Club Brugge – Sporting Clube de Portugal: de Club Facts

Op vrijdag ontvangt Blauw-Zwart de Portugese hoofdstedelingen van Sporting in het Jan Breydelstadion. De Brugse Metten zijn de traditionele aftrap van het seizoen, waar Club op het einde van de voorbereiding zich zo sterk mogelijk wil presenteren aan de fans. We werpen een blik op de tegenstander en geven graag nog wat praktische info mee.

DE BRUGSE METTEN

Eerst een korte opfrisser. De Brugse Metten zijn traditioneel de laatste match(en) voor de start van het seizoen. Club nodigt een internationale tegenstander uit voor een vriendschappelijke wedstrijd, maar de wedstrijd heeft sowieso een winnaar. Bij een gelijke stand na 90 minuten zijn er strafschoppen, de winnaar krijgt een trofee overhandigd.

DE VOORBEREIDING TOT NU TOE

Club won afgelopen maandag tegen Union uit Eerste Klasse B met 3-2. Het zette een scheve situatie op 5 minuten recht en zag de Brusselaars nog milderen in de tweede helft.

 

De match tegen Union was de 4de overwinning op 6 matchen. Ook tegen KFC Heist, KM Torhout en Heracles werd gewonnen. Tegen Lokomotiva Zagreb bleef Club steken op een 1-1 gelijkspel, een fris AZ smeerde Club in Garderen een zware 5-2 nederlaag aan.

 

Topschutter in de voorbereiding is Jelle Vossen, die 4 keer scoorde. Clinton Mata en Ruud Vormer gaven de meeste assists (3), terwijl de Angolese Belg ook het meeste minuten maakte in de voorbereiding. Alle fitte spelers van Club kwamen minstens één helft in actie in deze voorbereiding, 16 van die spelers kwamen ook tot een doelpunt.

DE WEDSTRIJD VAN VRIJDAG

Vrijdag volgt met Sporting Clube de Portugal de grootste naam uit de Brugse voorbereiding. De Portugezen waren de allereerste Europese tegenstander uit onze geschiedenis. In het seizoen 1967-1968 ontmoetten beide teams elkaar in de eerste ronde van de Jaarsbeursstedenbeker, de voorganger van de UEFA-cup. Na een 0-0 in Brugge, schakelde Sporting Club uit in de terugmatch met 2-1.

 

In 1986 was Sporting Lissabon al eens te gast op de Brugse Metten, toen die nog in toernooivorm gespeeld werden. Het werd toen derde, maar kwam niet tegen Club uit. In 2005 ontving Blauw-Zwart wel nog FC Porto voor de Brugse Metten, maar dit wordt sinds 1968 de eerste keer dat beide teams elkaar opnieuw treffen.

 

Scheidsrechter van dienst is Wesli De Cremer, die bijgestaan wordt door Kevin Monteny en Jeroen Walschap. Hij leidt voor het eerst een duel van Club, voordien was hij vooral actief in de Proximus League.

MEER OVER DE PORTUGEZEN

Sporting Clube de Portugal werd opgericht in 1906 en is 1 van de grote 3 uit het Portugese voetbal, naast Benfica en Porto. Ze zijn de enige 3 ploegen die nog nooit uit hun Eerste Klasse degradeerden. Sporting won ook 1 Europese beker, die voor Bekerwinnaars in 1964. Het werd daarnaast 18 keer kampioen, won 17 keer de beker, 2 keer de ligabeker en 8 keer de supercup.

 

Sporting is natuurlijk ook de club waar onder andere Luis Figo en Cristiano Ronaldo hun professionele debuut maakten. 

 

Afgelopen seizoen finishte Sporting in de Liga NOS (eerste klasse) als derde achter FC Porto en kampioen SL Benfica. In de beker verliep het beter; zowel de Taça de Portugal als de Ligabeker werden gewonnen na strafschoppen tegen FC Porto.

 

In de UEFA Europa League werden ze in de 1/16e finale uitgeschakeld door het Spaanse Villarreal. 

 

Sinds november 2018 is Marcel Keizer de coach van de Leões (Leeuwen). De Nederlander was eerder actief als manager bij o.a. FC Emmen, Cambuur, Ajax en Al-Jazira (VAE). 

 

De meest bekende speler voor de Bruggelingen is natuurlijk Abdoulay Diaby. De Malinese spits speelde tussen 2015 en 2018 108 wedstrijden voor Blauw-Zwart, waarin hij 36 keer raak trof. In de zomer van vorig jaar trok hij dus naar Sporting Lissabon. Vorig seizoen speelde hij er in totaal 44 wedstrijden, waarin hij 7 keer kon scoren. Andere bekende spelers zijn de Nederlandse spits Bas Dost en de Portugese internationals Bruno Fernandes en Luís Neto

NOG WAT PRAKTISCHE INFO

Na de wedstrijd terug met de bus naar huis? Let dan op, want bus 89 maakt een omweg tussen 22u30 en 23u30 in de richting van Brugge Station. Vanaf de halte Patrijzenweg tot De Nieulant is er geen bediening. Wie bus 89 wil nemen, kan opstappen aan Sint-Andries Gruitstraat of aan de halte Manitoba op de Gistelse Steenweg.

 

De tickets voor de Brugse Metten zijn uitverkocht. Abonnees kunnen hier meer info lezen over hun toegangsticket voor de match.

Related articles