Speeldag 1
2 - 1

PLOEGENNIEUWS

CLUB BRUGGE

Dankzij de derde plaats in de CL-fase zet Blauw-Zwart zijn Europese avontuur voort in de UEFA Europa League. Club krijgt vanavond de unieke kans om voor eigen publiek een gunstige uitgangspositie te behalen met het oog op de cruciale terugmatch in de Oostenrijkse Red Bull Arena. Het team van Ivan Leko maakte met zijn sterke collectieve prestaties indruk in de Champions League en slaagde erin de Europese topclubs Borussia Dortmund, Atlético Madrid en AS Monaco punten af te snoepen. Met FC Salzburg krijgt Blauw-Zwart een sterke tegenstander voorgeschoteld die in eigen land superieur is en in de Europa League foutloos bleef. Heel wat om naar uit te kijken dus op deze Valentijn!

 

FC SALZBURG

FC Salzburg kan voor het tweede opeenvolgende seizoen een mooi palmares voorleggen in de UEFA Europa League. Vorig seizoen verloor de Oostenrijkse landskampioen slechts éénmaal, in de turbulente halve finale tegen Olympique Marseille. ‘Die Roten Bullen’ bleven in de voorbije UEFA Europa League-groepsfase foutloos tegen RB Leipzig, Celtic en Rosenborg. FC Salzburg is de eerste club die driemaal zijn groep in de UEFA Europa League wint met het maximum van de punten. Het team van Marco Rose is aan een fenomenaal parcours bezig en verloor nog geen enkele match in de eigen competitie, beker en in Europa dit seizoen. Het duel tegen Club is de eerste officiële wedstrijd in twee maanden aangezien de Oostenrijkse Bundesliga pas op 24 februari hervat. In aanloop naar deze partij speelde FC Salzburg zeven oefenmatchen tegen diverse binnen- en buitenlandse teams.

 

SCHEIDSRECHTER – Georgi Kabakov

Georgi Kabakov is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. De Bulgaarse ref wordt bijgestaan door zijn landgenoten Martin Margaritov en Diyan Valkov (lijnrechters) en Nikola Popov en Stanislav Todorov (doelgebied-refs). Georgi Todorov is de vierde official.

 

IN DE KIJKER

CLUB BRUGGE – BRANDON MECHELE

Brandon Mechele is door de Brugse fans verkozen tot Speler van de Maand en ziet met deze trofee zijn sterke prestaties van de voorbije maand beloond. De Rode Duivel doorliep alle jeugdreeksen van Blauw-Zwart en groeide onder Ivan Leko uit tot sterkhouder in de defensie. De 26-jarige West-Vlaming is secuur in de verdediging en met zijn ‘no sweat, no glory’ mentaliteit van onschatbare waarde voor Club. Vorig seizoen was hij de enige veldspeler die geen enkele minuut miste in de Jupiler Pro League.

 

FC SALZBURG – MUNAS DABBUR

Munas Dabbur is met zes doelpunten in de groepsfase de huidige topscorer in de UEFA Europa League en voert met negen goals ook in de Oostenrijkse Bundesliga de topschutterslijst aan. De 26-jarige Israëlische spits scoorde vorig kalenderjaar twaalf keer in Europees verband en was de efficiënste speler uit de UEFA Champions League en UEFA Europa League. Voor het eerst sinds 2014 gaat deze topscorerstitel niet naar Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Volgende zomer verhuist Dabbur naar het Spaanse Sevilla, maar eerst maakt hij nog het lopende seizoen af bij FC Salzburg.  

95'

Veel tijd om van deze zege na te genieten rest er Club evenwel niet want komende zondag is er op Olympia de kaskraker tegen leider Genk, dat eerder op de vooravond 0-0 gelijk wist te spelen bij Slavia Praag. Uiteraard zijn we komend weekend opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Nog een fijne nachtrust en heel graag tot een volgende afspraak. Tot dan !

