Club Brugge – PSG: de Club Facts

De sterren uit Parijs komen naar Brugge. Vanaken, Diatta, Mignolet en co zijn klaar om zich opnieuw te bewijzen en hopen een mooie reeks verder te kunnen zetten.

DIATTA EN SCHRIJVERS VOOR 50

Krépin Diatta, die dit weekend een doelpunt afgekeurd zag en zijn 8ste assist voor Club gaf, kan dinsdag zijn 50ste match voor Club spelen, zijn 10de Europese. Ook Siebe Schrijvers staat mogelijks voor zijn 50ste match voor Blauw-Zwart.

 

Ruud Vormer mist de wedstrijd jammerlijk door zijn twee gele kaarten van afgelopen speeldag bij Real Madrid. De Nederlandse kapitein is terug beschikbaar voor Club in de laatste wedstrijd van de groepsfase, thuis tegen Real.

OP ZOEK NAAR 7 ONGESLAGEN MATCHEN

In de 316de Europese wedstrijd van Club ontvangt het de Franse landskampioen PSG. Beide teams speelden nog nooit tegen elkaar in een officiële wedstrijd, maar Club ontving de Parijzenaren al tweemaal voor de Brugse Metten en won beide matchen met 2-0.

 

Mooie extra: sinds de overname van Club door Bart Verhaeghe is het de 75ste Europese match voor Blauw-Zwart.

 

Club speelde al 11 keer thuis tegen een Frans team en verzamelde daarin 5 overwinningen, 2 draws en 4 nederlagen. Voor PSG is het de 6de uitmatch op Belgische bodem. In de vorige 5 uitmatchen, won het 2 keer, speelde het 2 keer gelijk en verloor het 1 keer.

 

De mooie reeks van Club staat op het spel dinsdag. Het is al 6 matchen op rij ongeslagen in de UCL-groepsfase. Daarbovenop bleef het zonder tegengoal gedurende 473 minuten, tot Ramos in Madrid kon scoren.

BIJNA 50 JAAR OUD

PSG is nog een opmerkelijk jonge fusieploeg. In 1970 ontstond het na een fusie tussen Paris FC en Stade Saint-Germain. Sinds 1974 zitten ze onafgebroken in de Ligue 1, waar ze 8 keer landskampioen werden. Hun eerste prijs behaalden ze in 1982 met de Coupe de France, die ze liefst 12 keer wonnen.

 

Het eerste Europese seizoen van PSG kende een Belgisch tintje, want het was Thor Waterschei dat de Fransen uitschakelde in de kwartfinale in 1983. In de jaren ’90 volgden de Europese gloriejaren met halve finales in de UEFA Cup, Europacup 2 en de Champions League en uiteindelijk een overwinning in Europacup 2.

 

De grote verandering kwam in 2011, toen Qatar Sports Investments de ploeg kocht. Het budget schoot de hoogte in, de nationale prijzen volgden in een razendsnel tempo. Het grote doel, de Champions League, blijft een blinde vlek op het palmares. Vorig seizoen werden ze groepswinnaar in een groep met Liverpool, Napoli en Rode Ster Belgrado, maar werd het in de 1/8ste finale uitgeschakeld door Manchester United na een penalty in het slot van de terugwedstrijd in Parijs.

 

PSG is al 4 uitmatchen ongeslagen in de Champions League. Enkel op Anfield verloor het vorig seizoen. Als ze nog 3 keer scoren, zitten ze ook aan 200 goals in de Champions League.

 

Het wordt uitkijken naar wie dinsdag kan aantreden voor PSG in Brugge. Met Cavani, Draxler, Kehrer, Neymar en Gueye zijn heel wat spelers onzeker of out voor de wedstrijd. Mbappé keerde maar afgelopen weekend terug uit blessure, maar scoorde meteen. Met 19 A-internationals is de keuze van trainer Thomas Tuchel echter heel breed.

 

Het wordt alvast een blij weerzien met Thomas Meunier, die opnieuw een basisplaats vast heeft bij de Fransen. De 28-jarige rechtsachter is de enige Belg in de geschiedenis van PSG en brak door bij Club Brugge, waar hij 198 matchen speelde. Naast Meunier hebben ook Khalilou Fadiga en David Rozehnal bij beide teams gespeeld.

DUITSER ALS REF

De Duitser Daniel Siebert werd aangeduid voor dit duel van de 3e speeldag in de UEFA Champions League-groepsfase. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten assistent-refs: Jan Seidel en Stefan Lupp, vierde official: Marco Fritz en video assistant-referee: Bastian Dankert, bijgestaan door Mark Borsch.

 

UEFA-scheidsrechterswaarnemer is Nicola Rizzoli (Ita), UEFA afgevaardigde is Nebojša Ivković (Srb)

 

Siebert floot al één keer eerder een Europees duel van Club: de zwanenzang van FCB in de UEFA Europa League op het veld van FC Salzburg (4-0). Siebert is een ref van UEFA Categorie 1, het op één na hoogste niveau. De 35-jarige ref komt uit Berlijn en is sportwetenschapper van beroep. Sinds 2015 fluit hij internationale matchen.

 

Siebert is al de 2e Duitse ref die een UCL-match van Club fluit dit seizoen. Eerder was Felix Brych de ref voor Club-LASK. Het is de 28e Europese match van Club die door een Duitse ref geleid wordt.

 

Extra: wie in het stadion bier wil bestellen, kan tijdens de Europese wedstrijden Jupiler Blue krijgen aan de bar.

Related articles