donderdag 3 maart 2022 16:30

Club Brugge lanceert met ‘Deaf Club Brugge Fans’ eerste fanclub voor doven en slechthorenden

Op donderdag 3 maart, tijdens de World Hearing Day, lanceert Club Brugge met de ‘Deaf Club Brugge Fans’ een nieuwe fanclub gericht naar Clubfans die doof of slechthorend zijn. Het wil hiermee de voetbalbeleving bij Club Brugge toegankelijker en inclusiever maken voor fans met een auditieve beperking.

Nieuwe fanclub 'Deaf Club Brugge Fans'

In Vlaanderen zijn er ongeveer 0,5 miljoen mensen die niet alles kunnen horen. Dat is dus ongeveer 1 op de 12 mensen. Vertaald naar een vol Jan Breydelstadion zijn dit ongeveer 2.500 Clubsupporters. De voornaamste oorzaken van doofheid zijn erfelijkheid, ziekte bij de geboorte, een ongeval of medicatie. Het is voor deze doelgroep dat de fanclub ‘Deaf Club Brugge Fans’ wordt opgericht in de schoot van Club Brugge.

Deze nieuwe fangroep heeft als doelstelling:

  1. Community - Clubfans die doof of slechthorend zijn bereiken en verbinden met elkaar in hun passie rond Club Brugge.
  2. Expertise - Vanuit hun expertise Club Brugge ondersteunen in het toegankelijk en inclusief maken van de voetbalbeleving voor doven en slechthorenden via kennis -en informatiedeling.
  3. Activiteiten - Als fanclub aangepaste activiteiten organiseren voor doven en slechthorenden rond de fanbeleving bij Club Brugge.

“Nog heel wat extra fans bereiken”

De oprichting van de ‘Deaf Club Brugge Fans’ kwam er op vraag van een 5-tal Clubfans die doof of slechthorend zijn en samen hun schouders willen zetten onder deze fanclub.

Tim Van Landuyt, bestuur ‘Deaf Club Brugge Fans’: “We zijn begonnen als een vriendengroep van dove fans die samen naar de matchen van Club Brugge gingen. Net zoals andere fans beleven wij het voetbal met volle passie. Onze groep is ondertussen al uitgegroeid tot meer dan 70 Clubfans die doof of slechthorend zijn. Maar er zijn ongetwijfeld nog heel wat dove fans die we nog niet kennen. Met deze erkenning als een officiële fanclub van Club Brugge zullen we ongetwijfeld heel wat extra fans bereiken.

We willen met onze fanclub graag alle dove supporters met een passie voor de Club de kans geven om met andere doven samen te komen. Daarnaast gaan we ons steentje bijdragen om het voetbal toegankelijker te maken voor dove fans. Op die manier zijn we een spreekbuis voor alle dove en slechthorende Clubsupporters.”

“Trots om pionier in Belgisch voetbal te zijn”

Ook de Supportersfederatie van Club Brugge is trots op de oprichting van deze nieuwe fanclub bij Club Brugge.

Kristof Huysveld, Supportersfederatie: “Het doel van de Supportersfederatie is om voetbalfans met een passie voor Club Brugge te verbinden met elkaar. Dit doen we al sinds 1967 via onze meer dan 60 erkende supportersclubs. Samen vertegenwoordigen deze supportersclubs duizenden Clubfans uit het hele land.

Via enkele bevriende voetbalclubs in Duitsland kennen we het mooie concept van een specifieke fanclub voor doven en slechthorenden. We zijn als Supportersfederatie trots dat we met de opstart van de eerste fanclub voor doven en slechthorenden ‘Deaf Club Brugge Fans’ alweer onze pioniersrol opnemen in het Belgisch voetbal. We hopen dat ons verhaal vele andere voetbalclubs in de toekomst kan inspireren om dit voorbeeld te volgen.”

“Samenwerken naar toegankelijke voetbalbeleving”

Één van de kerntaken van Club Brugge Foundation is ervoor zorgen dat de voetbalbeleving bij Club Brugge toegankelijk en inclusief wordt gemaakt voor alle doelgroepen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan meegenieten van het voetbal en niemand uitgesloten wordt.

Zo wordt onder meer via het Foundationproject ‘Blindentribune’ iedere thuiswedstrijd voorzien van gedetailleerde audiodescriptie door opgeleide commentatoren. Blinde en slechtziende fans kunnen dit live-commentaar via een koptelefoontje ontvangen, zonder dat ze hierdoor de unieke voetbalsfeer van de tribunes hoeven te missen. De fanclub ‘SFCB on Wheels’ biedt iedere thuis-en uitwedstrijd de nodige service aan fans in een rolstoel. Ondanks de verouderde infrastructuur van het Jan Breydelstadion worden zo iedere thuismatch 70 rolstoelgebruikers verwelkomt. Het vormt hierdoor de grootste community voor fans met een beperking in het Belgische voetbal.

Peter Gheysen, Head of Foundation & Disability Access Officer bij Club Brugge: “De doelstelling van onze Foundation is om een open en toegankelijke club te zijn. De ondersteuning en erkenning van ‘Deaf Club Brugge Fans’ als nieuwe fanclub zal hier zeker aan bijdragen. Binnen de plannen van het nieuwe Clubstadion is reeds heel wat voorzien om ook op vlak van toegankelijkheid de hoogste kwaliteitsnorm te halen. We zijn dan ook verheugd dat deze fanclub ons kan bijstaan met de nodige ervaring en expertise om ook voor dove en slechthorenden fans de voetbalbeleving bij Club Brugge te verbeteren in het huidige en het nieuwe stadion.”

Wie meer informatie wenst of zich wil aansluiten bij deze fanclub kan ons contacteren via foundation@clubbrugge.be

Enkele leden van de nieuwe fanclub maken het handgebaar dat voor "I Love You" staat. Binnen de fanclub symboliseert het de liefde voor Club.

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in