1963-1974: Tweemaal bekerwinst en kampioen

Na het vertrek van Norberto Höfling volgden de trainers elkaar in een erg snel tempo op. Na Schwanner kwam Henri Dekens. Die werd op zijn beurt, na een korte interimopdracht van Lucien Masyn, algauw vervangen door Louis Dupal. Hij legde de basis van het grote FC Brugeois. Hij was een vader voor de spelers. In 1965-'66 werd Blauw-Zwart vijfde, één seizoen later tweede. Op het einde van dat seizoen moest Dupal plaats ruimen voor Norberto Höfling, die aan zijn tweede ambtstermijn op de Klokke begon.

 

Inmiddels was het duidelijk dat de spelerskern steeds meer kwaliteit bevatte. Met Boone, Carteus, Lambert, Thio, Balliu, Marmenout, Savat, Vanderlinden, Simoens, Moelaert, Van den Daele, Hinderyckx, Loske, Bossaer, De Coninck en Deprez braken betere tijden aan. Met deze spelersgroep, de volgende jaren nog aangedikt met o.a. Kurt Axelsson, Brian Hill, Stefan Reisch, Tom Turesson, Alfons Bastijns, Robby Rensenbrink, Henk Houwaert en Luc Sanders zou FC Brugeois zich definitief nestelen in de nationale voetbaltop.

 

Tijdens het seizoen 1967-'68 noteren wij voor het eerst Europees voetbal op de Klokke (tegen Sporting Lissabon). Blauw-Zwart werd opnieuw tweede in de competitie. Het team behaalde in 1968 ook zijn eerste Belgische Beker. Tegen Beerschot werd het 1-1, maar FC Brugeois klaarde met bravoure de klus via twee strafschoppenreeksen. 

 

Een tweede Belgische Beker kwam er in 1969-'70 onder trainer Frans De Munck.

In 1973 kwam de absolute bekroning met een tweede landstitel in de hoogste voetbalklasse met trainer Leo Canjels. De vereniging had er 53 jaar op gewacht. 

Ook bij de nationale ploeg kwam 'Club Brugge KV', de naam die in 1972 officieel werd gekozen, meer en meer in beeld. Regelmatige selecties voor Fernand Boone, Johny Thio, Pierre Carteus, Raoul Lambert en Erwin Van den Daele waren daar het bewijs van.

Fernand Boone

Fernand Boone was bijna 19 seizoenen (1953-72) lang de onbetwistbare titularisdoelman van de Blauw-Zwarte Great Old. In 1967 slaagde hij er als eerste West-Vlaming in om meest begeerde trofee uit België, de Gouden Schoen, in de wacht te slepen en dit op 33-jarige leeftijd. Hij speelde ook 12 keer voor de nationale ploeg.

1963-1974: Tweemaal bekerwinst en kampioen
1963-1974: Tweemaal bekerwinst en kampioen
1963-1974: Tweemaal bekerwinst en kampioen
1963-1974: Tweemaal bekerwinst en kampioen

Johny Thio

In 1963 kwam Johny Thio, op 19-jarige leeftijd, via FC Roeselare bij Club Brugge terecht. Vooraleer hij in 1975 de club verliet, maakte hij er zo wat alles mee. Thio speelde 293 competitiewedstrijden in eerste nationale, speelde 21 maal Europees met Blauw-Zwart en werd 24 maal opgeroepen voor de nationale ploeg.

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in