Speeldag 1
1 - 3

PLOEGENNIEUWS

WAASLAND-BEVEREN

Dankzij de vijftiende plaats vorig seizoen verzekerde Waasland-Beveren zich van het achtste opeenvolgende seizoen in eerste klasse. De Leeuwen zagen met o.a. Roef, Verstraete, Andrijasevic, Boljevic en Ampomah enkele sterkhouders vertrekken, maar bleven niet stilzitten op de transfermarkt. Enkele nieuwe namen op de Freethiel zijn Pirard (STVV), Gabriël (Club), Wiegel (Duisburg), Emmers (Inter), Koita (KAA Gent) en Verreth (PSV U21). Met doelman Brent Gabriël en aanvaller Tuur Dierckx zitten er twee spelers in de Wase kern met een Club-verleden. In omgekeerde richting wordt het een blij weerzien voor Bruggelingen Siebe Schrijvers, Philippe Clement, Jonas Ivens, Johan Van Rumst en David Bombeke met hun ex-club.

 

CLUB BRUGGE                                                                        

De vicekampioen opent zijn competitiecampagne op het veld van Waasland-Beveren. Vorig seizoen kreeg Club een 1-2 nederlaag aangesmeerd in Beveren en ook thuis leed Blauw-Zwart puntenverlies na een 1-1 gelijkspel. De laatste Brugse zege op de Freethiel dateert van 2016, maar hopelijk komt daar vanavond verandering in. Het team van Philippe Clement stapt met vertrouwen de bus op dankzij de prestigieuze overwinning tegen Sporting CP (2-2, 4-3 in penaltyreeks). David Okereke opende vrij snel de score, maar op het eind van de eerste helft kwamen de Portugezen gelijk dankzij een elfmeter van Bruno Fernandes. Kort na de pauze bracht invaller Jovane Cabral de bezoekers op voorsprong, maar Hans Vanaken maakte finaal gelijk vanop de penaltystip. In de beslissende strafschoppenreeks trok Club aan het langste eind, waardoor de Brugse Metten trofee in Jan Breydel blijft. Na een geslaagde oefencampagne begint nu het echte werk!

 

SCHEIDSRECHTER – Nathan Verboomen

Nathan Verboomen is scheidsrechter van dienst op de Freethiel. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Ruben Wyns en Koen Thijs, de vierde official is Jasper Vergroote. VAR Erik Lambrechts wordt geassisteerd door Wesley Alen.  

 

IN DE KIJKER

WAASLAND-BEVEREN – TUUR DIERCKX

Tuur Dierckx genoot het grootste deel van zijn jeugdopleiding bij Blauw-Zwart en debuteerde op 18-jarige leeftijd bij de Brugse hoofdmacht. De Broechemnaar werd snel een publiekslieveling in Jan Breydel met zijn inzet en flitsende rushes. Op zoek naar speelminuten, vertrok hij in 2016 naar Antwerp en zorgde hij mee voor de promotie naar eerste klasse. Twee seizoenen geleden verhuisde Dierckx naar de Freethiel waar hij nog enkele maanden onder Philippe Clement trainde.

 

CLUB BRUGGE - ODILON KOSSOUNOU

Odilon Kossounou is één van de nieuwe aanwinsten bij Blauw-Zwart. De eerste Ivoriaan ooit bij Club kan zowel centraal in de verdediging als op het middenveld worden uitgespeeld. Het 18-jarige toptalent komt over van het Zweedse Hammarby dat hem overnam van ASEC Mimosas. Bij dit Ivoriaans team werden verschillende wereldtoppers opgeleid o.a. Yaya Touré, Kolo Touré, Salomon Kalou, Didier Zokora en Emmanuel Eboué. Snelheid en techniek zijn sterke troeven van Kossounou.

93'

Door deze zege komt Blauw-Zwart naast Genk en Standard, dat eerder op de avond won bij Cercle Brugge. Volgend weekend speelt Club zijn eerste thuiswedstrijd van het nog prille seizoen en ontvangt het STVV. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Bedankt voor de aanwezigheid en nog een heel fijn weekend gewenst.

