Alle nieuws

Club – Antwerp: De Club Facts

Jupiler Pro League

Club Facts

Na de overwinning tegen het Griekse PAOK op donderdag is het dit weekend opnieuw tijd voor competitievoetbal. Lees alles over de wedstrijd tegen Antwerp in de Club Facts!

De wedstrijd

Op de tweede speeldag van de Champions’ Play-Offs behaalde Club een prachtige 3-1-thuiszege tegen RSC Anderlecht. Met 4 op 6 kan FCB dus terugblikken op een geslaagde start de eindronde. Daarmee is het de 4de keer dat Blauw-Zwart 4 punten pakte na 2 speeldagen in de play-offs.

Brandon Mechele scoorde afgelopen weekend z’n 6de doelpunt van het seizoen. Nooit eerder was hij zo trefzeker als nu. Voor Raphael Onyedika was het z’n 2de competitiedoelpunt. Club slaagde er de afgelopen 15 thuiswedstrijden telkens in om te scoren.

Op zondag speelt Club voor de derde keer op een rij thuis. Het is dan ook voor de 173ste keer dat het duel tussen Club en Antwerp, ofwel de twee oudste clubs uit de Jupiler Pro League, zal plaatsvinden. De vorige 86 thuiswedstrijden tegen RAFC eindigden op 51 zeges, 17 draws en 18 nederlagen.

Club en Antwerp staan zondag voor de 5de keer op Jan Breydel tegenover elkaar in de play-offs. De vorige 4 thuisduels kon Club allemaal winnen. Vorig seizoen won Club thuis in de play-offs van RAFC met 2-0.

Maxim De Cuyper is de assistkoning bij Blauw-Zwart met 7 stuks, Igor Thiago de topschutter met 16 doelpunten. Nordin Jackers, Brandon Mechele, Raphael Onyedika, Joel Ordóñez en Igor Thiago misten nog geen minuut dit seizoen in de play-offs.

In de vorige thuismatch tegen Antwerp kon Hans Vanaken zijn 8e goal tegen Antwerp scoren. Als hem dit zondag weer lukt, vervoegt hij Jan Ceulemans, Raoul Lambert en Gert Verheyen die met 9 goals het vaakst scoorden tegen The Great Old.

Raphael Onyedika moet een gele kaart vermijden om de verplaatsing naar Union niet te moeten missen. Zijn teller staat op 2 gele kaarten.

De tegenstander

Op de openingsspeeldag van de play-offs verloor The Great Old met 1-0 op het veld van RSC Anderlecht. Op de tweede speeldag verloor het in eigen huis met 0-1 van KRC Genk. RAFC is nog maar het tweede team in de geschiedenis van de play-offs die in zijn eerste 2 matchen 0 punten en 0 goals verzamelden (na KV Oostende in 2015-16).

Antwerp is het team dat, na Club Brugge (14 seizoenen), de langste ononderbroken deelnames aan Play-Off 1 heeft. Sinds 2019 is dit hun 5e opeenvolgende deelname.

Topschutter van Antwerp is Vincent Janssen met 10 goals. De Nederlander kon in het verleden al 2 keer scoren tegen Club, telkens in het seizoen 2022-2023. Met 6 assists is Michel-Ange Balikwish de assistkoning van Antwerp.

Mijlpalen

  • Brandon Mechele kan zijn 425e officiële match voor Club Brugge spelen. De Bredenaar staat op de 10e plek aller tijden van spelers met het hoogst aantal matchen voor Club. Zijn ploeggenoot Hans Vanaken is 9e (438m). De Brugse captain kan het aantal matchen van Timmy Simons evenaren zondag (439).
  • Maxim De Cuyper kan zijn 30e competitiematch voor Club spelen.

De scheidsrechter

Bram Van Driessche werd aangeduid als ref voor het duel. Hij wordt bijgestaan door Mathias Hillaert en Quentin Lesceux (lijnrechters) en Jan Boterberg (vierde official). De VAR van dienst is Bert Put, bijgestaan door Lennert Becquet en Dieter Van Esch.

Van Driessche zal voor de 28ste keer een wedstrijd van Club in goede banen leiden. Van de vorige 13 thuiswedstrijden onder zijn leiding, won Club 9 keer en speelde het 4 keer gelijk. Eerder dit seizoen floot de scheidsrechter ook al de thuiswedstrijd tegen Antwerp (2-1) in de reguliere competitie.

Van Driessche had al 35 keer de leiding tijdens een wedstrijd van Antwerp. De vorige 15 uitmatchen van The Great Old eindig