95'

Diezelfde Kabakov fluit meteen daarna de wedstrijd. Club wint de heenwedstrijd met 2-1 en smeert Salzburg zo een eerste nederlaag van het seizoen aan. Aan de rust zag het er weliswaar weinig hoopgevend uit voor de Belgische landskampioen na een vroeg doelpunt van Junuzovic. Maar Blauw-Zwart toonde na de koffie een groot strijdershart en zag zich dan ook terecht beloond met twee kopbaltreffers van Denswil en Wesley. Of dit genoeg zal zijn om het stugge Salzburg in Oostenrijk van zich af te houden, zullen we volgende week donderdag te weten komen.

94'

De zenuwen staan bij iedereen strak gespannen wanneer Openda helemaal vrij wordt aangespeeld maar de Bulgaarse ref fluit echter voor buitenspel. Ten onrechte blijkt uit de beelden.

92'

Salzburg probeert er nog een offensiefje uit te persen maar loopt hierbij bijna tegen een rake counter aan maar zowel Openda als Wesley komen te laat om de voorzet van Dennis voorbij Walke in doel te verlengen.

90'

We krijgen minstens 5 minuten toegevoegde tijd.

90'

We zitten tegen het einde van de reguliere speeltijd aan wanneer Denswil zich miskijkt op een lange bal en de pas ingekomen Daka hiervan kan profiteren. Maar gelukkig is zijn schot niet krachtig genoeg om Horvath echt op de proef te stellen.

88'
Wissel
WolfDaka
86'
85'
Wissel
GulbrandsenMinamino
84'
Gele kaart
Wesley
84'
Gele kaart
Lainer
81'
Goal
Wesley
-
Torrrrrr ! Torrrrrr ! Torrrrr ! Een bijzonder verdienstelijk Club knokt zich na de rust op voorsprong. Vanaf rechts kan Dennis voorzetten en via een Oostenrijks been maakt de bal een rare curve. De goed inlopende Wesley laat het echter niet aan zijn hart komen en knikt voorbeeldig via de grond voorbij een totaal verraste Walke. 2-1 voor Blauw-Zwart en dit is compleet terecht !
78'
Wissel
SchrijversOpenda
76'
75'
70'

Meteen daarna trekt Vanaken zich op gang, hij opent op rechts bij Vormer maar de inlopende Wesley kan niet op doel koppen. Hij kegelt hierbij een Oostenrijker omver die de nodige verzorging nodig heeft. Ondertussen staat Mwepu bij de bezoekers klaar om in te vallen.

69'

De 1-1 is voor de bezoekers het sein om toch nog eens tegen te prikken. Lainer opent knap tot bij Wolf die echter in de handen van Horvath besluit. Aan de overkant heeft Walke geen moeite met het schotje van Wesley.

66'
64'
Goal
Denswil
-
En daar is de gelijkmaker dan toch. Bij de tweede Brugse hoekschop na rust kopt Denswil de 1-1 via de binnenkant van de paal voorbij Walke. Het spel gaat nog even verder maar op aangeven van de assistent-scheidsrechter op de doellijn wijst de Bulgaarse scheidsrechter dan toch naar de middenstip.
63'

Het zit Club ook niet echt mee. Bij een voorzet van Diatta kan Dennis uithalen maar zijn poging spat op de kruising uiteen.

61'
Gele kaart
Ulmer
59'

Het is niet makkelijk spelen in de Brugse 'zandbak', al probeert Club toch op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Rits probeert het vanuit de tweede lijn maar via een verdedigend been caprioleert zijn schot in de handen van Walke.

58'
56'

Na de fout van Ramalho bij zijn landgenoot Wesley, terecht bestraft met geel, wipt Dennis bij de daaropvolgende vrije trap het hoogst maar de bal schampt het hoofd en verdwijnt gewoon over de achterlijn.

55'
Gele kaart
Ramalho
47'

Bij de eerste Brugse hoekschop na de rust kan Poulain op doel koppen maar zijn poging wordt voor de lijn gekeerd. Club wil de bezoekers meteen vastzetten.

46'

De bal rolt weer op Olympia, met meteen twee wissels bij Club. Zowel Amrabat als Cools bleven in de kleedkamer achter, in hun plaatsen komen Poulain en Diatta, die op links uit de voeten moet waardoor Dennis naar de rechterflank moet.

