1978-1982: Sportieve katers

Voor het seizoen 1978-'79 begroetten de Brugse supporters Walter Meeuws (overgenomen van Beerschot), Jan Ceulemans (van Lierse) en Peter Houtman (Feyenoord) als nieuwe gezichten. De Europese uitschakeling tegen het Poolse Krakau en aanvankelijk de tegenvallende resultaten in de competitie leidden echter tot het ontslag van Ernst Happel.
Beres en hulptrainer Mathieu Bollen maakten het seizoen rond voor Club Brugge. Met een 6de plaats als resultaat, wat onvoldoende was voor Europees voetbal.

Nieuwe titel na tactische aanpak.

Voor het seizoen 1979-'80 kwam Hans Grijzenhout (van buur Cercle) aan het trainersroer.
Club zou dat seizoen meer kiezen voor een meer overlegd spelconcept, waarbij het resultaat primeerde boven het spektakel. In die optiek koos Grijzenhout steevast voor een goed bevolkt middenveld. Club werd voor de zesde maal kampioen. In de laatste thuismatch van Club werd er afscheid genomen van Raoul Lambert na 22 jaar 'trouwe' dienst.

1978-1982: Sportieve katers
1978-1982: Sportieve katers

Nieuwe Europese mislukking.

September 1980: Club verliest Europees met 0-1 van FC Basel. Grijzenhout wordt na deze Europese thuisnederlaag wandelen gestuurd en vervangen door Raymond Mertens, later op zijn beurt opgevolgd door Gilbert Gress. Blauw-Zwart wordt uiteindelijk zesde in de competitie, goed voor een Europees Uefaticket.

1978-1982: Sportieve katers
1978-1982: Sportieve katers

Bijna naar tweede klasse.

Bij de start van het seizoen 1981-'82 toonde Club Brugge zich op de transfermarkt erg kooplustig. Club kocht ongeveer een volledige nieuwe ploeg bijeen ter vervanging van de 'gevestigde waarden'.
De Luxembruger Spitz Kohn had de moeilijke taak volgende nieuwelingen te integreren : Van Binst (Toulouse), Dardenne (RWDM), Szymanovski (van Warschau), Ondrus (Slovan Bratislava), Op de Beeck (RC Mechelen), Wellens (Standard), Walter Ceulemans (Lierse), Nilsson (Vaxjoe Oësters) en Tjapko Teuben (Ajax).

Na Spitz Kohn volgde Rik Coppens en uiteindelijk streed hulptrainer Raymond Mertens op de laatste speeldag voor het broodnodige behoud in eerste klasse. Aan het einde van het zwakste en meest zenuwslopende seizoen uit de Clubgeschiedenis, stond Club op de laatste speeldag tegenover RWDM op Olympia. Afhankelijk van winst, verlies of gelijkspel waren er nog 14 mogelijkheden van behoud of degradatie voor respectievelijk Club Brugge, Winterslag en Beringen. Het ongelooflijk hoge cijfer van 22.000 kijkers vulde Olympia dat na de 5-0 zege tegen RWDM helemaal gek werd, toen het verlies van Beringen door de luidsprekers weerklonk. Er werd gevierd en champagne gedronken alsof er een landstitel werd gevierd.

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in