Speeldag
2 - 3

Vanavond om 20.45 uur: Zulte Waregem – Club Brugge

Blauw-Zwart ontmoet vanavond Zulte Waregem in de 1/8ste finale van de Croky Cup. De tweede confrontatie op enkele dagen tijd tussen beide teams, maar dit keer speelt Essevee in eigen huis.

 

PLOEGENNIEUWS

ZULTE WAREGEM

Essevee ontvangt vanavond Blauw-Zwart in de 1/8ste finale van de Croky Cup. Het team van Francky Dury won vorig jaar voor de tweede keer in zijn clubgeschiedenis de Beker van België op de Heizel. In de voorbije bekerfinale tussen Zulte Waregem en KV Oostende hingen de bordjes na de verlengingen 3-3 gelijk, maar Sammy Bossut ontpopte zich tot matchwinnaar dankzij twee cruciale penaltysaves in de beslissende strafschoppenreeks.

 

De West-Vlamingen schakelden in de vorige ronde FC Luik uit, maar de kwalificatie tegen het team uit de tweede amateurklasse verliep niet van een leien dakje. De bekerhouder kwam nochtans vroeg op voorsprong via Saponjic, maar de thuisploeg kwam snel op gelijke hoogte via Lamort. In de tweede helft kwam Essevee opnieuw op voorsprong dankzij een penaltydoelpunt van Nill De Pauw, maar ook deze keer kwam het team van Dante Brogno langszij. Zulte Waregem kreeg een tweede strafschop, maar dit keer wist Matthys de elfmeter van De Pauw uit zijn doel te houden. Boucaut wees echter onmiddellijk opnieuw naar de penaltystip nadat hij in de rebound een nieuwe fout van de Luikenaars had gezien. Hamalainen nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de 2-3 eindstand op het scorebord.

 

De selectie: Bossut, Leali, Bostyn, De fauw, Baudry, Heylen, Severin, Walsh, Madu, Hamalainen, Kaya, De Pauw, Reichert, Bala, Doumbia, De Sart, Cordaro, Kastanos, Leya Iseka en Saponjic.

 

CLUB BRUGGE

Blauw-Zwart staat voor een traditioneel moeilijke verplaatsing naar de Gaverbeek. Club heeft echter vertrouwen getankt na de spectaculaire thuiszege tegen Essevee. De Bruggelingen konden een 1-2 achterstand diep in de tweede helft nog ombuigen naar 3-2 winst dankzij twee wereldgoals van Wesley Moraes en Anthony Limbombe. Voor LimBOMbe al de derde winning goal in het wedstrijdslot dit seizoen!

 

De competitieleider kende in de vorige bekerronde weinig moeite met KSV Roeselare en kon vlot met 1-5 winnen op Schiervelde. Doelpuntenmakers van dienst waren Dennis (2), Vormer, Wesley en Vossen. De thuisploeg kwam niet verder dan een eerredder via Brouwers. De Beker is een belangrijke doelstelling voor Blauw-Zwart en Ivan Leko heeft zijn team vooraf op scherp gezet. Bekerhouder Zulte Waregem is een te duchten tegenstander en met de steun van hun twaalfde man zal ook Essevee supergemotiveerd zijn om door te stoten in de bekercampagne. De loting voor de kwartfinales vindt plaats na de wedstrijd Essevee - Club Brugge in het Regenboogstadion.

 

De selectie: Hubert, Butelle, Teunckens, Cools, Decarli, Poulain, Denswil, Mechele, De Bock, Simons, Clasie, Nakamba, Vormer, Vanlerberghe, Vanaken, Wesley, Refaelov, Vossen, Diaby, Limbombe en Dennis.

