Speeldag 3
1 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Na de twee knappe prestaties tegen Borussia Dortmund en Atlético Madrid wil Blauw-Zwart ook tegen AS Monaco sportief wedijveren op het hoogste niveau. Met de steun van hun trouwe supporters hoopt de Brugse landskampioen de nul in het klassement weg te vegen en een goed resultaat te behalen tegen de Monegasken. Blauw-Zwart bewees met sterke collectieve prestaties in de twee vorige UCL-duels alvast niet uit de toon te vallen op het kampioenenbal. Ivan Leko kan niet rekenen op de geblesseerden Jelle Vossen en Arnaut Danjuma. De Brugse selectie ziet er als volgt uit:

 

AS MONACO

AS Monaco kwalificeerde zich als vicekampioen rechtstreeks voor de Champions League-groepsfase. ‘Les Rouge et Blanc’ verloren hun voorbije twee UCL-duels tegen Atlético Madrid (1-2) en Borussia Dortmund (3-0), maar ook in de Franse Ligue 1 kenden ze een zwakke competitiestart. De Monegasken namen onlangs afscheid van Leonardo Jardim en Thierry Henry werd aangesteld als nieuwe trainer in het prinsendom. De voormalige T2 van de Rode Duivels die vorig weekend met een 2-1 nederlaag tegen RC Strasbourg debuteerde, staat meteen voor de moeilijke opdracht om iets te rapen in het Jan Breydelstadion. Henry kan niet rekenen op de geblesseerden Subasic, Falcao, Lopes, N’Doram, Pellegri, Grandsir en Geubbels. Hij selecteerde volgende 20 spelers: Benaglio, Badiashile, Henin, Barreca, Glik, Henrichs, Jemerson, Raggi, Sidibe, Touré, Aholou, Ait-Bennasser, Chadli, Golovin, Tielemans, Traore, Diop, Jovetic, Mboula en Sylla.

 

SCHEIDSRECHTER – Michael Oliver

De partij tussen Club Brugge en AS Monaco staat onder leiding van de Engelsman Michael Oliver. De 33-jarige ref floot in 2014 en 2016 twee Europese duels van Blauw-Zwart tegen FC Kopenhagen in het Jan Breydelstadion. Hij brak in het verleden heel wat records o.a. jongste scheidsrechter in de Premier League en jongste ref op Wembley. Michael Oliver wordt bijgestaan door zijn landgenoten Stuart Burt en Simon Bennett (assistent-refs) en Paul Tierney en Andre Marriner (doelgebied-refs). Lee Betts is de vierde official.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – HANS VANAKEN

Hans Vanaken is met zijn voetbalinzicht, assists en doelpunten van goudwaarde voor Blauw-Zwart en dirigeert samen met Ruud Vormer het Brugse middenveld met succes. De 26-jarige Limburger werd met veertien doelpunten en zeventien assists in competitie en beker eind vorig seizoen door zijn collega’s verkozen tot Profvoetballer van het Jaar en zit ook dit seizoen al aan een handvol beslissende passes en goals. Hans Vanaken en kersvers international Brandon Mechele treffen vanavond twee andere collega-Rode Duivels Youri Tielemans en Nacer Chadli bij de Monegasken.

 

AS MONACO – NACER CHADLI

Nacer Chadli verhuisde afgelopen zomer van het naar de Engelse tweede klasse gedegradeerde West Bromwich Albion naar AS Monaco. De 29-jarige Rode Duivel speelde een sterk WK waarin hij de beslissende goal in de kwartfinale tegen Japan (3-2) scoorde en uiteindelijk ook de bronzen WK-medaille behaalde. De polyvalente middenvelder kan zowel als spelmaker en als winger op beide flanken worden ingezet en is met zijn internationale ervaring  een aanwinst voor de Monegasken. Chadli voetbalde eerder voor o.a. AGOVV Apeldoorn, FC Twente en Tottenham Hotspur.

93'

Komende zondag trekt Blauw-Zwart naar Staeyen voor de altijd lastige verplaatsing bij Sint-Truiden. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Bedankt voor de massale aanwezigheid en heel graag tot zondag, tot dan !

93'

Door deze remise blijven beide teams de laatste plaats in groep A delen, met één puntje uit drie wedstrijden. Binnen twee weken, op 5 november om precies te zijn, treffen Club en Monaco elkaar in het prinsdom opnieuw.

93'

Na de noodgreep van Tielemans, terecht bestraft met geel, wordt de vrije trap aan de tweede zone met het hoofd verlengd tot bij Openda. Die lijkt te gaan scoren maar de jonge invaller kopt evenwel naast. Meteen het laatste wapenfeit uit de tweede helft, waarin Club zich duidelijk de betere mocht noemen maar evenwel geen loon naar werken kreeg. De wedstrijd eindigt dus op een 1-1 gelijkspel en daar mogen vooral de bezoekers zich bijzonder gelukkig mee prijzen.

