Alle nieuws

AFC Fiorentina – Club: de Club Facts

UEFA Conference League

Vanavond is het zover: de Europese heenronde van de halve finale van de UEFA Conference League! Om 21u00 trappen AFC Fiorentina en Club Brugge de wedstrijd op gang in het Artemio Franchi stadion.

De wedstrijd

Maar liefst hoopvolle 178 clubs (inclusief voorrondes) namen deel aan deze editie van de UEFA Conference League. Nu blijven nog vier ploegen in de running voor de trofee, waaronder Club Brugge.

Het is de vijfde halve finale in een Europese cup in de geschiedenis van Club na 1975-76 (UEFA Cup), 1977-78 (Europacup I), 1987-88 (UEFA Cup) en 1991-92 (Europacup II). Het is dus al 32 jaar geleden dat Club nog eens zover geraakte in Europa.

Blauw-Zwart zal vanavond z’n 360ste Europese match uit z’n geschiedenis spelen, Fiorentina z’n 221ste wedstrijd op het Europese toneel. Voor de 111de keer staan een Belgische en Italiaanse club tegenover elkaar in Europa, maar nog nooit eerder nam FCB het op tegen La Gigliati. De Toscaanse club is daarmee de 133ste unieke tegenstander van Club in Europa en is ook de 7de Italiaanse ploeg waartegen Blauw-Zwart het opneemt.

Op Italiaanse bodem behaalde Club in het verleden 2 zeges, 3 draws en 5 nederlagen. De laatste confrontatie met een Italiaanse ploeg dateert van december 2020. Toen speelde Club Brugge 2-2 gelijk op het veld van S.S. Lazio na doelpunten van Vormer en Vanaken.

Er zijn 4 spelers die zowel voor Blauw-Zwart als La Viola uitkwamen: Antolin Alcaraz (Par), Sofyan Amrabat (Mar), Paul Okon (Aus) en Javier Portillo (Esp). Van de huidige kern is Skov Olsen de enige speler die ooit actief was in de Serie A (Bologna FC). Nog nooit eerder speelde een Italiaanse speler in de kleuren van FCB.

Voor Club is het al de 58e wedstrijd van het seizoen. Qua hoogste aantal matchen in Europa, loopt FCB uit op eerste achtervolgers Liverpool FC (Eng), PAOK FC (Gre) en Qarabağ FK (Aze), die aan 55 matchen zitten, maar Europees uitgeschakeld zijn. Blauw-Zwart zal dit seizoen minstens 18 Europese matchen hebben gespeeld. Daarmee breekt het zijn club-record van het seizoen 2014-15 (toen 16).

Club scoorde al 39 keer dit seizoen in Europa. Dat is een verpulvering van het club-record uit 2001-02 (toen 30 goals). Club won 12 van zijn 16 matchen, waarmee het record van 2014-15 (toen 11 zeges) verbrak.

Andreas Skov Olsen is de topschutter in Europa. De Deen scoorde al 7 keer dit seizoen, waarmee hij het seizoensrecord in Europa van Joseph Akpala meet evenaarde (ook 7 goals in het seizoen 2011-12). Ferran Jutglá was in zijn laatste 3 Europese matchen telkens bij een goal betrokken (2 goals + 2 assists).

De tegenstander

ACF Fiorentina (Associazione Calcio Fiorentina) werd opgericht in 1926 uit een fusie van 2 lokale clubs. De club won 2 Italiaanse landstitels (1956 en 1969) en kon 6 keer de Coppa Italia winnen (laatste keer in 2001).

De club was financieel geplaagd en ging in 2002 failliet. In hetzelfde jaar werd de club opnieuw opgericht en herbegon de club in de Serie C2 (het vierde niveau). Sinds 2004 is de club terug actief in de Serie A en degradeerde het niet meer. Vorig seizoen eindigde La Viola als 8e in de Serie A. Door de schorsing van Juventus mocht Fiorentina alsnog Europa in.

