Speeldag 5
0 - 0

PLOEGENNIEUWS

BORUSSIA DORTMUND

Borussia Dortmund ontvangt vanavond de Brugse landskampioen in het quasi uitverkochte Signal Iduna Park met zijn vermaarde ‘Gelbe Wand’. De Südtribüne wordt in de volksmond ook de ‘Gelbe Wand’ (gele muur) genoemd en is met een capaciteit van 24 454 staanplaatsen de grootste tribune in Europa. Het team van Lucien Favre is in topvorm en leed dit seizoen over alle competities heen slechts één nederlaag. De Duitse competitieleider verloor de voorbije speeldag met 2-0 op het veld van Atlético Madrid waardoor de Borussen en Madrilenen met 9 punten op een gedeelde eerste plaats staan. Vanavond heeft Zwart-Geel genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificeren voor de volgende ronde.  

 

CLUB BRUGGE

Club gaat vanavond op bezoek bij groepsleider Borussia Dortmund dat in eigen huis nog ongeslagen is. Na de historische 0-4 zege in Monaco behoudt Blauw-Zwart een kleine kans om door te stoten naar de volgende ronde, maar dan moeten de Bruggelingen 6 op 6 halen tegen Borussia Dortmund en Atlético Madrid. De West-Vlamingen mikken eerder op de derde plaats die recht geeft op een ticket voor de 1/16de finale van de UEFA Europa League. Als Club minstens even goed doet als AS Monaco dat tegen Atlético Madrid voetbalt, is Europese overwintering in de UEFA Europa League een feit. Tijdens de heenmatch in Jan Breydel maakte Blauw-Zwart het Borussia Dortmund bijzonder moeilijk dankzij een sterke collectieve prestatie, maar de Duitse bezoekers hadden meer geluk en kwamen 0-1 voor dankzij een afgeweken bal van Christian Pulisic die in doel belandde. Ivan Leko kan opnieuw rekenen op Stefano Denswil en Emmanuel Dennis. De Brugse selectie ziet er als volgt uit:

 

SCHEIDSRECHTER – Gediminas Mažeika

De partij in het Signal Iduna Park staat onder leiding van Gediminas Mažeika. De Litouwse ref wordt bijgestaan door zijn landgenoten Vytautas Šimkus en Vytenis Kazlauskas Soares (lijnrechters) en Donatas Rumšas en Manfredas Lukjančukas. (doelgebied-refs). Dovydas Sužiedėlis is de vierde official.

 

IN DE KIJKER

BORUSSIA DORTMUND – THOMAS DELANEY

Thomas Delaney verhuisde afgelopen zomer van Werder Bremen naar Borussia Dortmund. De 27-jarige Deense international die op het afgelopen WK nog nipt onderuit ging in de achtste finales tegen Kroatië, was vorig seizoen één van de uitblinkers in de Bundesliga met zijn duelkracht en voetballend vermogen. Twee jaar geleden schudde Delaney nog als aanvoerder de hand van  Timmy Simons in het Jan Breydelstadion tijdens zijn laatste Europese wedstrijd voor FC Kopenhagen vooraleer hij naar Werder Bremen vertrok. In zeven seizoenen bij de Deense topclub behaalde de ervaren middenvelder vier landstitels en vier nationale voetbalbekers.   

 

CLUB BRUGGE – SOFYAN AMRABAT

Sofyan Amrabat deed vorig seizoen bij Feyenoord heel wat ervaring op in de Champions League en scoorde voor de Rotterdammers de eerredder in en tegen Napoli. Afgelopen zomer kwam hij nog met zijn oudere broer Nordin in actie op het WK in Rusland voor het Marokkaanse elftal. De 22-jarige middenvelder heeft veel loopvermogen en voetbalinzicht, maar is ook technisch onderlegd. Amrabat hoopte voor de loting op Borussia Dortmund als tegenstander en de Brugse aanwinst zal ongetwijfeld met de nodige grinta op de grasmat staan!

94'

Lees er straks nog het matchverslag en de reacties er op na en we zien elkaar heel graag terug voor de thuiswedstrijd tegen Standard van komende zondag. Nog een fijne nachtrust gewenst en heel graag tot de volgende afspraak, heel graag tot dan !

