Speeldag 2

0 - 1
94'

Door deze zege opent Club het seizoen met een vier op zes en kan het nu rustig toewerken naar de derby van volgend weekend tegen stadsgenoot Cercle, heel graag tot dan!

94'

Meteen daarna fluit scheidsrechter Smet de wedstrijd en wint Club met heel veel moeite en met het kleinste verschil op bezoek bij Union. Een uitstekende ingevallen Sobol knalde zich met een uitstekende streep in de winkelhaak tot matchwinnaar!

93'

Het is nog eventjes bibberen wanneer Mechele een onschuldig ogende voorzet alsnog wil ontzetten maar gelukkig is er opnieuw Mignolet om de bal te pakken vooraleer een thuisspeler voor gevaar kan zorgen.

91'

We zitten reeds in de extra tijd wanneer Vanzeir de zestien induikt maar andermaal geeft Mignolet geen krimp.

90'

Net bij het verstrijken van de reguliere speeltijd komt Mignolet prima uit zijn doel en tussen maar liefst drie Brusselaars plukt hij de bal knap uit de lucht, we krijgen overigens 3 minuten toegevoegde tijd.

90'
Gele kaart
Perez
88'
Wissel
BagerMarcq
88'
Wissel
LapoussinSorinola
87'

De pas ingevallen Perez dwingt meteen een vrije trap af maar ditmaal staat het vizier van Sobol minder goed gericht, zijn schot gaat over.

86'
Wissel
LangPerez
84'
Goal
Sobol
-
GOOOAAALLL - Net op een moment dat Union opnieuw wat steviger voor de dag kwam, slaat Club toe. En hoe! Vanaken dwingt een vijfde Brugse corner na rust af, die wordt in eerste instantie met het hoofd weggewerkt maar Sobol neemt de afvallende bal meteen op de slof en besluit via de handen van Moris in de winkelhaak binnen. Wat een een schitterend doelpunt van de invaller!!!
82'

Meteen na de terechte gele kaart voor Nsoki na fout op Vanzeir, lijkt diezelfde Vanzeir op weg naar de 1-0 maar hij vindt Mignolet op zijn weg, ook in de rebound kunnen Avenatti en Vanzeir niet scoren, bovendien gaat de vlug de lucht in wegens buitenspel.

81'
Gele kaart
Nsoki
80'

Met nog tien minuten op de klok snijdt Lang vanaf de rechterkant naar binnen, de Rotterdammer haalt uit maar ziet zijn schot evenwel gepakt door Moris.

79'
Gele kaart
Van Der Heyden
78'

Club heeft het gaspedaal wat moeten lossen en daardoor komt Union opnieuw wat beter in de wedstrijd. Lazare kan de bal aan de achterlijn binnen houden en afleggen tot bij Nieuwkoop, die schildert zijn voorzet op het hoofd van Vanzeir maar zijn kopbal gaat naast.

74'
Wissel
UndavAvenatti
68'

Een minder goede aflegger van Rits aan de middellijn luidt de counter voor Union in maar Mignolet heeft het zaakje onder controle en kan de voorzet richting Vanzeir onschadelijk maken.

65'

Club lijkt stilaan het commando over te nemen en Moris moet zijn doel uit om een voorzet van De Ketelaere weg te duwen, meteen daarna gaat Sobol tegen het canvas maar scheidsrechter Smet ziet er geen graten in en legt de bal niet op de stip.

62'
60'
Wissel
FrançoisNieuwkoop
60'
Wissel
LynenLazare
60'
Wissel
RiccaMbamba
60'
Wissel
VormerVanaken
60'

Meteen daarna is er opnieuw De Ketelaere, op aangeven van Vormer trapt hij vanuit een scherpe hoek op doel maar hij vindt evenwel het zijnet.

59'

Terwijl Vanaken zich klaar maakt om in te vallen, kan Union nog eens uitbreken maar schoten van Nielsen en François vinden geen doorgang.

56'

Terwijl het nog steeds regent boven Brussel komt Club nog eens opzetten en Moris moet flink aan de bak bij een zwaar schot van Vormer maar de vlag gaat de lucht in wegens voorafgaand buitenspel van Sobol, nog steeds geen doelpunten dus.

50'

Of is dit slechts schijn want na knullig uitvoetballen van Ricca kan Union tot tweemaal toe uithalen. Eerst ziet Lynen zijn schot afgeblokt, meteen daarna gaat een knal van François ruimschoots naast.

47'

Kan Club na de pauze een ander gelaat tonen? Het begint alvast hoopgevend wanneer samenspel tussen Rits en Lang De Ketelaere op weg zet in de zestien maar zijn schot gaat via een Brusselse voet in het zijnet, ook de daaropvolgende hoekschop levert Blauw-Zwart niks op.

