Speeldag 2
4 - 0

PLOEGENNIEUWS

FC SALZBURG

FC Salzburg slikte tegen Club zijn eerste nederlaag van het seizoen, maar was dankzij het mogelijk belangrijke doelpunt van Junuzović niet helemaal ontevreden. ‘Die Roten Bullen’ zijn ongetwijfeld extra gemotiveerd om hun uitschuiver voor eigen publiek goed te maken. De Oostenrijkse landskampioen heeft een sterk elftal en kan terugblikken op een fantastische thuisreputatie. Het bleef de voorbije 16 Europese thuismatchen ongeslagen, waarvan het 12 duels won. Afgelopen weekend tankte FC Salzburg vertrouwen door in de kwartfinale van de beker Wiener Neustadt te verslaan met 1-2. Doelpuntenmakers van dienst waren Dominik Szoboszlai en Munas Dabbur. De Braziliaanse verdediger André Ramalho incasseerde tijdens de heenwedstrijd zijn derde gele kaart van het Europese seizoen en is vanavond geschorst. Marin Pongracic en Fredrik Gulbrandsen zijn lichtgeblesseerd en twijfelachtig. Het team van Marco Rose kan zich enkel bij een zege tegen Club kwalificeren voor de 1/8ste finale van de UEFA Europa League.

 

CLUB BRUGGE

Dankzij de knappe 2-1 zege in de heenmatch start Blauw-Zwart vanuit een goede uitgangspositie in Salzburg. Nochtans kwamen de Oostenrijkers snel op voorsprong in Jan Breydel na een lobbal van Junuzović. Ivan Leko greep in tijdens de rust met de inbreng Krépin Diatta en Benoît Poulain gaf de Bruggelingen een extra boost. Club drukte de bezoekers weg en creëerde doelgevaar met o.a. een kopbal van Poulain die in extremis van de doellijn werd geveegd en  een schot van Dennis dat op de kruising uiteenspatte. De gelijkmaker volgde na een Nederlands onderonsje: captain Ruud Vormer schilderde een hoekschop op het hoofd van Stefano Denswil die onhoudbaar binnenkopte. De West-Vlamingen stoomden door en Wesley bracht met zijn winning goal het thuispubliek in extase. Dankzij de gewonnen topper tegen competitieleider KRC Genk stapten de Bruggelingen met extra vertrouwen op het vliegtuig richting Salzburg, al belooft het geen makkelijke klus te worden tegen de Oostenrijkse landskampioen. Club heeft genoeg aan een gelijkspel om door te stoten naar de volgende ronde! De Brugse selectie ziet er als volgt uit:

 

SCHEIDSRECHTER – Daniel Siebert

Daniel Siebert is scheidsrechter van dienst in de Red Bull Arena. De Duitse ref wordt bijgestaan door zijn landgenoten Jan Seidel en Markus Häcker (lijnrechters) en Marco Fritz en Harm Osmers (doelgebied-refs). Stefan Lupp is de vierde official.

 

IN DE KIJKER

FC SALZBURG – HANNES WOLF

Hannes Wolf is pas 19 jaar oud, maar toch al uitgegroeid tot vaste waarde bij ‘Die Roten Bullen’. De Oostenrijkse aanvaller liet voor het eerst van zich horen toen hij met FC Salzburg U19 de UEFA Youth League won in 2016/17. Ondertussen zit Wolf aan 72 wedstrijden bij de Oostenrijkse A-ploeg waar hij 17 goals scoorde en 18 assists uitdeelde. Vorig jaar werd hij ook voor het eerst opgeroepen bij de Oostenrijkse nationale ploeg. Op het eind van dit seizoen trekt de talentvolle youngster naar zusterclub RB Leipzig in de Duitse Bundesliga.

 

CLUB BRUGGE – WESLEY MORAES

Tijdens de heenwedstrijd tegen FC Salzburg kopte Wesley Moraes de winning goal onhoudbaar voorbij doelman Walke waardoor Club een goede uitgangspositie heeft voor de terugmatch in Oostenrijk. De 22-jarige spits is met drie Europese goals en 10 doelpunten in de Jupiler Pro League al bijzonder bepalend geweest dit seizoen. Met zijn fenomenale rushes, kracht en techniek is de Braziliaan een sterk wapen in de Brugse aanval. Wesley is aan zijn derde seizoen in Jan Breydel bezig, voordien speelde hij bij o.a. Atletico Madrid U19 en het Slovaakse Trencin.