93'

We zitten reeds in de absolute slotfase wanneer Koita nog eens uithaalt maar de van Gent overgekomen nieuweling bij Waasland-Beveren besluit naast. Meteen daarna wordt de wedstrijd afgefloten en wint Club zijn openingswedstrijd met 1-3, na doelpunten van Vanaken (2) en Okereke.

90'

Net voor het einde van de reguliere speeltijd lijkt Schrijvers op weg naar de 1-4 maar de Limburger probeert evenwel nog af te leggen richting Openda waardoor het leer alsnog wordt ontzet. We krijgen overigens 3 minuten toegevoegde tijd.

88'

Pas ingevallen kan Openda, na knap voorbereidend werk van Vanaken, hard op doel knallen maar Pirard duwt het inzenden van de Luikenaar over de dwarsligger.

87'
Wissel
DanjumaOpenda
85'

Terwijl Clement aanstalten maakt om Openda in te brengen, moet Horvath flink aan de bak bij een schot van Koita, prima tussenkomst van de Amerikaanse goalie.

81'

Na knap knutselwerk bij Club neemt Vormer vanuit de tweede lijn de bal meteen op de slof maar evenwel te centraal om Pirard echt te verontrusten.

78'
Wissel
BizimanaMilosevic
78'
Wissel
OkerekeSchrijvers
73'

Horvath moest nog nauwelijks in actie komen maar bij een steekballetje van Badibanga moet de Amerikaan dan toch eens tussenbeide komen. Aan de overkant glipt Danjuma door de Wase buitenspelval, de Nederlander is echter te zelfzuchtig en besluit hij van dicht op Pirard. Bij de daaropvolgende hoekschop gaat Mitrovic in de fout.

70'
Goal
Vanaken
-
GOOOAAALLL - Club neemt die waarschuwing ernstig en vergroot de voorsprong tot 1-3. Bij alweer de zesde Brugse hoekschop na de pauze komt Vanaken goed naar de eerste paal ingelopen en met een rake kopbal neemt hij Pirard een tweede maal te grazen.
67'

Bij een vrije trap voor de thuisploeg zet Vukotic het leer meteen voor doel en aan de tweede paal mist Caufriez onbegrijpelijk. Een eventueel doelpunt zou wel worden afgekeurd wegens voorafgaand buitenspel van de Serviër. Voor Club evenwel een signaal dat het nog niet op zijn lauweren mag rusten.

63'
Wissel
DennisVlietinck
62'

Terwijl Vlietinck zich klaarmaakt om in te vallen, moet Vanaken zijn defensie bijspringen om een gevaarlijke voorzet voor de neus van Schryvers te ontzetten, in de rebound gaat de poging van Verreth torenhoog over.

59'

Club wil de wedstrijd helemaal naar zich toe trekken en blijft op zoek gaan naar een derde treffer. Eerst duwt Pirard een inzenden van Mitrovic in hoekschop, meteen daarna moet diezelfde doelman flink aan de bak bij een poging van Deli, het blijft evenwel 1-2.

58'
Wissel
EmmersVerreth
55'
53'

De thuisploeg probeert iets terug te doen via Badibanga maar zijn schot gaat ruimschoots over het doel van Horvath. Aan de overkant probeert Danjuma opnieuw te dreigen maar ditmaal loopt hij zich te pletter.

51'

En Club drukt door. In de tweede zone pikt Danjuma de bal op, de Nederlander snijdt goed naar binnen en viseert dan de bovenhoek maar via het lichaam van Moren kan hij slechts een hoekschop afdwingen. Hierbij begaat Dennis een fout en fluit scheidsrechter D'Hondt de fase terecht af. Ondertussen laat de meegereisde Brugse aanhang zich vocaal flink gelden.

48'
Goal
Okereke
-
GOOOAAALLL - Wat in de eerste helft niet lukte, lukt Club nu wel want amper afgetrapt staat de 1-2 op het bord. Na een prima voorbereiding trapt Vanaken snoeihard op doel, Pirard kan het schot nog uit zijn doelvlak houden maar in de rebound is Okereke er als de kippen bij om ook zijn rekening te openen.
46'

De bal rolt weer op de Freethiel. Slaagt Club er in om na de rust de volle buit binnen te harken?

