Speeldag
1 - 2

PLOEGENNIEUWS

ZULTE WAREGEM

Zulte Waregem start dankzij het 1-1 gelijkspel in Jan Breydel vanuit de beste uitgangspositie en is erop gebrand voor de vierde keer in zijn geschiedenis de bekerfinale te bereiken. Bovendien kreeg Essevee dankzij de 5-0 overwinning tegen Waasland-Beveren een extra boost aan vertrouwen en kan het opnieuw rekenen op Cyle Larin die terugkeert uit schorsing. Het team van Francky Dury bewees niet alleen tijdens de terugwedstrijd, maar gedurende het ganse seizoen een te duchten tegenstander te zijn. Zulte Waregem heeft een spelerskern met heel wat ervaring in eerste klasse en heeft voetballers die met een flitsende actie het verschil kunnen maken. Essevee vormt een sterk collectief en zal er – net als Club – op gebrand zijn om zich te kwalificeren voor de bekerfinale. Het belooft een felbevochten strijd te worden aan de Gaverbeek!

 

CLUB BRUGGE

Na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd weet Blauw-Zwart wat te doen om de bekerfinale te bereiken: minstens één keer scoren en niet verliezen. Geen eenvoudige opdracht tegen een ploeg die afgelopen weekend vertrouwen tankte dankzij de 5-0 zege tegen Waasland-Beveren en nog volop strijdt voor Play-Off 1. Tijdens de heenwedstrijd van de reguliere competitie in het Regenboogstadion wonnen de Bruggelingen met 0-2 dankzij goals van Okereke en Diagne. In het verleden maakte Club al eens twee keer een gelijkspel in de heenwedstrijd goed in de terugmatch door met 1-2 van Moeskroen en met 2-3 van La Louvière te winnen. Bovendien staat ook het team van Philippe Clement met extra vertrouwen aan de aftrap dankzij de verdiende 1-0 zege in de topper tegen Antwerp. Ruud Vormer, Clinton Mata en Loïs Openda vermijden best geel want anders missen ze bij eventuele kwalificatie de bekerfinale.

 

SCHEIDSRECHTER – ALEXANDRE BOUCAUT

Alexandre Boucaut is scheidsrechter van dienst in het Regenboogstadion. Hij wordt geassisteerd door lijnrechters Pieter Becquet en Jimmy Cremers, de vierde official is Jonathan Lardot. Videoref is Jasper Vergoote.

 

IN DE KIJKER

ZULTE WAREGEM – CYLE LARIN

Cyle Larin is aan een uitstekend seizoen bezig bij Essevee. De 24-jarige targetspits wordt voor één seizoen geleend van Beşiktaş en speelde zich met zeven goals en vier assists in de Jupiler Pro League aardig in de kijker. De Canadese international voetbalde naast de Turkse topclub eerder voor Orlando City waar hij 43 doelpunten in 87 wedstrijden scoorde in de Amerikaanse MLS.

 

CLUB BRUGGE – EMMANUEL DENNIS

Emmanuel Dennis kan zijn honderdste officiële wedstrijd spelen voor Club! Hij voetbalde mee in 74 competitiematchen, 6 bekerduels en 19 Europese wedstrijden van Blauw-Zwart. De 22-jarige Nigeriaan is bezig aan zijn derde seizoen in Jan Breydel en ontbolsterde zich tot sterkhouder. Twee seizoenen geleden won Club zijn 1/8ste finale tegen Zulte Waregem in het Regenboogstadion na verlengingen met 2-3 dankzij twee goals van … Dennis!

 

93'

Die finale wordt op zondag 22 maart gespeeld en morgen kent Club zijn tegenstander, dan staat de terugwedstrijd tussen KV Kortrijk en Antwerp op het programma. Het wordt dus alleszins Blauw-Zwart tegen Rood-Wit. En rood en wit zijn ook de clubkleuren van Standard, zondag onze volgende tegenstander. Uiteraard zijn we dan opnieuw van de partij, hopelijk jullie ook. Geniet van deze deugddoende overwinning en nog een fijne nachtrust gewenst. Tot een volgende!

93'

Brussel, here we come want Club wint de terugwedstrijd in en tegen Zulte Waregem met 1-2 en boekt zo een plaats in de finale. Met dank aan de twee jeugdproducten Mechele en De Ketelaere die Blauw-Zwart over de schreef trokken.

90'

We krijgen minstens 3 minuten toegevoegde tijd, nog even volhouden!

90'
Wissel
MarcqDompé
89'

Het siert Zulte Waregem dat het blijft knokken en Mignolet moet een schot van Deschacht uit zijn doelvlak duwen, aan de overkant heeft Diatta de 1-3 aan de voet maar hij talmt evenwel te lang.