46'
Wissel
DostSobol

De bal rolt weer in het Dudenpark, met meteen ook een eerste wissel bij Club waar Sobol in de plaats is gekomen van Dost, hierdoor worden de pionnetjes op het veld ook herschikt.

45'
45'

+1 : Scheidsrechter Smet fluit de eerste helft en we gaan rusten met 0-0, een tussenstand waarmee vooral Club tevreden kan zijn want de landskampioen had het allerminst onder de markt tegen de promovendus dat kon dreigen via Vanzeir en ook een doelpunt van Undav terecht zag afgekeurd wegens buitenspel. Aan Brugse zijde viel er nauwelijks iets te noteren, hopelijk beterschap na de pauze.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

40'

Met nog vijf minuten tot de rust wordt Moris dan toch een eerste keer aan het werk gezet. De thuisdoelman zweeft eerst de pegel van Vormer uit zijn doelvlak, meteen daarna duwt hij een kopbal van Rits over de dwarsligger.

38'

Geen 1-0 voor Union maar ook geen 0-1 voor Club want bij de volgende actie staat De Ketelaere opnieuw aan het kanon maar de Bruggeling ziet zijn schot echter afgeblokt in hoekschop. Meteen daarna is er de prima omschakeling bij de thuisploeg en het schot van Nielsen zoeft maar rakelings naast.

36'
Gele kaart
Avenatti
Het thuispubliek denkt te mogen juichen wanneer Undav zich handig voorbij Mechele werkt en knap in de winkelhaak besluit maar het doelpunt gaat niet door wegens voorafgaand buitenspel van de Duitser, wat ook door de VAR wordt bevestigd. In het daaropvolgend protest kijkt wisselspeler Avenatti tegen de gele kaart aan.
32'

Opnieuw wat lichte dreiging vanwege Club, dat afziet bij Union. Via tal van tussenstationnetjes valt de bal ditmaal voor de voet van Balanta maar het schot van de Colombiaan zwaait ver naast, typerend voor het niveau van Blauw-Zwart in deze eerste 32 minuten.

29'

Clement kijkt allerminst geamuseerd toe maar ziet wel hoe zijn ploeg de oversteek kan maken via Vormer en Rits, de bal valt uiteindelijk voor de voet van De Ketelaere die meteen uithaalt maar zijn zwaar schot komt niet voorbij een bos aan benen.

28'
26'

Club is nog steeds niet uit de startblokken geschoten en moet toezien hoe Nsoki zich kinderlijk de bal laat ontfutselen voor de eigen zestien, Teuma haalt meteen uit maar via de voet van Mechele gaat zijn trap in hoekschop, ook dit levert Union verder niks op.

22'

Halverwege de eerste helft komt Union opnieuw stevig opzetten wanneer Undav van heel dicht lijkt te gaan scoren maar Mignolet heeft een geweldige redding in huis, bovendien stond de spits ook nog eens in buitenspel, voorlopig geen derde doelpunt voor de Duitser die tegen Anderlecht reeds tweemaal wist te scoren.

19'

Aangevuurd door de eigen aanhang trekt Union opnieuw ten aanval via Kandouss, het is uiteindelijk Lynen die vanuit de tweede lijn zijn kans waagt maar het schot van de ex-Bruggeling hobbelt naast.

16'

De landskampioen heeft achterin alle moeite met de diepe ballen van Nielsen richting de spitsen. Andermaal kan Vanzeir op rechts ontsnappen maar ditmaal is er Balanta om al glijdend een eerste hoekschop voor de thuisploeg toe te staan. Die wordt weg geduwd door Mignolet waardoor Mata het leer kan oppikken maar zijn bal richting Lang is ondermaats, Blauw-Zwart moet het niveau dringend zien op te krikken.

14'

Het openingskwartier zit er bijna op en Club heeft het niet onder de markt tegen een bijzonder enthousiast spelend Union, Blauw-Zwart komt voorlopig nog niet echt aan voetballen toe.

12'
11'

We zien een niet onaardige openingsfase met twee ploegen die er vol voor willen gaan en andermaal met gevaar voor het Brugse doel. Nielsen opent knap tot bij Vanzeir maar zijn aflegger met de hiel wordt onderschept door Ricca. Meteen daarna moet Mignolet aan het werk om een strakke voorzet van diezelfde Vanzeir weg te punchen.

7'

Het regent steeds harder wanneer ook Club een eerste maal de neus aan het venster komt steken maar Nsoki komt een fractie te laat om een vrije trap in doel te verlengen, bovendien beging de Franse nieuwkomer ook de fout bij Van Der Heyden.