46'
Wissel
WiegelVukotic
45'
45'
45'
45'

+3 : Meteen daarna fluit de scheids de eerste helft af, met net voor de rust de belangrijke gelijkmaker via Vanaken. Wat kan Club na de rust?

45'
Goal
Vanaken
-
+2 : Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd in de eerste helft krijgt Caufriez een schot van Sobol tegen de handen. In eerste instantie laat scheidsrechter D'Hondt doorspelen maar na een nieuwe tussenkomst van de VAR wijst hij alsnog naar de stip. Vanaf elfmeter trapt Vanaken de bordjes opnieuw in evenwicht. Alles is terug te herdoen.
45'

Strafschop Club!

41'
Gele kaart
Vanaken
Mede door het tegendoelpunt heeft Club het de jongste minuten toch iets moeilijker en ook Vanaken kijkt tegen geel aan na een fout bij Koita.
34'
32'
Goal
Forte
-
32'

Na tussenkomst van de videoref, dat oordeelt dat Rits het leer tegen de hand kreeg, wijst scheidsrechter D'Hondt naar de stip. Compleet tegen de gang van het spel in laat Forte niet na om de thuisploeg op voorsprong te trappen. Blauw-Zwart moet dus achtervolgen.

30'

Strafschop Waasland-Beveren!

28'

En opnieuw komt Blauw-Zwart heel dicht bij de openingstreffer. Maar Pirard zweeft de vrije trap van Vormer enig mooi uit de kruising. Ook de daaropvolgende hoekschop levert Club niks op.

26'

Club mag stilaan een voorsprong wettigen maar het blijft evenwel 0-0. Al kwam het wel opnieuw vrij gevaarlijk opzetten via Mata maar Pirard kan zijn strakke voorzet nog net ontzetten, in de nabeurt wijkt het schot van Rits via een thuisverdediger in hoekschop af. Die wordt meteen door Deli op de slof genomen maar de poging van de Ivoriaan gaat ruimschoots naast, geen gevaar voor Pirard.

22'

Het meeste Brugse gevaar komt van de rechterkant, met ditmaal goed samenspel tussen Dennis en Vormer maar ook nu blijft de laatste pas achterwege.

19'

Opnieuw ontdoet Dennis zich knap van Foulon maar opnieuw vindt de Nigeriaan geen medespeler, het blijft voorlopig wachten op een echt uitgespeelde kans vanwege Blauw-Zwart.

18'

Ook Okereke kan zich een eerste maal doorzetten maar het schot van de Nigeriaanse nieuwkomer sterft in de handen van Pirard.

17'

Net na het kwartier ontdoet Dennis zich met een knap bruggetje van zijn tegenstander maar zijn voorzet bereikt evenwel geen medespeler. Aan de overkant moet Mata een eerste Waaslandse hoekschop toestaan maar die wordt door Koita naast het doel van een voorlopig werkloze Horvath getrapt.

13'

Reeds geel geboekt maakt Bizimana andermaal de overtreding met een vrije trap tot gevolg. Die wordt door Sobol via een thuisverdediger in hoekschop getrapt. Ditmaal geen Brugs gevaar want Pirard kan makkelijk pakken.

8'

Nadat Dennis tegen het canvas werd gewerkt, mag Vormer een nieuwe vrije trap in de zestien pompen. Opnieuw dreigt Deli maar de Ivoriaan kan ditmaal niet koppen.

6'
Gele kaart
Bizimana
5'

Club wil duidelijk een vroeg doelpunt en bijna stond de 0-1 op het bord. Vormer schildert een vrije trap op het hoofd van Deli maar hij kopt echter recht op de vuisten van Pirard, in de herneming gaat het schot van Danjuma in de kluts naast en in hoekschop. Ook nu kan Deli vrij inkoppen maar andermaal vindt hij Pirard op zijn weg.

1'

We zijn amper 20 seconden ver wanneer diezelfde Vanaken een eerste maal kan infiltreren maar zijn voorzet richting Okereke wordt afgeblokt door Caufriez.

