zondag 24 oktober 2021 15:30

Antwerp en Club Brugge delen de punten na felle topper

Dé topper van de twaalfde speeldag werd gespeeld op de Bosuil tussen Antwerp en Club Brugge. Antwerp kwam op voorsprong na een kopbaldoelpunt van Björn Engels. Club reageerde hierop met de gelijkmaker van Hans Vanaken op slag van rust. In de tweede helft werd niet meer gescoord, maar viel er aan beide kanten nog een rode kaart. Op het eind voorkwam Simon Mignolet een Brugse nederlaag met een knappe redding.

Dinsdag moest Blauw-Zwart de wet van de sterkste ondergaan tegen Manchester City. Veel grote conclusies naar de match tegen Antwerp hoefden hier niet uit getrokken te worden en daar was coach Philippe Clement het mee eens. Zo wisselde hij zijn basiself slechts op twee posities: captain Ruud Vormer kreeg opnieuw zijn kans en ook Ignace Van der Brempt zag zijn sterke invalbeurt beloond met een basisstek. Mats Rits en Kamal Sowah verhuisden op die manier naar de bank. Bij Antwerp sprong vooral de basisplek voor Björn Engels in het oog.

Captain Ruud Vormer kreeg opnieuw zijn kans in de basis.
Captain Ruud Vormer kreeg opnieuw zijn kans in de basis.

Het Bosuilstadion werd deze week geteisterd door de storm, maar dat had absoluut geen invloed op de sfeer in de tribunes. De wedstrijd begon dan ook vrij fel waarbij Club meteen druk vooruit zette. Dat resulteerde niet meteen in kansen en gaandeweg herstelde Antwerp wel het evenwicht. Dat resulteerde in minuut 10 in de eerste grote kans: Gerkens werd diep gestuurd en dwong Mignolet tot een heel knappe redding in de korte hoek. Na dit felle begin viel het spel dan toch wat stil. Voor beide ploegen was het zoeken naar openingen met als gevolg weinig kansen.

Hans Vanaken met de belangrijke gelijkmaker op slag van rust.
Hans Vanaken met de belangrijke gelijkmaker op slag van rust.

Rond het halfuur probeerde Club dan toch weer het commando van de wedstrijd over te nemen. Het waren vooral Lang en De Ketelaere die voor veel beweging en initiatief zorgden. Die laatste trapte eens vanuit een scherpe hoek, maar Butez liet zich niet verrassen. Antwerp reageerde hierop met een poging van Benson die afgeblokt werd door Nsoki. Bij de hoekschop die hierop volgde was het echter wel prijs. Uitgerekend Engels duikt op het gepaste moment op en kopt de bal tegen de netten. Mignolet kon er nog met een handje bij, maar onvoldoende om de voorsprong te voorkomen. Een opdoffer voor Blauw-Zwart dus en hiervan moesten ze even bekomen. Kort voor de rust toch een mooie poging van Vormer, maar Butez zweefde de mooie krul uit de verste bovenhoek. In de toegevoegde tijd kwam Club dan toch gelijk! Een hoekschop van Vormer werd door De Ketelaere gedevieerd en zo kwam het leer bij Vanaken. Die kon niet meer missen en tikte de bal tegen de netten. Belangrijke gelijkmaker om de rust in te gaan!

Na de pauze was het Antwerp dat opnieuw richting de goal van Mignolet trok. Hierbij was het vooral De Laet die zich liet opmerken, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Eerst werd hij tot twee maal toe in extremis afgestopt vooraleer hij op Mignolet af kon gaan. Even later voorkwam hij de Brugse voorsprong nadat hij een schot van De Ketelaere vanop de lijn wegkopt. Net zoals de eerste helft dus wederom een fel begin van beide ploegen, maar ook nu moesten ze even bekomen. Er volgde nu dus ook een fase met veel duels, maar weinig kansen. Club had wel steeds meer het overwicht.

De Bruggelingen hadden dus steeds meer het betere van het spel en vooral Lang bleef heel actief. Hij liet zich onder andere opmerken met een heerlijke passeerbeweging en dito schot, maar jammer genoeg afgeweken en in hoekschop. Even later weer de Nederlandse spelmaker met een voorzet voor Dost. Die devieerde de bal met het hoofd, maar het leer ging voorlangs. In minuut 82 was er plots ophef in de wedstrijd. Van der Brempt was sneller op de bal en kon alleen op Butez af. Hij werd echter foutief afgestopt door Engels en deze laatste mocht hierop gaan douchen. Antwerp moest nog een goeie 10 minuten met een mander minder spelen. Club kon hiervan niet meteen profiteren en moest op het einde ook nog met 10 verder na een tweede gele kaart van Nsoki.

Simon Mignolet redde op het eind een punt voor Club.
Simon Mignolet redde op het eind een punt voor Club.

In de toegevoegde tijd was het Blauw-Zwart dat nog het beste weg kwam. Seck kon hard inkoppen op een hoekschop, maar Mignolet had nog een wereldsave in huis om een punt voor Club te redden. We kregen dus zoals verwacht een felle match te zien, waarin beide ploegen hun kansen hadden. In de tweede helft had Club het overwicht, maar kwamen we alsnog goed weg op het einde dankzij Mignolet. Na dit gelijkspel staat Union nu alleen aan de leiding. Woensdag wacht de bekerconfrontatie tegen Deinze.

 

 

Jupiler Pro League – Speeldag 12
Toeschouwers: 12.975 - Bosuilstadion
Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Antwerp FC: Jean Butez – Ritchie De Laet (c), Björn Engels, Dinis Almeida, Sam Vines – Birger Verstraete (46’ Pierre Dwomoh), Alhassan Yusuf, Pieter Gerkens – Michel-Ange Balikwisha (71’ Mbwana Samatta), Manuel Benson (85’ Abdoulaye Seck), Michael Frey (82’ Johannes Eggestein).
Bank: Ortwin De Wolf, Johannes Eggestein, Dorian Dessoleil, Abdoulaye Seck, Jelle Bataille, Mbwana Samatta, Pierre Dwomoh.
Coach: Brian Priske.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Jack Hendry, Stanley Nsoki, Eduard Sobol (55’ Faitout Maouassa)– Éder Balanta (55’ Noah Mbamba), Ruud Vormer (c), Hans Vanaken – Ignace Van der Brempt, Noa Lang, Charles De Ketelaere (65’ Bas Dost).
Bank: Senne Lammens, Nick Shinton, Faitout Maouassa, Brandon Mechele (92' Mbamba), Federico Ricca, Noah Mbamba (92' Mechele), Mats Rits, Bas Dost, José Izquierdo, Kamal Sowah. 
Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Mata, Engels, De Laet, Balanta, Nsoki
Rode kaarten: Engels, Nsoki
Doelpunten: 35’ Engels (1-0), 45+2’ Vanaken (1-1)

Tekst: Tom Mannens

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in