapte Openda de belangrijke 2-1 voorsprong tegen de touwen waardoor Blauw-Zwart nog volop in de titelstrijd zit!

96'

Er rest ons niet meer om iedereen te bedanken voor de aanwezigheid. Het is even slikken en door de zure appel heen te bijten maar we zien elkaar heel graag terug voor de afsluitende wedstrijd tegen Antwerp. Nog een fijne nachtrust en heel graag tot zondag, heel graag tot dan !

96'

Geen tweede opeenvolgende titel voor Club en coach Leko, waardoor de afsluitende wedstrijd van komende zondag tegen Antwerp er niet meer toe doet en nog enkel voor de statistieken van belang is. De webredactie houdt er zich overigens aan om Genk te feliciteren met het behalen van de landstitel.

96'

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Club verliest op bezoek bij Standard met 2-0 en is kampioen af. Genk speelde immers 1-1 gelijk bij Anderlecht en is hierdoor niet meer bij te benen.

93'

Er is ondertussen afgefloten in Brussel, waar Genk 1-1 gelijk speelde tegen Anderlecht. Hierdoor kronen de Limburgers zich tot de nieuwe landskampioen.

92'
Wissel
Standard Liège
Obbi OularéSébastien Pocognoli
90'

We krijgen nog minstens 5 minuten toegevoegde tijd.

90'
Goal
Razvan Marin
Standard Liège
2 - 0
89'

De titeldromen van Club liggen helemaal aan diggelen want net voor het einde van de reguliere speeltijd staat het 2-0 op Sclessin. Horvath is niet opgewassen tegen de vrije trap van Marin. De ontgoocheling bij alles en iedereen die Blauw-Zwart genegen is, valt duidelijk van de gezichten af te lezen.

89'
Gele kaart
Brandon Mechele
Club Brugge
88'

De klok tikt genadeloos verder in het nadeel van Club, dat niet echt een vuist meer lijkt te kunnen maken. Ondertussen kijkt Mechele tegen geel aan, waardoor de Bredenaar de slotwedstrijd tegen Antwerp aan zijn neus ziet voorbijgaan.

85'
Gele kaart
Réginal Goreux
Standard Liège
83'

De Rouches blijven loeren op de counter en bijna kan Cimirot hiervan profiteren maar zijn schot gaat voorlangs, Club ontsnapt aan de 2-0.

81'

Komt Club nog met een slotoffensief opzetten? Het ziet er niet meteen naar uit en we krijgen stilaan het gevoel dat het geloof uit de ploeg wegsijpelt. Danjuma zet voor maar de kopbal van Wesley is te slap en te moeilijk om Ochoa te bedreigen.

80'

Na een duel met Oulare is Mata groggy op de grond blijven liggen. De medische staf heeft flink wat oplapwerk nodig om de rechtsachter opnieuw speelklaar te krijgen. Ondertussen spelen we weer en op de counter laat Marin de kans op de 2-0 liggen, de Roemeen trapt over.

77'
Gele kaart
Obbi Oularé
Standard Liège
76'
76'
Wissel
Club Brugge
Mats RitsSiebe Schrijvers
75'

Met nog een kwartier op de klok gooit Leko zijn derde en laatste troef op tafel. Rits wordt naar de kant gehaald en met Schrijvers brengt de Kroaat nog extra aanvallend geweld in.

73'

Club speelt stilaan niet alleen tegen Standard maar ook tegen de tijd. Diatta zet door de komst van Danjuma een geweldige spurt op gang maar het kaatsen met Openda loopt verkeerd. Meteen daarna trapt Denswil op doel maar zijn schot zoeft over. Wat kan Blauw-Zwart nog in de slotfase?

73'
Wissel
Club Brugge
Emmanuel Bonaventure DennisArnaut Danjuma Groeneveld
72'
Wissel
Standard Liège
Samuel BastienPaul-José M'Poku
71'

Club lijkt toch iets aangeslagen door het doelpunt van Standard en moet uitkijken wanneer Cimirot zich ontdoet van Rits maar gelukkig is er nog de tackle van Mechele om groter onheil te voorkomen.

70'
Gele kaart
Razvan Marin
Standard Liège
68'

Club werkt zichzelf nodeloos in de nesten want wanneer Dennis bij de eerste Luikse hoekschop van de partij de bal met de arm beroert, wijst Boucaut onverbiddelijk naar de stip. Vanaf elfmeter trapt toekomstig Ajacied Marin de 1-0 hard voorbij Horvath. Met deze tussenstand is Genk opnieuw virtueel kampioen.

68'
Goal
Razvan Marin
Standard Liège
1 - 0
67'

Strafschop Standard !