 

Dit waren de voorbije vijf duels tussen Zulte Waregem en Club in het Regenboogstadion:

 

11/08/2017 (competitie) 1-2

22’ Dennis (0-1), 48’ Vossen (penalty, 0-2), 53’ Iseka (1-2)

 

17/04/2017 (Play-off 1) 2-2

14’ Leye (1-0), 27’ Dalsgaard (2-0), 33’ Vanaken (2-1), 54’ Wesley (2-2)

 

29/10/2016 (competitie) 0-0

 

19/05/2016 (Play-off 1) 0-2

17’ Vossen (0-1), 75’ Wesley (0-2)

 

22/08/2015 (competitie) 2-0

10’ Leye (penalty, 1-0), ’83 Verboom (2-0)

 

IN DE KIJKER

ZULTE WAREGEM – SAMMY BOSSUT

Sammy Bossut maakte afgelopen weekend tegen Club zijn sportieve comeback na een maandenlange revalidatie. De 32-jarige doelman pakte uit met enkele knappe saves en viel weinig te verwijten bij de drie Brugse tegendoelpunten. Bossut heeft présence en is een belangrijke schakel bij de defensieve organisatie van Essevee. De West-Vlaamse goalie heeft meer dan 300 competitiematchen in eerste klasse op zijn teller en heeft dus ervaring zat. Bossut was de voorbije negen seizoenen onbetwist titularis bij Zulte Waregem, dat zich in zeven seizoenen vier keer voor Play-off 1 kwalificeerde en in 2013 pas op de slotspeeldag naast de titel greep. Vorig seizoen had Bossut met twee cruciale penaltysaves in de beslissende strafschoppenreeks een belangrijk aandeel in de Bekerwinst op de Heizel.

 

CLUB BRUGGE – LUDOVIC BUTELLE

Ludovic Butelle zit voor het eerst dit seizoen in de wedstrijdselectie bij Blauw-Zwart. Met zijn ervaring en goede coaching kan de 34-jarige goalie de Brugse defensie goed aansturen en stabiliteit brengen in de verdediging. Op het voorbije Gala van de Gouden Schoen werd de Fransman verkozen tot de beste doelman van het voorbije kalenderjaar en hij kreeg zijn trofee uit handen van zijn toenmalig Club-coach Preud’homme, die zelf in zijn imposante carrière één keer Werelddoelman van het Jaar werd. Vorig seizoen behaalde Butelle 12 clean sheets in de Jupiler Pro League en ook bij het behalen van de 14de landstitel van Blauw-Zwart was zijn goede keeperswerk erg belangrijk.

 

SCHEIDSRECHTER – Sebastien Delferière

Sebastien Delferière is scheidsrechter van dienst in deze West-Vlaamse bekerderby. Hij wordt bijgestaan door de lijnrechters Yves De Neve en Kevin Monteny. Bram Van Driessche is de vierde official. De 36-jarige ref leidde nooit eerder een duel tussen beide teams.

 

Tekst: Vicky Marien

122'

Einde van de wedstrijd. Na verlengingen wint Club met 2-3 van Zulte-Waregem en plaatst de competitieleider zich voor de kwartfinales van de Croky Cup. Voor de bekerhouder is het avontuur afgelopen. Straks is er nog de loting, hiervoor verwijs ik je naar onze andere kanalen. Zondag is er de uitwedstrijd bij Eupen. Heel graag tot dan !

120'

We krijgen nog minstens 2 minuten toegevoegde tijd. Kan Club standhouden?

115'
112'

Andermaal laat Club na om de thuisploeg de doodsteek toe te brengen. Op aangeven van Vormer lijkt Dennis op weg naar de 2-4 maar mede door de staat van het veld kan Heylen de Nigeriaan van een derde treffer afhouden.

109'

Tot tweemaal toe komt Zulte-Waregem bij de 3-3. Nadat Cools volledig onvrijwillig de bal tegen de arm krijgt, gaat het spel verder en moet Mechele net voor de lijn keren. Seconden later gaat een poging van Essevee tegen de paal en komt Club met de schrik vrij.

107'

Onmiddellijk na de herneming klimt Club voor de tweede maal op voorsprong. Met een prima lage voorzet bereikt Cools Dennis en met een lage schuiver voorbij Bossut trapt de Nigeriaan Blauw-Zwart voorlopig (?) richting de kwartfinales. Voor Dennis, die geel krijgt voor het uittrekken van zijn shirt, meteen zijn vierde treffer in de bekercompetitie.

106'

Daar gaan we weer, we zitten in de laatste 15 minuten.

105'

Einde van de eerste verlenging. Slaagt Blauw-Zwart er in om de tweede verlenging alsnog het verschil te maken?