5'

Het eerste doelgevaar van de partij komt evenwel vanwege Union wanneer een onoplettendheid van Mata de vlugge omschakeling voor de thuisploeg inluidt. Vanzeir loopt bij een diepe bal uit de rug van Nsoki maar oog in oog met Mignolet besluit de spits echter naast, hier komt Club bijzonder goed weg.

2'

Al heel vroeg kan Club via ondermeer Lang en Vormer, die wel degelijk vanaf de rechterflank opereert, een eerste hoekschop afdwingen maar Union kan die vrij makkelijk ontzetten.

1'

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Kan Club deze opdracht tot een goed einde brengen? Volg het hier op de voet.

Terwijl ook hier het nieuws rond de gouden medaille van Nina Derwael doorsijpelt, betreden de beide teams in de regen de grasmat, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De wedstrijd tussen Union SG en Club Brugge werd toegewezen aan Wim Smet. Deze 39-jarige scheidsrechter zal hierin worden bijgestaan door zijn assistenten Dirk Gilon en Martijn Tiesters en vierde official Kevin Debeuckelaere. Alexandre Boucaut werd aangeduid als videoref.

Voor de eerste uitwedstrijd van het nog prille seizoen wijzigt Clement zijn elftal op een aantal plaatsen. Zo neemt Mignolet opnieuw zijn plaats onder de lat in en krijgen we centraal achterin het debuut van Nsoki, dit ten nadele van Mitrovic. Op het middenveld verschijnt ook Balanta (foto) aan de aftrap. Ook Rits en Vormer staan in de basiself, zodat het voorlopig afwachten is wat de exacte opstelling zal zijn.

Voor de trip richting Brussel recupereert coach Clement met Mignolet, Sobol en Vanaken een drietal titularissen, terwijl ook de Franse nieuwkomer Nsoki voor het eerst in de 22-koppige selectie zit, dit in tegenstelling tot de jonge Persyn, die dit seizoen door Inter ter beschikking wordt gesteld van Blauw-Zwart.

Club Brugge heeft trouwens geen al te beste statistieken wat de uitwedstrijden bij Union betreft. Van de 42 vorige wedstrijden in het Dudenpark kon Blauw-Zwart er slechts negen winnend afsluiten, werd er zesmaal gelijk gespeeld en moest het 26 maal het onderspit delven. Op de openingsspeeldag ging Union in de Brusselse stadsderby met 1-3 winnen op het veld van Anderlecht. Er wacht de huidige landskampioen dus een niet te onderschatten opdracht in de hoofdstad.

De grote architect achter het succesverhaal bij Union is Felize Mazzu. De 55-jarige minzame Italo-Belg werkte zich vanuit de lagere regionen op en maakte bij Charleroi zijn debuut in de hoogste voetbalklasse. Met Charleroi bereikte hij zelfs Europees voetbal en leverde dit hem een kans bij Genk op maar bij de Limburgers wist hij evenwel niet te slagen. In zijn eerste seizoen bij Union lukte het Mazzu wel om de poort naar 1A opnieuw open te beuken. Bij Union SG is voormalig Bruggeling Karel Geraerts overigens één van zijn assistenten.

De confrontatie tussen Union SG en Club Brugge is tevens een confrontatie tussen de kampioenen van 1A en 1B. De Brusselaars waren vorig seizoen duidelijk een maatje te groot in de Promixus League, het eindigde maar liefst met 18 punten voorsprong op Seraing, die andere promovendus naar 1A. Na Anderlecht (34) en Club (17) is Union trouwens de derde club qua landstitels (11).

Union SG – Club Brugge is een affiche met een heel lang verleden, al dateerde de laatste confrontatie tussen beide teams alweer van 1973, dus ruim 49 jaar terug. Toen pakte Club de zege dankzij doelpunten van Ruud Geels en was Blauw-Zwart op weg naar zijn tweede landstitel, dat seizoen zou Union overigens degraderen.

Goedemiddag en welkom vanuit de hoofdstad, welkom vanuit het Joseph Marienstadion, voor de wedstrijd tussen de Royale Union Saint-Gilloise en Club Brugge, op speeldag twee van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

  • 0 - 0

Club wint met 0-1 op Union dankzij prachtgoal Sobol

In zijn eerste uitwedstrijd trok Club Brugge naar promovendus Union SG. De nieuwkomer in de Jupiler Pro League speelde een sterke match met veel enthousiasme. Uiteindelijk kon Club op het einde toch het laken naar zich toetrekken dankzij een fantastisch doelpunt van Sobol. Club pakt zo zijn eerste zege!