65'

Club probeert dus de bakens te verzetten en Wesley komt een stap te laat om een strakke voorzet van Dennis in doel te verwerken.

64'

Voorlopig nog geen doelpunten voor Club, dat zich evenwel kan optrekken aan de gelijkmaker van Anderlecht tegen Genk. Maar zelf winnen is en blijft uiteraard de hoofdzaak.

64'
Wissel
Standard Liège
Maxime LestienneMehdi Carcela-González
62'

Bij een voorzet van Vormer kopt Openda de 0-1 voorbij Ochoa maar zijn doelpunt wordt door scheidsrechter Boucaut afgekeurd wegens een vermeende duwfout, er leek ons nochtans weinig aan de hand.

59'

Opgezweept door de eigen aanhang kan Standard uitbreken en Oulare mag tot tweemaal toe aanleggen. Eerst wordt zijn schot afgeblokt, daarna verdwijnt een tweede poging hoog in de tribunes. Aan de overkant is er de knappe opening van Openda bij Vormer maar opnieuw moeten de Rouches een nieuwe hoekschop toestaan.

56'

Bij een vrije trap van Vanaken krijgt Standard het leer niet meteen weg en Goreux moet in extremis een nieuwe hoekschop toestaan. Ondertussen worden een aantal Brugse spelers met bekertjes bekogeld maar het koelt gelukkig vrij snel.

51'

Club dicteert de wet in de openingsfase van de tweede helft en bijna was daar de 0-1. Met een gelukje valt de bal voor de voet van de pas ingevallen Openda. Die kruist zijn schot maar vindt evenwel Ochoa op zijn weg, ook de elfde hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

48'

Ook Vanaken waagt zich aan het schot maar zijn poging vanuit de tweede lijn wordt in twee tijden gepakt door Ochoa.

47'

Rits scoorde de winnende treffer op bezoek bij Gent en wil dit kunstje maar al te graag overdoen in Luik maar zijn poging gaat een metertje naast.

46'

Pas afgetrapt verstuurt Denswil een prima crossbal richting Dennis maar die wordt terecht afgevlagd wegens buitenspel.

46'

We spelen weer op Sclessin. Met meteen een eerste wissel bij Club : Luikenaar Openda maakt zijn opwachting bij Club, de jonge spits komt in de plaats van Amrabat. Leko kiest logischerwijze vol voor de aanval.

45'
Wissel
Club Brugge
Sofyan AmrabatLois Openda
45'
45'
45'

+3 : Diezelfde Dennis laat zich meteen daarna opnieuw flink opmerken. Hij slalomt voorbij twee Rouches en trapt dan met links op doel maar het schot van de Nigeriaan gaat naast. We gaan dus rusten met een 0-0 tussenstand. Genk leidt in Brussel met 0-1 waardoor het momenteel virtueel kampioen is.

45'

+2 : En bijna was daar de 0-1 voor Club. Dennis omspeelt knap zijn tegenstander en duikt de zestien maar zowel Diatta, Rits als Wesley kunnen geen vervolg breien.

45'

Net bij het ingaan van de eerste van drie extra minuten, waagt Vanaken zijn kans. Via de vingertoppen van Ochoa gaat zijn poging maar nipt over.

43'

Net voor de rust blijft Club vergeefs jagen op de openingstreffer. Vanaken speelt Wesley die slim aflegt tot bij Rits maar die moet het afleggen tegen een overwicht aan rode shirts.

41'

Club omsingelt steeds meer het doelgebied van de Rouches maar Amrabat mist compleet zijn schot terwijl Ochoa wel raad weet met de strakke voorzet van Dennis. Die moet even naar de kant voor een korte blessurebehandeling.

36'

Diezelfde Ochoa wordt meteen daarna opnieuw aan het werk gezet, Wesley trapt van buiten de rechthoek op doel en de doelman pakt met de nodige moeite in twee tijden.

35'

Met een numerieke meerderheid schuift Club steeds meer richting Ochoa maar van echt doelgevaar is er vooralsnog geen sprake. Zo kan de Mexicaanse doelmaan in Luikse loondienst een hoge voorzet van Mata vrij makkelijk uit de lucht halen.

30'
Rode kaart
Collins Fai
Standard Liège
29'

Net voor het halfuur moet Standard met zijn tienen verder. Fai komt te laat in bij Vormer en plant zijn voet snoeihard op het been van de Nederlander. Boucaut trekt eerst geel maar na tussenkomst van de videoref volgt dan toch de rode kaart. Een meer dan terechte beslissing. Vormer wordt opgelapt maar de voormalige Gouden Schoen trekkebeent niettemin zwaar, benieuwd of hij nog verder kan.