86'
Goal
-
GOOOAAALLL - GOOOAAALLL - GOOOAAALLL - Met nog enkele minuten op de klok schiet Club de bekerdromen van de thuisploeg aan diggelen. En het zijn de Brugse jeugdproducten die het doen! Schrijvers wint aan de zijlijn het kopduel en zet zo De Ketelaere alleen voor Bossut. De Bruggeling omspeelt de doelman en schuift het leer in het lege doel. Blauw-Zwart staat heel dicht bij een nieuwe bekerfinale!
83'

Na knap voorbereidend werk van Diatta krijgt De Ketelaere de kans om op doel te knallen maar zijn schot is iets te centraal om Bossut echt te verontrusten, die pakt in twee tijden.

81'

Bij de derde Brugse hoekschop na de pauze prikt De Ketelaere de bal rustig voorbij Bossut in doel maar het feestje gaat niet door wegens voorafgaand handspel van Balanta, een terechte beslissing van een goed en kordaat leidende Boucaut.

77'
Goal
Oberlin
-
Zulte Waregem maakt knap de oversteek via Sissako die enkele Bruggelingen van zich af weet te houden en met een precieze voorzet biedt hij Oberlin de 1-1 aan, alles is terug te herdoen en bij deze tussenstand stevenen we op verlengingen af.
74'
73'

Na een wel heel licht gefloten fout van Balanta op Mensah, trapt Bruno de daaropvolgende vrije trap rechtstreeks op doel maar Mignolet pakt klemvast.

71'
Wissel
Krmencik De Ketelaere
70'

Met nog twintig minuten op de klok gaat Mechele achterin in de fout en Oberlin kan alleen op Mignolet af maar die houdt met een bijzonder knappe been reflex de invaller van de gelijkmaker af, daarna kan Mechele zijn foutje herstellen en opruimen.

69'

Zulte Waregem probeert de bakens te verzetten en Walsh probeert het van heel ver maar zijn pegel gaat een aantal meters naast de kooi van Mignolet over de achterlijn.

67'

Vanaf rechts kan De fauw voorzetten maar dit is een kolfje naar de hand voor Mignolet, die in Engeland wel meer van dergelijke ballen te verwerken kreeg.

63'

Door het doelpunt van Mechele zijn de rollen nu omgekeerd. Het is Zulte Waregem dat nu op jacht moet op een doelpunt, al komt de thuisploeg maar met mondjesmaat in de buurt van Mignolet. Club heeft de partij onder controle en kan op zijn beurt loeren op de counter.

61'
Wissel
BerahinoOberlin
59'

De thuisploeg lijkt toch wel een beetje van slag en een voorzet van Schrijvers vanaf de linkerflank komt vervaarlijk voor het doel van Bossut maar bij Club is er niemand goed gevolgd.

54'
52'
Goal
Mechele
-
GOOOAAALLL - Meteen na de eerste wissel bij Club, komt Blauw-Zwart op voorsprong. Bij een voorzet van Balanta klimt Krmencik het hoogst, Bossut is helemaal uit balans maar voor de zekerheid duwt Mechele van heel dichtbij en met de borst de 0-1 over de lijn. Bij deze tussenscore is Club virtueel geplaatst voor de finale!
51'
Wissel
DennisSchrijvers
50'

Meteen daarna heeft Larin de 1-0 aan de voet maar de bal van de Canadees hobbelt tegen de paal aan, hier komt Club bijzonder goed weg, het blijft evenwel scoorloos in Waregem.

49'

Na een driehoekje tussen Vanaken, Vormer en Mata, kan laatstgenoemde voorzetten maar de bal is iets te hoog voor Krmencik om de juiste richting aan zijn kopbal te geven, geen gevaar voor Bossut. Ondertussen staat Schrijvers klaar om in te vallen.

46'

De bal rolt weer aan de Gaverbeek, wat kan Club na de rust nog?

45'

+ 1 : Net voor het ingaan van de rust klimt Club bijna alsnog op voorsprong. Diatta op rechts met de dribbel en de kopbal van Vormer die net voor de lijn wordt gekeerd, ook in de nabeurt kunnen Dennis en Vanaken niet scoren. Blauw-Zwart rest nog 45 minuten om het verschil te maken.

44'
Gele kaart
Krmencik
43'

We kruipen stilaan naar de rust toe wanneer Dennis de nodige ruimte heeft en zijn kans waagt maar net bij het afdrukken, glijdt zijn steunbeen weg. Een typische actie van de Nigeriaan.

37'
32'

Opgejut door het thuispubliek kan Sissako, weliswaar met het nodige geluk, zich goed doorzetten en Mata moet sterk tussenbeide komen om hem in de eigen zestien af te stoppen.

