Club Brugge – Waasland-Beveren: de Club Facts

Van de 5 competitiewedstrijden in 2020 speelde Club er nog maar eentje thuis. Zaterdag vindt de actie nog eens plaats op Jan Breydel met de komst van Waasland-Beveren. De Oost-Vlamingen voelen zich nog niet zeker in de strijd om het behoud en hopen op een resultaat in Brugge.

CLEAN SHEET SI

Hans Vanaken speelde woensdag zijn 100e opeenvolgende wedstrijd. Sinds 2 april 2018 miste hij geen enkele wedstrijd meer voor Club. Hij komt daarmee op de 7e plaats in de ranking aller tijden van Club.

 

Mignolet hield al zijn 15e clean sheet in de Jupiler Pro League dit seizoen, de 16e in totaal voor Club ind e competitie. Als Club nog 4 keer de nul kan houden, breekt het zijn record uit 1989-1990. Sinds eind oktober, toen Standard een 1-1 gelijkspel kwam halen bij Club, behaalde Simon Mignolet al 6 thuismatchen op rij een clean sheet in de competitie.

 

Philippe Clement kan terug een beroep doen op Emmanuel Dennis, die op Standard geschorst was.

 

Ruud Vormer incasseerde op Standard zijn 4e gele kaart van het seizoen. Hij moet een volgende gele kaart vermijden om de thuismatch tegen Sporting Charleroi niet te moeten missen.

THUISREEKS

Komende zaterdag begint Club aan een reeks van 3 thuismatchen op rij. Waasland-Beveren is de eerste, daarna volgen nog Manchester United en Sporting Charleroi.

 

Dit is de 16e confrontatie tussen beide teams in Eerste Klasse. De 7 vorige thuismatchen eindigden op 5 zeges (laatste keer 3-0 op 19/11/2017), 1 draw (1-1 op 19/10/2018) en 1 nederlaag (1-2 op 26/12/2013). Club is 5 thuismatchen op rij ongeslagen tegen de Waaslanders. Maar vorig seizoen kwam Club op Jan Breydel niet verder dan een 1-1 draw.

 

Op de eerste speeldag van dit seizoen ging Club met 1-3 zegevieren op de Freethiel. Club Brugge startte overtuigend en zette Waasland-Beveren van meet af aan onder druk. Toch was het de thuisploeg die op voorspong kwam. Scheidsrechter Lothar D’Hondt, die in laatste instantie Nathan Verboomen verving, kende de Waaslanders op aangeven van de VAR een strafschop toe. Francesco Forte, die vorig seizoen ook al 4 keer scoorde vanop de stip, verschalkte Horvath. Club ging alsnog rusten met een gelijke stand. Ook Club kreeg een strafschop voor handspel van de tegenstander en Hans Vanaken zette hem om. Na de pauze opende Club verschroeiend. Op aangeven van Dennis dwong Vanaken Lucas Pirard tot een goede safe, maar David Okereke was goed gevolgd om de bal binnen te tikken. In de 70e minuut legde Club de wedstrijd in een definitieve plooi: een hoekschop van Ruud Vormer werd door Hans Vanaken binnen gekopt.

 

In de 7 vorige thuismatchen kon Club telkens scoren tegen Waasland-Beveren. Wel kon het in die matchen slechts 1 keer de nul houden.

 

Met Club Brugge (51 goals) en Waasland-Beveren (20 goals) staan de beste en slechtst scorende clubs tegenover mekaar.

 

Club speelde dit seizoen al 40 officiële matchen. Dat zijn er 14 meer dan tegenstander Waasland-Beveren, dat samen met YR KV Mechelen en Cercle Brugge KSV het minst aantal matchen speelde van alle Eerste Klassers (26). Dit seizoen zal Club minimaal 58 officiële wedstrijden spelen. Het recordaantal van Blauw-Zwart is 63 officiële matchen, dat het in 2014-2015 speelde.

 

Als Club kan winnen, evenaart het AA Gent als beste thuisploeg van het seizoen. De Buffalo’s haalden 33 op 39. Club zit aan 30 op 36.

