Alle nieuws

Club - Genk: de Club Facts

Jupiler Pro League

Speeldag 4 is nog maar net afgerond, of daar is speeldag 5 al. Vanavond staat in Jan Breydel het duel tussen de twee ploegen in vorm gepland. Kom alles te weten over Club - Genk met de Club Facts! 

De wedstrijd

Woensdagavond staat de laatste speeldag van de heenronde in de Champions' Play-Offs op het programma. Een duel tussen de enige twee ploegen die vooralsnog ongeslagen bleven in de eindcompetitie, want zowel Club als Genk pakten tot dusver een knappe 10/12. 

Voor Blauw-Zwart is dat - samen met het seizoen 2021/22 - de beste start ooit in de Play-Offs, wat er op de vorige speeldag zelf voor zorgde dat FCB naar de tweede plaats steeg, op twee punten van de leider RSC Anderlecht. De Brusselaars verloren op de vorige speeldag nog in het absolute slot op het veld van Racing Genk. 

Het is de 85ste keer dat de teams elkaar treffen, van de vorige 42 thuiswedstrijden tegen de Limburgers won Blauw-Zwart 25 keer, negen keer verloren we en acht keer was er geen winnaar. In de Play-Offs is het de tiende keer dat Club Genk ontvangt op Jan Breydel. Het won zeven van de negen duels tot dusver, de vorige twee confrontaties in de PO's kwam Genk wel winnen in Brugge. 

Dit seizoen pakte Club 4/6 tegen Genk. In september eindigde de inhaalwedstrijd in eigen huis op 1-1, nadat Vanaken de openingsgoal van El Khannouss uitwiste. Begin vorige maand boekte Club zijn grootste uitzege ooit tegen Genk door met 0-3 te winnen na goals van Vetlesen, Odoi en Skov Olsen. Die eerstgenoemde is er door een rode kaart op de vorige speeldag wel niet bij vanavond, Skov Olsen is net als Mignolet en Nielsen nog niet wedstrijdfit. 

Igor Thiago is nog steeds clubtopschutter met zestien rozen, Maxime De Cuyper deed er tegen Union een assist bij en telt nu acht beslissende passes in de competitie. In de Champions' Play-Offs staan de twee topschutters vanavond ook tegenover elkaar. Aan Brugse zijde kon Onyedika al drie keer scoren, aan de overkant deed Tolu dat. Nordin Jackers (die vanavond wellicht uitkomt tegen de ploeg waar hij zijn opleiding genoot) en Brandon Mechele misten voor Club nog geen minuut in deze editie van de Play-Offs. 

<p>Raphael Onyedika is er na schorsing weer bij tegen Genk. Hij scoorde al drie keer in de Champions' Play-Offs. </p>

Raphael Onyedika is er na schorsing weer bij tegen Genk. Hij scoorde al drie keer in de Champions' Play-Offs. 

De tegenstander

We ontvangen dus KRC Genk voor een duel tussen twee teams in vorm. KRC Genk won thuis tegen Union (1-0) en Anderlecht (2-1) en uit bij Antwerp (0-1). In eigen huis werd er gelijkgespeeld tegen Cercle. Tegen Club maakt Genk zich dus op voor de tweede verplaatsing deze Play-Offs. Club speelde al twee keer uit (1-1 tegen Cercle, 1-2 tegen Union) en twee keer in het eigen Jan Breydel. Thuis pakte het 6/6, scoorde het zes keer en kreeg het nog maar een tegendoelpunt om de oren. 

De Limburgers zijn al vier thuiswedstrijden op rij ongeslagen (2W & 2D), de laatste ploeg die tegen Genk kon winnen, was Blauw-Zwart (0-3 vorige maand). Wouter Vrancken kreeg zijn ploeg na een stroef seizoen net op tijd weer op de rails voor de eindronde. Exponent daarvan is centrumspits Tolu, die ondertussen aan elf doelpunten zit. Bilal El Khannouss was reeds goed voor zes assists.

Ook Genk moet een speler missen door schorsing, want Joris Kayembe zit tegen Club de laatste van twee schorsingsdagen uit. Ook Heynen, Oyen, Ouattara en Sor moeten verstek geven. Ken Nkuba is wel weer beschikbaar. El Khannouss is de enige speler bij Genk die op een gele kaart van schorsing staat. 

<p>De vorige thuiswedstrijd tegen de Limburgers zorgde Vanaken voor een puntje (1-1). </p>

De vorige thuiswedstrijd tegen de Limburgers zorgde Vanaken voor een puntje (1-1). 

Mijlpalen 

  • Igor Thiago kan zijn 50e wedstrijd voor Club spelen.
  • Voor Michał Skóraś kan het de 40e match bij Club worden.
  • Kyriani Sabbe kan zijn 30e wedstrijd bij Blauw-Zwart spelen. Ook kan het zijn 20e match in de JPL worden.
  • Jeugdproduct Chemsdine Talbi staat voor zijn tiende wedstrijd bij Club.
  • Bjorn Meijer kan zijn 60e competitiematch voor Club spelen.
  • Jorne Spileers staat voor zijn 40e match in de Jupiler Pro League.
  • Nordin Jackers kan tegen zijn ex-club zijn 100ste officiële wedstrijd uit zijn carrière spelen. 

De scheidsrechter 

De heer Lothar D'Hondt werd aangeduid als scheidsrechter, hij krijgt steun van lijnrechters Romain Devillers en Nicolas Claes en vierde official Michiel Allaerts. Erik Lambrecht is de VAR voor vanavond, met naast hem Jo De Weirdt en Roel Bensch.

Het is de twintigste keer dat D'Hondt een officiële match van Club zal leiden. De acht vorige eindigden op vier overwinningen, twee draws en twee nederlagen.

Dertien keer eerder leidde de 29-jarige ref een wedstrijd van KRC Genk, waarvan zeven keer op verplaatsing (2W 3D 2L). Eerder dit seizoen leidde D'Hondt van Club de uitmatch in de competitie bij Eupen (0-5) en in de beker thuis tegen Zulte Waregem (4-0) en uit bij Union (2-0). Van Genk leidde hij de twee Limburgse derby's tegen STVV (3-3 thuis en 1-1 uit) en uitmatchen bij Antwerp in de competitie (3-2) en Play-offs (0-1). Het is pas de eerste keer dat hij een duel tussen Club en Racing zal fluiten.