96'

Door deze Europese uitschakeling moet Club nu voluit mikken op de strijd in de titel. Te beginnen komend weekend met de altijd moeilijke en lastige verplaatsing naar Anderlecht. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Ondanks de nederlaag wens ik onze volgers niettemin nog een fijne avond toe en heel graag tot een volgende afspraak, tot dan !

96'

Einde van de wedstrijd. Club verliest met duidelijke 4-0 cijfers op het veld van Salzburg en is daarmee Europees uitgeschakeld. Vooral in de eerste helft werd Blauw-Zwart in alle facetten van het spel afgebluft en overtroefd door een veel gretigere thuisploeg, dat nog voor de rust de klus klaarde. Na de pauze probeerde Club alsnog een vuist te maken maar tot scoren kwam het evenwel niet. In de absolute slotfase incasseerde het zelfs nog een vierde tegentreffer.

94'
Goal
Dabbur
-
Diep in de toegevoegde tijd moet Club de kelk tot de bodem ledigen. Poulain speelt slordig in en met een zuivere plaatsbal over de grond prikt Dabbur de 4-0 voorbij Horvath. Het Europese verhaal van Club is uitgespeeld, en dit precies in de stad van Mozart.
92'

Het wil ook niet meezitten voor Club, dat na de rust toch een aantal kansjes bij elkaar wist te voetballen. Bij een hoekschop wipt Vossen het hoogst maar zijn poging wordt net voor de lijn en via de paal door Walke gekeerd.

90'

We krijgen nog minstens 5 minuten toegevoegde tijd.

89'

Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd heeft Walke alle moeite met de vrije trap van Vormer, ook in de nabeurt kunnen Vossen en Vanaken niet scoren. Bovendien werd Vossen, weliswaar ten onrechte, afgevlagd voor buitenspel.

88'
Gele kaart
Vallci
85'

Het regent ondertussen in Salzburg en dit lijkt stilaan symbolisch voor Club, dat de Europese uitschakeling nog nauwelijks lijkt te kunnen verhinderen. Ondertussen heeft Horvath alle moeite met het schot van Minamino.

83'
Wissel
WesleyVossen

Leko gooit met Vossen zijn laatste troef op tafel, voor de Limburger meteen zijn rentree na ruim vier maanden inactiviteit.

82'
Gele kaart
Dennis
80'

Club lijkt niet meteen in staat om nog een tandje bij te steken en Salzburg komt opnieuw opzetten. Eerst moet Lainer teveel naar de flank uitwijken om echt gevaarlijk te kunnen zijn, daarna wordt een schot vanuit de tweede lijn van Dabbur afgeblokt door een eigen medespeler.

76'
Wissel
PongracicVallci
74'

Terwijl Pongracic op het canvas blijft liggen, voetbalt Club verder maar Vormer kan een voorzet niet met het hoofd in doel verlengen. Een eventuele Brugse treffer zou de Oostenrijkers echt wel aan het twijfelen brengen, zoveel is zeker.

73'

Aan de overkant is het meteen alarmfase rood wanneer diezelfde Minamino zich iets te zelfzuchtig opstelt maar met een gelukje kan Mwepu op doel besluiten. Gelukkig voor Horvath en gans Club besluit de invaller rakelings naast.

72'

Net als in de heenwedstrijd toont Club na de pauze een ander gezicht en mag het stilaan aansprak maken op een doelpunt. Vormer weet zich in de zestien goed door te zetten, probeert een medespeler aan te spelen maar via de voet van Minamino springt het leer in de handen van Walke.

70'
Wissel
Junuzovic Mwepu
69'
Wissel
Schrijvers Openda
66'

Salzburg lijkt zich te beperken om de wedstrijd te controleren maar bij momenten prikt het toch nog aardig tegen. Schlager mag op wandel doorheen de Brugse defensie maar gelukkig gooit Horvath zich eerder op de bal. Ondertussen staat Openda klaar om in te vallen.

63'
Wissel
WolfMinamino
62'
Wissel
Amrabat Diatta
60'
58'

Na slordig balverlies van Dennis kan Salzburg dreigen en wat paniekerig kan Mechele ontzetten. Aan de overkant springen zowel Wesley als Amrabat al te slordig om met de pas van Vanaken.

56'

Na ongewild handspel van Rits snijdt Ulmer de vrije trap van de zijkant strak voor doel maar de inlopende medespelers kunnen hun voet niet tegen het leer planten en Horvath kan pakken.