104'

Net voor het einde van de eerste verlenging kan Club nog eens gevaarlijk zijn wanneer Cools op rechts kan uitbreken maar op het zware veld komt zijn voorzet er niet uit, ook in de nabeurt weet Vormer geen medespeler te bereiken.

94'

En opnieuw is het bijna 2-3. Bij een hoekschop klimt Poulain het hoogst maar zijn poging gaat via de bovenkant van de dwarsligger over.

92'

Meteen na de herneming komt Club dicht bij de 2-3. Op aangeven van Clasie is er de kaats van Moraes die Dennis de zestien inloodst maar oog in oog met Bossut besluit hij pal op de doelman. Seconden later gaat een voorzet van de Nigeriaan tegen de kruising.

92'

Net voor affluiten houdt Butelle Club recht wanneer hij ver uit zijn doelgebied moet komen om Cordaro af te stoppen. Al glijdend weet de Fransman alle gevaar te ontzetten. We gaan dus verlengen.

91'

Er is weer afgetrapt, we zijn begonnen aan 30 extra minuten op een bijzonder zwaar veld.

90'

We krijgen minstens 2 minuten toegevoegde tijd.

89'
88'

Opnieuw heel wat drang naar voren bij Club wanneer Vormer de bal kan veroveren en diep steekt tot bij Dennis, maar die wordt vervolgens terecht afgevlagd wegens buitenspel.

86'

Opnieuw komt Moraes dicht bij een doelpunt wanneer hij zich ontdoet van Heylen maar mede door de staat van het veld kan hij onvoldoende kracht zetten waardoor Bossut met de voet kan keren. Het is opnieuw nagelbijten voor beide teams.

82'

We zitten reeds in de laatste tien minuten van de tweede helft wanneer Dennis zich de sterkste toont in het duel met Heylen. De Nigeriaan omspeelt vervolgens Bossut en duwt met links de 2-2 tegen de touwen. Stevenen we af op verlengingen of krijgen we een even knotsgekke slotfase als afgelopen zondag?

81'

Terwijl het stevig sneeuwt boven Waregem steekt Vanaken de bal diep maar zijn ingeving vindt echter geen medespeler. Ondertussen spelen we verder met een oranje bal.

78'
77'

De inbreng van Cordaro bij Essevee mag geslaagd genoemd worden. De Italo-Belg kan opnieuw gevaarlijk voorzetten maar gelukkig komt Saponjic niet aan koppen toe. Aan de overkant zet Clasie Moraes op weg naar de 2-2 maar in tegenstelling tot zondag is de Braziliaan niet trefzeker.

75'

Derde en laatste wissel bij Club. Met Dennis gooit Leko nog extra aanvallend geweld in de strijd, Decarli mag naar de kant.

72'

Terwijl Club eerder naliet om de wedstrijd helemaal in het slot te gooien, kijkt het plots tegen de achterstand aan. Na de knappe balaanname verschaft Leya Iseka Butelle met een lage schuiver. Knap doelpunt van de thuisploeg dat zich wel bijzonder efficiënt toont.

70'

Halverwege de tweede helft wisselt Leko een tweede maal. Doelpuntenmaker Vossen moet naar de kant, in zijn plaats komt Clasie.

69'

De thuisploeg leek voorheen vrij tandenloos maar dreigt andermaal wanneer Cordaro, ditmaal vanaf links, kan voorzetten en Decarli moet ontzetten.

67'

Uit het niets staat het plots 1-1 wanneer Cools in de eigen zestien ongelukkig handspel begaat. Vanaf elfmeter trapt De fauw de gelijkmaker voorbij Butelle.

65'

Met een subliem balletje zet Vanaken Moraes vrij maar de poging van de Braziliaan wordt nog afgeblokt.

62'

Meteen na de eerste wissel bij Club komt Blauw-Zwart tot tweemaal toe dicht bij de 0-2. Eerst haalt Bossut een vrije trap van Vanaken uit de benedenhoek, seconden later komt Moraes een fractie te laat om een voorzet in doel te glijden. Ondertussen kijkt ook Nakamba tegen een gele kaart aan.

