zondag 8 mei 2022 16:30

Club Brugge wipt over Union naar eerste plaats

Het Dudenpark was het decor voor de topper op de derde speeldag in de Champions' play-off tussen leider Union SG en achtervolger Club Brugge. Blauw-Zwart had het lang lastig, maar een penaltymisser van Vanzeir blijkt het kantelpunt in de wedstrijd. Een matuur Club Brugge kan via Vanaken, en diep in het slot Nusa, twee keer scoren, waardoor Club met 0-2 wint tegen Union en zo over de Brusselaars naar de kop van het klassement klimt.

Van een studieronde geen sprake, de openingsfase was meteen fel. De bedoeling van Union in het wedstrijdbegin was duidelijk: Club aan de bal laten en wachten op een uitbraak via de snelle jongens voorin. In de eerste minuut resulteerde dat al meteen in een dreiging via een uitbrekende Vanzeir, maar Mechele was goed gevolgd.
De reactie van Club liet niet op zich wachten. Nog in de eerste vijf minuten kon Blauw-Zwart dreigen na een hard schot van De Ketelaere. In de herneming plaatste Odoi de bal vanuit de tweede lijn over.

Na tien aangename minuten is het Union dat even het gaspedaal indrukt. De Brusselaars trekken direct ten aanval bij een balherovering en een uitstekende Mignolet moet Club een paar keer rechthouden na enkele kansen voor Union. Halverwege de eerste helft kan Club het evenwicht terug herstellen. Met iets meer middenveldspel behoudt de Brugse driehoek op het middenveld wat meer balbezit. Tot grote kansen voor de kooi van Moris leidt dat evenwel niet.

De troepen van Schreuder krijgen in aanvallend opzicht moeilijk iets klaargespeeld. Union zet hoge druk op Blauw-Zwart en geeft ze zo weinig tijd en ruimte. Tien minuten voor tijd is het Noa Lang die initiatief neemt in de Brugse aanvalsgolven. De Rotterdammer besluit een tempo hoger te spelen en sneller naar voor te trekken, waardoor Club nog eens kan dreigen voor het doel van Moris. Na een snel en kort genomen hoekschop schiet De Ketelaere vanuit een scherpe hoek in het zijnet. Enkele minuten voor het einde van de eerste helft krijgt Club nog een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een duel op de zijlijn kan Noa Lang doorstomen op de linkerflank, maar door goed ingrijpen van Machida zet Lang Admayan net niet alleen voor doel. Aan de overkant krijgt ook Union in tussentijd nog een mogelijkheid, maar de zwakke afwerking van Undav kan Mignolet niet in verlegenheid brengen. Een potige eerste helft waarin Club het in aanvallend opzicht vaak lastig had, eindigt zo zonder doelpunten.

Aan het begin van de tweede helft sturen beide coaches dezelfde elf namen de wei in, maar dat zorgde niet voor dezelfde verhoudingen. Club Brugge hield de wedstrijd meer in evenwicht. De eerste kans was dan ook voor de landskampioen, maar een volley van Nsoki na een hoekschop gaat naast. De reactie van Union kwam er snel, want nog geen twee minuten later zet Vanzeir voor tot bij Undav. De Duitser kan echter niet besluiten en trapt naast.

Na tien minuten in de tweede helft gaat de bal op de stip. Na een lichte ingreep van Mechele op een doorgebroken Lazare krijgt Vanzeir vanop elf meter de kans om de Brusselaars op voorsprong te brengen. De aanvaller plaatst het leer echter naast het doel, en ook Mignolet koos de goede kant.

De gemiste strafschop blijkt een kantelpunt in de wedstrijd. Club recht de rug en zoekt meteen de aanval op. Het verschil tussen beide ploegen blijft weliswaar miniem. Op het uur grijpt Schreuder in. Eerst brengt hij Sobol tussen de lijnen, daarna krijgt Skov Olsen nog 20 minuten het tij te keren. En de wissels renderen meteen, want drie minuten na de vervanging van Skov Olsen bedient hij met een fraaie voorzet Vanaken, en die kopt de bal hard binnen. Club op voorsprong met nog een groot kwartier te spelen.

In de slotfase van de wedstrijd lijkt Club een tweede adem gevonden te hebben door de openingsgoal van Vanaken. De jongens voorin bij Club houden de bal meer bij, en een aanvallend Union heeft steeds meer ruimtes in de rug van hun defensie.
Die ruimte probeert Club ook af en toe te benutten, maar zowel Lang als Skov Olsen kunnen de mogelijkheden niet benutten. In de absolute slotminuut is het dan toch raak voor Club. Een pijlsnelle counter via Skov Olsen zet Nusa alleen voor doel. De Noor trapt de 0-2 en tevens de eindstand zo simpel binnen.

Club wint zo met 0-2 tegen titelconcurrent Union na een volwassen en sterke tweede helft. Blauw-Zwart wipt met nog drie speeldagen te gaan over Union naar de leidersplaats. Woensdag komt Union op bezoek in Jan Breydel. 

Champions’ play-offs – Speeldag 3
Toeschouwers: 
9.000
Scheidsrechter: Lawrence Visser
Union SG: Anthony Moris – Bart Nieuwkoop (70' Guillaume François), Jonas Bager (19' Kacper Kozlowski), Christian Burgess, Koki Machida, Loïc Lapoussin – Teddy Teuma, Lazare Amani (70' Kaoru Mitoma), Casper Nielsen – Deniz Undav, Danté Vanzeir (90' Ismaël Kandouss).
Bank: Lucas Pirard, Guillaume François, Siebe Van der Heyden, Ismaël Kandouss, Damien Marq, Ilyes Ziani, Kaoru Mitoma, Alex Millán.
Coach: Felice Mazzù.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stanley Nsoki – Tajon Buchanan, Éder Balanta, Denis Odoi (59' Eduard Sobol), Hans Vanaken, Charles De Ketelaere – Sargis Adamyan (71' Andreas Skov Olsen), Noa Lang (87' Antonio Nusa).
Bank: Senne Lammens, Jack Hendry, Eduard Sobol, Ruud Vormer, Andreas Skov Olsen, Antonio Nusa, Bas Dost.
Coach: Alfred Schreuder.

Gele kaarten: Mata, Nsoki, Odoi, Sobol, Teuma, Undav, Mitoma
Rode Kaarten: Geen
Doelpunten: Hans Vanaken (74') en Antonio Nusa (99')

Tekst: Brian Dewulf

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in