Alle nieuws

Club - PAOK: de Club Facts

UEFA Conference League

Na onze indrukwekkende zege op Anderlecht afgelopen zondag, staat ons morgenavond de thuiswedstrijd in de UEFA Conference League tegen PAOK Saloniki te wachten. Dit duel markeert de vijftiende Europese confrontatie voor de Club dit seizoen en belooft spannend te worden, aangezien beide teams in deze tweestrijd een felbegeerde plek in de halve finale ambiëren. Ontdek alles over de match en de tegenstander in de Club Facts!

DE WEDSTRIJD

Morgenavond betreedt Club na negen seizoenen opnieuw het podium voor een Europese kwartfinale. Blauw-Zwart heeft deze fase van de UEFA Conference League bereikt door als groepswinnaar te eindigen in een competitieve poule met FK Bodø/Glimt uit Noorwegen, Beşiktaş JK uit Turkije en FC Lugano uit Zwitserland. In de zestiende ronde slaagde Club erin het Noorse Molde FK uit te schakelen, waarna het in de loting werd gekoppeld aan de Griekse club PAOK Saloniki.

Club en PAOK treffen elkaar voor de tweede keer in Europees verband. In de UEFA Europa League groepsfase kruisten beide teams al eens de degens in het seizoen 2010-11. Zowel thuis als uit eindigde de confrontatie op een 1-1 gelijkspel. Op Jan Breydel bracht Dorge Kouemaha Club op voorsprong op aangeven van Nabil Dirar. Maar 12 minuten voor tijd kon Stelios Malezas de stand in evenwicht brengen op aangeven van Vieirinha. In het Toumbas stadion van PAOK was het ook de thuisploeg die op voorsprong kwam via een afstandspegel van Vieirinha. Maar in het ultieme slot kon Stefan Šćepović de gelijkmaker binnen koppen na een voorzet van Peter Van der Heyden.

Dankzij onder andere de resultaten tegen PAOK, heeft Club tot nu toe een ongeslagen record behouden in zes Europese thuiswedstrijden tegen Griekse teams. Verder, als Club erin slaagt PAOK te verslaan, zou dit de 150e overwinning in de Europese geschiedenis van de club betekenen (149W 78D 130L).

In het verleden hebben twee spelers zowel het shirt van Club als dat van PAOK gedragen. Dimitri M’Buyu uit België vertegenwoordigde Blauw-Zwart voor slechts één seizoen in 1989, terwijl Michael Krmenčík uit Tsjechië ook een seizoen bij Club speelde, namelijk in 2020.

Brandon Mechele, Maxim De Cuyper, Ferran Jutglà en Igor Thiago bevinden zich op scherp met het risico op een schorsing; zij zullen de returnwedstrijd missen bij het ontvangen van een gele kaart. Voor de start van de halve finales worden alle gele kaarten echter gereset. Indien Club de halve finale bereikt dan speelt het tegen de winnaar van de kwartfinale tussen FC Viktoria Plzeň (Cze) en ACF Fiorentina (Ita).

DE TEGENSTANDER

PAOK Saloniki is de tegenstander van Club in deze Europese confrontatie. De afkorting PAOK staat voor Panthessalonikeios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton, wat vrij vertaald kan worden als de Pan-Thessalonische Sportclub van Constantinopel. Op dit moment voert PAOK de ranglijst aan in de Griekse play-offs. In het verleden heeft de club drie nationale kampioenschappen gewonnen, met de meest recente titel in 2019, en acht keer de nationale beker, waarvan de laatste overwinning in 2021 was.

Dit seizoen heeft PAOK zijn eigen Europese record geëvenaard door de kwartfinale te bereiken, een prestatie die het ook behaalde in 1973-74 (Europacup II) en in 2021-22 (UEFA Europa Conference League). Samen met Olympiacos vertegenwoordigen zij als twee Griekse clubs de kwartfinale van de UEFA Conference League. Beide teams zullen ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn om door te stoten naar de finale, aangezien deze op eigen bodem zal worden gespeeld.

De huidige topschutter van PAOK in Europa is de 27-jarige Serviër Andrija Živković. De flankaanvaller wist al 6 keer te scoren in het toernooi. Daarnaast kent PAOK een aantal spelers in de selectie met een Belgisch verleden: William Troost-Ekong (30) kwam in het seizoen 2016-17 uit voor KAA Gent, Souahilo Meité (30) speelde tussen 2016 en 2017 1,5 seizoen voor Zulte Waregem, Giannis Konstantelias (21) werd in het seizoen 2020-21 uitgeleend aan KAS Eupen en Ally Samatta (31) speelde 6 seizoenen voor KRC Genk (2016-2020 en 2022-23) en voor Royal Antwerp FC (2021-22).

MIJLPALEN

Een aantal spelers van Club kunnen een mooie mijlpaal bereiken in de heenwedstijd tegen PAOK:

· Raphael Onyedika kan zijn 80e wedstrijd voor Club spelen.

· Éder Balanta kan zijn 25e Europese match spelen voor Club.

· Het zou de 20e Europese match van Casper Nielsen kunnen worden.

· Philip Zinckernagel kan de 20e Europese wedstrijd uit zijn carrière spelen. Hij speelde 10 wedstrijden voor Club, 6 voor Olympiacos en 3 voor FK Bodø/Glimt.

DE SCHEIDSRECHTER

De Duitser Daniel Siebert werd aangeduid als ref voor de wedstrijd van morgenavond. De Duitse lijnrechters voor deze match zijn Jan Seidel en Rafael Foltyn. Daarnaast neemt Sven Jablonski de honneurs waar als vierde man. Uiteraard zal er een VAR beschikbaar zijn voor deze match. De VAR van dienst is Marco Fritz geassisteerd door Sören Storks.

De 39-jarige scheidsrechter zal al voor de derde keer een Europese wedstrijd van Club Brugge leiden. In februari 2019 was hij de arbiter tijdens de Europa League-match tegen RB Salzburg (4-0) en in oktober van datzelfde jaar leidde hij de Champions League-wedstrijd waarin PSG met 0-5 won op Jan Breydel.

Siebert is al 12 jaar actief op het hoogste niveau in Duitsland. Sinds 2015 fluit hij ook wedstrijden op internationaal niveau. Hij is een UEFA elite-ref (hoogste categorie) uit Berlijn. Ondertussen heeft de Duitse ref al aardig wat hoogtepunten verzameld in zijn carrière. Zo was hij onder andere scheidsrechter op het Euro 2020, het WK 2022 in Qatar en de Duitse bekerfinale van vorig seizoen.