60'

Wissel Club : out Diaby, in Moraes

58'

'Ivan Leko's Bruges Army' klinkt het vanuit het bezoekersvak. De Kroatische coach ziet hoe zijn ploeg ook in de tweede helft (voorlopig?) nauwelijks in de problemen komt. Ondertussen staat Moraes klaar om straks in te vallen voor Diaby.

51'

Opnieuw Cordaro met de prima voorzet maar bij Essevee is niemand goed gevolgd om er zijn hoofd tegen te plaatsen, aan de overkant wordt een diepe bal richting Diaby ontzet door Baudry. Ondertussen blijft het flink regenen en dit laat toch zijn sporen na op het veld.

49'

Vanaken heerst en verdeelt en steekt prima door tot bij de spurtende Vormer maar Heylen zit er goed tussen, al moet die wel een hoekschop toestaan. Ook dit levert Club niks op.

47'

Cordaro, één van de drie nieuwe jongens bij Essevee, toont zich de snelste in het duel met Decarli en weet voor te brengen maar Butelle plukt het leer makkelijk uit de lucht. Bij Club werd er overigens nog niet gewisseld.

46'

De bal rolt weer aan de Gaverbeek. Met meteen drie wissels bij de thuisploeg : De Pauw, Doumbia en Hamalainen bleven in de kleedkamer achter, in hun plaatsen komen Madu, Cordaro en Saponjic.

45'
45'
45'

+ 1 : Terwijl het opnieuw flink sneeuwregent, fluit scheidsrechter Delferière de eerste helft af. Club leidt aan de rust met 0-1, na een vroeg doelpunt van Vossen.

45'

We krijgen minstens 1 minuut toegevoegde tijd.

43'

Opnieuw wordt Vanaken betrokken in de opbouw, hij ziet op links Limbombe die wel zelf zijn kans gaat maar er zit onvoldoende kracht in zijn poging om Bossut echt op de proef te stellen. Seconden later loopt ook Vossen zich te pletter.

41'

Met de rust stilaan in zicht laat Vanaken de kans liggen om de score te verdubbelen. In plaats van zelf zijn kans te gaan, wil hij nog afleggen maar uiteindelijk kan de thuisdefensie alsnog ontzetten. Hier zat meer in !

38'

Terwijl Mechele Leya Iseka net voor de eigen zestien knap afhoudt, kan Club razendsnel counteren via Diaby en Cools maar zijn laatste voorzet richting Vossen wordt in extremis nog in hoekschop gekeerd.

37'
35'

Ook Baudry gaat bij Delferière op de bon nadat hij de spurtende Limbombe foutief moet afstoppen.

31'

Rond het halfuur golft het spel plots goed op en neer. Eerst moet Mechele een voorzet van Hamalainen ontzetten, aan de overkant weet Vossen de vrijstaande Diaby net niet te bereiken.

27'

Essevee kan al voetballend niet voor gevaar zorgen, en dus probeert de thuisploeg het dan maar met hoge voorzetten. Hamalainen bereikt aan de tweede paal De fauw maar echter zonder gevaar voor Butelle en Club.

26'

De eerste gele kaart van de partij is voor Cools, nadat hij in de fout gaat bij Leya Iseka.

22'
20'

Club laat het meeste balbezit nu aan Zulte-Waregem maar bij de bekerhouder ligt het tempo te laag om de Brugse muur uit verband te spelen. De Pauw zwiept dan maar een voorzet de zestien in maar Butelle kent geen problemen.

14'

Even is de versnelling bij Club via Limbombe en Vormer maar uiteindelijk is het ex-Bruggeling De fauw die met het hoofd kan terugleggen tot bij zijn doelman. Aan de overkant moet Cools een voorzet van De Pauw onschadelijk maken.

12'

Na zeven maanden is er dus de terugkeer van Butelle. De Fransman ziet hoe De Sart vanuit de tweede lijn zijn kans waagt maar via de rug van Decarli gaat zijn poging ruim naast, geen gevaar voor Butelle dus.

10'
8'

Op aangeven van Nakamba wordt Diaby op links diep gestuurd. De Franse Malinees lijkt op weg naar de 0-2 maar met een beenveeg behoedt Bossut zijn ploeg van de dubbele achterstand.

