Alle nieuws

PAOK - Club: de Club Facts

UEFA Conference League

Morgen is het zover: de terugwedstrijd in de kwartfinale van de Conference League tegen PAOK FC. Met een halve finale staat er veel op het spel, maar wat moet je nog weten over de wedstrijd? Ontdek het met de Club Facts! 

De wedstrijd 

Donderdag staat Europese wedstrijd nummer zestien van dit seizoen op het programma. Dat is een evenaring van het record uit de Europese campagne van 2014/15, toen Club in de kwartfinales strandde tegen het Oekraïense Dnipro. In zijn geschiedenis speelde Club al 359 keer Europees, PAOK FC 234 keer. 

Al zes keer eerder trok Blauw-Zwart naar Griekenland, met wisselend succes. Drie keer won het, en evenveel keer trok FCB aan het kortste eind. Daar zit ook een verplaatsing naar Thessaloniki tussen. In 2010 eindigde het uitduel tegen PAOK FC op 1-1. 

Als we even dieper graven in ons Europees verleden, zien we dat Club elf keer eerder de heenwedstrijd in een Europese knock-outfase met 1-0 won. Dat resulteerde zes keer in een kwalificatie voor de volgende ronde. Ook de heenwedstrijd tegen PAOK FC werd dus gewonnen. Al vroeg in de wedstrijd bediende Jutglà na een lang uitgesponnen aanval Vetlesen, waarna de middenvelder keurig de 1-0 binnenleidde. Ondanks het overwicht en veel kansen bleef het ook bij 1-0. 

De zege was al zege nummer elf dit seizoen in Europa, ook dat is een evenaring van de Europese campagne in 2014/15. Nog een opvallende statistiek: Blauw-Zwart scoorde al in elke wedstrijd sinds de groepsfase, iets waar geen enkel ander team dit seizoen in slaagde. 

Club zal het donderdag zonder de geschorsten Maxim De Cuyper, Igor Thiago en Brandon Mechele moeten doen. Voor Brandon Mechele komt er zo een einde aan een reeks van 46 opeenvolgende wedstrijden waarin de verdediger telkens in actie kwam.

Topschutter in Europa is nog steeds Andreas Skov Olsen met 7 goals, het hoogste aantal doelpunten in één Europees seizoen van een Club-speler (samen met Joseph Akpala). De geschorste Maxim De Cuyper is de beste Brugse aangever in Europa, met vier assists. 

Dit seizoen scoorde Club al 119 keer. Het hoogste aantal doelpunten ooit gescoord in één Brugs seizoen is 136, ook dat was in het seizoen 2014/15. 

Als Club de halve finales kan halen, doet het dat voor het eerst in 32 jaar tijd. Het is geleden van 1992 toen Club in de halve finale van Europacup II uitkwam tegen Werder Bremen. Een jaar later was Antwerp tot hiertoe de laatste Belgische Club die een Europese halve finale kon bereiken. 

De winnaar van het duel Fiorentina - Viktoria Pilzen (heenwedstrijd 0-0) om 18u45 wordt de tegenstander van Club of PAOK in de halve finales. 

De tegenstander

PAOK FC is dus de te duchten tegenstander in onze kwartfinale. De Grieken verwachten een vol Toumbastadion met ruim 28.000 fans. Onder hen zullen zo'n 1.000 Clubfans aanwezig zijn. 

De thuisreputatie van PAOK sterkt het vertrouwen van de Grieken. Dit seizoen verloren ze thuis nog niet in Europa (5 zeges, 2 draws) en voor de laatste Europese nederlaag in eigen huis moeten we al twee jaar terug in de tijd (0-1 verlies tegen Marseille in kwartfinale Conference League). Bovendien scoorde PAOK in hun laatste zes thuiswedstrijden telkens minstens twee doelpunten. 

Het stootte in het verleden al drie keer door in een Europese knock-outfase door een 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd op te halen. In de vorige ronde verloor PAOK de heenwedstrijd zelf met 2-0 van Dinamo Zagreb, maar in eigen huis kon het de kwalificatie veiligstellen door met 5-1 te winnen. 

De heenwedstrijd op Jan Breydel was de laatste wedstrijd die PAOK speelde. De troepen van de Roemeense coach Razvan Lucescu mochten afgelopen weekend rusten nadat hun play-off wedstrijd tegen Olympiacos werd uitgesteld. Daardoor verloor PAOK FC wel zijn leidersplaats omdat eerste achtervolgers AEK Athene en Panathinaikos hun match van de 5e speeldag in de play-offs wonnen. PAOK is nu derde in de stand.

Mijlpalen

  • Hans Vanaken kan zijn 440e officiële wedstrijd voor Club Brugge spelen. Zo steekt hij Club-legende Timmy Simons voorbij die 439 maal speelde voor Club.
  • Philip Zinckernagel kan voor de 40e keer in actie komen bij Club. De Deen kan ook de 20e Europese match uit zijn carrière spelen. Hij speelde 10 Europese matchen voor Club, 6 voor Olympiacos FC (Gre) en 3 voor FK Bodø/Glimt (Nor).
  • Nordin Jackers kan voor de 10e keer tussen de palen staan bij Blauw-Zwart.
  • Als Casper Nielsen fit geraakt, kan hij de 20e Europese match voor FCB spelen.
  • Kyriani Sabbe kan zijn 10e Europese wedstrijd spelen voor Club.

De scheidsrechter

De Italiaanse scheidsrechter Davide Massa werd aangeduid als ref voor de wedstrijd in Thessaloniki. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Filippo Meli en Stefano Alassio. 

De vierde official is Marco Di Bello en VAR van dienst is Aleandro Di Paolo, bijgestaan door Luca Pairetto.

De UEFA scheidsrechterswaarnemer is de Zweede Martin Hansson. De UEFA-afgevaardigde is de Montenegrijn Milovan Đukanović.

Massa is een 42-jarige UEFA elite ref (hoogste categorie). Hij is afkomstig uit de noord-westelijke Italiaanse kuststad Imperia. Hij fluit al sinds 2011 in de Serie A en al 10 jaar op internationaal niveau.

Dit zal al de vierde keer zijn dat hij een officiële match van Club Brugge zal leiden. Eerder floot hij de Champions League wedstrijden thuis tegen Atlético Madrid (0-0 in 2018), RB Leipzig (0-5 in 2021) en SL Benfica (0-2 in 2023).