In vergelijking met de spectaculaire openingsmatch tegen KAS Eupen, vielen er enkele wijzigingen te noteren in de basiself van Club Brugge. De opvallendste naam is die van nieuwkomer Stanley Nsoki, die meteen zijn debuut maakte in de defensie. Daarnaast recupereerde Philippe Clement ook enkele sterkhouders, zoals Simon Mignolet, Hans Vanaken en Eduard Sobol. Die eerste nam zijn plaats tussen de palen weer in, de andere twee begonnen op de bank. Tot slot startte ook Éder Balanta op het middenveld en De Ketelaere een rijtje hoger. Hierdoor werd David Okereke naar de bank verwezen.

Zoals verwacht, begon promovendus Union de match aan een hoog tempo. Dit resulteerde al na 5 minuten in een grote kans voor Vanzeir, maar alleen voor Mignolet trapte hij de bal naast de paal. Even later kon Vanzeir weer dreigen, maar hij aarzelde om te trappen. Union bleef het ritme bepalen en kon nog enkele keren dreigen via o.a. Lynen en Teuma. Mignolet moest echter telkens niet ingrijpen. Hij moest wel goed plat toen Undav van dichtbij kon aanleggen, maar de actie werd afgefloten wegens voorafgaandelijk buitenspel.

Het eerste halfuur was dus volledig voor Union en rond minuut 36 trilden de netten dan toch. Undav kapte zich mooi vrij en trapte mooi in de linkerbovenhoek. Het feestje voor Union was echter van korte duur, want na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd. De spits van Union liep echter buitenspel. Blauw-Zwart kon enkele keren dreigen via afgeblokte schoten van De Ketelaere, maar net voor de rust vielen de beste kansen te noteren voor de Bruggelingen. Moris haalde de knal van Vormer uit de hoek en daaropvolgend tikte hij de kopbal van Rits van onder de lat.

Philippe Clement voerde tijdens de rust één wijziging door: Bas Dost moest in de kleedkamer blijven en Eduard Sobol maakte zijn opwachting om de tweede helft te starten. Even herschikken bij Club dus, waar De Ketelaere nu in de punt van de aanval speelde. Dat draaide aanvankelijk wel goed uit, want Blauw-Zwart zocht meteen de aanval. Dat resulteerde al meteen in een kans voor De Ketelaere, maar zijn schot ging in het zijnet.

Club rook duidelijk zijn kans en 10 minuten later volgde een vloeiende aanval via Sobol. Die bracht de bal voor doel en uiteindelijk kon Vormer trappen. Moris had een goede reflex in huis, maar de aanval werd ook afgevlagd wegens buitenspel vooraf van Sobol. Even later opnieuw een mogelijkheid voor Club via De Ketelaere, maar zijn schot ging wederom in het zijnet. Ook Lang liet zich nog even opmerken, maar ook zijn poging vanuit een scherpe hoek werd afgestopt door Moris.

Gaandeweg verwaterde het spel wel wat, maar Club moest wel alert blijven achteraan. Naar het einde van de match toe kwam Union namelijk weer wat meer opzetten. Dit resulteerde in een goede mogelijkheid voor Vanzeir, maar Mignolet stond pal. Uiteindelijk viel dan toch de bevrijdende treffer voor de Bruggelingen. Bij een hoekschop besloot Sobol om een afvallende bal meteen op de volley te nemen en dat lukte perfect. De pegel was vrij centraal, maar Moris kon de bal enkel tegen zijn netten boksen. Zo pakt Club Brugge een zeer belangrijke driepunter na een moeilijke match!

 

Jupiler Pro League – Speeldag 2
Toeschouwers:
3.000 – Joseph Marienstadion
Scheidsrechter: Wim Smet
Union SG: Anthony Moris – Jonas Bager (88’ Damien Marcq), Ismaël Kandouss, Siebe Van der Heyden – Guillaume François (61’ Bart Nieuwkoop), Senne Lynen (61’ Lazare Amani), Casper Nielsen, Teddy Teuma, Loïc Lapoussin (88’ Matthew Sorinola) – Dante Vanzeir, Deniz Undav (75’ Felipe Avenatti). Coach: Felice Mazzu.
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Stanley Nsoki, Brandon Mechele, Federico Ricca (61’ Noah Mbamba) – Ruud Vormer (61’ Hans Vanaken), Éder Balanta, Mats Rits – Charles De Ketelaere, Bas Dost (46’ Eduard Sobol), Noa Lang (86’ Daniel Pérez). Bank: Senne Lammens, Nick Shinton, Matej Mitrović, Cisse Sandra, David Okereke en Youssouph Badji. Coach: Philippe Clement.
Gele kaarten: Avenatti, Van der Heyden, Nsoki, Pérez.
Rode kaarten: geen 
Doelpunt: 84’ Sobol (0-1).

 

Tekst: Tom Mannens

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in