54'

Club toont na de rust een ander gelaat, het kan ook niet anders overigens, en op aangeven van Wesley trapt Schrijvers over. Leko probeert zijn team aan te vuren.

53'

Club kan voor gevaar zorgen wanneer Wesley, op aangeven van Vanaken, de bal uit de lucht kan halen en uit de draai op doel besluit maar helaas voor de Braziliaan mist zijn poging de juiste richting.

51'

Club pompt tal van hoge ballen de Oostenrijkse zestien en Vanaken neemt een afvallende bal meteen op de slof maar zijn schot waait helemaal weg.

49'
Gele kaart
Onguene
48'

Ook na de rust toont de thuisploeg een grote gretigheid. Lainer kan al glijdend de bal ontfutselen bij Mechele maar gelukkig voor Club krijgt het toch de fout mee.

46'

De bal rolt weer in Salzburg, wat kan Club na de pauze nog? Er werd overigens nog niet gewisseld.

45'
45'

+2 : Scheidsrechter Siebert fluit de eerste helft af, geen moment te vroeg voor Club dat met een duidelijke 3-0 achterstand heel wat stof tot nadenken heeft. Kan Blauw-Zwart na de pauze alsnog een vuist maken?

45'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd. Ondertussen gaat een kopbal van Daka ruimschoots naast. Club moet echt vrezen om geen bolwassing rond de oren te krijgen.

43'

Nog voor de rust lijkt het reeds helemaal over en out voor Club. Schlager rijt het hart van de Brugse defensie open en Daka duwt de 3-0 voorbij Horvath. Club moet nu tweemaal scoren om door te stoten, verlengingen zijn niet meer mogelijk.

38'

Na een nochtans correcte tackle op de bal tovert de Duitse ref de gele kaart tevoorschijn voor Denswil. Dit houdt in dat de Nederlander er eventueel in de heenwedstrijd van de achtste finales er niet bij zal zijn. Ook Vanaken kijkt na protest tegen geel aan.

38'
Gele kaart
Vanaken
38'
Gele kaart
Denswil
36'

Club lijkt dan toch een beetje meer in de wedstrijd te sluipen maar moet toch blijven opletten voor de 'sturm und drang' bij Salzburg, dat kan dreigen via Wolf maar die ziet zijn schot afgeblokt.

33'

En daar is meteen de kans op de aansluitingstreffer. Met een gelukje belandt een voorzet-schot van Dennis voor de voeten van Wesley maar die is te verrast om de bal voorbij Walke in doel te deponeren. Hier moet Club zich toch proberen aan op te trekken.

31'

Uiteraard is er nog helemaal niks verloren voor Club, al zal het toch uit een totaal ander vaatje moeten gaan tappen en moet het in de duels veel sterker zijn. Wie weet wat er dan nog kan volgen.

29'
Goal
Daka
-
Nog voor het halfuur verdubbelt Salzburg de score wanneer Club op rechts bijna kinderlijk wordt opgerold en Daka de 2-0 vrij eenvoudig voorbij Horvath in doel weet te besluiten.
24'

In tegenstelling tot de heenwedstrijd toont Dabbur zich heel bedrijvig en toont de Israëli waarom hij volgend seizoen aan de slag gaat bij Sevilla. De spits is een voortdurende gesel voor Mechele en de rest van de Brugse afweer.

21'

Na een hoopvol begin is Club nauwelijks nog herkenbaar. Het heeft moeite met de vele positiewissels bij de thuisploeg, dat andermaal uitbreekt maar gelukkig is er Poulain om de angel uit de aanval te halen.

17'
Goal
Schlager
-
Club wordt dan toch met de neus op de feiten gedrukt wanneer slecht ontzetten van Amrabat prompt wordt afgestraft door de pegel van Schlager. Bij deze tussenstand is Blauw-Zwart virtueel uitgeschakeld. De ploeg van Leko moet dus minimaal éénmaal scoren !
16'

Net na het kwartier is Club een eerste maal gevaarlijk. Wesley gaat achter een diepe bal van Vanaken aan, legt goed af tot bij Dennis die zijn kans waagt maar de Nigeriaan ziet zijn schot alsnog afgeblokt, in de nabeurt trapt ook Vanaken hoog over.

14'

Salzburg probeert het laken naar zich toe te trekken en Club heeft het niet echt makkelijk. Vooral Vormer en Vanaken komen bij Blauw-Zwart nog te weinig in het spel voor.