6'

De thuisploeg probeert meteen te reageren via De Pauw die de glijdende Decarli kan ontwijken maar zijn voorzet wordt door een Bruggeling in hoekschop verwerkt, ook dit levert Essevee niks op.

4'

Al heel vroeg in de partij komt Club voorsprong via Vossen. Vanaken wordt knap doorgestuurd en Heylen verslikt zich compleet in zijn voorzet. Aan de tweede paal is Vossen er als de kippen bij om de 0-1 voorbij Bossut in doel te trappen, meteen het tweede beverdoelpunt voor de Limburger. Droomstart voor Blauw-Zwart !

1'

Het heeft voor aanvang van de wedstrijd flink geregend en gesneeuwd en het veld ligt er bijzonder drassig bij. Het wordt allicht een ware uitputtingslag aan de Gaverbeek.

We zijn er aan begonnen, het is de thuisploeg dat heeft afgetrapt. Slaagt Blauw-Zwart er in om door te stoten naar de kwartfinales?

Ondanks dat het Brugse vak volgepakt staat, ziet een voor het overige eerder karig gevuld Regenboogstadion hoe beide teams het veld opstappen. We zijn er bijna helemaal klaar voor.

Scheidsrechter vanavond is Sebastien Delferière. Uiteraard hopen en rekenen we eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Bij Essevee wijzigt coach Dury zijn elftal in vergelijking met de wedstrijd van zondag in Brugge niet, hij behoudt dus het vertrouwen in de elf die afgelopen weekend in het Jan Breydelstadion aan de aftrap verschenen.

Voor de altijd bijzonder lastige opdracht aan de Gaverbeek wijzigt coach Leko zijn elftal op een tweetal plaatsen. Zo neemt Decarli de plaats in van Denswil. Maar vooral is er de opmerkelijke terugkeer van Butelle in het Brugse doel, waardoor Hubert opnieuw naar de bank wordt verwezen. Naast Hubert en Denswil zijn Clasie, Moraes, Refaelov, De Bock en Dennis overigens de overige wisselspelers.

Afgelopen zondag keken beide ploegen elkaar nog in de ogen. In een knotsgekke slotfase wist Club alsnog de drie punten aan eigen huis te houden. Eerder op het seizoen toonde Blauw-Zwart zich reeds sterker dan Essevee. Wat wordt het vanavond?

Wie trekt er straks aan het langste einde en vervoegt KV Oostende, AA Gent, Racing Genk, Sporting Charleroi, Standard, KV Kortrijk en Waasland-Beveren in de kwartfinales? In een nieuw Westvlaamse streekderby moeten Zulte-Waregem en Club Brugge dus uitmaken wie er laatste naar de volgende ronde weet door te stoten.

Goedenavond en welkom vanuit het Regenboogstadion voor de wedstrijd tussen Zulte-Waregem en Club Brugge, in de achtste finales van de Croky Cup.

Dennis schiet Club naar kwartfinale

Club Brugge heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Beker van België na een zwaarbevochten 2-3 zege op het veld van Zulte Waregem. Essevee maakte een vroege goal van Jelle Vossen ongedaan, maar de ingevallen Emmanuel Dennis maakte in de slotfase gelijk. Verlengingen dus en daarin zorgde opnieuw Dennis voor de beslissing.

 

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door aan het team dat zondag in extremis Zulte Waregem versloeg. Ludovic Butelle verscheen voor het eerst dit seizoen tussen de palen, waardoor Guillaume Hubert vrede moest nemen met een plaats op de bank. Centraal achterin moest ook Denswil plaats ruimen voor Decarli. Voorin behielden Vossen en Diaby het vertrouwen. Bij de thuisploeg koos Francky Dury voor dezelfde elf spelers als vorige zondag.

 

Door de overvloedige sneeuwval lag het veld er erg drassig bij, waardoor het niet evident was om vlot te combineren. Toch slaagde Club erin om bij de eerste aanval meteen te scoren: Vanaken bereikte Vossen aan de verste paal en die kon de 0-1 van dichtbij binnenschieten. Een droomstart dus voor Blauw-Zwart, dat enkele minuten later opnieuw een prima kans kreeg. Diaby glipte door de buitenspelval, maar mikte het leer recht op doelman Bossut.