46'
Wissel
CoolsDiatta
46'
Wissel
AmrabatPoulain
45'
45'
45'
45'

+1 : We zitten reeds in de toegevoegde tijd wanneer Gulbrandsen vanuit de tweede lijn op doel knal. Horvath gaat echter goed plat om het schot van de Noor in hoekschop te duwen maar ook dit levert niks meer op. Meteen het laatste wapenfeit uit een best genietbare eerste helft waarin Club met vol goede moed aan de partij begon maar rond het kwartier koud werd gepakt door een uitstekende lob van Junuzovic over Horvath. Vanaf dat moment had een volwassen Salzburg nauwelijks moeite om controle over het gebeuren te bewaren. Meer zelfs, Club mocht zich gelukkig prijzen dat Ramalho van dichtbij niet wist te scoren. Kan Blauw-Zwart na de rust nog een vuist maken?

43'
Gele kaart
Vanaken
40'
Gele kaart
Vormer
38'
Gele kaart
Schlager
37'

Ramalho komt nadrukkelijker in de kijker want ditmaal pikt hij een afgeweerde bal op en haalt meteen uit. Met beide vuisten duwt Horvath het gevaar in hoekschop.

33'

Kort na het halfuur komt Club bijzonder goed weg wanneer Ramalho een voorzet onbegrijpelijk niet voorbij Horvath in doel kan verlengen. In de nabeurt knalt een medespeler van de Braziliaans krullebol ruim naast.

32'
30'

Na de fout op Wesley dropt Vanaken het leer in de zestien maar Mechele kan onvoldoende kracht bij zijn kopstoot geven, Walke kan makkelijk pakken.

28'

Zoals was te verwachten heeft Club het niet onder de markt met een volwassen spelend Salzburg. Al kan de Belgische landskampioen toch eens counteren maar ook dit verloopt niet naar wens.

26'

Bij een prima balrecuperatie op het middenveld kan Club plots de omschakeling via Wesley en Vormer maar de Nederlander ziet zijn schot afgeblokt. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

23'

Uitgerekend in minuut 23, en vurig aangemoedigd door de thuisaanhang, probeert Club de motor opnieuw aan de gang te krijgen. Dennis snijdt naar binnen en haalt uit maar via een Oostenrijks been gaat zijn poging in hoekschop. Meteen daarna verdwijnt een schot van Vanaken in de armen van de Duitse doelman in Oostenrijkse loondienst.

18'
17'
Goal
Junuzovic
-
Salzburg kon nog niet echt dreigen maar uit het niets staat het plots wel 0-1. Junuzovic gaat achter een verre bal aan, ziet hoe Horvath eerst aarzelt om uit te komen en daarna ook nog eens uitglijdt en zo het leer listig over de Amerikaanse goalie in het lege doel deponeert. Blauw-Zwart kijkt nog maar eens tegen een vroege achterstand aan.
15'

Na een veelbelovend begin is het tempo bij beide teams wat gezakt en is het wachten tot op het kwartier vooraleer we nog eens gevaar mogen noteren. Eerst gaat Wesley onder de voorzet van Dennis door en verdwijnt seconden later een voorzet van diezelfde Dennis pal in de handen van Walke.

10'
7'
7'

Na een mindere tussenkomst van Vanaken kan Salzburg de bal oppikken via Wolf. Die haalt meteen uit maar besluit evenwel recht in de handen van Horvath.

5'

Beide ploegen lijken voor de aanval te kiezen. Ditmaal is het Cools die vanaf rechts kan voorzetten maar via een bezoekend voet wijkt die af en kan doelman Walke het gevaar in de kiem smoren.

3'

Ook de Oostenrijkers steken een eerste maal de neus aan het venster en wat paniekerig moet de Brugse defensie een eerste hoekschop toestaan vooraleer Ulmer gevaarlijk kan zijn.

1'

Op een zwaar veld, dat duidelijk de sporen draagt van de vele wedstrijden van de afgelopen weken, kan Club al na amper 1 minuut een eerste maal dreigen maar op aangeven van Wesley trapt Vormer evenwel naast.