11'

Bij Club letten ze niet goed op wanneer Daka bij een diepe bal uit de rug van de verdediging mag lopen, hij wordt in de zestien foutief ten val gebracht door Horvath, die evenwel de strafschop van Dabbur knap redt, het blijft dus gewoon 0-0 !

10'
Gele kaart
Horvath
Strafschop Salzburg !
8'

Na fout op Dennis zwiept Vanaken de daaropvolgende vrije trap de Oostenrijkse zestien in maar de thuisploeg weet hier wel raad mee.

6'

Van een vroege stormloop is er evenwel nog geen sprake bij de thuisploeg maar de Oostenrijkers komen toch tot tweemaal toe dicht bij Horvath. Op aangeven van Dabbur vergeten twee medespelers de bal mee te gritsen, meteen daarna moet Mechele de hoekschop toestaan bij Daka.

5'

Wesley zet meteen hoog druk bij Ulmer, die zich vast lijkt te gaan lopen maar zich dan heel sluw laat vallen. Hij krijgt de fout mee vanwege de Duitse scheidsrechter.

3'

Na drie minuten moet Poulain een eerste hoekschop toestaan. Die wordt in eerste instantie weg gekopt maar in de rebound gaat het schot over de kooi van Horvath buiten.

1'

De Red Bull Arena is niet helemaal gevuld maar zo'n 26.000 toeschouwers, waaronder ook 2.000 Brugse supporters, zien hoe de thuisploeg de wedstrijd op gang heeft getrapt. Kan Blauw-Zwart overleven? Volg het hier van minuut tot minuut.

De beide teams stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is de 34-jarige Duitser Daniel Siebert. Uiteraard hopen we ook nu weer op een correcte en faire wedstrijd.

Ook bij Salzburg moet coach Rose zijn elftal bijsturen. Zo is Ramalho geschorst, in zijn plaats komt Onguene, terwijl ook Gulbrandsen er wegens blessure niet bij is. Pongracic verschijnt wel aan de aftrap, hoewel die vooraf nog hoogst onzeker was. Voorin krijgt sluipschutter Dabbur Daka naast zich.

Door de afwezigheid van Mata opteert Leko om Amrabat en niet Cools op rechts zijn kans te geven, terwijl Dennis, tegen Genk nog geel geschorst, op links gewoon zijn plaats weer inneemt. Hierdoor moet Diatta zich tevreden stellen met zijn rol als wisselspeler. Voor het overige wijzigt de Kroaat zijn elftal niet, met Schrijvers in steun van diepste spits Wesley. Vossen zit voor het eerst sinds lang opnieuw op de bank.

Voor de eerste van twee bijzonder lastige uitwedstrijden moet coach Leko het stellen zonder Mata. De Angolse Belg viel in de topper tegen Genk uit met een blessure en reisde net als de zieke assistant-coach Cossey niet naar Oostenrijk af. Ook Danjuma, Mitrovic en Decarli zijn er wegens blessure niet bij.

Er wacht Club Brugge evenwel een zware avond want Salzburg was vorig seizoen nog de halve finalist in de Europa League en werd pas na een bijzonder incidentrijke wedstrijd in Marseille uit het tornooi geknikkerd. Anderzijds kan de Belgische landskampioen zich optrekken aan het feit dat de Oostenrijkers dan toch niet helemaal onklopbaar zijn.

Gisteren plaatste Sevilla zich als eerste voor de achtste finales in de Europa League; vanavond hoopt ook Blauw-Zwart door te stoten naar de volgende ronde. Daarvoor moet het wel met succes een 2-1 bonus uit de heenwedstrijd zien veilig te stellen.

Goedenavond en welkom vanuit Salzburg, welkom vanuit de Red Bull Arena voor de wedstrijd tussen het plaatselijke FC Salzburg en Club Brugge, in de zestiende finales van de UEFA Europa League.

Club uitgeschakeld na 4-0 nederlaag in Salzburg

Het Europese avontuur van Club Brugge zit erop. Blauw-Zwart ging in de Europa League met 4-0 onderuit bij FC Salzburg en is dus uitgeschakeld. Door goals van Schlager en tweemaal Daka stond Club bij de rust al 3-0 in het krijt. De Bruggelingen kregen wel nog enkele prima kansen, maar scoren lukte niet. Diep in de blessuretijd mepte Dabbur Club helemaal knock-out.

