Club Brugge – LASK: de Club-facts

Het is bijna zover! Na een voetballoos weekend gaat Club tegen LASK op zoek naar een plekje in de poulefase van de Champions League. Blauw-zwart verdedigt een 0-1 voorsprong en maakt zich op voor zijn 313e Europese wedstrijd in een kolkend Jan Breydel!

38e EUROPESE UITOVERWINNING

Een kleine week geleden won Club in een felbeladen wedstrijd met het kleinste verschil in het Linzerstadion. Thuisploeg LASK trok hevig uit de startblokken en dwong al snel enkele gevaarlijke kansen af. Toch waren het de troepen van Clement die de wedstrijd openbraken. Loïs Openda dook slim in de rug van de Oostenrijkse verdediging, waarop Trauner de aalvlugge Belg foutief ten val bracht in het strafschopgebied. Penaltyspecialist Hans Vanaken bleef ijzig kalm en plaatste de strafschop feilloos in het hoekje.

 

Toch was het nog even schrikken toen Simon Deli een gevaarlijk voorzet foutief inschatte en de bal via de eigen paal opnieuw in het veld bracht. Na de pauze voetbalde Club nog enkele goede kansen bijeen, maar liet het uiteindelijk na om de score verder uit te diepen.

GUNSTIGE UITGANGSPOSITIE

Als we even de rijke Club-geschiedenis mogen geloven, ziet er het woensdag vrij gunstig uit voor Philippe Clement en co. In het verleden kon Club zich eerder al 3 van de 4 keer plaatsen met een 0-1 resultaat na de heenmatch van een dubbele confrontatie met rechtstreekse uitschakeling.

 

Toch blijft de spanning verzekerd in Jan Breydel, want bij de laatste drie voorrondes voor het kampioenenbal volgde de kwalificatie steeds na strafschoppen. Zowel in 2002 (Shakhtar Donetsk), 2003 (Borussia Dortmund) als 2005 (Vålerenga) waren er penalties nodig om de deelname aan de groepsfase te verzilveren.

 

Al vijf keer eerder nam Blauw-Zwart het in een thuismatchen op tegen een Oostenrijkse tegenstander. Slechts één keer liep Club daarbij tegen een nederlaag aan. Bovendien kon Club in zijn laatste 6 Champions League-matchen 5 keer de nul houden. Als het tegen LASK opnieuw de netten droog houdt, is het sowieso zeker van de kwalificatie.

VIERDE CLEAN SHEET

Hans Vanaken liet voor de vierde keer de netten trillen in Europa, terwijl Simon Mignolet in 5 officiële duels voor de 4de keer de nul hield.

 

Net zoals tegen Dynamo Kiev, bezorgde Club ook LASK zijn eerste nederlaag van het seizoen. Voor Linz was het al van 1987 geleden dat het niet kon scoren in een Europese thuismatch.

GEEN RUST VOOR LASK

Terwijl Club’s competitiewedstrijd tegen Charleroi nog werd uitgesteld met oog op de Europese kwalificatie, ging Linz dit weekend wel aan de bak tegen Rapid Wien.

 

Coach Valérien voerde vijf wissels door in vergelijking met de heenmatch tegen Club Brugge. Spits Marko Raguz kroonde zich met twee doelpunten tot matchwinnaar in Wenen. Door de 1-2 zege nadert LASK tot op twee punten van ongeslagen leider Salzburg.

30e EUROPESE MATCH VOOR VANAKEN?

Als Club het duel tegen Linz winnend afsluit, mag het voor de 7de naar de groepsfase in de Champions League. De loting voor de samenstelling van de groepen staat gepland op donderdag 29 augustus om 18u, waar Clement en co een plekje krijgen in de derde pot. Bij verlies volgt voor Club het vangnet van de Europa League. De loting daarvan vindt plaats op vrijdag 30 augustus om 13u. Club wordt als reekshoofd in dat geval in pot 1 onderverdeeld.  

 

Philippe Clement kan in de terugmatch terug een beroep doen op de eerder geschorste Percy Tau. De Zuid-Afrikaanse winger liep tegen Dynamo Kiev tegen een dubbele gele kaart aan zag de heenwedstrijd in LASK aan zich voorbijgaan.

 

Hans Vanaken kan woensdag zijn 30e Europese match spelen voor Club. Enkel Brandon Mechele (37) en Ruud Vormer (38) doen beter in de huidige kern. De jonge Loïs Openda kan al zijn 10e Europese match afwerken in zijn nog prille carrière bij Blauw-Zwart.

ERVAREN DUITSE WEDSTRIJDLEIDING

De 44-jarige ref Felix Brych – advocaat in het dagelijkse leven - zal de wedstrijd woensdag in goede banen leiden. De ervaren Duitser floot eerder al een Champions League-finale (Juventus-Real Madrid in 2017) en een Europa League-finale (Sevilla-Benfica in 2014).

 

In 2008 leidde hij nog de Europese wedstrijd tussen Club Brugge en Saint-Étienne (1-1) in de UEFA Cup. Assistent-refs Mark Borsch en Stefan Lupp, vierde official Tobias Stieler en VAR-verantwoordelijken Bastian Denkert en Marco Fritz vervolledigen het team. De UEFA scheidsrechterwaarnemer is de Schot William Young, bijgestaan door de Nederlander Eugène Westerink.

Related articles