91'
Gele kaart
Tielemans
90'
Wissel
Dennis Diatta
89'

We zitten bijna aan het gaatje wanneer invaller Aholou bij een voorzet het hoogst klimt maar zijn kopbal gaat evenwel over. We krijgen overigens 3 minuten toegevoegde tijd.

89'
Gele kaart
Dennis
87'

Terwijl de seconden genadeloos verder tikken, komt Club nog eens opzetten maar het schot van Nakamba suist over het doel van Badiashile.

84'
Gele kaart
Wesley
82'
Wissel
Vlietinck Mata
79'
Wissel
Rezaei Openda
75'
75'

De Brugse storm lijkt wat te zijn geluwd maar toch waagt Wesley vanuit de tweede lijn zijn kans maar het schot van de Braziliaan is te slap om de bezoekende doelman echt op de proef te stellen.

72'
Wissel
Diop Aholou
71'

En plots is het alarmfase rood in de Brugse zestien. Na balverlies van Rezaei kunnen de Monegaksen razendsnel de omschakeling maken maar in eerste instantie is er in extremis nog de reddende tackle van Denswil, daarna redt Letica het schot van Golovin.

69'

Club is duidelijk de betere ploeg en duwt Monaco achteruit. Na prima werk van Rezaei kan Vlietinck vanaf rechts strak voorzetten maar Wesley besluit in één tijd echter rakelings over.

66'
65'

Meteen na de tweede wissel bij de Fransen staan zowel Vanaken als Vlietinck aan het kanon maar telkens staat het vizier niet goed afgesteld, het blijft 1-1.

63'
Wissel
Sidibe Henrichs
63'
Gele kaart
Nakamba
62'

De tweede helft heeft alvast meer te bieden en ook de bezoekers laten zich niet onbetuigd. Chadli snijdt goed naar binnen maar hij trapt evenwel hoog over.

60'

Net op het uur krijgt Club de kans op de 2-1. Na een knappe aanval op rechts bedient Vanaken de vrijstaande Vormer met een lepe hakbal. De Nederlander knalt meteen op doel maar zijn poging gaat evenwel over. Hij grijpt zich letterlijk naar de haren.

57'

Meteen daarna komt Club opnieuw goed opzetten maar het schot van Rezaei belandt in het zijnet. Blauw-Zwart gaat duidelijk voor de zege.

56'
Gele kaart
Jemerson
Na een knappe aanval gaat Wesley in de bezoekende zestien tegen het canvas maar volgens de Engelse ref is er geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen kijkt Jemerson wel tegen geel aan.
55'
53'

Na een inworp komt Golovin plots vrij, hij trapt meteen op doel maar via een Brugse hak springt het leer tot bij Letica die makkelijk kan pakken.

50'

Aan de overkant krijgt Monaco een licht gefloten vrije trap mee en ditmaal is het Letica die met de vuisten moet ontzetten. We wanen ons bijna in een boksring.

48'

In tegenstelling tot de eerste helft is het eerste gevaar na de rust wel voor de thuisploeg. Vanaken laat een pass slim doorlopen tot bij Dennis, die meteen naar binnen snijdt en op doel knalt. Met beide vuisten moet Badiashile redding brengen. Meteen daarna moet diezelfde doelman een hoge voorzet evenzeer met beide vuisten onschadelijk maken.

46'

De bal rolt weer op Jan Breydel, er zijn voorlopig geen nieuwe wissels te melden. Kan Blauw-Zwart een stap richting zege zetten? Blijf het hier van minuut tot minuut volgen.

45'
45'
45'
45'
45'

+ 1 : De Engelse ref houdt de eerste helft voor bekeken en beide teams mogen met een 1-1 ruststand de kleedkamer opzoeken. De wedstrijd zat lange tijd op slot maar op halfuur openden de bezoekers toch de score via Sylla. Club leek niet meteen aangeslagen en ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook toen Wesley een voorzet van Vanaken in doel kopte. Kan de Belgische landskampioen na de pauze het verschil maken?

45'

We zitten bijna aan de rust toe wanneer Club opnieuw komt opzetten maar het schot van Dennis verdwijnt in hoekschop. Ook dit levert het nodige gevaar op wanneer ook Vormer op doel trapt maar via een verdedigend been kan Badiashile toch pakken.