94'

Meteen het laatste wapenfeit uit de wedstrijd, waarin Club een volwassen partij speelde en een verdiend punt pakt in het Westfalenstadion. Voor de rust pakte Horvath knap bij Pulisic en knalde Reus rakelings naast. Na de pauze kwam Dennis misschien nog het dichts bij een doelpunt maar ook de Nigeriaan zag zijn poging naast gaan.

93'

De toegevoegde tijd zit er reeds op wanneer Pulisic zich nog eens op gang trekt maar andermaal staat Mechele paraat, ook bij de daaropvolgende hoekschop kunnen de Borussen niet scoren.

91'
Wissel
Vormer Decarli
91'
Wissel
Wesley Openda
90'

We krijgen nog minstens drie minuten toegevoegde tijd. Ondertussen staan zowel Decarli als Openda klaar om in te vallen.

89'
Wissel
Witsel Delaney

Derde en laatste wissel bij Dortmund wanneer Witsel zich aan de knie blesseert bij een kopduel met Wesley, in zijn plaats komt de Deen Delaney.

87'

Meteen daarna heeft Blauw-Zwart een antwoord klaar en mag Vanaken aanleggen maar met links trapt hij echter te hoog, het blijft dus 0-0.

86'

Het blijft niettemin opletten voor Club, dat moet toestaan hoe Alcacer zijn kans waagt maar de Spanjaard knalt met buitenkant voet onbesuisd over.

85'

De minuten tikken verder weg wanneer invaller Hakimi op links de flank mag opstomen maar zijn voorzet wordt ontzet door Poulain. Seconden later pakt Horvath een diepe voorzet richting Reus. Ondertussen verlaten de eerste toeschouwers het stadion.

80'
Wissel
Diallo Hakimi
79'

Na balverlies op het middenveld kan Reus de tegenaanval opzetten maar Mechele speelt beresterk en houdt Alcacer makkelijk van zich af.

76'
Wissel
Dennis Rits

Ook Leko wisselt een eerste maal en brengt Rits ten nadele van Dennis. Hierdoor verhuist Nakamba naar de linkerflank.

74'

Meteen na de eerste wissel uit de partij komt Club plots heel dicht bij de 0-1 maar de poging van Dennis zoeft aan de verkeerde kant van de paal buiten.

73'
Wissel
Guerreiro Sancho

Eerst wissel bij Dortmund, de van Manchester City overgekomen Sancho komt in de plaats van Guerreiro.

70'

Meteen daarna haalt Reus knap de achterlijn maar zowel Alcacer als Pulisic kunnen niet bij zijn lage voorzet. Club mag opgelucht adem halen.

69'

Club houdt dus knap stand maar aanvallend komt het ook na de rust te weinig uit de verf. Nakamba kan ontzetten en via Vormer maakt Amrabat de omschakeling maar de Nederlandse Marokkaan loopt zich dan te pletter bij Pisczek.

67'

Defensief houdt Club voorlopig knap stand, al komt Reus goed uit de rug gelopen van Denswil. Zijn poging wordt in hoekschop verwerkt door Horvath maar de Duitser stond overduidelijk in buitenspel en Blauw-Zwart mag het spel hervatten.

62'

Na slecht uitverdedigen van Zagadou kan Wesley plots met het leer aan de haal maar zijn aflegger richting een medespeler is te slap en Dortmund kan makkelijk opruimen.

59'

Dortmund vindt dus nauwelijks ruimte en dus probeert Akanji het dan maar vanuit de tweede lijn maar de Zwitser met Nigeriaanse roots knalt zijn poging in de 'gele muur' achter het doel van Horvath.

56'

Terwijl het Brugse legioen zich al minutenlang vocaal laat gelden, is het voor Club even opletten in de eigen zestien maar uiteindelijk kan Nakamba het gevaar ontzetten. Ook na de rust heeft de Duitse competitieleider het niet makkelijk om een opening te vinden.

