Net zoals in vele grote steden in ons land vertoefden ook in Brugge heel wat Engelsen. Na de slag van Waterloo in 1815 sprak men van een ware kolonie. Militairen, kolonialen en industriëlen waren in de stad gevestigd en hadden zelfs een eigen college, het Worthams College. Leerlingen van Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut en van het Atheneum van Brugge kwamen zo in contact met die Engelsen en hun voetbalspel. Oud leerlingen als Jean Schaeverbeke, William Greenhill, Gaston Decraecke, de gebroeders Lescrauwaet en de gebroeders Delescluze, wilden na hun schooltijd verder voetballen en het zijn die spelers die aan de basis zouden liggen van de eerste voetbalploeg in Brugge. In café Ville de Cologne op de Oude Statieplaats (het huidige Zand) werd op 2 november 1890 de “Brugsche Football Club” opgericht. Nog voor de ploeg officieel werd erkend ontstond er onenigheid en werd de ploeg opgedoekt. 

 

Bijna een jaar later, op vrijdag 13 november 1891, werd een tweede poging ondernomen om een club op te richten. De Brugsche Football Club was Vlaamstalig, nam als lijfspreuk Mens sana in corpore sano aan (Latijn voor een gezonde geest in een gezond lichaam) en werd deze keer wel officieel erkend. De clubkleuren waren blauw en donkerblauw, niet toevallig ook de clubkleuren van de roeivereniging ‘Sport Nautique de Bruges’ waar vele roeiers ook lid werden van de voetbalclub. Opnieuw een jaar later werd een bestuur opgericht. De bestuursleden waren meestal ook spelers van de club. Dankzij de “Association Rules” (een mondelinge overeenkomst van 1 januari 1893) konden voetbalploegen tegen elkaar spelen met een eenvormige regel. Van een Belgische Voetbalbond was toen nog geen sprake.

 

In zijn 3e bestaansjaar kwam er een breuk tussen de Vlaamse leden en de meer aristocratische Franstalige leden.  Op 1 november 1894 scheurden 16 leden zich af van de Brugsche FC en vormden in café La Civière d’Or op de Grote Markt van Brugge een nieuwe club op, Football Club Brugeois. Omdat de meeste leden van FCB ook lid waren van de roeivereniging werden ook hier de blauw/donkerblauwe kleuren aangeduid als clubkleuren. FC Brugeois sloot zich ook aan bij de UBSSA, de Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques, de voorloper dus van de huidige Belgische Voetbalbond.

 

BFC (Brugsche) en FCB (Brugeois) speelden in hun beginjaren voornamelijk wedstrijden tegen het Engelse Worthams College, het Atheneum van Brugge, het Xaveriusinstituut en de Bruges Wanderers, een ploeg bestaande uit voornamelijk Engelse koloniale en industriëlen. Op zondag 9 december 1894 kwam het tot een treffen tussen de FCB en de BFC. Het ging om een weddenschap tussen Jules Lescrauwaet en Camille Claeys wie nu de beste ploeg van de twee was. Brugeois won de partij met 1-0, een doelpunt in de laatste minuut na een hevige scrimmage voor doel.

In 1895 was FC Brugeois een van de zeven ploegen om deel te nemen aan de 1e competitie in België. Het eindige samen met de 4e, 5e en 6e in de stand met 12punten. 

 

Het eerste voetbalseizoen was vooral financieel enorm zwaar voor de FC Brugeois. Door de hoge verplaatsingskosten (4 keren naar Brussel, naar Antwerpen en naar het verre Luik) besliste FCB op 21 oktober 1896 om niet deel te nemen aan het volgende seizoen. Bovendien huurde FCB ook het Rattenplein van de plaatselijke Fox Terriër Club. Het terrein lag in Sint-Andries waar nu de Sint-Baafskerk staat. De Brugsche FC speelde enkel wedstrijden tegen clubs uit de buurt en tegen schoolploegen en had geen eigen terrein. Maar het had wel meer leden dan de Brugeois, vooral dan uit het arbeidersmilieu, het gewone volk. De ene ploeg had een terrein maar had een dalend ledenaantal, de andere ploeg had geen terrein maar wel een groeiend ledenaantal. En beide clubs verkeerden in financiële problemen.  Op 28 oktober 1897 werd de Brugeois opgeslorpt door de Brugsche FC. De nieuwe naam werd merkwaardig genoeg Football Club Brugeois. Men nam de Franstalige naam omwille van het huurcontract aan de Fox Terriër Club voor het Rattenplein.  De nieuwe club kon steunen op de brede volkse aanhang van de BFC en de connecties en ambitieuze aanpak van FCB.

 

FCB trad nu aan in de Vlaamse Liga. Vele Vlaamse clubs konden omwille van de hoge verplaatsingskosten het niet aan om in België te gaan voetballen. FCB nam daarin een voortrekkersrol onder de Vlaamse clubs. Na een paar jaren deed de Bond enkele toegevingen aan de Vlaamse clubs. In het seizoen 1898-99 werd beslist om de Eerste Klasse (de Ere-Afdeling) onder te verdelen in twee reeksen waar de ploegen niet te ver dienden te reizen. FCB trad aan in reeks B en won die reeks ook.  In een heen en terugwedstrijd werd beslist wie de kampioen zou worden. De winnaar van Reeks A FC Liègeois won met 2-0 thuis en met 3-4 in Brugge. Club eindigde dus op de tweede plaats. Het daaropvolgende seizoen eindigde FCB opnieuw op een tweede plaats. Nu verloor het de finale van Racing Club de Bruxelles. FC Liègeois en Racing Club waren niet toevallig de topploegen in de beginjaren van het Belgisch voetbal.

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in