 

In vergelijking met de match van zondag tegen Genk wisselde Ivan Leko zijn beide flankspelers. Op rechts verving Sofyan Amrabat de geblesseerde Mata, terwijl op links Emmanuel Dennis in de plaats kwam van Diatta. Door de 2-1 zege van Club vorige week moest Salzburg sowieso scoren. De Oostenrijkers trokken dan ook meteen ten aanval: een schot van Wolf vloog hoog over doel en ook een poging van Daka ging via een Brugse verdediger over de deklat.

 

De thuisploeg aasde op een vroeg doelpunt en kreeg daar na tien minuten al een uitstekende kans toe. Daka dook in de rug van de Clubdefensie en werd door Horvath onderuit gehaald. De Duitse scheidsrechter Siebert wees naar de stip, maar de Amerikaan maakte zijn foutje goed door de penalty van Dabbur te redden. Blauw-Zwart reageerde meteen met een prima kans: na een pass van Wesley kapte Dennis zich goed vrij, maar zijn schot werd afgeblokt. Kort daarop ging een poging van Vanaken hoog over. In plaats van 0-1 werd het echter 1-0. Amrabat ontzette de bal slecht, waardoor Schlager kon uithalen en zijn schot via Mechele in doel zag verdwijnen.

 

De Bruggelingen probeerden zich daarna te herpakken, maar hadden alle moeite met de erg gretige thuisploeg. Na een halfuur kwam Club bovendien nog meer in de problemen. De mee opgerukte Pongračić bediende Patson Daka en die kon de 2-0 binnenschieten. Blauw-Zwart had opnieuw een reactie in huis, maar alweer zonder succes. Wesley devieerde een schot van Dennis richting doel, maar doelman Walke bracht redding. Salzburg was niet onder de indruk en kon kort voor de rust zelfs een derde keer scoren: Schlager gaf de bal mee met Daka en die schoof – weliswaar centimeters buitenspel - de 3-0 binnen.

 

Club stond nu met de rug tegen de muur en moest na de rust wel volop ten aanval trekken. Een schot van Vanaken ging eerst nog ruim naast, maar even later kwamen de Bruggelingen erg dicht bij de 3-1. Wesley mikte het leer vanuit de draai echter net naast de kruising. Ook Schrijvers kon daarna zijn poging niet kadreren. Aan de overkant moest Horvath redding brengen op een vrije trap van Ulmer, terwijl een schot van Wolf naast ging.

 

Leko gooide op het uur Krépin Diatta in de strijd en die bracht meteen meer schwung in het Brugse spel. Kort daarop dwong Blauw-Zwart ook een prima kans af, maar Vormer kon geen ploegmaat bereiken waardoor de bal via Minamino bij doelman Walke terechtkwam. Kort daarop kon Vormer ook een voorzet van Dennis niet verzilveren. De thuisploeg loerde intussen op de counter en scoorde zo bijna een vierde keer: een schot van Daka zoefde centimeters naast en Horvath redde een poging van Minamino.

 

Leko bracht in de slotfase met Openda en Vossen nog twee extra aanvallers in. Club bleef volop op zoek gaan naar een doelpunt, maar het zat niet mee in de afwerking. Walke pareerde een vrije trap van Vormer en ook in de rebound konden Vossen en Vanaken niet scoren. Kort daarop werd ook een kopbal van Vossen op de lijn gered. Blauw-Zwart moest uiteindelijk nog de kelk tot op de bodem ledigen: Poulain verspeelde de bal aan Minamino, die op zijn beurt Dabbur lanceerde. De Israëliër kapte Mechele uit en schoof de 4-0 voorbij Horvath.

 

 

UEFA Europa League – 1/16de finale

Toeschouwers: 24.000 – Red Bull Arena

Scheidsrechter: Daniel Siebert (Dui)

FC Salzburg: Alexander Walke – Stefan Lainer, Marin Pongračić (77’ Albert Vallci), Jérôme Onguéné, Andreas Ulmer – Xaver Schlager, Diadié Samassékou, Hannes Wolf (63’ Takumi Minamino), Zlatko Junuzović (71’ Enock Mwepu)– Patson Daka, Munas Dabbur. Coach: Marco Rose.

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Sofyan Amrabat (63’ Krépin Diatta), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis – Siebe Schrijvers (69’ Loïs Openda), Wesley Moraes (84’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Marvelous Nakamba en Dion Cools. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Horvath, Denswil, Vanaken, Onguéné, Dennis, Vallci.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 17’ Schlager (1-0), 29’ Daka (2-0), 43’ Daka (3-0), 94’ Dabbur (4-0).

 

Tekst: Steven Floin