30'

Na een adempauze komt Zulte Waregem nog eens flink opzetten via alweer Bruno. Die verstuurt een bom richting Mignolet en de Rode Duivel heeft de nodige moeite. Aan de overkant lijkt Krmencik op weg naar zijn eerste doelpunt voor Club maar via een ultieme tussenkomst van Marcq weet hij niet te scoren, het blijft nog steeds 0-0 aan de Gaverbeek.

23'

Halverwege een zeer aangename eerste helft snijdt Diatta vanaf de rechterflank naar binnen, de Senegalees zoekt de verste hoek maar krult zijn poging evenwel naast. Meteen daarna zet Diatta de dribbel op en steekt hij door tot bij Dennis maar een thuisverdediger heeft het gevaar doorzien.

21'
19'

Bij Zulte Waregem speelt Bruno zich in de kijker, hij haalt het van Balanta en steekt dan knap door tot bij Larin maar de Canadees vindt Mignolet op zijn weg, prima tussenkomst van de voormalige doelman van Liverpool.

16'

Meteen daarna opnieuw Brugs gevaar wanneer Mata knap Dennis aanspeelt, die dolt even met Deschacht maar besluit dan langs voorlangs, bijna de 0-1 voor Club. Aan de overkant verdwijnt een overhaast schot van Sissako ruim over het doel van Mignolet.

15'

Op het kwartier maakt Club de omschakeling en Sobol bedient de spurtende Krmencik, die probeert Dennis met de voorzet te bereiken maar Bossut is eerder op de bal, ook Deschacht was in de buurt.

12'
9'

De thuisploeg kan oprukken en vanuit de tweede lijn waagt Marcq zijn kans, Mignolet pakt al zwevend zijn schot, al leek het wel gevaarlijker dan het allicht was.

7'

Op rechts kan Dennis even dollen en voor doel brengen maar Vanaken verslikt zich in de balcontrole en de thuisploeg kan opruimen, Blauw-Zwart probeert de wedstrijd in handen te nemen.

4'

Meteen vol gas bij beide teams en nieuwkomer Krmencik die achter een diepe bal gaat, de Tsjech schiet vanuit een schuine hoek snoeihard op Bossut, die in twee tijden pakt.

4'
1'

De wedstrijd begint meteen stevig want na amper 30 seconden kan Bruno, op aangeven van Berahino, op doel knallen maar hij test de vuisten van Mignolet. Aan de overkant moet Bossut opletten om Krmencik een eerste maal af te stoppen.

1'

We zijn er aan begonnen, het is Blauw-Zwart dat heeft afgetrapt. Bij Club moeten Mata, Vormer en ook Openda uitkijken voor geel, zoniet missen ze een eventuele bekerfinale.

Een quasi uitverkocht Regenboogstadion ziet hoe beide teams de grasmat betreden, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

Het Westvlaamse bekertreffen tussen Zulte Waregem en Club Brugge moet in goede banen worden geleid door Alexandre Boucaut, Jasper Vergoote is de videoref van dienst. Uiteraard hopen en rekenen we ook nu weer eens te meer op een correcte en faire wedstrijd.

Dury pakt net als in Brugge opnieuw met een op papier 4-3-3 formatie, met achterin De fauw, Walsh, Deschacht en Mensah en het trio Marcq, Seck en Sissako op het middenveld. Voorin moeten Berahino en Bruno in steun spelen van diepste spits Larin.

Bij de thuisploeg kan coach Dury opnieuw beschikken over Larin, de Canadees liep er in de heenwedstrijd niet bij wegens schorsing. De pas van Club Brugge overgenomen Vossen is er dan weer niet bij.

In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Antwerp van afgelopen zondag wijzigt de Brugse oefenmeester zijn elftal slechts op één positie. Zoals min of meer verwacht mocht worden, maakt Krmencik vanavond zijn opwachting, waardoor De Ketelaere naar de invallersbank wordt verwezen. Voorin moet de Tsjech worden bijgestaan door Diatta en Dennis, die vanavond zijn 100ste officiële wedstrijd in het shirt van Blauw-Zwart speelt.

Net als tegen Charleroi en Antwerp, kan coach Clement nog steeds niet rekenen op de geblesseerde Okereke. Voor het overige telt de Antwerpenaar weinig tot geen selectieproblemen. Ook de Tsjechische nieuwkomer Krmencik en Gouden Schoen Vanaken zitten gewoon in de 22-koppige selectie.

De korste weg naar Europa loopt via de bekercompetitie en vanavond maken Zulte Waregem en Club Brugge uit wie straks een ticket voor de finale op de Heizel weet te veroveren. Blauw-Zwart kwam twee weken geleden in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel, de competitieleider moet een eventuele bekerfinale dus zien af te dwingen op bezoek bij de Zuid-Westvlaamse fusieclub.