1'

En ook het seizoen 2019-2020 is voor Club Brugge begonnen, dat aftrapte via Vormer en Vanaken. Slaagt Blauw-Zwart er in om de Freethiel een eerste zege te behalen? Volg het hier van minuut tot minuut.

De beide ploegen stappen de grasmat op, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Niet Nathan Verboomen, zoals aanvankelijk werd aangekondigd, maar wel Lothar D’Hondt moet vanavond de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en Club Brugge in goede banen zien te leiden, Erik Lambrechts is de videoref van dienst. Ook in het nieuwe seizoen hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Waasland-Beveren start coach Custovic op papier met drie aanvallers, al blijft het evenwel afwachten hoe aanvallend of afwachtend zijn elftal tussen de lijnen zal verschijnen. Bij de thuisploeg staat Schryvers in de basis en begint Dierckx op de bank. Een andere ex-Bruggeling en derde doelman Gabriël valt buiten de wedstrijdselectie.

Mede door de afwezigheid van Mechele kiest Clement andermaal voor de verwachte elf namen die in de Brugse Metten het Portugese Sporting Clube de Portugal partij gaven. Dus met het viertal Mata, Mitrovic, Deli en Sobol achterin en het trio Vanaken, Vormer en Rits op het middenveld. Voorin moeten Danjuma, Dennis en Okereke voor het Brugse gevaar zorgen.

Voor de altijd lastige uitwedstrijd op de Freethiel kan coach Clement geen beroep doen op Sagna en Mechele, die mogelijk nog enige tijd buiten strijd kan zijn. Ook Diatta is er niet bij, de Senegalees geniet nog van een korte vakantie, na zijn deelname aan de Africa Cup.

De ondraaglijke hitte van de afgelopen dagen is gelukkig serieus gekoeld, al regent het ook hier in het Waasland. Van mogelijk onweer is er geen sprake, dus laat ons hopen dat Club vooral op het veld zal knallen.

De Freethiel is overigens de plaats waar het voor Philippe Clement als hoofdcoach allemaal begon, al werd hij er vlug weggeplukt door Genk, waarmee hij vorig seizoen de hoofdvogel wist af te schieten. Ook Jonas Ivens, Johan Van Rumst, David Bombeke en ook Siebe Schrijvers hebben een verleden bij de Wase fusieclub. Maar van enig sentiment kan er vanavond uiteraard geen sprake zijn.

Vorig seizoen ging de vicekampioen kopje onder in het Waasland en wist het slechts één punt uit de beide confrontaties te sprokkelen. Bovendien dateert de laatste Brugse zege op de Freethiel alweer van 2016. Blauw-Zwart heeft duidelijk iets recht te zetten.

Met Dinamo Kiëv kent Club zijn tegenstander in de derde voorronde van de Champions League en gisteren openden Genk en Kortrijk de competitie. Kortom, het nieuwe voetbalseizoen trekt zich stilaan op gang. Met voor Blauw-Zwart al meteen een eerste verraderlijke verplaatsing naar Waasland-Beveren.

Goedenavond en welkom vanuit de Freethiel voor de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en Club Brugge, op speeldag 1 van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Club opent seizoen met 1-3 zege in Beveren

Club Brugge heeft het nieuwe seizoen ingezet met een verdiende 1-3 zege op Waasland-Beveren. Blauw-Zwart kwam op het halfuur op achterstand na een penalty van Forte, maar kort voor en direct na de rust zorgden Vanaken en Okereke voor de ommekeer. Twintig minuten voor tijd zorgde Vanaken met een rake kopbal voor de definitieve beslissing.

 

 

Philippe Clement koos op de Freethiel voor dezelfde basisploeg als vorige week in de Brugse Metten. David Okereke begon dus als diepe spits en werd geflankeerd door Dennis en Danjuma. Ook Simon Deli en Eduard Sobol maakten hun officiële debuut voor Blauw-Zwart. Het duo vormde samen met Mata en Mitrović de viermansdefensie. In doel en op het middenveld verschenen met Horvath, Rits, Vormer en Vanaken de vertrouwde namen.

