Ajax klopt Club met 3-1

Club Brugge sloot de geslaagde stage week in Qatar met een 3-1 nederlaag tegen de Nederlandse competitieleider Ajax.  Blauw-zwart keek al na een kwartier tegen een 2-0 achterstand na doelpunten van Kossounou (own goal) en Ziyech. Promes nam de 3-0 voor zijn rekening, terwijl de jonge van den Keybus de eerredder scoorde.

De oefenwedstrijd tussen de autoritaire competitieleiders van de Lage Landen diende zich interessant aan. De Amsterdammers hebben immers talent bij overvloed en bovendien boden onze Noorderburen zich ‘au grand complet’ aan. Dit kon niet van Club worden gezegd, want Percy Tau, Emannuel Dennis en Krepin Diatta bleven net zoals tegen PSV eergisteren met lichte kwaaltjes uit voorzorg aan de kant.

 

De start van Ajax was heftig. Blauw-zwart raakte moeilijk in het ritme dat door de Nederlanders werd opgelegd. De secure Brugse defensie had het in de beginfase niet onder de markt. De technisch sterke Ajax-spelers hadden er duidelijk zin in en kregen in het openingskwartier nog meer in de wind de zeilen toen Kossounou een mislukt afstandsschot in eigen doel devieerde. Drie minuten later bewees Ziyech waarom hij bij het lijstje topspitsen terug te vinden is. Met een heerlijk droge knal in de linkerbovenhoek liet hij Simon Mignolet geen schijn van kans.

 

Club was van deze onverwachte dubbele uppercut toch even van slag. De eerste Brugse opflakkering kwam er na 20 minuten toen een afstandsschot van Vormer de deklat scheerde. De jongens van Clement puurden uit de poging het welgekomen vertrouwen om het evenwicht te herstellen, maar naast de Amsterdamse kwaliteiten kon er niet gekeken worden. Halfweg de eerste helft leek de Brugse aansluitingstreffer een feit na een knappe actie tussen Sobol en Schrijvers. Het was zonder het puike weerwerk van Onana gerekend. De Bruggelingen lieten zich hoe langer hoe meer in positieve zin opmerken. Helaas werden de scoringsmogelijkheden niet uitgebuit. Zo kon Okereke na mistasten van Onana het leder niet in doel verwerken. In de slotfase kwam Club nog goed weg bij open doelkansen voor Promes en Ziyech. Mignolet stond pal.

 

Het was na de rust hopen op een Brugse ommekeer. De zin was er, maar Ajax bewees het patent te hebben om het minste balverlies af te straffen. Vanaken mocht het ondervinden na een aarzeling op de eigen speelhelft. Promes schoot met veel flegme en vooral klasse de 3-0 tegen de netten. Rond het uur wisselde de Brugse coach zijn volledige ploeg, Mignolet uitgezonderd. De jonge garde van Club liet zich onmiddellijk niet onbetuigd. De schwung was duidelijk aanwezig om er het laatste halfuur nog iets van te maken. Scoren lukte vooralsnog niet. Zo miste Openda een dot van een kans om te milderen. Hij verscheen alleen voor Onana, maar het afwerken was te slap. In de slotfase bleven de jongeren zich verder in de meest positieve zin opmerken.  Hun inzet werd beloond. Op voorzet van Openda trapte de jonge van den Keybus de verdiende Brugse eerredder tegen de touwen.

 

Doelpunten : 12’ Kossounou 1- 0 (o.goal) ; 15’ Ziyech 2- 0 ; 52’ Promes 3-0 ; 81' Van den Keybus 3-1

 

Ajax : Onana, Mazraoui (61' Schuurs), Veltman (79' J. Timber), Martinez (85' Pierie), Tagliafico (79' Castillo); Gravenberch (46' Marin), Van de Beek, Ziyech (61' De Jong); Tadic (79' Taylor), Traoré (69' Ünüvar), Promes (61' Danilo).

 

Club Brugge : Mignolet, Kossounou (61’ Van der Brempt), Mechele (61’ Mitrovic), Deli (61’ Mata), Sobol (61’ De Cuyper), Balanta (61’ Rits), Vlietinck (61’ Cools),Vanaken (61’ De Ketelaere), Vormer (61’ van den Keybus), Schrijvers (61’ Badji), Okereke (61’ Openda).