1950-1963: Buitenlandse trainers

7 seizoenen tweede klasse

In 1950 nam FC Brugeois afscheid van Louis Versyp als trainer en werd in het buitenland naar een opvolger gezocht. De Schot Kennedy kwam aan het roer te staan, maar hij mocht op het einde van het seizoen 1950-'51, na een nieuwe degradatie, inpakken. Kennedy werd in april 1951 opgevolgd door Felix Schavy die bij Club Brugge zes volle seizoenen trainer bleef. Hij slaagde er niet in Club weer naar het hoogste voetbalniveau te brengen en werd opgevolgd door de 33-jarige Roemeen Norberto Höfling. 

Norberto Höfling

Norberto Höfling was beroepsvoetballer geweest in Roemenië, Rusland, Hongarije en Italië. Zijn professionele aanpak leverde meteen resultaat op. In het seizoen 1958-'59 promoveerde FC Brugeois naar eerste klasse. Höfling maakte de ploeg tactisch sterker, schonk aandacht aan een betere organisatie van de verdediging en was de eerste die enige profmentaliteit in het elftal stopte. Höfling bleeft 6 jaar hoofdcoach.

1950-1963: Buitenlandse trainers
1950-1963: Buitenlandse trainers
1950-1963: Buitenlandse trainers
1950-1963: Buitenlandse trainers

Fernand Goyvaerts, het 'enfant terrible'

Onder coach Höfling maakte Fernand Goyvaerts furore. Begin de jaren 1950 ondertekende hij als 14-jarige een aansluitingskaart op ‘De Klokke’ en nog geen 2 jaar later debuteerde hij al in het eerste elftal, eerst onder trainer Felix Schavy en daarna met Norberto Höfling aan het roer. Zeven jaar lang waren de Roemeen en 'Fernando' geen al te beste vrienden. Goyvaerts was ontegensprekelijk het 'enfant terrible' van het Brugse team. Fernand moest qua fratsen en trucjes zeker niet onderdoen voor de al even legendarische Rik Coppens. Goyvaerts droomde van jongs af aan van een buitenlandse carrière en door enkele conflicten met coach Höfling kreeg hij snel zijn zin. Na FC Brugeois speelde hij achtereenvolgens bij Barcelona, Real Madrid, Elche en Nice. 

De trilogie De Clerck

De terugkeer van Club Brugge op het hoogste voetbalniveau in 1959 ging ook op bestuurlijk vlak niet onopgemerkt voorbij. Op 14 juli 1959 werd André De Clerck tot voorzitter van de vereniging aangesteld, in opvolging van zijn vader Emiel De Clerck, die tot erevoorzitter 'promoveerde'. André De Clerck zou na het behalen van de landstitel in eerste klasse in het seizoen 1972-'73 op de voorzittersstoel plaats maken voor zoon Fernand. Na Emiel en André werd de trilogie De Clerck zo een feit!

1950-1963: Buitenlandse trainers
1950-1963: Buitenlandse trainers

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in