Alle nieuws

Blauw-Zwart gaat in het slot met 3-2 onderuit tegen Fiorentina

UEFA Conference League

Voor de heenwedstrijd van de halve finale in de UEFA Europa Conference League trok Club Brugge naar Firenze om het op te nemen tegen ACF Fiorentina. De Italianen kwamen al vroeg op voorsprong na een goal van Sottil, maar op het kwartier kon Vanaken gelijkmaken vanop de stip. De thuisploeg ging toch rusten met een voorsprong na een doelpunt van Belotti. In de tweede helft moest Club met 10 verder na rood voor Onyedika, maar kon Thiago wel gelijkmaken. In het absolute slot legde Nzola echter de 3-2 eindstand vast. Alles blijft speelbaar voor de terugmatch in Jan Breydel!

Blauw-Zwart klopte afgelopen week tot twee keer toe KRC Genk en kwam zo naast Anderlecht aan de leiding in de Jupiler Pro League. Als gevolg van het drukke schema roteerde interimcoach Hayen regelmatig en zo werden er opnieuw drie wijzigingen in de basiself doorgevoerd in vergelijking met de 0-3 zege afgelopen zondag in de Cegeka Arena. In de defensie kwam Spileers in de ploeg ten nadele van Ordóñez en op het middenveld nam Odoi plaats naast Onyedika en Vanaken. Op die manier moest Vetlesen vrede nemen met een plaats op de bank. Daar moest ook Nusa plaatsnemen, want Jutglà kreeg het vertrouwen om samen met Skóraś in steun van Thiago te spelen. Bij Fiorentina stond sterspeler Nicolás González, zoals verwacht, in de basis.

In kletsnatte omstandigheden begon Club het best aan de wedstrijd, want reeds in de eerste minuut konden we al een mogelijkheid voor Thiago noteren. De Braziliaan had wat ruimte en ging meteen vanop afstand zijn kans, maar zijn knal belandde net over het doel van Terracciano. De reactie van de thuisploeg liet echter niet lang op zich wachten, want na vijf minuten was de eerste kans voor Fiorentina meteen raak. Sottil kreeg de bal op de linkerflank, kwam naar binnen en krulde vervolgens het leer buiten bereik van Jackers in de verste hoek tegen de netten. Blauw-Zwart moest toch wat bekomen na deze vroege opdoffer en enkele minuten later stond het ei zo na 2-0. Biraghi ging diep op de rechterflank en bijna tegen de achterlijn legde hij achteruit voor González. Die trapte gelukkig te wild over doel zonder dat Jackers moest ingrijpen. Het spel ging goed op en neer en ook Club toonde zich nog eens. De bal viel goed voor Thiago en die kon van dichtbij uithalen op Terracciano. In de herneming trachtte de spits Skóraś te bereiken, maar belandde het leer tegen de arm van Biraghi. Ref Oliver werd hierop naar het VAR-scherm geroepen en hieropvolgend wees hij naar de stip. Captain Vanaken nam zijn verantwoordelijkheid en bleef ijzig kalm om de Bruggelingen op het kwartier langszij te brengen!

González bleef wel de gevaarlijkste man bij Fiorentina, maar gelukkig stond zijn vizier nog niet op scherp. Halfweg de eerste helft kopte Onyedika de bal in diens voeten, maar de Argentijn trapte over doel. Even later kon diezelfde González dreigen met het hoofd, maar Jackers kon het leer makkelijk oprapen. Aan Brugse kant kon Jutglà ondertussen wel voor dreiging zorgen na een mooie dribbel in de zestien, maar zijn teruglegger werd door Martinez Quarta onschadelijk gemaakt. De thuisploeg bleef wel op zoek gaan naar een nieuwe voorsprong en die kwam er uiteindelijk ook. Club kreeg de bal niet weg en zo kon Bonaventura uithalen van net buiten de zestien. Jackers kon de knal niet klemmen en in de herneming probeerde González het op een spectaculaire manier. Dit lukt maar half, maar hierdoor kwam het leer in de voeten van Belotti en die trapte vanuit de draai de 2-1 voorbij Jackers tegen de netten. Wederom moesten de bezoekers even zoeken om terug het evenwicht enigzins te herstellen en nu was het vooral zaak om geen extra tegengoal te slikken vóór de rust. Verder dan een kopbal van Beltrán op het dak van het doel kwam Fiorentina echter niet en zo gingen we rusten met een kleine achterstand...