43'
Gele kaart
Sidibe
40'
39'
Goal
Wesley
-
Met nog enkele minuten tot de rust kent de wedstrijd allicht een eerste kantelmoment want in plaats van 0-2 staat het alweer 1-1. Vanaken kan vanaf de linkerflank voorzetten en met een rake kopslag knikkert Wesley de gelijkmaker voorbij Badiashile. Nu telt het doelpunt wel en daar is Jan Breydel heel tevreden mee !
38'

Aangevuurd door de eigen aanhang probeert Club iets terug via vooral Dennis maar de Nigeriaan moet optornen tegen een Franse overmacht. Aan de overkant kan Monaco counteren via Sylla die Letica omspeelt maar vanuit scherpe hoek gelukkig naast besluit.

31'
Goal
Sylla
-
Werkelijk uit het niets kijkt Club plots tegen een achterstand aan wanneer Golovin op rechts de nodige meters mag maken en gepast kan doorsteken tot bij Sylla, die Letica met een gekruist schot het nakijken geeft. Blauw-Zwart moet dus in de achtervolging.
18'

Beide ploegen houden de ruimtes klein en dus zijn openingen schaars. Tielemans, flink op de korrel genomen door het Brugse publiek, waagt dan maar vanuit de tweede lijn zijn kans maar de Brusselaar knalt naast.

15'
14'

Club scoort een tweede maal wanneer Wesley centraal knap wordt vrijgespeeld en rustig onder Badiashile in doel schuift maar blijkbaar stond de Braziliaan in buitenspel. Ook nu gaat het Brugse feestje niet door.

11'
Wissel
Jovetic Diop
10'

Terwijl Henry noodgedwongen een eerste maal moet wisselen, dwingt Club de eerste hoekschop van de wedstrijd af. Die wordt vlug en kort genomen waardoor Dennis op doel kan trappen maar zijn poging wordt gepakt door Badiashile.

5'
4'

Club dient de Fransen meteen van antwoord wanneer Dennis de voorzet van Vormer tegen de touwen kopt maar het doelpunt wordt terecht afgekeurd na voorafgaandelijk buitenspel van de Brugse kapitein.

2'

De bezoekers willen de wedstrijd meteen in handen nemen en een voorzet van Sylla kan bijna voor het nodige gevaar zorgen. Uiteindelijk wordt de aanval afgefloten na een duwfout van Tielemans bij Vormer.

De bal rolt op Jan Breydel, het zijn de bezoekers die hebben afgetrapt. Blauw-Zwart speelt eerst naar de Zuidtribune toe.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna klaar voor. Slaagt Blauw-Zwart om Monaco van zich af te houden?

De confrontatie tussen Club Brugge en AS Monaco moet in goede banen worden geleid door de 33-jarige Michael Oliver. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu op een correcte en faire wedstrijd.

Ook zijn Franse collega Thierry Henry, vanavond pas aan zijn tweede wedstrijd als hoofdcoach toe, begint met de nodige kopzorgen aan de partij. Nadat al eerder geweten was dat Subasic, Lopes, N’Doram, Pellegri en Geubbels de reis naar het Venetië van het Noorden niet zouden maken, viel afgelopen weekend ook de Colombiaanse sluipschutter Falcao geblesseerd uit. Bovendien werd ook Benaglio niet fit genoeg bevonden waardoor vierde doelman Badiashile onder de lat moet postvatten. Bij de bezoekers uit het Prinsendom is het vooral uitkijken naar Rode Duivels Chadli en Tielemans.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Waasland-Beveren wijzigt de Kroatische oefenmeester zijn elftal op een viertal plaatsen. Door de afwezigheid van Danjuma mag Dennis op links opdraven, terwijl op rechts niet Mata maar wel Vlietinck aan de aftrap verschijnt. Achterin neemt Poulain de positie in Mitrovic in, terwijl Nakamba naast Vanaken en Vormer op het Brugse middenveld moet bikkelen. Voor Vormer wordt het trouwens zijn 30ste Europese wedstrijd in blauw-zwart shirt.

Voor de wedstrijd tegen Monaco moet coach Leko overigens zijn elftal herschikken. Danjuma werd tegen Waasland-Beveren noodgedwongen aan de rust vervangen en geraakte niet op tijd speelklaar. Ook Vossen viel geblesseerd uit en hikt tegen een revalidatie van ongeveer drie maanden aan.

Na de onverdiende nederlaag tegen Dortmund en het logische verlies in Madrid hoopt Club vanavond in de toch wel belangrijke thuiswedstrijd tegen Monaco de drie punten aan eigen huuis te houden en zo de hoop om Europees te overwinteren levendig te houden. Zowel Blauw-Zwart als de Franse vice-kampioen zijn voorlopig nog puntenloos.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de wedstrijd tussen Club Brugge en AS Monaco, op de derde speeldag van de groepsfase in de Champions League.