1'

We zijn er aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Salzburg die hebben afgetrapt. Club speelt eerst naar de Zuidtribune toe. Slaagt Blauw- Zwart er in om een goeie uitgangspositie bij elkaar te voetballen? Volg het hier van minuut tot minuut.

1'

Voor aanvang van de wedstrijd wordt een moment stilte gehouden, ter nagedachtenis van de Argentijn Sala, die enige tijd terug om het leven kwam bij een tragisch vliegongeval boven het Kanaal.

Het Jan Breydelstadion is zoals vooraf aangekondigd niet helemaal volzet, naar schatting een kleine 16.000 aanwezigen zien hoe beide teams de grasmat opstappen. We zijn er bijna helemaal klaar voor.

De scheidsrechter voor Club Brugge - Salzburg komt uit Bulgarije en luister naar de naam van Georgi Kabakov. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Salzburg kent coach Marco Rose nauwelijks of geen selectieproblemen en opteert hij voor een duidelijke 4-4-2 opstelling, met Lainer, Ramalho, Pongracic en Ulmer achterin en Schlager, Samassekou, Wolf en Junuzovic op het middenveld. Voorin kiest Rose voor het geweld van Gulbrandsen en vooral Dabbur. De 26-jarige Israëli vindt bijzonder makkelijk de weg naar het doel en verhuist volgend seizoen naar het Spaanse Sevilla.

Voor de opdracht tegen Salzburg kan coach Leko opnieuw rekenen op Dennis. De Nigeriaan zat in de stadsderby tegen Cercle zijn eerste van twee schorsingsdagen uit maar kan Europees uiteraard wel gewoon aan de bak. Ook Cools verschijnt sinds lang opnieuw aan de aftrap, ten nadele van Diatta. Voor het overige wijzigt de Kroatische oefenmeester zijn elftal niet en blijft Rits de voorkeur genieten boven Nakamba.

Bij Club loopt het heel wat minder. Blauw-Zwart blijft puntenverlies opstapelen en kijkt ondertussen al tegen een grote kloof met Genk aan. De Limburgers zakken komende zondag naar Brugge af voor een wedstrijd die zeer bepalend kan zijn voor het vervolg van de competitie en de play-offs. Maar vanavond moet de Belgische landskampioen focussen op Salzburg, dat vandaag zijn eerste officiële wedstrijd in twee maanden speelt.

De dubbele confrontatie met Salzburg kondigt zich evenwel allerminst als een 'walk in the park' aan want de Roten Bullen zijn alweer aan een schitterend parcours bezig want dit seizoen nog niet verloren. In de groepsfase met Celtic Glasgow, Rosenborg en het Duitse Leipzig bleef het foutloos terwijl het ook in de eigen Oostenrijkse competitie nog helemaal geen steken liet liggen. Vorig seizoen haalde Salzburg de halve finales van de Europa League maar werd het na een incidentrijke wedstrijd bij Marseille uitgeschakeld.

Bij aanvang van het seizoen drukte gans Club Brugge de hoop uit om Europees te overwinteren. Blauw-Zwart slaagde in die opzet door in een nochtans moeilijke groep met Atletico Madrid, Dortmund en Monaco toch als derde te eindigen en zo naar de Europa League te worden doorverwezen. Daarin ontmoet het dus het Oostenrijkse FC Salzburg.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion, voor de heenwedstrijd in de 1/16 finales van de Europa League tussen Club Brugge en FC Salzburg.

Club verslaat Salzburg met 2-1

Club Brugge heeft de heenwedstrijd in de 1/16de finales van de Europa League met 2-1 gewonnen van FC Salzburg. De Oostenrijkers kwamen op voorsprong via Junuzović, maar dankzij goals van Denswil en Wesley smeerde Club Salzburg hun eerste nederlaag van het seizoen aan.

