800 jongeren aan de slag met Clubs’ ‘Geef Racisme De Rode Kaart’-programma

Racisme en discriminatie is een steeds actuelere realiteit in de samenleving aan het worden, waar ook de voetbalwereld jammer genoeg niet van gespaard blijft. Bij Club zien we diversiteit net als een troef. Binnen de multiculturele samenstelling van onze spelerskern, met meer dan 12 nationaliteiten, is onze Ivoriaanse verdediger een rots in de branding, zorgt onze kapitein voor de nodige dosis Hollandse branie en geef onze Senegalese winger de perfecte voorzet naar onze Tsjechische spits. Samen vormen ze één team en streven ze samen één doel na. Club Brugge wil zijn kracht en impact op de samenleving inzetten en doet dit samen met de scholen aan de hand van het foundationproject Geef Racisme De Rode Kaart.

Uitgewerkt lessenpakket voor secundair onderwijs

Text: 

Op maandag 12 oktober vonden 8 scholen en 18 leerkrachten de weg naar het Jan Breydelstadion om de infoavond van Clubs’ nieuwe Foundationproject ‘Geef Racisme De Rode Kaart’ bij te wonen. Samen met enkele andere Europese topclubs en tal van leerkrachten heeft Club een kant-en-klaar lessenpakket ontwikkeld van 6 lessen rond deze anti-racisme en anti-discriminatiecampagne. Deze lessen sluiten naadloos aan bij de eindterm “Burgerschapseducatie: ‘burgerschapscompetenties met inbegrip van competenties inzake samenleven’. De klassikale lessen gaan door op school en worden gegeven door eigen schoolleerkrachten. Hiervoor heeft Club Brugge Foundation een uitgebreide lerarenhandleiding en leerlingenwerkboek samengesteld.

 

Op de infoavond van 12 oktober werd het scholenproject zorgvuldig uitgelegd aan de leerkrachten en directie, zodat ze helemaal op de hoogte waren hoe het programma in elkaar zit. Na deze uitleg stond er een workshop ‘Hoe omgaan met racistische uitspraken’ op het programma. Deze workshop was volledig in handen van de organisatie School Zonder Racisme.

 

Het was een succesvolle avond. Na de workshop werden maar liefst 800 leerlingen ingeschreven uit 5 scholen voor het traject dit najaar. De voorziene lerarenhandleidingen en leerlingenwerkboeken werden meegegeven zodat de leerkrachten meteen aan de slag konden in hun school. De overige aanwezige scholen stappen in het project in februari 2021.

Eerste school reeds gestart

Text: 

Nog dezelfde week ging de eerste secundaire school reeds van start met de eerste lessen: “Onze collega's zijn gisteren reeds gestart en de leerlingen waren laaiend enthousiast. Jullie spelers zijn effectief helden voor hen. Dit helpt ons als school om dit thema op een doeltreffende manier aan boord te leggen. Je merkt dat deze aanpak het verschil maakt.” aldus beleidsmedewerker Andy Corneillie van het GO! Atheneum Eureka uit Torhout.

 

 

Meer informatie over dit pan-Europees project kan je vinden op www.theredcard.eu .

Related articles