 

De Bruggelingen aasden op een vroeg doelpunt en drukten het gaspedaal meteen stevig in. Simon Deli kon twee keer dreigen na een hoekschop, maar zijn eerste kopbal werd knap gered door Pirard en de tweede werd afgeblokt door een verdediger. Club creëerde vooral gevaar op rechts via Dennis, maar de Nigeriaan kon zijn landgenoot Okereke tot twee keer toe net niet bereiken. Ook een afgeweken vrije trap van Sobol ging naast. Het enige wat de thuisploeg daar tegenover kon stellen, was een schot van Koita dat voorlangs ging. Blauw-Zwart bleef duidelijk baas en kwam op het halfuur dicht bij het openingsdoelpunt. Ruud Vormer krulde een vrije trap richting winkelhaak, maar doelman Pirard had een geweldige redding in huis.

 

In plaats van 0-1 werd het echter 1-0. Een voorzet van Emmers raakte de arm van Rits en na tussenkomst van de VAR wees scheidsrechter Lothar D’Hondt naar de stip. Francesco Forte zette de elfmeter feilloos om. Een ferme opdoffer voor Club, dat op slag van rust verdiend op gelijke hoogte kwam. Een knal van Sobol werd door Caufriez afgeblokt met de hand en dus wees D’Hondt opnieuw naar de stip. Hans Vanaken verschalkte Pirard en zorgde zo voor de 1-1 ruststand.

 

Na de pauze schakelden de Bruggelingen meteen naar de hoogste versnelling en dat leverde ook direct een doelpunt op. Pirard kon een schot van Vanaken niet klemmen en David Okereke was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te trappen. Club was nu helemaal gelanceerd en kreeg al vlug enkele kansen op een derde doelpunt: Danjuma sneed goed naar binnen, maar zijn afgeweken schot zoefde naast. Kort daarop bracht Pirard redding op een nieuwe poging van de Nederlander.

 

Op het uur kwam Blauw-Zwart opnieuw dicht bij de 1-3. Simon Deli, die bijna bij elke stilstaande fase voor gevaar zorgde, kon twee keer Pirard bedreigen, maar de doelman bracht telkens knap redding. Halfweg de tweede helft kreeg Caufriez plots een dot van een kans, maar Club kwam met de schrik vrij. De definitieve bevrijding viel twintig minuten voor tijd: Vormer krulde een hoekschop naar de eerste paal en daar kopte Hans Vanaken de 1-3 in doel.

 

In de slotfase kregen de Bruggelingen nog tal van kansen op een vierde doelpunt: de doorgebroken Danjuma zag zijn poging gered worden door Pirard, de doelman pareerde eveneens een volley van Vormer, terwijl ook Openda en Schrijvers er niet meer in slaagden om te scoren. Aan de overkant bracht Horvath nog redding op een knal van Koita. Het bleef dus 1-3, waardoor Club Brugge met een verdiende uitzege begon aan het nieuwe seizoen.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 1

Toeschouwers: 7.000 – Freethielstadion

Scheidsrechter: Lothar D’Hondt

Waasland-Beveren: Lucas Pirard – Andreas Wiegel (46’ Andrija Vukotic), Maximiliano Caufriez, Valtteri Moren, Daam Foulon – Aboubakary Koita, Jur Schryvers, Djihad Bizimana (79’ Stefan Milosevic), Xian Emmers (59’ Matthias Verreth), Beni Badibanga – Francesco Forte. Coach: Adnan Custovic.

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Matej Mitrović, Simon Deli, Eduard Sobol – Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken – Emmanuel Dennis (64’ Thibault Vlietinck), David Okereke (79’ Siebe Schrijvers), Arnaut Danjuma (87’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Odilon Kossounou, Sofyan Amrabat, Jelle Vossen, Kaveh Rezaei en Dion Cools. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Bizimana, Foulon, Vanaken, Caufriez.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 32’ Forte (penalty, 1-0), 45’ Vanaken (penalty, 1-1), 48’ Okereke (1-2), 70’ Vanaken (1-3).

 

Tekst: Steven Floin