 

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door aan het team dat zondag gelijk speelde tegen Cercle. Met Dion Cools en Emmanuel Dennis bracht hij twee nieuwe flankspelers aan de aftrap. Clinton Mata en Krépin Diatta moesten daardoor vrede nemen met een plaatsje op de bank. Voor het overige hield de Kroaat vast aan zijn basiself, dus met Amrabat opnieuw in de verdediging en Rits op het middenveld.

 

Club kreeg al in de openingsminuut een prima kans, maar Vormer kon zijn schot niet kadreren. De Oostenrijkers reageerden met een poging van Wolf, waarop Horvath makkelijk redding kon brengen. Ondanks het slecht bespeelbare veld konden de Bruggelingen op het kwartier toch een knappe aanval in elkaar boksen. Wesley kon net niet bij een voorzet van Vormer en in de rebound knalde Dennis het leer recht op doelman Walke. In plaats van 1-0 werd het direct daarna echter 0-1. Na een diepe bal op Junuzović gleed Horvath uit, waardoor de middenvelder het leer makkelijk in doel kon lobben.

 

Een zware dobber voor Club, dat daarna wel volop op zoek ging naar de gelijkmaker: schoten van Dennis en Vormer werden afgeblokt, terwijl doelman Walke redding bracht op pogingen van Vanaken en Mechele. Salzburg was evenwel niet onder de indruk en kwam in het slotkwartier van de eerste helft enkele keren dicht bij de 0-2: Ramalho kon een voorzet van Samassékou niet verzilveren, terwijl Junuzović de rebound over doel mikte. Even later moest Horvath redding brengen op schoten van Gulbrandsen en opnieuw Ramalho.

 

Club leek weg te zakken en dus greep Leko in bij de rust: Poulain en Diatta kwamen in de plaats van Amrabat en Cools. Dat duo leek Blauw-Zwart een boost te bezorgen, want de Bruggelingen drukten Salzburg nu volledig weg. Zo moest Dabbur al meteen een kopbal van Poulain van de lijn vegen, terwijl een schot van Rits gered werd door Walke. De beste kans viel op het uur, toen een pegel van Dennis uiteen spatte op de kruising.

 

Kort daarop was de verdiende gelijkmaker uiteindelijk toch een feit: Vormer schilderde een hoekschop op het hoofd van Stefano Denswil en die kopte de 1-1 via de binnenkant van de paal in doel. De Oostenrijkers probeerden meteen te reageren, maar Dabbur kopte recht op Horvath en een schot van Wolf werd afgeblokt. Aan de overkant knalde Wesley het leer recht op doelman Walke.

 

De Bruggelingen bleven druk zetten en dwongen zo tien minuten voor tijd de 2-1 af. Een afgeweken voorzet van Dennis dwarrelde op het hoofd van Wesley en die kopte het leer overhoeks binnen. In de slotminuten moest Horvath nog redding brengen op een schot van Daka, terwijl Wesley een teenlengte te kort kwam om een voorzet van Dennis binnen te duwen. Het bleef dus 2-1, waardoor Club Salzburg de eerste nederlaag van het seizoen aansmeerde. Volgende week volgt al de return in Oostenrijk.

 

 

UEFA Europa League – 1/16de finale

Toeschouwers: 17.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Georgi Kabakov (Bul)

Club Brugge: Ethan Horvath – Sofyan Amrabat (46’ Benoît Poulain), Brandon Mechele, Stefano Denswil – Dion Cools (46’ Krépin Diatta), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis – Siebe Schrijvers (79’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Marvelous Nakamba en Clinton Mata. Coach: Ivan Leko.

FC Salzburg: Alexander Walke – Stefan Lainer, André Ramalho, Marin Pongračić, Andreas Ulmer – Xaver Schlager (76’ Enock Mwepu), Diadié Samassékou, Hannes Wolf (89’ Patson Daka), Zlatko Junuzović – Fredrik Gulbrandsen (84’ Takumi Minamino), Munas Dabbur. Coach: Marco Rose.

Gele kaarten: Schlager, Vormer, Vanaken, Ulmer, Wesley, Lainer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 17’ Junuzović (0-1), 64’ Denswil (1-1), 81’ Wesley (2-1).

 

Tekst: Steven Floin