Club speelt 1-1 gelijk tegen Monaco

Club Brugge heeft tegen AS Monaco zijn eerste punt gepakt in de Champions League. Blauw-Zwart kwam op het halfuur op achterstand na een doelpunt van Sylla, maar Wesley kon direct daarna gelijk maken. Na de pauze belegerde Club het doel van de Monegasken, maar de verdiende winning goal bleef achterwege.

 

Ivan Leko voerde liefst vijf wijzigingen door aan het team dat vrijdag gelijk speelde tegen Waasland-Beveren. Achterin verving Poulain Mitrović, terwijl op de flanken Vlietinck en Dennis in de plaats kwamen van Mata en de geblesseerde Danjuma. Voorin verving Wesley de eveneens geblesseerde Vossen. Meest opmerkelijke nieuwkomer in de basis was Marvelous Nakamba, die voor het eerst dit seizoen mocht starten. Mats Rits begon daardoor op de bank.

 

Club begon vrij voorzichtig, maar slaagde er na tien minuten toch in om zijn wil op te dringen. Dat resulteerde ook in een eerste kans, maar de jonge doelman Badiashile kende geen problemen met een schot van Dennis. Kort daarop kon Wesley zelfs scoren, maar het doelpunt van de Braziliaan werd afgekeurd wegens buitenspel. De Monegasken reageerden met twee pogingen van Raggi en Tielemans, die allebei naast gingen.

 

Thierry Henry had een stevige organisatie neergezet en de Bruggelingen voetbalden te traag om Monaco in de problemen te brengen. De bezoekers loerden intussen op de counter en konden zo op het halfuur zelfs de score openen. Golovin bediende Sylla en die schoof de 0-1 in de verste hoek binnen. Even later leek de piepjonge aanvaller opnieuw te scoren, maar zijn poging rolde rakelings voorlangs. In plaats van 0-2 werd het direct daarna 1-1, toen Wesley een voorzet van Vanaken binnenkopte. De Bruggelingen kregen plots vleugels en kwamen op slag van rust via Vormer dicht bij een tweede doelpunt.

 

Na de pauze ging Club door op datzelfde elan. Het belegerde het doel van Monaco en dwong zo verschillende kansen af. Zo moest doelman Badiashile twee keer redding brengen op pogingen van Dennis, terwijl Rezaei net niet bij een voorzet van Vlietinck kon. Even later ging ook een schot van de Iraniër in het zijnet. De beste kans viel uiteindelijk op het uur: Vanaken bediende Vormer, maar de Nederlander schoot het leer over doel.

 

Het enige wat Monaco daar tegenover kon zetten, was een schot van Rode Duivel Chadli dat over ging. Blauw-Zwart bleef ook daarna baas, al creëerde het wel minder kansen. Een schot van Vanaken werd afgeblokt, terwijl Wesley een voorzet van Vlietinck over doel devieerde. Twintig minuten voor tijd viel er plots toch een kans uit de lucht voor de bezoekers, maar Letica bracht redding op een harde knal van Golovin.

 

Leko gooide in de slotfase Openda, Mata en Diatta in de strijd. Club bleef volop druk zetten, want het wou absoluut zijn eerste zege pakken in de Champions League. Een kopbal van Vanaken ging echter naast, terwijl ook Nakamba zijn schot niet kon kadreren. De beste kans viel uiteindelijk diep in de blessuretijd: na een vrije trap van Vanaken kreeg Openda een vrije kopkans, maar de jonge spits kopte het leer naast. Het bleef dus 1-1, waardoor Club vrede moest nemen met een punt.

 

 

Champions League: Groep A – Speeldag 3

Toeschouwers: 26.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Michael Oliver (ENG)

Club Brugge: Karlo Letica – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Thibault Vlietinck (83’ Clinton Mata), Ruud Vormer, Marvelous Nakamba, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis (90’ Krépin Diatta) – Kaveh Rezaei (78’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Ethan Horvath, Matej Mitrović, Siebe Schrijvers en Mats Rits. Coach: Ivan Leko.

AS Monaco: Loïc Badiashile – Andrea Raggi, Kamil Glik, Jemerson – Djibril Sidibé (64’ Benjamin Henrichs), Youssef Aït Bennasser, Youri Tielemans, Nacer Chadli – Stevan Jovetic (11’ Sofiane Diop, 73’ Jean-Eudes Aholou), Moussa Sylla, Aleksandr Golovin. Coach: Thierry Henry.

Gele kaarten: Sidibé, Jemerson, Nakamba, Wesley, Dennis, Tielemans.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 32’ Sylla (0-1), 39’ Wesley (1-1).

 

Tekst: Steven Floin