29'
Gele kaart
Collins Fai
Standard Liège
26'
24'

Net nadat Wesley zwaar wordt aangepakt door Fai, wordt op links Diatta gezocht en gevonden maar zijn voorzet is onzorgvuldig.

21'

Bijna halverwege de eerste helft komt Club nog eens opzetten na een prima collectieve aanval. Uiteindelijk waagt Amrabat het schot maar die wordt afgeblokt, meteen daarna gaat een voorzet van Rits aan iedereen voorbij.

18'

Zesde hoekschop voor Club ondertussen, die wordt in eerste instantie ontzet maar Rits neemt de afvallende bal meteen op de voet maar zijn poging met links gaat over, het blijft dus 0-0 op Sclessin.

15'

Na een hoopvol begin is de wedstrijd wat ingezakt, met beide teams die voluit strijd leveren op het middenveld maar voorlopig geen uitgespeelde kansen bij elkaar voetballen.

11'

We volgen ondertussen ook met een half oog de gebeurtenissen op de andere velden, Genk leidt op bezoek in Anderlecht reeds met 0-1.

11'
10'

Nadat ook een vierde Brugse corner wordt afgeslagen, maakt Standard de omschakeling via Fai maar gelukkig is zijn voorzet onzuiver en kan Horvath makkelijk pakken.

7'

In korte tijdspanne dwingt Club drie hoekschoppen af en met de nodige moeite kan de Standard defensie opruimen. Vormer probeert het dan maar vanuit de tweede lijn maar zijn schot zeilt ruim over het doel van Ochoa.

3'

Meteen daarna is het alle hens aan dek voor de Brugse doelmond wanneer Cimirot vrije doorgang krijgt maar Horvath komt gepast tussenbeide. Ondertussen is Mata na een kopduel met Miangue blijven liggen maar na de nodige verzorging kan hij toch weer verder.

1'

Al na amper 50 seconden is er meteen een eerste serieuze verwittiging vanwege Club wanneer Vanaken Diatta slim aanspeelt maar de Senegalees talmt te lang waardoor de thuisdefensie kan opruimen, bovendien was er gevlagd en gefloten voor buitenspel.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor. Kan Club, exact 1 jaar en 3 dagen na het behalen van de titel vorig jaar, ook ditmaal de hoop op een nieuwe titel na een bezoek aan Sclessin levendig houden?

Scheidsrechter vanavond is Alexandre Boucaut, Kris Bellon is de videoref van dienst. Ook vanavond hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Standard blijven Bokadi, Djenepo, Sa en Vanheusden out met blessures maar recupereert coach Preud’homme evenwel het drietal Carcela, Emond en Mpoku. Zij verschijnen echter wel niet aan de aftrap, dit in tegenstelling tot de ex-Bruggelingen Lestienne en Oulare.

Voor de altijd moeilijk en beladen wedstrijd op Sclessin wijzigt coach Leko zijn elftal in vergelijking met de wedstrijd tegen Genk op één plaats : Amrabat komt in de plaats van Schrijvers, waardoor Vanaken allicht iets hoger in steun van diepste spits Wesley moet spelen. Ook Openda, maker van de tweede treffer tegen de Limburgers, moet zich net als Schrijvers schikken in een rol als wisselspeler.

Sinds vorig weekend is Club ook zeker van de tweede plaats in het klassement waardoor het op zich niks meer te verliezen heeft. Dit ligt helemaal anders bij de Rouches want zij hebben wel nog uitzicht op de derde plaats en tellen zelf vijf punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht. Bovendien zullen de Luikenaars er op gebrand zijn om in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de recente nul op twaalf te willen wissen.

Vorig weekend gooide Club met de thuiszege tegen Genk de titelstrijd nog meer open en Blauw-Zwart hoopt die lijn vanavond aan de boorden van de Maas verder te kunnen trekken. Anderzijds kan diezelfde titelstrijd straks helemaal in het voordeel van de Limburgers worden beslecht, als Club een minder goed resultaat behaald dan de leider uit bij Anderlecht.

Goedenavond en welkom vanuit Luik, welkom vanuit Sclessin voor de wedstrijd tussen Standard en Club Brugge, op de negende en voorlaatste speeldag in PO1 van de Jupiler Pro League.

Club gaat met 2-0 onderuit op Standard

Club Brugge heeft zijn laatste uitmatch van het seizoen met 2-0 verloren op Standard. Collins Fai kreeg op het halfuur rood, maar Blauw-Zwart slaagde er niet in om te scoren. Het was daarentegen Marin die op strafschop en vrije trap twee keer raak trof. Aangezien Genk gelijk speelde op Anderlecht, pakken de Limburgers de titel.

