Club Brugge Foundation aanwezig op 1ste Disability Access Officer Network Group meeting in Barcelona

De afgelopen dagen vond de 1ste meeting van de ‘Disability Access Officer Network Group’ plaats bij FC Barcelona, waarbij CAFE (Center for Access to Football in Europe) verschillende ‘Disability Access Officers’ van Europese voetbalclubs en andere stakeholder samenbracht om het voetbal in de toekomst toegankelijker te maken voor allen. Ook Club Brugge was hierop aanwezig.

CAFE – Center for Access to Football in Europe

De organisatie CAFE werkt met supporters, voetbalclubs en overheden om de voetbalervaring voor fans met een beperking toegankelijker te maken.

Sinds juni 2015 is het binnen de ‘UEFA Club Licensing & Financial Fair Play’ regels verplicht voor de voetbalclubs om een ‘Disability Access Officer’ (DAO) aan te stellen als aanspreekpunt over toegankelijkheid in de voetbalbeleving. CAFE zette een netwerk op van DAO’s om goede ervaringen te delen en de nieuwe functie te implementeren in het Europese voetbal.

 

De meeting in Camp Nou werd bijgewoond door onder meer AC Milan, Bayern München, de Premier League en uiteraard ook Club Brugge. Peter Gheysen, Foundation Coördinator bij Club Brugge, gaf een uitgebreide presentatie over Clubs werk op het vlak van inclusie en toegankelijkheid.

 

“Ondanks het feit dat we in een verouderd Jan Breydelstadion spelen, hebben we de afgelopen jaren heel wat stappen gezet om het nog toegankelijker te maken voor fans met een beperking. Zo is sinds 2012 het aantal rolstoelgebruikersplaatsen in het Jan Breydelstadion verdubbeld tot 85 plaatsen, die iedere thuiswedstrijd uitverkocht zijn. Iedere thuiswedstrijd voorzien we audiodescriptie commentaar voor blinden en slechtziende fans via onze blindentribune. Fans met een mentale beperking krijgen de nodige aangepaste service die ze nodig hebben om te genieten van het voetbal. En onze SFCB on Wheels supportersgroep levert zeer goed werk om deze groeiende groep fans te vertegenwoordigen. Er gebeuren zeer veel goede zaken, die zeker mogen gezien worden en waar we trots op mogen zijn.”

“Er wachten ons nog veel uitdagingen op vlak van toegankelijkheid”

Text: 

Gheysen stond ook stil bij de plannen voor de toekomst. “We beseffen dat er ons nog veel uitdagingen wachten in de toekomst. Binnen het huidige stadion zitten we aan onze limiet. We hopen dan ook op een doorbraak in het stadiondossier, zodat we ook deze groeiende groep supporters ten volle deel kunnen laten uitmaken van de fanbeleving bij Club, in een gloednieuw stadion dat een toonvoorbeeld kan zijn op vlak van toegankelijkheid.”

 

“Bij Club zijn we overtuigd dat alle fans moeten kunnen genieten van de voetbalbeleving, ongeacht iemands mogelijkheden of beperkingen. Door deel te nemen aan deze Europese kennisgroep van CAFE kunnen we onze ervaring delen op een grote schaal en nuttige ideeën meenemen naar Brugge om bij ons te implementeren.”

 

Meer informatie over CAFE kan je terugvinden op: www.cafefootball.eu

Club Brugge Foundation aanwezig op 1ste Disability Access Officer Network Group meeting in Barcelona
Club Brugge Foundation aanwezig op 1ste Disability Access Officer Network Group meeting in Barcelona

Related articles