MIDWEEK VOOR WAASLAND

Ook Waasland-Beveren moest afgelopen woensdag een inhaalwedstrijd afwerken, thuis tegen KV Kortrijk. Het werd 1-2 voor de Kortrijkzanen. In de stand zien ze Cercle Brugge terug tot op 6 punten naderen. Waasland-Beveren heeft 20 punten na 25 speeldagen. Het trio KV Oostende, Waasland-Beveren en Cercle Brugge lijkt, met nog 5 speeldagen te gaan, uit te maken wie er naar 1B zakt.

 

De Oost-Vlaamse club behaalde op verplaatsing een 9 op 36. 2 keer konden ze zegevieren: bij KV Kortrijk (1-3) en bij KV Oostende (0-1). Verder waren er nog 3 draws: 1-1 bij AS Eupen, 1-1 bij STVV en 0-0 bij Sporting Anderlecht. 7 keer moesten ze het onderspit delven.

 

Waasland-Beveren heeft het op één na hoogste aantal tegengoals in Eerste Klasse (50). Enkel Cercle Brugge doet slechter (52 tegendoelpunten).

 

Coach van de club is Arnauld Mercier. Op 30 augustus 2019 werd hij aangesteld als coach, nadat Waasland-Beveren met 1 op 15 was gestart. De 47-jarige Fransman coachte vreemd genoeg enkel Belgische clubs. Hij begon bij lager geklasseerde teams Boussu Dour en Seraing United. Van medio 2016 tot september 2017 was hij actief bij KSV Roeselare in Eerste Klasse B. Waasland-Beveren was de eerste club die hem een kans geeft op het hoogste niveau.

 

Deze winter trok Waasland-Beveren enkel Jakub Piotrowski aan op uitleebasis van KRC Genk.

 

Topschutter bij Waasland-Beveren is Stefan Milosevic met 3 goals. Assist-koningen zijn het kwarter Beni Badibanga, Daam Foulon, Yuki Kobayashi & Andreas Wiegel met 2 assists.

 

Met een gemiddelde leeftijd van 23,47 jaar heeft Waasland-Beveren de 2e jongste basiself uit de Jupiler Pro League. Met 6,6 Belgen gemiddeld in de basis, zijn de Waaslanders ook heel Belgische getint.

DE SCHEIDSRECHTER: NATHAN VERBOOMEN

De scheidsrechter voor de match tegen Waasland-Beveren is Nathan Verboomen. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Ruben Wyns en Christophe Battiston en vierde ref Kevin Van Damme. De VAR is Jan Boterberg, geflankeerd door Jordy Vermeire en Kenneth Dhont.

 

Het is de 6e officiële match van Blauw-Zwart die door de 31-jarige ref geleid zal worden. 4 matchen daarvan werden al op Jan Breydel gespeeld en die werden allemaal door Club gewonnen. Het is de eerste keer dat Verboomen een duel tussen Club en Waasland-Beveren in goede banen moet leiden.

 

Eerder dit seizoen leidde hij 2 matchen van Club: de thuismatchen in de competitie tegen KV Kortrijk en KV Mechelen (telkens 3-0). Voor Waasland-Beveren floot hij de uitmatch bij Standard (2-0) en de thuismatch tegen Cercle Brugge (1-1).

DE ANDERE WEDSTRIJDEN

vr 14/02 20:30 KAS Eupen - KAA Gent (Ref: Jonathan Lardot)
za 15/02 20:00 KV Oostende - KV Kortrijk (Ref: Christof Dierick)
za 15/02 20:00 K. Sint-Truidense VV - Cercle Brugge KSV (Ref: Bert Put)
za 15/02 20:30 YR KV Mechelen - RSC Anderlecht (Ref: Lawrence Visser)
zo 16/02 14:30 R. Antwerp FC - Sp. du Pays de Charleroi (Ref: Bram Van Driessche)
zo 16/02 18:00 KRC Genk - R. Standard de Liège (Ref: Nicolas Laforge)
zo 16/02 20:00 SV Zulte Waregem - R. Excel Mouscron (Ref: Kevin Van Damme) 

Related articles