 

 

In vergelijking met de match van zondag tegen Genk voerde Ivan Leko één wijziging door: Sofyan Amrabat startte in de plaats van Siebe Schrijvers. Beide teams begonnen vol overgave aan de partij, waardoor er al vroeg gevaar was langs beide kanten. Diatta verscheen al in de openingsminuut alleen voor doel maar werd afgevlagd voor buitenspel, terwijl Horvath van dichtbij redding moest brengen op een poging van Cimirot. Kort daarop dreigde Club met drie corners op rij: de eerste werd door Fai net voor Dennis weggekopt, de tweede werd door Miangue net niet in eigen doel gekopt en de laatste eindigde met een volley van Vormer.

 

Dat felle begin kende echter geen vervolg. Beide teams speelden te slordig, waardoor het wachten was op concreet doelgevaar: een volley van Rits ging over doel, Wesley kon net niet bij een voorzet van diezelfde Rits en na een knappe actie van Diatta kon de Senegalees niemand bereiken voor doel. De Rouches konden zelf ook niets forceren en maakten het zichzelf na een halfuur spelen nog moeilijker: Collins Fai pakte uit met een drieste tackle op Vormer en werd door scheidsrechter Boucaut na tussenkomst van de VAR van het veld gestuurd.

 

Blauw-Zwart probeerde de man-meer-situatie meteen uit te buiten, maar kwam aanvankelijk niet verder dan een schot van Wesley dat gered werd. Naarmate de rust naderde ging Club steeds meer druk zetten, maar scoren lukte niet: Ochoa redde een knappe plaatsbal van Vanaken richting winkelhaak, Dennis haalde de achterlijn maar zowel Rits, Wesley als Diatta konden niet bij zijn voorzet en een prachtige dribbel van diezelfde Dennis eindigde met een schot net naast de paal.

 

Genk stond intussen 0-1 voor op het veld van Anderlecht, waardoor het virtueel kampioen was. Club moest absoluut scoren en dus gooide Leko met Openda een extra spits in de strijd. De Bruggelingen trokken dan ook volop ten aanval: Rits krulde de bal naast, Vanaken knalde het leer recht op Ochoa en de Mexicaanse doelman had ook een geweldige reflex in huis op een poging van Openda. Kort daarop kon Goreux het leer net voor de eigen doellijn wegwerken en werd een kopbaldoelpunt van Openda afgekeurd omwille van een duwfout.

 

Blauw-Zwart verdiende een doelpunt, maar het was zowaar Standard dat kon scoren. Na een hoekschop kreeg Dennis de bal ongelukkig tegen de arm en dus wees ref Boucaut naar de stip. Razvan Marin twijfelde niet en knalde de 1-0 voorbij Horvath. Alarmfase rood dus voor Club, dat nog twee keer moest scoren om in de titelrace te blijven. Leko gooide met Danjuma en Schrijvers nog twee offensieve pionnen in de strijd, maar de Luikse defensie gaf geen krimp. Met uitzondering van een afstandsschot van Denswil kon Blauw-Zwart niet meer dreigen.

 

Het was daarentegen Standard dat op de counter het gevaarlijkst was. Mechele kon nog net een schot van Cimirot afblokken, terwijl Marin en opnieuw Cimirot hun pogingen niet konden kadreren. Club bleef volop drukken, maar werd in de slotminuut volledig knock-out geslagen. Marin knalde een vrije trap staalhard voorbij Horvath en smeerde Blauw-Zwart zo een 2-0 nederlaag aan. Genk speelde zelf 1-1 gelijk op Anderlecht en pakte zo de landstitel.

 

 

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 9

Toeschouwers: 23.000 – Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Standard: Guillermo Ochoa – Réginal Goreux, Milos Kosanovic, Konstantinos Laifis, Collins Fai – Samuel Bastien (72’ Paul-José Mpoku), Gojko Cimirot, Razvan Marin, Senna Miangue – Obbi Oulare (92’ Sébastien Pocognoli), Maxime Lestienne (63’ Mehdi Carcela). Coach: Michel Preud’homme.

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Emmanuel Dennis (73’ Arnaut Danjuma), Ruud Vormer, Sofyan Amrabat (46’ Loïs Openda), Mats Rits (76’ Siebe Schrijvers), Hans Vanaken, Krépin Diatta – Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Benoît Poulain, Jelle Vossen, Marvelous Nakamba en Saulo Decarli. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Marin, Oulare, Goreux, Mechele.

Rode kaarten: 30’ Fai.

Doelpunten: 68’ Marin (penalty, 1-0), 89’ Marin (2-0).

 

Tekst: Steven Floin