 

Na dat uitstekende begin losten de Bruggelingen hun grip, waardoor Essevee beter in de wedstrijd kwam. Club behield evenwel goed de organisatie en loerde intussen op de counter. Dat resulteerde kort voor de rust ook in twee prima kansen: eerst kon Baudry een voorzet van Cools richting Vossen in extremis onderscheppen, terwijl even later Vanaken Vossen net niet kon bedienen. Ook Bossut was bij de pinken op een poging van Limbombe.

 

Francky Dury was duidelijk niet tevreden over zijn elftal, want hij verving bij de rust meteen drie spelers. Zulte Waregem schakelde een versnelling hoger en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Toch was het Club dat op het uur erg dicht bij de 0-2 kwam: een vrije trap van Vanaken werd nog net gered door Bossut en kort daarop kwam de ingevallen Wesley een teenlengte te kort om een voorzet van Vanaken binnen te tikken.

 

De Bruggelingen verzuimden de wedstrijd te beslissen en kregen halfweg de tweede helft het deksel op de neus. De thuisploeg had nog geen uitgespeelde kansen kunnen creëren, maar kreeg plots wel een penalty na ongelukkig handspel van Cools. De fauw aarzelde niet en knalde de elfmeter staalhard in doel. Zulte Waregem kreeg door die goal plots vleugels en scoorde even later zowaar opnieuw. Leya Iseka kreeg te veel ruimte op de rand van de zestien meter en krulde de 2-1 in doel.

 

Club stond nu plots voor een erg zware opdracht, want de sneeuw viel intussen met bakken uit de lucht waardoor het veld zo goed als onbespeelbaar werd. Toch bleven de Bruggelingen volop knokken en dat leverde alsnog de gelijkmaker op. Wesley schoot het leer eerst nog centimeters naast, maar het was uiteindelijk Emmanuel Dennis die de 2-2 scoorde. Heylen gleed uit, waardoor de Nigeriaan kon profiteren. Blauw-Zwart bleef druk zetten, maar had in de blessuretijd nog een attente Butelle nodig om een counter af te stoppen.

 

Het bleef dus 2-2, waardoor er verlengingen aan te pas kwamen. Daarin ging Club erg gretig van start. Dennis kon echter twee keer net niet scoren: eerst stuitte hij op doelman Bossut en daarna vloog zijn poging tegen de buitenkant van de paal. Even later strandde een kopbal van Poulain op de deklat. De verdiende 2-3 viel uiteindelijk bij het begin van de tweede verlenging. Cools speelde de bal perfect in de loop van Dennis en die schoof de 2-3 in doel. Op de counter leek Dennis voor de definitieve beslissing te zorgen, maar de bal bleef in het slijk steken. Club speelde de wedstrijd daarna professioneel uit en plaatste zich zo voor de kwartfinale van de Beker van België.

 

Beker van België – 1/8ste finale

Toeschouwers: 6.286 – Regenboogstadion

Scheidsrechter: Sébastien Delferière

Zulte Waregem: Sammy Bossut – Davy De fauw, Marvin Baudry, Michael Heylen, Brian Hamalainen (46’ Kingsley Madu) – Sandy  Walsh, Idrissa Doumbia (46’ Ivan Saponjic), Julien De Sart – Nill De Pauw (46’ Alessandro Cordaro), Aaron Leya Iseka Onur Kaya. Coach: Francky Dury.

Club Brugge: Ludovic Butelle – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Saulo Decarli (75’ Emmanuel Dennis) – Dion Cools, Ruud Vormer, Hans Vanaken, Marvelous Nakamba, Anthony Limbombe  – Jelle Vossen (71’ Jordy Clasie), Abdoulay Diaby (60’ Wesley Moraes). Bank: Guillaume Hubert, Lior Refaelov, Stefano Denswil en Laurens De Bock. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Cools, Baudry, Mechele, Nakamba, Saponjic, Kaya, Limbombe, Dennis.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 4’ Vossen (0-1), 67’ De fauw (penalty, 1-1), 72’ Leya Iseka (2-1), 83’ Dennis (2-2), 106’ Dennis (2-3).

 

Tekst: Steven Floin