50'

Na een fout op Dennis, zwiept Vanaken de daaropvolgende vrije trap de zestien in maar hij vindt evenwel geen ploegmakker, Dortmund kan met het hoofd ontzetten.

48'

Dortmund wil duidelijk snel het verschil maken en Reus probeert Pulisic centraal voor doel te bereiken maar al glijdend kan Mechele het gevaar in hoekschop verwerken, ook dit levert de Duitsers niks op.

46'

Vrijwel meteen na de kampwissel kan Alcacer op doel trappen. Het schot van de Spanjaard wijkt nog even lichtjes af bij Mechele maar al bij al kan Horvath toch vrij makkelijk pakken.

46'

De bal rolt weer in het Westfalenstadion, wat brengt ons de tweede helft nog?

45'
45'
45'

De Litouwse scheidsrechter fluit de eerste helft na exact 45 minuten af en dus mogen Dortmund en Club met een brilscore de kleedkamer opzoeken. Een spektakelstuk is deze wedstrijd allerminst, al kwamen de Duitsers tot tweemaal toe wel heel dicht bij de voorsprong. Eerst bracht Horvath knap redding bij zijn landgenoot Pulisice en besloot Reus rakelings naast. Blauw-Zwart loerde op de counter maar kon in aanvallend opzicht nauwelijks iets klaarmaken.

45'
Gele kaart
Alcacer
42'

Ook de thuisploeg geeft nauwelijks ruimte weg, dat ondervindt Wesley die zich vastloopt bij Witsel. Aan de overkant is het opnieuw even opletten wanneer Diallo vanaf links kan voorzetten en Guerreiro naast besluit.

37'
35'

Dortmund voert de druk stilaan op en Dahoud laat het leer slim doorlopen tot bij Alcacer maar de Spanjaard is te verrast. Aan de overkant gaat Vanaken in de fout bij Pisczek.

32'

Net na het halfuur ontsnapt Club een tweede maal aan de achterstand wanneer Reus alleen op doel af mag maar oog in oog met Horvath trapt de Duitse international rakelings naast.

30'

Club dwingt een eerste hoekschop af maar zowel Denswil als Poulain kunnen niet vol op doel koppen. Aan de overzijde ontdoet Pulisic zich knap van Nakamba maar is er Mechele 'to the rescue'.

28'

Voorlopig houdt Club aardig stand in het Westfalenstadionn, dat evenwel ziet hoe Guerreiro van ver zijn kans waagt maar zonder het minste gevaar voor Horvath.

27'
25'

En daar is Club opnieuw. Vanaf de rechterflank kan Amrabat goed infiltreren en op doel knallen maar zijn schot mist volledig de juiste richting. Ondertussen laten de ruim 6.000 meegereisde Brugse fans zich massaal horen.

23'

Club houdt de ruimtes achterin dus klein en loert op de counter. Wesley legt goed af tot bij Vanaken maar onder druk kan de Limburger niet op doel trappen. Dit doet Dennis seconden later wel maar de Nigeriaan ziet zijn schot evenwel afgeblokt.

20'

We zijn bijna halverwege de eerste helft en echt spektakel hebben we nog niet gekregen. Daarvoor ligt het tempo bij Dortmund te laag om de dubbele afweergordel bij Blauw-Zwart uit verband te spelen.

17'

Even lijkt Horvath in de fout te gaan maar gelukkig voor hem en gans Club Brugge loopt het zonder kleerscheuren af, de Amerikaan kan opgelucht adem halen.

13'
Gele kaart
Denswil
Denswil kijkt tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd aan wanneer hij Pulisic foutief afstopt. De daaropvolgende vrije trap wordt door Horvath met beide vuisten ontzet.
12'
10'

Daar is dan toch de eerste tempoversnelling bij de thuisploeg met Reus die slim het leer kan verlengen tot bij Pulisic. De jonge Amerikaan knalt meteen op doel maar ziet zijn poging knap gekeerd door zijn landgenoot, waardoor Mechele voor de neus van de aandringende Reus een eerste hoekschop moet toestaan.