Goedenavond en welkom vanuit het Regenboogstadion, welkom vanuit Waregem voor de wedstrijd tussen Zulte Waregem en Club Brugge, de terugwedstrijd in de halve finales van de Croky Cup.

Club naar bekerfinale na 1-2 zege in Waregem!

Club Brugge heeft zich geplaatst voor de finale van de Beker van België. Oberlin wiste de openingsgoal van Mechele uit, maar vijf minuten voor tijd trapte Charles De Ketelaere Blauw-Zwart naar de Heizel!

 

De Brugse basiself onderging slechts één wijziging in vergelijking met de match van zondag tegen Antwerp: Michael Krmenčík mocht voor het eerst starten, waardoor Charles De Ketelaere uit de basis verdween. Door het 1-1 gelijkspel uit de heenmatch moesten de Bruggelingen sowieso scoren aan de Gaverbeek. Het was echter de thuisploeg die al in de eerste minuut een prima kans kreeg via Bruno. Simon Mignolet bracht knap redding.

 

Club was meteen wakker geschud en nam daarna de match in handen. Krmenčík knalde recht op Bossut en even later kon Vanaken een voorzet van Dennis niet verzilveren. Zulte Waregem speelde goed georganiseerd en loerde intussen op de counter. Zo moest Mignolet redding brengen op een afstandsschot van Marcq en een poging van Larin. Blauw-Zwart kreeg zelf ook twee prima kansen: een schot van Dennis ging voorlangs en een pegel van Diatta zoefde net naast de kruising.

 

De wedstrijd bleef goed heen en weer gaan: eerst moest Mignolet een schot van Bruno redden en aan de overkant zette Krmenčík zich goed door tussen enkele verdedigers. De poging van de Tsjech ging echter naast. De beste kans viel uiteindelijk op slag van rust. Diatta dweilde de rechterflank af en bracht de bal knap voor doel. Ruud Vormer kopte het leer richting de verste paal, maar Walsh kon zijn poging op de doellijn nog net wegwerken.

 

Bij het begin van de tweede helft volgde opnieuw een prima kans, maar deze keer voor de thuisploeg: de Brugse defensie kreeg het leer niet weggewerkt, waardoor Larin plots een kans kreeg. De poging van de Canadees ging evenwel tegen de paal. De Bruggelingen haalden opgelucht adem en sloegen kort daarop genadeloos toe: na een overhoekse kopbal van Krmenčík kon Brandon Mechele de bal nog net over de doellijn duwen.

 

Zulte Waregem leek even van slag, maar kon twintig minuten voor tijd plots toch een tandje bijsteken: eerst ging een harde knal van Walsh net naast en even later voorkwam Mignolet met een fantastische redding de gelijkmaker van Oberlin. De Clubdoelman speelde een geweldige partij en pakte daarna ook een vrije trap van Bruno. Een kwartier voor tijd moest hij zich echter toch gewonnen geven: na een voorzet van Sissako tikte Dimitri Oberlin de 1-1 binnen.

 

Er zaten verlengingen aan te komen, maar dat was buiten Charles De Ketelaere gerekend. De 18-jarige Bruggeling zag eerst een doelpunt afgekeurd worden na handspel van Balanta en mikte even later te centraal. Vijf minuten voor tijd lukte het dan toch: De Ketelaere omspeelde Bossut en schoot de 1-2 vanuit een schuine hoek binnen. De thuisploeg reageerde nog met een schot van Deschacht, maar Mignolet pakte opnieuw uit met een wereldsave. Het bleef 1-2 en dus plaatste Club Brugge zich voor de bekerfinale!

 

 

Croky Cup – Halve finale (terug)

Toeschouwers: 10.353 – Regenboogstadion

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Zulte Waregem: Sammy Bossut – Davy De fauw, Sandy Walsh, Olivier Deschacht, Gideon Mensah - Damien Marcq (90’ Jean-Luc Dompé), Abdoulaye Sissako, Ibrahima Seck, Gianni Bruno - Saido Berahino (62’ Dimitri Oberlin), Cyle Larin. Coach: Francky Dury.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken, Eduard Sobol – Emmanuel Dennis (52’ Siebe Schrijvers), Michael Krmenčík (71’ Charles De Ketelaere). Bank: Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Matej Mitrović, Federico Ricca, Thibault Vlietinck, Mats Rits, Percy Tau en Loïs Openda. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Krmenčík.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 53’ Mechele (0-1), 77’ Oberlin (1-1), 86’ De Ketelaere (1-2).

 

Tekst: Steven Floin