ACF Fiorentina staat dit seizoen na 33 wedstrijden (1 inhaalmatch tegoed) op de 8e plaats in de ranking. Het verzamelde 50 punten, 39 minder dan de nieuwe kampioen Inter Milaan. In de Coppa Italia kon het, niet zoals vorig seizoen toen het verloor van Inter, de finale halen. In de halve finale sneuvelde het tegen het Atalanta BC van Charles De Ketelaere.

Fiorentina's grootste succes was het winnen van Europacup II in 1961. Daarnaast was het verliezend finalist in de Europacup I (1957), Europacup II (1962), UEFA Cup (1990) en vorig seizoen in de Conference League (2023). Voor Fiorentina is het dus al de 9e keer dat ze in een Europese halve finale staan, waarvan ze 5 keer doorstootten naar de finale. Ook vorig seizoen was dat het geval. Ondanks een thuisnederlaag in de heenmatch van de halve finale tegen FC Basel (Sui), ging Fiorentina toch nog naar de finale door de Zwitsers in eigen stadion in rouw te dompelen. In de finale van de Conference League was West Ham United FC (Eng) met 2-1 te sterk.

Het is nog maar de derde keer dat de club een Belgische tegenstander treft in Europa. Dit seizoen namen ze het in de groepsfase van de UEFA Conference League op tegen KRC Genk en in 1984 streden ze tegen Anderlecht. In beide thuiswedstrijden tegen Belgische ploegen bleef Fiorentina ongeslagen.

Fiorentina legde in 2023-2024 het volgende parcours af in de UEFA Europa Conference League: in de voorronde werd SK Rapid Wien uitgeschakeld. In de groepsfase werd het net als Club groepswinnaar in een poule met Ferencvarosi TC (Hun), KRC Genk (Bel) en FK Čukarički (Srb). In eindfase gingen Maccabi Haifa FC (Isr) en FC Viktoria Plzeň (Cze) onder de bijl. Sinds de groepsfase bleef de Italiaanse ploeg ongeslagen.

Net zoals Club speelde Fiorentina ook dit seizoen al heel wat wedstrijden. Afgelopen weekend speelden ze hun 50ste wedstrijd van het seizoen. Het versloeg staartploeg Sassuolo met 5-1 in eigen huis.

De Argentijnse flankaanvaller Nicolás González is de topschutter in Europa van de club (4 goals). Ook in de Serie A is de 26-jarige Argentijn de club-topschutter (9 goals).

Met Christian Kouamé, die in het seizoen 2021-22 voor RSC Anderlecht uitkwam, is er 1 speler met een verleden in de Belgische Jupiler Pro League. Deze 3 Belgen kwamen ooit uit voor Fiorentina: Luis Oliveira, Kevin Mirallas en Anthony Vanden Borre.

Mijlpalen

  • Ferran Jutglà kan zijn 90e officiële wedstrijd voor Club Brugge spelen.
  • Maxim De Cuyper en Casper Nielsen kunnen hun 20e Europese match voor Club spelen.
  • Joel Ordóñez kan voor de 10e keer in actie komen in Europa voor Blauw-Zwart.
  • Igor Thiago kan de 30e Europese match uit zijn carrière spelen. Hij speelde vorig seizoen 15e Europese matchen voor PFC Ludogorets Razgrad (Bul) en donderdag kan het zijn 15e Europese match worden bij Club.

De scheidsrechter

De Engelsman Michael Oliver werd aangeduid als scheidsrechter voor de heenmatch in de halve finale. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten: Stuart Burt en Daniel Cook (lijnrechters) en Andrew Madley (vierde official). De VAR van dienst is Christopher Kavanagh, bijgestaan door Jarred Gillet (Aus).

De 39-jarige ref uit Northumberland leidde al 4 keer eerder een Europese match van Club.

Michael Oliver is sinds 2010 actief in de Premier League en op internationaal niveau sinds 2012. Eerder floot hij al de UEFA Super Cup (2022), op het WK in Qatar (2022) en op het EK (2021). In eigen land floot hij 2 FA Cup finales (2021 en 2018) en een League Cup finale (2016).