8'

Een sfeervol Westfalenstadion kijkt toe hoe Witsel vanuit de tweede lijn op doel trapt maar de poging van de Rode Duivel wordt afgeblokt en Dennis kan opruimen. Aan de overkant kan de vrijstaande Wesley onvoldoende bij een voorzet, Dennis kan evenwel oppikken maar zijn voorzet wordt makkelijk ontzet.

6'

We zien een eerder rustig wedstrijdbegin, met Dortmund met het meeste balbezit maar ook met een aantal kleine prikjes vanwege Club. Zo moet Piszcek in de fout bij de spurtende Dennis.

1'

Al van bij de aftrap wordt duidelijk dat niet Amrabat maar wel Dennis de linkerflank voor zijn rekening moet nemen en de Nederlandse Marokkaan als steun bij Nakamba en Vormer moet spelen. Vanaken moet zwerven bij Wesley.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Komaan Club !

De beide teams stappen de grasmat op. We kunnen ons opmaken voor de 306de Europese wedstrijd en de 65ste wedstrijd in de Champions League in de geschiedenis van Club Brugge. Kan Blauw-Zwart stunten in het Rührgebied?

Met nog enkele minuten tot de aftrap, kunnen we bevestigen dat Monaco in Madrid heeft verloren en dat Club hierdoor zeker is van de derde plaats in Groep A en het bijhorend ticket voor de 1/16 finales in de Europa League.

Scheidsrechter vanavond is de Litouwer Gediminas Mazeika, die eerder dit seizoen ook al het Europese duel tussen Sevilla en Standard floot. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij BVB krijgt Rode Duivel en sterkhouder Witsel uiteraard opnieuw het vertrouwen van de Zwitserse coach Favre, die met o.a. Pulisic, Reus en de Spaanse goalgetter Alcacer nog meer aanvallend geweld het veld opjaagt. Ook Diallo, enkele seizoenen terug nog aan de slag bij Zulte Waregem, verschijnt aan de aftrap.

Maar verwacht mag worden dat Horvath, de Amerikaanse doelman in Brugse loondienst, vanavond heel wat werk zal te verduren krijgen. Al staat hij er uiteraard niet alleen voor. Gelukkig is er hierbij de terugkeer van Denswil, die meteen zijn plaats op links terug inneemt. Verrassend zijn evenwel de namen van Amrabat en Dennis. Amrabat krijgt van coach Leko de voorkeur boven Rits, terwijl de snelheid van Dennis vooraan gekoppeld wordt aan de kracht en lengte van Wesley.

Voor aanvang van de clash met Dortmund, heeft Club overigens al zekerheid hebben omtrent Europees overwinteren, aangezien Atletico Madrid op eigen veld vlot de maat nam Monaco. Hierdoor kan Blauw-Zwart in de stand niet meer worden bijgehaald door de Fransen. Meer zelfs, bij een eventuele stuntzege blijft Club in de strijd om door te stoten naar de 1/16 finales in de Champions League.

Club staat vanavond voor zowel een moeilijke als makkelijke opdracht. Moeilijk omdat BVB in een meer dan uitstekende vorm zit en in eigen huis doelpunten bij de vleet scoort. Onnodig te vermelden dat de leider in de Bundesliga dan ook als torenhoog favoriet aan de wedstrijd begint. Anderzijds heeft Blauw-Zwart niks te verliezen en kan het dus vrank en vrij aan de partij beginnen.

Goedenavond en welkom vanuit het imposante Signal Iduna Park, of het Westfalenstadion zoals het hier in de volksmond nog steeds wordt genoemd, voor de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Club Brugge, op de vijfde en dus voorlaatste speeldag van de groepsfase in de Champions League.

Club speelt 0-0 gelijk in Dortmund

Club Brugge heeft in de Champions League een erg knap gelijkspel behaald op het veld van Borussia Dortmund. Blauw-Zwart verdedigde ijzersterk tegen de Duitse scoringsmachine en hield verdiend de nul op het bord. Aangezien Monaco zelf verloor van Atlético Madrid kwalificeerde Club zich voor de 1/16de finales van de Europa League.