Dezelfde 22 protagonisten vatten de tweede helft aan en het waren de Italianen die meteen opnieuw de bal opeisten. Na vijf minuten resulteerde dit in een eerste doelkans. Een vrije trap werd scherp aangesneden door Beraghi en Belotti kon zijn kopbal kadreren. Jackers had gelukkig een goede reflex in huis om het leer over doel te tikken. Op het uur reageerde Blauw-Zwart via Thiago die zich goed doorzette in de zestien. De Braziliaan legde de bal af voor Jutglà, maar de Catalaan kwam jammer genoeg niet uit met zijn passen. Enkele minuten later moesten de bezoekers uit Brugge wel een nieuwe tegenslag verwerken, want Onyedika pakte op korte tijd twee gele kaarten en zo moest Club nog een goed halfuur met tien verder. Toch slaagde Blauw-Zwart erin om de bordjes opnieuw in evenwicht te brengen! Spileers verstuurde een perfecte lange bal in de loop van Thiago en die deed de rest. Met de bal aan de voet ging hij de zestien binnen om vervolgens vanuit een scherpe hoek mooi overhoeks binnen te trappen.

Fiorentina kon al even niet meer voor gevaar zorgen, maar halfweg de tweede helft ondernam Bonaventura toch eens een poging. Na een hoekschop kwam de bal bij hem, maar zijn knal belandde via Martínez naast doel. Club kreeg het wel steeds moeilijker om de thuisploeg weg te houden van de kooi van Jackers en dit resulteerde nog in enkele goede mogelijkheden voor de Italianen. In minuut 80 kwam de ingevallen Ikoné naar binnen om vervolgens de verste kruising te viseren, maar Jackers had een knappe zweefsprong in huis om de tegengoal te vermijden. Kort hierna was het Belotti die kon inkoppen op een voorzet van Bonaventura, maar gelukkig ging het leer naast. Twee minuten later kon diezelfde Belotti wederom koppen, maar opnieuw hobbelde de bal naast de kooi van Jackers.

Blauw-Zwart leek het slotoffensief te overleven, maar helaas viel de winnende treffer voor Fiorentina toch nog in blessuretijd. De net ingevallen Nzola trapte eerst nog tegen de paal, maar in de herneming kon hij wel makkelijk binnen leggen. Zo trekt Club toch nog met een kleine achterstand naar de terugwedstrijd, maar in een kolkend Jan Breydel blijft alles speelbaar!

UEFA Europa Conference League – Halve Finale (Heenwedstrijd)
Toeschouwers:
43.147 – Stadio Artemio Franchi
Scheidsrechter:
Michael Oliver (ENG)
ACF Fiorentina:
Pietro Terracciano – Dodô, Lucas Martínez Quarta, Luca Ranieri, Cristiano Biraghi – Arthur Melo (70’ Maxime Lopezà, Giacomo Bonaventura (88’ Antonín Barák), Lucas Beltrán (70’ Jonathan Ikoné) – Nicolás González, Andrea Belotti (88’ M’Bala Nzola), Riccardo Sottil (52’ Christian Kouamé).
Bank: Oliver Christensen, Nikola Milenković, Maxime Lopez, Jonathan Ikoné, M’Bala Nzola, Davide Faraoni, Alfred Duncan, Michael Kayode, Rolando Mandragora, Fabiano Parisi, Antonín Barák, Christian Kouamé.
Coach: Vincenzo Italiano.
Club Brugge: Nordin Jackers – Kyriani Sabbe, Jorne Spileers (90+3’ Joel Ordóñez), Brandon Mechele, Bjorn Meijer – Denis Odoi (90+3’ Éder Balanta), Raphael Onyedika, Hans Vanaken – Michał Skóraś (66’ Casper Nielsen), Igor Thiago, Ferran Jutglà (79’ Hugo Vetlesen).
Bank: Simon Mignolet, Joel Ordóñez, Andreas Skov Olsen, Hugo Vetlesen, Casper Nielsen, Dedryck Boyata, Antonio Nusa, Éder Balanta, Maxim De Cuyper, Philip Zinckernagel.
Coach: Nicky Hayen.


Gele kaarten: González, Onyedika (2x), Martínez Quarta, Jackers
Rode kaarten
Onyedika (2 x geel)
Doelpunten: 5’ Sottil (1-0), 17’ Vanaken (1-1), 37’ Belotti (2-1), 63’ Thiago (2-2), 90+3’ Nzola (3-2)