1940-1950: De oorlogsjaren - Heen en weer tussen 1ste en 2de klasse

Moeilijke tijden, sportief en financieel

FC Brugeois kende voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog moeilijke tijden op financieel vlak. Er was een leningslast die een erg zwaar afbetalingsprogramma meebracht. 
Op sportief vlak had de club minder reden tot klagen. Het Blauw-Zwarte schip wiegde wel heen en weer tussen eerste en tweede klasse, maar kon toch rekenen op enkele goeie spelers. Er was onder meer Blancke, een stevige stopper met een degelijk kopspel en twee evenwaardige voeten, Lucien Masyn en Berten Carels, het stevige Blauw-Zwarte sluitstuk.

 

Begin 1946 werd Louis Versyp als trainer aangesteld en FC Brugeois bereikte weer de hoogste afdeling maar niet voor lang. Precies op het ogenblik dat FC Brugeois naar het hoogste voetbalniveau overstapte, werd het aantal clubs in hoogste afdeling teruggebracht van 19 tot 16. FC Brugeois degradeerde meteen terug naar de tweede klasse.

Verbeteringen op ‘De Klokke’

De Brugse voetballeiders bleven niet blind voor de verbetering van de installaties op ‘De Klokke’. In 1947 werden er 26 schijnwerpers geïnstalleerd en in 1949 werd een nieuwe tribune met liefst 2.400 zitplaatsen in gebruik genomen. In 1948-’49 promoveerde de club opnieuw naar de hoogste klasse.

De doelmannen in de oorlogsperiode.

In het prille begin van de Tweede Wereldoorlog verwierf Berten Carels een vaste stek in het team van FC Brugeois. Hij was tussen 1941 en 1956 de rots in de blauw-zwarte branding. Marcel Herssens was zijn voorganger, Fernand Boone zijn opvolger.

 

1940-1950: De oorlogsjaren - Heen en weer tussen 1ste en 2de klasse
1940-1950: De oorlogsjaren - Heen en weer tussen 1ste en 2de klasse

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in