 

Ivan Leko voerde drie wijzigingen door aan het team dat vrijdag onderuit ging tegen Zulte Waregem. Achterin nam de herstelde Stefano Denswil zijn basisplaats weer in, ten nadele van Saulo Decarli. Ook Emmanuel Dennis kwam terug in de ploeg als linkerwinger. Grootste verrassing was de basisplaats voor Sofyan Amrabat, die na de bekermatch tegen Deinze pas voor de tweede keer aan de aftrap verscheen. Mats Rits en Siebe Schrijvers moesten daardoor vrede nemen met een plaatsje op de bank.

 

Dortmund eiste vanaf de aftrap het balbezit op, waardoor Club noodgedwongen moest terugplooien. Na tien minuten resulteerde de aanvalsdrift van de Duitsers in een prima kans voor Pulišić, maar Horvath kon het schot van zijn landgenoot pareren. De Bruggelingen speelden compact, maar waren zelf iets te slordig in de passing om de thuisploeg in de problemen te kunnen brengen. Halfweg de eerste helft kon Amrabat zich plots toch doorzetten, maar het schot van de Marokkaanse Nederlander ging naast.

 

Blauw-Zwart geraakte stilaan beter in de wedstrijd, maar net dan kwamen de Duitsers twee keer gevaarlijk dicht bij een doelpunt: eerst kon Mechele nog net een voorzet van Pulišić in hoekschop verwerken en daarna mikte Reus oog in oog met Horvath het leer centimeters naast. Kort voor de rust kon Guerreiro een voorzet van op links niet verzilveren, waardoor Club met een 0-0 tussenstand de rust indook.

 

Na de pauze probeerden de Duitsers meteen een versnelling hoger te schakelen. Zo moest Horvath redding brengen op een schot van Alcácer, terwijl Mechele een voorzet van Reus net niet in eigen doel devieerde. Club slaagde er zelf niet in om gevaar te creëren, maar verdedigde wel erg secuur. Dortmund tikte de bal voortdurend rond, maar een gaatje in de Brugse organisatie vonden ze niet.

 

Op het uur ging Pulišić op wandel in de zestien meter, maar opnieuw zat er nog net een Brugse teen tussen. Aangezien Dortmund voortdurend op de helft van Club kampeerde, lag er uiteraard veel ruimte in de rug van de thuisdefensie. Blauw-Zwart had al enkele keren verzuimd die ruimte te benutten, maar een kwartier voor tijd konden de Bruggelingen plots toch uitbreken. Wesley kon eerst niet afdrukken, maar uiteindelijk kwam de bal bij Dennis terecht en die schoot het leer slechts nipt naast.

 

De slotfase bleef uiteraard ongemeen spannend. Sluipschutter Alcácer lag op de loer, maar kwam niet verder dan een schot dat hoog over ging. Aan de overkant kon Hans Vanaken zich knap vrij draaien in de zestien meter, maar ook zijn schot verdween over de lat. Club bleef ijzersterk verdedigen en hield uiteindelijk verdiend de nul op het bord. Door de nederlaag van AS Monaco tegen Atlético Madrid eindigt Club Brugge sowieso derde in Groep A, waardoor het gekwalificeerd is voor de 1/16de finales van de Europa League.

 

 

Champions League: Groep A - speeldag 5

Toeschouwers: 66.099 – Signal Iduna Park

Scheidsrechter: Gediminas Mažeika (Lit)

Borussia Dortmund: Roman Bürki – Łukasz Piszczek, Manuel Akanji, Dan-Axel Zagadou, Abdou Diallo (80’ Achraf Hakimi) – Axel Witsel (90’ Thomas Delaney), Mahmoud Dahoud – Christian Pulišić, Marco Reus, Raphaël Guerreiro (74’ Jadon Sancho) - Paco Alcácer. Coach: Lucien Favre.

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil - Ruud Vormer (92’ Saulo Decarli), Sofyan Amrabat, Marvelous Nakamba, Emmanuel Dennis (76’ Mats Rits) – Hans Vanaken, Wesley Moraes (92’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Matej Mitrović en Siebe Schrijvers. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Denswil, Alcácer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: geen

 

Tekst: Steven Floin