Alle nieuws

Antwerp - Club: de Club Facts

Jupiler Pro League

Drie dagen na de wedstrijd in Firenze trekken we morgen naar de Bosuil voor een Champions' Play-Offsduel tegen Antwerp. Met ook nog het duel Union-Anderlecht later op de avond kan Club een goede zaak doen in het klassement. Ontdek alles over de topper met de Club Facts! 

De wedstrijd

De twee oudste clubs uit de eerste klasse strijden staan zondag tegenover elkaar. Het duel tegen Antwerp is de laatste van drie opeenvolgende uitwedstrijden. Tegen Antwerp probeert Club een vervolg te breien aan de goeie reeks in de Champions' Play-Offs. Na een gelijkspel op speeldag 1 tegen Cercle won het de 5 volgende wedstrijden. 

Onze balans op de Bosuil ligt in evenwicht. Van de vorige 86 vorige verplaatsingen konden we 28 keer winnen, speelden we 25 keer gelijk en werd er 33 keer verloren. Blauw-Zwart kon al drie wedstrijden niet meer winnen in Antwerpen. De laatste zege dateert van mei 2022, toen we kampioen speelden op het veld van The Great Old. Eerder deze Play-Offs wonnen we thuis wel van Antwerp met 3-0. Onyedika, Skóraś en Zinckernagel zorgden voor de doelpunten. In de uitwedstrijd tegen R. Antwerp FC in de reguliere competitie verloor Blauw-Zwart in het absolute slot nog met 2-1. 

Nicky Hayen coacht morgen zijn tiende wedstrijd voor Club. Onder zijn leiding wonnen we 7 keer, speelden we 2 keer gelijk en werd er 1 keer verloren (donderdag in en tegen Fiorentina). De afgelopen 6 wedstrijden wisten we telkens minstens 2 keer te scoren, waardoor we dit seizoen al aan 132 doelpunten zitten. Het record uit 2014/15 staat op 136 goals. We troffen ook al 19 competitiematchen op een rij raak. 

De topschutter is nog steeds Igor Thiago met 18 competitiedoelpunten. Over alle competities heen scoorde de Braziliaanse scherpschutter al 29 keer. Slechts vijf spelers uit de clubgeschiedenis scoorden in één seizoen vaker dan Thiago. 

  • Raoul Lambert (36, 1969-70)
  • Jan Ceulemans (34, 1979-80)
  • Jean-Pierre Papin (33, 1985-86)
  • Robert Špehar (30, 1996-97) & Frank Farina (30, 1989-90)

Maxim De Cuyper voert het clubklassement wat betreft assists aan met 8 beslissende passes. Nordin Jackers en Brandon Mechele zijn de enige twee Bruggelingen die nog geen enkele minuut mistten in deze Play-Offs. 


De tegenstander

Antwerp kende al moeilijke Play-Offs dit seizoen en blijft na het tweeluik tegen Union achter met 3/18 en is daarmee uitgeschakeld voor de titel. Dat in tegenstelling tot vorig seizoen, toen het zich op de laatste speeldag kroonde tot landskampioen. 

De vorige twee thuiswedstrijden deze Play-Offs gingen verloren. Zowel tegen Genk (0-1) als tegen Union (0-3) kwam Antwerp ook niet tot scoren. Janssen en Ejuke zijn de enigen die deze Play-Offs al het net vonden, elk 1 keer. Club telt deze editie van de Play-Offs al 11 doelpuntenmakers. 

In de nacompetitie kon Antwerp van zijn laatste negen wedstrijden tegen Club maar 1 keer winnen, vorig jaar werd het 3-2 voor de roodhemden. Een nederlaag tegen Blauw-Zwart betekent dat The Great Old voor het eerst sinds 2003/2004 3 thuiswedstrijden na elkaar verliest. Een overwinning zorgt er dan weer voor dat Antwerp voor het eerst in meer dan 40 jaar drie keer op rij wint van Club in eigen huis. 

Topschutter is de Nederlander Vincent Janssen, hij scoorde al elf keer in de JPL. Michel-Ange Balikwisha is de beste aangever (6 assists). 

Net als voor Club staat er ook voor Antwerp volgende week een belangrijke midweekmatch op het programma. Op donderdag speelt het immers de finale van de Beker van België tegen Union SG. 


Mijlpalen

  • Brandon Mechele kan zijn 430e officiële match voor Club Brugge spelen.
  • Zowel Denis Odoi als Casper Nielsen kunnen hun 90e wedstrijd voor Club afwerken.
  • Michal Skóraś kan zijn 25e competitiewedstrijd spelen voor Blauw-Zwart.
  • Nordin Jackers kan voor de 10e keer tussen de palen staan in een competitiewedstrijd voor Club.

De scheidsrechter

De wedstrijdleiding ligt in handen van de heer Jasper Vergoote. Lijnrechters zijn Michael Geerolf en Martijn Tiesters. De vierde official is Michiel Allaerts. De VAR is Lawrence Visser, geassisteerd door Rien Vanyzere en Mario Vanlommel. 

Voor de 13e keer leidt de 32-jarige ref een officiële wedstrijd van Club. De 9 vorige uitmatchen van Club onder zijn leiding eindigden op 5 zeges en 4 nederlagen. Eerder dit seizoen floot hij in de reguliere competitie ook al het duel tussen Antwerp en Club op de Bosuil (2-1). Verder leidde hij nog de thuismatch tegen Union (1-1) en de uitmatchen bij KAA Gent (2-1), Union (2-1) en KRC Genk (0-3). In de Champions' Play-offs was hij ref bij de match op Union (1-2).

Jasper Vergoote is voor de 10e keer ref bij een officiële match van Antwerp, 3 eerdere thuiswedstrijden van de Great Old hadden 2 zeges en 1 draw als resultaat. Naast de thuismatch tegen Club floot hij van Antwerp dit seizoen nog in de reguliere competitie de uitmatchen bij RSC Anderlecht (1-0) en KAA Gent (2-2) en in de Play-Offs de uitmatch bij RSC Anderlecht (1-0).