dinsdag 20 juli 2021 12:30

Club NXT blikt terug op leerrijke Future of Football Cup

Donderdag 15 en zondag 18 juli was Club NXT (U21) te gast in het Nederlandse Zeist voor de innovatieve Future of Football Cup. Op de KNVB campus werden vijf alternatieve spelregels toegepast om voetbal aantrekkelijker te maken

 

1. Indribbelen in plaats van ingooien

Tijdens de wedstrijden mochten spelers de bal indribbelen in plaats van ingooien. Deze regel moet snelheid en tempo in het spel brengen. Dat zag ook NXT-coach Rik De Mil: “Indribbelen is bijzonder interessant in de omschakeling. Alles gaat sneller en dat zorgt voor een klik bij de spelers. Er is geen tijd om te treuren over een fout. Deze regel zou ik in onze competitie ook wel willen zien.”

 

2. Self-pass

Het indribbelen was niet enkel van toepassing bij ingooien. Vrije trappen en hoekschoppen mochten eveneens genomen worden door middel van een self-pass. Hierdoor hoeft de speler geen ploegmaat aan te spelen bij een stilstaande fase, maar kan hij meteen beginnen indribbelen met de bal.

 

3. Effectieve speeltijd

De wedstrijden bestonden telkens uit twee helften van 30 minuten effectieve speeltijd. De klok telde af van 30 naar 0 en stond telkens stil wanneer de bal niet in het spel was. Deze regel wil onnodig tijdrekken het voetbal uit helpen. Dat bleek te werken, want wissels verliepen vlot, spelers bleven niet op de grond liggen bij licht contact en doelmannen maakten vaart bij het uittrappen. “Ook deze regel zorgde voor snelheid in het spel. We hebben de eerste helft getimed en kwamen uit op 43 minuten. Qua tijd verschilt het dus niet heel veel met de gewone regel, maar ik zag geen enkele speler tijd rekken. Volgens mij is dit een goede regel om voetbal attractiever te maken”, geeft De Mil mee.

 

4. Vijf minuten straftijd bij een gele kaart

Nadat een speler een gele kaart pakte, moest hij vijf minuten het veld uit. “Ik ben er ziet zo’n fan van”, vertelt De Mil, “In een voorbereidingsperiode kan dat interessant zijn om de spelers te laten voelen hoe het is om met 10 op een veld te staan. In een echte competitie zouden er te veel discussies zijn. Wanneer trek je geel? Een speler vijf minuten van het veld sturen voor een lichte gele kaart vind ik over the top.”

NXT-verdediger Jorne Spileers mocht de regel aan de lijve ondervinden. Na een penaltyovertreding moest hij vijf minuten het veld verlaten. “Sneu om je ploeggenoten met tien te laten spelen. Ik vind dit de enige regel die wat minder is dit toernooi”, zegt hij.

 

5. Vliegende wissels

Tijdens de wedstrijd waren wissels onbeperkt.

Club NXT (U21) verloor donderdag 15 juli met 3-4 van Jong PSV na drie doelpunten van Aelterman. Op zondag 18 juli werd met 6-0 verloren van Jong AZ.

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in